Luontoon.fi uutiset

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueen kansallispuistojen käyntimäärät pysyivät tutuissa lukemissa

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevien kansallispuistojen käyntimäärät pysyivät vuonna 2023 suurin piirtein samoissa luvuissa kuin vuonna 2022. Alueen suosituimpia kohteita ovat tuttuun tapaan Oulangan ja Syötteen kansallispuistot, jotka lukeutuvat mukaan koko maan kymmenen suurimman kansallispuiston joukkoon. Pienemmissä kansallispuistoissa käyntimäärät laskivat hieman. 

Aikuisia ja lapsia seisoo ja istuu lumihangessa virtaavan joen äärellä.
 

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevissa seitsemässä kansallispuistossa käyntimäärät pysyivät viime vuonna 2023 suhteellisen samoina kuin tätä edeltävänä vuonna 2022. Muutoksia ei juurikaan ole, ja ne ovat pääasiassa muutamien prosenttien luokkaa. 

Alueen suosituimmat kansallispuistot ovat Sallassa ja Kuusamossa sijaitseva Oulanka ja Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Posiolla sijaitseva Syöte. Oulangan ja Syötteen kansallispuistot yltävät kymmenen vilkkaimman kansallispuiston joukkoon koko maassa. Koko maan 41 kansallispuistosta Oulanka oli viime vuonna käyntimäärältään kuudenneksi suurin ja Syöte yhdeksänneksi suurin. 

Oulangan ja Hossan kansallispuistoissa käyntejä oli viime vuonna tasan saman verran kuin tätä edeltävänä vuotena 2022: Oulangalla 175 800 ja Hossassa 77 900 käyntiä. Kasvua käyntimäärissä oli Syötteen ja Perämeren kansallispuistossa, molemmissa kymmenen prosentin luokkaa. Syötteelle käyntejä tehtiin 106 100 ja Perämerelle 6 400. Laskua käyntimäärissä oli Riisitunturin, Rokuan ja Hiidenportin kansallispuistoissa, kun verrataan edelliseen vuoteen 2022. Riisitunturilla käyntejä oli 61 200, Rokualla 47 700 ja Hiidenportissa 9 800. 

Käyntimäärien muutokset näkyvät voimakkaammin pienemmissä, muutamien tuhansien käyntien kohteissa, ja vuoden aikana esimerkiksi yksittäiset tapahtumat voivat vaikuttaa merkittävästi koko vuoden käyntimäärälukuun.  

- Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kaikissa kansallispuistoissa käyntimäärät ovat olleet useampien vuosien ajan tasaisen kasvun uralla, lukuun ottamatta korona-ajan tuomaa rajua piikkiä, kertoo tiimivastaava Sari Alatossava Metsähallituksen Luontopalveluista.   

Matkailukeskusten läheisyydessä sijaitsevien kansallispuistojen, kuten Oulangan, Syötteen ja Riisitunturin käyntimäärät ja niiden muutokset noudattelevat aina yleistä matkailualueiden trendiä. Kansallispuistoilla ja muilla valtion retkeilyalueilla on aina myös positiivisia vaikutuksia paikallistalouteen.  

Talviajan suosio nousee  

Kuukausista heinäkuu ja syyskuu ovat kansallispuistoissa suosituimmat, tietyillä kohteilla korostuu myös talviaika. 

- Syötteen kansallispuistossa korostuu perinteisesti hiihtolomakausi. Viime vuosina talvi ajankohtana on lisännyt suosiotaan kaikilla kohteilla, Alatossava toteaa. 

Syötteen kansallispuiston houkuttelevuutta lisää entisestään Metsähallituksen luontokeskuksen uusi näyttely Rakkaudella luontosi.  

Kansallispuistoissa ja muissa valtion retkeilykohteissa tehdään vuosittain suunniteltuja kunnostuksia ja korjauksia. Viime vuonna 2023 esimerkiksi Oulangan kansallispuistossa uusittiin ja kunnostettiin reitti- ja taukopaikkarakenteita. Syötteen kansallispuistossa uusittiin taukopaikkojen kattoja ja Hossassa kunnostettiin reittisiltoja. 

Kansallispuistot ovat valtion mailla sijaitsevia suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia luonnosta ja rentoutua. Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa lähes koko Suomen luonnonsuojelualueita kuten kaikkia kansallispuistoja ja tuottaa maksuttomia retkeilypalveluja. Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja. 

Suomen suosituimmissa kansallispuistoissa Lapissa Pallas–Yllästunturilla oli viime vuonna kaikkiaan 584 000 käyntiä ja toiseksi suosituimmassa Urho Kekkosen kansallispuistossa yhteensä 417 600 käyntiä. 

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevien seitsemän kansallispuiston käyntimäärät suuruusjärjestyksessä vuonna 2023 ja suluissa verrattuna vuoteen 2022: 

Lisätietoja