Tapahtumia Syötteellä

Ahman kierroksen kunnostus valmis

(Päivitetty 3.8.2018)
Ahman kierroksen kunnostus ja viimeistelytyöt on saatu loppuun. Murskeen tasoitus, pitkospuiden rakentaminen sekä uusien opasteviittojen pystyttäminen on valmista, ja reitti on täysin valmis retkeilijöiden käyttöön. Luontokeskuksella myydään uudistettuja reittikarttoja, joissa Ahman kierroksen uusi linjaus näkyy. Reitti kulkee nykyään Välituvan kautta.

Ahman kierros ei ole vielä vuonna 2018 avoinna maastopyöräilylle, sillä murskeen täytyy antaa kovettua talven yli, jotta reitti kestää tulevaisuudessa hyvin maastopyöräilyä. Reitillä saa pyöräillä kesällä 2019.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

(Päivitetty 26.7.2018)

Syötteen kansallispuistossa polkujuoksutapahtuma juostiin 15.7. Alla löytyy reittikartta ja gpx-jäljet reiteille.

  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
  • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!

Lampaat jälleen Rytivaaraan

(Päivitetty 14.6.2018)
Lammaspaimennus toteutetaan Rytivaarassa tänä vuonna kolmatta kertaa. Rytivaaran kruununmetsätorpan pihapiiriin on tuotu Syötteen kansallispuiston länsipuolella sijaitsevasta Sarakylästä kahdeksan lammasta, jotka laiduntavat piha-alueella 17.8.2018 asti. Laidunnuksella hoidetaan perinnetilan pihapiiriä, jotta alueella kasvavat niittykasvit, esimerkiksi silmällä pidettävä ahonoidanlukko, säilyttäisivät elintilansa. Aiemmin pihapiiriä on niitetty.

Lampaita hoitavat vapaaehtoiset lammaspaimenet, jotka asuvat Rytituvan varaustuvassa lammaspaimennuksen ajan. Rytitupa ja pihapiirissä oleva sauna ovatkin vain lammaspaimenten käytössä elokuun puoliväliin asti. Rytivaaran kruununmetsätorppaan on kuitenkin kaikilla vapaa pääsy, joten lampaisiin voi käydä tutustumassa vaikka päiväretken yhteydessä.

Syötteen reiteistä entistä ehommat

(Päivitetty 10.5.2018)
Syötteen suosittuja maastopyöräreittien kunnostus jatkuu tulevana kesänä. Tavoitteena on saada pyöräilijöille hyvin opastetut reitit, jotka kestävät aikaa ja ovat myös muiden kohderyhmien hyödynnettävissä. Hanke on alkanut jo kesällä 2016 ja jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. 

Kesän suurin työmaa on Ahman kierroksella, jonne on talven aikana ajettu mursketta ja vanhat opasteet on poistettu. Alkukesästä aloitetaan viimeistelytyöt, joihin kuuluu muun muassa uusien opasteiden laitto sekä murskeen tasoitus. Reitti on alustavan arvion mukaan patikoitavissa loppukesästä. Maastopyöräilyyn reitti avataan kesällä 2019. Alkukesästä patikoijien toivotaan huomioimaan työmaa-alue, ja käyttämään vanhaa reittipohjaa retkeilyyn. Ensisijaisesti kuitenkin pyydetään välttämään retkeilyä ei opastetulla reitillä eksymisvaaran vuoksi.

Kaikki Syötteen kesäreitit ovat monikäyttöreittejä, jotka palvelevat myös patikointia sekä polkujuoksua. Syötteen kesäaikainen reittitarjonta monipuolistuu, vaikka ylläpidettävien reittien kokonaismäärä ja ylläpitokustannukset hankeen ansiosta pienenevät.

Reittien kestävöinti tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa, jonka toteuttaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki.

  • Lisätietoja:
    Projektipäällikkö Raimo Moilanen, Metsähallituksen Luontopalvelut, puh. 040 632 5054

Syötteen kansallispuiston käyntimäärät kasvoivat 34 % vuonna 2017

(Päivitetty 26.1.2018)  
Syötteen kansallispuiston käyntimäärissä nähtiin komea nousu (34 %). Yhä useampi retkeilijä löysi polkunsa Syötteen vaaramaisemiin ja Syötteen luontokeskus teki kävijäennätyksensä. 

- Syötteen matkailualueen kokonaiskävijämäärä on kasvanut ja se näkyy reiteilläkin. Toki sillä on vaikutus, että eri retkeilyreittejä on tehty helpommin saavutettavaksi, arvioi yrittäjä, Syötteen matkailuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Juha Kuukasjärvi

Kansallispuiston retkeilyreittien saavutettavuutta on parannettu. Esimerkiksi Syötteen uudelle ympärysladulle sekä uusille lumikenkäreiteille voi lähteä suoraan matkailukeskuksen ytimestä. Tämä näkyy reittien suosiossa. Kansallispuiston talvireittien hyvään ylläpitoon on samoin satsattu viime vuosina entistä enemmän. Myös maastopyöräilyreittejä on kehitetty samassa hengessä. 


- Pyöräilyn harrastajamäärien kasvu ja Syötteen panostus tähän kävijäryhmään näkyy. Saamme kävijöitä, jotka eivät ennen ole käyneet alueella ollenkaan. Näin laajemmin voi myös sanoa, että megatrendinä kaupungistuminen tukee meitä: luontoon lähtiessään ihmiset eivät enää vain mene metsään vaan hakeutuvat valmiisiin kohteisiin, jossa on retkeilyn puitteet olemassa, Kuukasjärvi pohtii.

Myös monissa muissa Koillismaan luontokohteissa tapahtui käyntimäärien kasvua. 


Lue tiedote kokonaisuudessaan: www.luontoon.fi/uutisarkisto

Varovaisuutta talvireiteillä liikkuville

(Päivitetty 3.1.2018)  
Kansallispuiston vaaroilla on jo lähes metrin paksuinen lumipeite. Poikkeuksellisen runsaasta lumentulosta sekä lauhasta alkutalvesta johtuen suot ja purot eivät ole jäätyneet normaalin tapaan. Tästä syystä talvireiteillä voi olla paikoin kuoppia, joissa on ontto pohja. Etenkin alamäessä kannattaa siis olla varuillaan, ettei pyörän rengas tökkää onttoon kuoppaan. Tykkyaikaan tapahtuu puunkaatoja joskus myös reittien päälle. Pidetään siis aina vauhti sellaisena, että saadaan kulkuväline pysähtymään näköetäisyydellä.

Syöte mukaan kolmannelle Charter-kaudelle

(Päivitetty 13.12.2017) 
Syötteen kansallispuisto on ollut jäsenenä Euroopan kansallispuistoliiton (Europarkin) ylläpitämässä Charter-ohjelmassa vuodesta 2004 alkaen. Suomesta mukana ovat myös Kolin kansallispuisto sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Ohjelman tarkoituksena on taata luontomatkailun moniulotteinen kestävyys Euroopan suojelualueilla. Torstaina luovutettiin kolmannelle kaudelle uusi sertifikaatti, jonka Brysselistä kävi noutamassa puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Lue lisää: Charter Award Ceremony 2017: 21 areas awarded in Brussels (www.europarc.org, englanniksi).

Syötteen maastopyöräreitit entistä ehommat

(Päivitetty 15.9.2017)  
Syötteen suosittuja maastopyöräreittejä on kunnostettu kesän aikana. Syötteen kierros ja Pitämävaaran lenkki on saatu kunnostettua loppuun. Uusi pyöräreittikartta on myös ilmestynyt, ja sitä voi ostaa esim. luontokeskukselta. Ensi vuonna kunnostetaan Ahmankierros, joka valmistuessaan palvelee patikoijia, polkujuoksijoita ja pyöräilijöitä. Kestävöintityöt tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki. 

Syötteen säätiedot

(Päivitetty 23.8.2017) 
Katso Syötteen täsmäsää (www.foreca.fi)

Katso säätilannetta

Kelikameran kuvaa paikasta Iso-Syöte, Pudasjärvi
(www.liikennetilanne.liiken-nevirasto.fi)

Latukameran kuvaa paikasta Syötteen kansallispuiston portti, Pudasjärvi. (www.otosservice.net)