Lammas- ja lehmipaimenet

Kansallispuistojen ja suojelualueiden lammas- ja lehmipaimenviikoilla pääset lomailemaan upeissa maisemissa, nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan lampaita tai lehmiä. Samalla saat aimo annoksen hyvinvointia vihreän vitamiinin muodossa.

Kuva: Eveliina Nygren

Lammas- ja lehmipaimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu lampaiden laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua. Metsähallituksen Luontopalvelujen henkilökunta perehdyttää uudet paimenet, joten aiempaa kokemusta lampaiden tai lehmien hoidosta ei tarvita. Lammas- ja lehmipaimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin kansallispuiston töihin. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös esimerkiksi retkeilyyn.

Lammas- ja lehmipaimenviikot ovat maksullisia, ja niihin sisältyy majoitus. Viikkojen alkamisaika vaihtelee kohteittain kasvukauden mukaan. Usein paimenviikot alkavat toukokuussa ja loppuvat syyskuussa, jonka jälkeen lampaat palaavat omistajiensa luokse.

Lammas- ja lehmipaimenviikoille haetaan arvonnan kautta. Arvontaan voi osallistua kunkin vuoden tammikuussa, ja siitä ilmoitetaan erikseen Luontoon.fi-sivuston uutisissa.

Tutustu suojelualueiden lammas- ja lehmipaimenkohteisiin

Lehmipaimeneksi Evon retkeilyalueelle

Mustajärven torppa on juuri remontoitu talo kauniissa perinnemaisemassa Evon retkeilyalueella. Rakennuksessa majoittuu 6 henkeä. Torppa on varustettu sähköllä ja pihapiirissä on sauna, pesuvesi saadaan pihakaivosta. Juomavesi noudetaan läheiseltä leirialueelta tai Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksiköstä.

Lehmiä laiduntamassa. Kuva: Teijo Heinänen

Laitumella on pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmiä sonnin kera.

Torpan pihapiiriä hoidetaan säännöllisesti, eli Metsähallituksen luonnonhoitajat liikkuvat välillä pihapiirissä tekemässä töitään, vaikka paikka on vuokrattu. Varsinkin alkukesästä päärakennuksen takana on kyykäärmeitä.

Lehmipaimenviikon hinta vuonna 2018 on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Evon lehmipaimenviikko on aina maanantaista maanantaihin ja ne kestävät kesäkuun alusta elokuun loppuun. Lisätietoja Evon retkeilyalueesta.

Lammaspaimeneksi Välimaan saamelaistilalle

Välimaan tila. Kuva: Ida Ikonen

Välimaan saamelaistila sijaitsee jylhässä jokilaaksossa Tenojoen rannalla n. 25 km Utsjoen kirkonkylältä Nuorgamiin päin. Välimaassa lammaspaimen majoittuu aidolla saamelaistilalla, joka on perustettu jo 1858. Välimaan saamelaistila on museokohde, jonka pihapiiriin on vapaa pääsy jokamiesretkeilijöillä ja siellä saattaa piipahtaa myös ryhmiä. Päärakennukseen majoittuu helposti 4 henkilöä, rakennus on tilava ja sieltä löytyy ruuan valmistukseen riittävä varustus. Rakennuksessa on sähköt. Lammaslaitumet ympäröivät pihapiiriä. Pihapiiriin kuuluu myös sauna, josta on helppo pulahtaa virkistävälle uinnille Tenojokeen. 

Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Välimaalla lammaspaimenviikko on aina perjantaista perjantaihin ja laidunnuskausi kestää kesäkuun loppupuolelta elokuun loppuun. Lisätietoja Utsjoesta ja Välimaasta.

Lammaspaimeneksi Levävaaran metsänvartijan taloon

Laidunnusta Levävaaralla. Kuva: Juha Pääkkönen

Kuhmossa, aivan itärajan pinnassa Elimyssalon luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Levävaaran erämaatilalla lammaspaimen saa käyttöönsä kaikki pihapiirin rakennukset: talon, savusaunan, navettarakennuksen, riihen ja pari latoa. Talon kamariin majoittuu mukavasti 2-4 henkilöä, mutta kesäaikaan on mahdollista nukkua myös teltassa tai talon ullakolla. Nimensä mukaisesti Levävaara laajoine niittyaukeineen sijaitsee vaaralla, 1,5 km päässä lähimmältä pysäköintialueelta.  Lähin järvi, Saari-Kiekki, on noin puolen kilometrin päässä. Sen rannassa on lammaspaimenten käyttöön tarkoitettu vene. Pihan kautta kulkee Elimyssalon retkeilyreitti. Juoma- ja saunaveden saa läheisestä lähteestä. Levävaarassa ei ole sähköjä. Varustukseen kuuluu nestekaasuliesi ja -jääkaappi. 

Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Levävaaran lammaspaimenviikot ovat aina maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin. Lisätietoja Elimyssalosta ja Levävaarasta.

Lammaspaimeneksi Oulujärven Ärjänsaareen

Ärjänsaaren hiekkatörmiltä avautuu näkymät Oulujärven selille. Kuva: Ilkka Immonen

Pitkät hiekkarannat, jylhät rantatörmät ja Oulujärven suurten selkien avarat maisemat kutsuvat lammaspaimenia Ärjänsaareen. Paimenet saavat viikoksi käyttöönsä Saunala-mökin, jossa mahtuu majoittumaan neljä henkeä. Mökki on toistaiseksi sähkötön, mutta se varustetaan aurinkopaneeleilla tulevan kesän aikana. Tarkka sähköistysajankohta ei ole vielä selvillä. Saarella tehdään kesän aikana muitakin rakennus- ja kunnostustöitä Metsähallituksen toimesta. Juomavesi haetaan kaivosta muutaman sadan metrin päästä. Mökin varustukseen kuuluu liesi ja jääkaappi. Paimenen käytössä ovat saaren sauna, tulentekopaikat, käymälät sekä keittokatos. Polut vievät kulkijan ihastelemaan monenlaisia maisemia 270 hehtaarin kokoisella Kainuun meren paratiisisaarella. Ärjänsaareen voi varata kyydit veneyrittäjältä Kajaanista tai tulla omalla veneellä.

Ärjänsaari on uusi lammaspaimenkohde kesällä 2019. Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun lopulle. Huomaathan, että paimen ei voi ottaa koiraa mukaansa tähän kohteeseen. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Lisätietoja Ärjänsaaresta.

Lammaspaimeneksi Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tilalle

Lemmenjoella lampaat Kaapin Jounin tilalla. Kuva: Olli Järvenkylä

Kaapin Jounin tila sijaitsee Lemmenjoen rannalla ja tilalla majoittuu mukavasti 4 henkeä. Rakennuksessa on sähköt ja juomaveden saa kaivosta. Takapihana toimii Lemmenjoen kansallispuisto retkeilymahdollisuuksineen. Paimenilla on käytössään soutuvene, jota tarvitaan myös liikkumiseen Njurgulahden kylään, koska tila sijaitsee tiettömän taipaleen päässä "joen toisella puolen".  Venematkaa kylälle tulee noin 2 km. Puulämmitteinen sauna pihapiirissä tarjoaa asukkaille löylyt.

Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 450 euroa. Paimennusviikon ajankohta on lauantaista lauantaihin ja laidunnuskausi kestää elokuun loppuun. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lisätietoja Lemmenjoen kansallispuistosta ja Kaapin Jounin tilasta

Lammaspaimeneksi Koloveden kansallispuistoon

Huhtiniemen talo. Kuva: Anne Pyykönen

Kolovedellä paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Huhtiniemen talon, johon majoittuu mukavasti 8 henkeä. Huhtiniemen talossa on aurinkosähkövalaistus, kaasuhella ja -jääkaappi, pihapiirissa on kaivo. Koloveden Metsoselkä pilkahtelee puiden välistä ja pihasaunan lauteilta on vain noin sadan metrin matka pulahtamaan Koloveden kirkkaaseen veteen. Entisen metsänvartijatilan pihapiirissä voi nuotiotulen äärellä nauttia luonnonrauhasta kuunnellen vain luonnon omia ääniä. Huhtiniemestä on lyhyt matka lähteä tutustumaan Koloveden erämaisen jylhiin maisemiin ja jos onni on matkassa, utelias saimaannorppa saattaa tulla tervehtimään sinua.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin ja laidunnuskausi kestää toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2018 on 450 euroa. Koiraystävät ovat Huhtiniemessä kiellettyjä. Lisätietoja Koloveden kansallispuistosta ja Huhtiniemen talosta.

Lammaspaimeneksi Syötteen kansallispuiston Rytivaaran Rytituvalle

Lampaat Rytivaaralle. Kuva: Vesa Simonen

Syötteen kansallispuistossa lammaspaimenia kutsuu Rytivaaran 8 hengen kruununmetsätorppa. Rytituvan varaustuvassa pääset entisajan tunnelmaan. Sähköttömässä tuvassa ruoka valmistetaan kaasuliedellä ja käyttövesi haetaan vinttikaivosta. Torpan pihapiirin nuotiopaikalla paistuvat iltaisin räiskäleet ja pihapiirin tunnelmallinen sauna on paimenten käytössä. Kävelymatkaa autolta Rytivaaraan on merkattua reittiä pitkin noin 4 km. Rytivaarasta pääsee kätevästi Syötteen kansallispuiston retkeilyreiteille.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin ja laidunnuskausi kestää kesäkuun puolestavälistä elokuulle. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 Rytivaarassa on 400 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lisätietoja Syötteen kansallispuistosta ja Rytivaarasta.

Lammaspaimeneksi Kolin kansallispuistoon Lakkalan tai Seppälän tilalle

Seppälän pientila sijaitsee Kolin kansallispuiston eteläpäässä. Tupaan majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä, joten paimeneen voi tulla isommallakin porukalla. Talossa on sähköt ja pihassa kaivo. Lammaslaitumet ympäröivät pihapiiriä. Puulämmitteinen pihasauna tarjoaa rentouttavat löylyt ja iltanuotion voi tehdä pihassa sijaitsevalla tulentekopaikalla. Herajärvelle pääsee soutelemaan noin kilometrin päästä Lakkalasta. Seppälän tilan pihasta pääsee suoraan esimerkiksi Herajärven kierros -vaellusreitille.

Lampaat Kolin kansallispuistossa Lakkalan tilalla. Kuva: Metsähallitus/ Kirsti Hassinen

Lakkalan tila sijaitsee Seppälän lähellä Herajärven rannalla. Maisema on idyllinen. Lammaslaitumet ja vanhat pellot ympäröivät pihapiirin perinnerakennuksia. Savusaunan löylyistä voi pulahtaa suoraan Herajärven kirkkaaseen veteen. Lakkala sopii lammaspaimennuskohteeksi esimerkiksi pariskunnalle, pienelle perheelle tai seurueelle. Pienessä tuvassa on petipaikat 3:lle henkilölle. Tuvan varusteluun kuuluu sähkövalot, jääkaappi, sähköliesi ja -uuni. Talousvesi tuotava mukana tai, haettava Seppälän kaivosta. Pihalla on erillinen kuivakäymälä. Rannassa on soutuvene lammaspaimenten käytössä. Aivan vieressä on lammaspaimenten ja retkeilijöiden käytössä oleva tulentekopaikka. Herajärven kierros kulkee Lakkalan kautta ja patikoimaan pääsee vaikka suoraan pihasta.

Paimenviikot kestävät molemmissa kohteissa maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi Kolilla alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta molemmissa kohteissa vuonna 2018 on 450 euroa. Koirakaverit ovat tervetulleita Kolin kohteisiin, kunhan ne pysyvät kytkettyinä. Lisätietoja Kolin kansallispuistostaSeppälän vuokratuvasta ja Lakkalasta. Katso myös kesällä 2017 kuvattu video (www.youtube.com).

29.6.2018: Lampaat viety pois petovahingon vuoksi ja paimeniksi valituilla on mahdollisuus viettää lomaviikko ilman paimennustehtävää. Lue lisääMikäli paimenet peruvat viikkonsa, niin vapautuvat viikot on varattavissa normaalihintaisina (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Lammaspaimeneksi Isojärven kansallispuistoon

Isojärven kansallispuistossa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Luutsaaren talon, johon majoittuu mukavasti kuusi henkeä.  Talossa on sähköt, juomavesi on haettava n. 1 km:n soutu- tai kävelymatkan päästä. Puulämmitteinen sauna Isojärven rannalla tarjoaa asukkaille löylyt. Avara järvenselkä kutsuu soutelemaan käytössä olevalla soutuveneellä ja liottamaan siimaa tyyneen kesäiltaan. Vastarannalla odottavat Isojärven kansallispuiston karunkauniit maisemat retkeilyreitteineen.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko toukokuun lopulla ja viimeinen päättyy syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2018 on 400 euroa. Huomaathan, että Luutsaareen ei saa ottaa koiraa mukaan. Lisätietoja Isojärven kansallispuistosta ja Luutsaarien vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Närängän erämaatilalle Etelä-Kuusamoon

Kuva: Metsähallitus

Etelä-Kuusamon Närängän erämaatilalla lammaspaimen saa käyttöönsä Närängän erämaatilan päärakennuksen sekä pihapiiristä löytyvän saunan. Päärakennukseen majoittuu mukavasti jopa 20 henkeä, joten paimeneen voi lähteä vaikka suurperheen kera. Tilan pihapiirin nuotiopaikka ja näyttely ovat myös jokamiesretkeilijöiden käytössä.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuusta elokuuhun. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2019 on 400 euroa. Lisätietoja Närängän luonnonmetsistä ja Närängän vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Pyhä-Häkin kansallispuistoon

Pyhä-Häkin kansallispuistossa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä puiston länsilaidalla sijaitsevan Poika-ahon torpan sekä puulämmitteisen pihasaunan. Poika-ahon vaatimattomaan, mutta kodikkaaseen, entiseen kruununmetsätorppaan majoittuu viisi henkeä. Historiaa havisevasta pihasta pääsee suoraan Pyhä-Häkin kansallispuiston retkeilyreiteille. Torppa on nähtävyys, joten paimenet pääsevät kertomaan pestistään myös satunnaisille kulkijoille. 

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta syyskuulle. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2018 on 400 euroa. Lisätietoja Pyhä-Häkin kansallispuistosta ja Poika-ahon vuokratuvasta.

Lammaspaimeneksi Hiidenmaan tilalle Mikkelin kupeeseen

Neitvuoren kainalossa Hiidenmaan perinnemaisematilalla paimenet saavat viikoksi käyttöönsä paimenpirtin ja puulämmitteisen pihasaunan. Vaatimattomaan mutta viihtyisään paimenpirttiin majoittuu enimmillään 10 henkilöä. Retkeilyreitit Neitvuorelle ja Hiidenmaan reitistöille lähtevät aivan vierestä. Paimenpirtin ikkunasta näkyvä Hiidenlahti johdattaa melomaan Luonterille, yhdelle sokkeloisimmista Saimaan selistä, jossa viihtyy myös saimaannorppa. Lammaspaimennuksen ohella paimenet pääsevät meditatiivisten luonnonhoitotöiden ja polttopuiden teon makuun. 

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko alkaa jo toukokuussa ja viimeinen syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta vuonna 2018 on 450 euroa. Lisätietoja Neitvuoren-Luonterin alueesta ja Hiidenmaan tilan vuokratuvasta.

Kainuun harmaat Hiidenmaan tilalla. Kuva: Mirja Nylander

Lammaspaimeneksi 2018?

Haku kesän 2018 paimeniksi sulkeutui 23.1. Lue lisää vuoden 2018 hausta.

Lammaspaimenena Levävaaralla. Kuva: Juha Pääkkönen