Veneily ja purjehdus

Veneily ja purjehdus tarjoavat kolmena vuodenaikana mahtavia luontokokemuksia, reilusti raitista ilmaa ja liikuntaa keskellä Suomen kauneinta ja muuttuvaa luontoa. Vesillä liikkumisen voi aloittaa suojaisilta vesiltä ja siirtyä kokemuksen kartuttua laajemmille vesialueille. Tervetuloa nauttimaan esimerkiksi mereisten kansallispuistojemme upeista maisemista ja aavan meren tuoksusta tai suuntaa saimaannorpan kotivesille!

Veneitä pienessä satamassa saaristossa.

Turvallisuus

Veneilyssä tärkeimmät turvallisuusvarusteet ovat veneilijän terve järki ja harkintakyky, sillä usein veneillessä liikutaan melko kaukana sivistyksestä. Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta kuuluu veneen päällikkönä toimivalle ja sen omistajalle tai haltijalle.

Myös veneen on oltava turvallinen, ja siinä pitää olla pakolliset turvallisuusvarusteet, kuten pelastusliivit, airot tai mela, ankkuri köysineen, tyhjennysväline, hätäkatkaisin, hätämerkinantovälineet ja veneen moottorin koosta riippuen sammutin sekä riittävästi polttoainetta. Veneen säännöllinen katsastus auttaa edistämään sen turvallisuutta.

Muistathan myös, että vesillä on viisainta kulkea aina päihteettömästi! Jokaisen vesilläliikkujan matkapuhelimessa kannattaa olla muistissa valtakunnallinen meripelastusnumero: 0294 1000. Merellä liikuttaessa hätäilmoituksen voi tehdä kahteen eri numeroon; meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 tai valtakunnalliseen hätänumeroon 112

Kalusto

Erilaiset vesistöt ja muuttuvat sääolosuhteet asettavat vaatimuksia sekä veneilijälle että kalustolle. Merialueet ja suuret järvenselät voivat kauniinakin kesäpäivänä muuttua hetkessä haastaviksi. Niillä onkin turvallisinta liikkua riittävän merikelpoisilla aluksilla, kun taas pienemmille vesialueille riittävät pienemmätkin paatit.

Veneettömät voivat nauttia veneilystä käyttämällä julkista vesiliikennettä, kuten saariston yhteysaluksia. Monet kunnat ja yksityiset veneyrittäjät järjestävät yhteysalusliikennettä ja vuokravenekyytejä. Vesialueilla voi retkeillä jokaisenoikeudella. Lisäksi kansallispuistoissa tulee ottaa huomioon puiston järjestyssäännöt, jotka joiltain osin poikkeavat jokaisenoikeuksista. Puistossa saattaa olla esimerkiksi vesialue, saari tai luoto, jolla liikkumista on rajoitettu.

Suunnitelmallisuus ja sää

Varsinkin pidemmillä veneily- ja purjehdusretkillä ennakkosuunnittelu on tärkeää. Ota huomioon muun muassa käytettävissä oleva aika ja kalusto, vallitseva säätila ja sopivien satamien sijainti. Suunnitelma saattaa luonnollisesti muuttua matkan varrella, mutta se luo kuitenkin suuntaviivat tulevalle seikkailulle.

Vesillä sään vaihtelut havaitsee ja kokee huomattavasti arkielämää voimakkaammin. Tuulinen ja sateinen iltapäivä voi hetkessä muuttua huikaisevan kauniiksi ja tyyneksi auringonlaskuksi. Vesillä liikkuminen edellyttääkin liikkujalta aktiivista säätilan ja -ennusteiden seuraamista. Huonoon keliin ei kannata lähteä, mutta sinne voi kuitenkin joutua, joten retki- ja reittisuunnittelulle kannattaa varata aikaa!

Satamat ja yöpyminen

Vesialueisiin, satamiin ja rantautumispaikkoihin kannattaa tutustua etukäteen esimerkiksi käyttäen hyväksi alueen karttoja. Esimerkiksi Metsähallituksen, kuntien ja virkistysalueyhdistysten rantautumispaikat sekä retki- ja luonnonsatamat tulentekopaikkoineen ja telttailualueineen ovat veneilijöiden käytössä. Retkikohteen palvelut kannatta tarkastaa etukäteen palveluntarjoajan internet-sivulta.

Jätevesien käsittely

Veneiden septitankkeja ei saa tyhjentää suoraan vesistöön, vaan tankki tyhjennetään imutyhjennysasemalla. Septitankkien imutyhjennysasemien tiedot (pidasaaristosiistina.fi)

Vinkkejä vesiretken suunnitteluun muualla verkossa

Vene ankkuroituna lähelle kallioista rantaa.

Muuta tekemistä vesillä

Terveyttä luonnosta

  • Viherympäristö vaikuttaa myönteisesti ihmisen terveyteen. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että myös "sinisellä" ympäristöllä (meri, järvet ja joet) on merkittävä rooli ihmisen hyvinvoinnin kannalta.  
  • Vesillä liikkuminen vähentää stressiä. Pääset nauttimaan raittiista ilmasta ja kokemaan tervettä fyysistä rasitusta.