Pyhä-Luostolta uusia julkaisuja

(Päivitetty 27.10.2017)

Pyhä-Luostolla valmistuu kansallispuisto-oppaita

Heinäkuussa Pyhä-Luoston kansallispuiston poluilla kiirehtii kaksi työläistä. Tiina Rae ja Joona Kivinen ammattiopisto Lappian Muonion toimipaikan erä- ja luonto-opaskoulutuksesta suorittavat tutkintonsa viimeistä osiota. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon kuuluvassa, erityisosaamisen perustuvassa, tutkinnon osassa Tiina ja Joona ovat halunneet erikoistua Pyhä-Luoston kansallispuisto-oppaiksi.
 
Tiina Rae kirjaa ja Joona Kivinen mittaa Tunturiaavan luontopolun tauluja paikkatietojärjestelmää varten. Kuva: Olli Vaino, Metsähallitus
 
Kansallispuisto-oppaan sertifikaattiin kuuluu opinto-osioita mm. luonnonsuojelusta, kansallispuiston hoidosta ja käytöstä, järjestyssäännöstä, liiketoimintamahdollisuuksista, ensiavusta ja turvallisuudesta, mutta myös maasto-osioita, kuten riistakolmiolaskentaa ja maastotöitä kansallispuistossa. Heinäkuun harjoitteluosio koostuu pääosin käytännön töistä maastossa. Tiina ja Joona ovatkin jo tehneet kentän väen kanssa maastotöitä ja juuri nyt he ovat keräämässä arvokasta paikkatietoa polkujen varsilta. Paikkatietoaineistoa hyödynnetään reittien ja rakenteiden suunnittelussa, paikkatietokoulutuksissa ja myös palvelemaan retkeilijöitä retkikartta.fi -palvelun kautta. Kansallispuisto-opasharjoittelijat ovat myös mukana luontokeskuksen tapahtumissa ja 23.-29.7.2017 järjestettävässä Rangeritalkoossa. Talkoossa keskitytään uusimaan Luoston vaellusluontopolun huonokuntoisimpia pitkoksia, mutta jos aikaa jää, rakennetaan myös uusia pitkoksia kansallispuiston pohjoisosaan, Käyräsvaara-Yli-Luosto -välin märimpiin kohtiin. Tämä työ jatkuu loppukesällä talkoiden jälkeenkin. 
 
Keskiviikkona 13.7.2017 kansallispuisto-opasharjoittelija Joona Kivinen järjesti Pyhä-Luoston kansallispuistossa Hyppää retkeilyn maailmaan -tapahtuman. Koko päivän kestävä tapahtuma oli hänen näyttötilaisuutensa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon. Päivään kuului yleistä retkeily- ja varustetietoutta teoriassa, mutta myös käytännön kokeiluja retkellä Tiaislaavuille. Retkellä mukana olleet Vaula ja Antti pääsivät testaamaan kirveen käyttöä ja Anne ja Vaula saivat myös vuoltua kiehiset ja valmisteltua nuotion sytytystä varten. Lopuksi juotiin Tiaislaavun lähdeveteen keitetyt pannukahvit. Anne kertoi olevansa tyytyväinen päivän antiin. Anne ja Antti ovat aloittelevia retkeilijöitä ja päivän aikana saatu retkeily- ja varustetietous tuli sopivasti tarpeeseen tulevia retkiä ajatellen. Vaula aloittaa syksyllä eräoppaan opinnot ja ajoi Sodankylästä Pyhälle saamaan arvokkaita vinkkejä omaa opinahjoaan ajatellen. Retkellä oli myös mukana tutkinnon vastaanottaja, Veli-Pekka Kurki, jonka mukaan luontoala on kovassa nosteessa, hakijoiden määrä erä- ja luonto-oppaan koulutukseen kasvaa joka vuosi.
 
Joona Kivinen kertoo Tiaislaavulla puukkojen erilaisista käyttötarkoituksista retkelle osallistuneille Antille, Annelle ja Vaulalle ennen kiehisten teon harjoittelua. Kuva: Anna Pakkanen, Metsähallitus
 
Kansallispuisto-oppaita on valmistunut Pyhä-Luostolla aiemminkin yhteensä 12 henkilöä, Kemijärven matkailualan koulutuksen kautta. Heistä on alueella vielä töissä 3-4 henkilöä. Kansallispuisto-opas on arvokas sertifikaatti sekä kansallispuistolle, että myös mahdolliselle yrittäjälle. Kansallispuisto saa lisää apua viestimään luontoarvoista ja retkeilymahdollisuuksista ja yrittäjä voi markkinoida erikoisosaamistaan luonnon ja puiston suhteen.
 

Ympäristöministeriö vahvisti Pyhä-Luoston kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman

Ympäristöministeriö on vahvistanut Metsähallituksen Luontopalvelujen laatiman Pyhä-Luoston kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman, jossa on sovitettu yhteen alueeseen kohdistuvia tarpeita ja toiveita. Pyhä-Luoston tuoreeseen suunnitelmaan on sisällytetty muun muassa laajempia pyöräilymahdollisuuksia.

Jatkossakin pääosa kansallispuistosta (59 %) kuuluu mahdollisimman luonnontilaisena säilytettävään syrjävyöhykkeeseen. Puiston suppeammalla luontomatkailuvyöhykkeellä edistetään luontomatkailua ja kansallispuistokävijöiden luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia, ja sitä kautta positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Suosittua pyöräilyä edistetään reitistöjä yhdistämällä ja sallimalla pyöräily kaikilla reiteillä lukuun ottamatta Isokurun, Noitakankaan ja Isokurunkankaan reittejä.

Talviliikuntamahdollisuuksia halutaan parantaa lisäämällä niille talvipyöräilylle ja kävelylle reittejä lähinnä olemassa olevien latujen viereen.

Suunnitelmat tulevat voimaan kun uusi järjestyssääntöpäätös on saatu tehtyä. Pyhä-Luoston kansallispuiston uudesta hoito- ja käyttösuunnitelmasta voi lukea lisää luontoon.fi-uutisesta.

Järjestyssääntö on vahvistettu

(Päivitetty 3.7.2017)
Pyhä-Luoston kansallispuiston järjestyssääntö on nyt vahvistettu. Järjestyssääntöön voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Uusi sääntö saa lainvoiman vasta valitusajan jälkeen. Tutustu uuteen järjestyssääntöön täällä (www.metsa.fi). 

Tutustu MobiRangeriin, ikiomaan kansallispuisto-oppaaseesi

 • Uusi lehti Pyhä-Luoston kansallispuiston opastuksessa on kääntynyt. MobiRanger- –mobiiliopas (käyttöohje, pdf 780 kt) tutustuttaa retkeilijän kansallispuiston huimiin geologisiin nähtävyyksiin, pitää kulkijan merkityllä reitillä ja ohjaa taukopaikoille! MobiRanger on ikioma kansallispuisto-oppaasi. Lue lisää tiedotteesta.
  • Lataamalla sovelluksen toimimaan myös offline-tilassa saat tosi kätevän reittikartan puhelimeesi. 
 • Keräämme asiakkaiden käyttökokemuksia uudesta mobiilioppaasta kevyen kyselyn avulla: jaa aatoksesi ja kehitysideasi vastaamalla muutamaan kysymykseen. Pääset webropol-kyselyyn skannaamalla qr-koodin (kysely, pdf 254 kt).

Pyhälammen laavu. Kuva: Noora Vuontisvaara

Huomioi Isokurun ympärivuotinen rajoitusvyöhyke

 • Isokuru on rajoitusaluetta ja siellä liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä reitillä Isokurun pohjalla, ei rinteillä. Tämä merkitsee myös, että Pyhäkasteenputouksen alle tai sen viereen ei saa mennä. Näin ympäristö säilyy vielä jälkipolvillekin kauniina katsoa ja hiljentyä jylhän luonnon edessä. Pyhänkasteenputous ja Uhriharju ovat suojeltuja muinaismuistoja. 
 • Isokurun liikkumisrajoitus on turvallisuuteen perustuva, reitillä pysyttäessä kulkija ei aiheuta kivi- tai lumivyöryjä.

Luontovalvojat työssään

Rangerimme kiertävät taukopaikkoja ja tupia aina silloin tällöin. Kierroksilla tarkistellaan mikä on tilanne polttopuiden suhteen, onko kaasupulloissa vielä potkua ja muita ajankohtaisia asioita. Pyhä-Luoston kansallispuistosta osaa huoltotöistä tekee myös yrittäjä - Jaakkolan porotila. Mikäli joku asia on rempallaan reiteillä taikka taukopaikoilla, voit jättää siitä viestiä Luontokeskus Naavan asiakaspalveluun.

Muita huomioitavia asioita

 • Vesitilanne:
  • Kansallispuiston luonnonvesiä ei suositella juotavaksi ilman keittämistä tai muuta puhdistusta. Lisää juomavesiohjeita löydät Retkeilyn ABC:stä.
  • Talousvesikaivoja ovat Rykimäkeron ja Huttujärven kaivot. Lampivaaran kahviolta saa kahvion aukioloaikoina vettä. 
  • Uusi lähde löydetty Porontahtoman laavun läheltä, 130 metriä polkua länteen, jonka jälkeen 20 metriä luoteeseen. Laavun lähellä ei ole aiemmin ollut tiedossa vesipaikkaa.
 • Löytötavarat: jos kadotat tai unohdat joitakin retken aikana Pyhä-Luoston kansallispuistoon, kannattaa ottaa yhteyttä Luontokeskus Naavaan, minne toiset retkeilijät usein tuovat löytötavaroita.

Mitä teen jos eksyn?

 • Soita yleiseen hätänumeroon 112, pysy rauhallisena ja noudata ohjeita!

Tapahtumia Pyhä-Luostolla

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa Kairalasta, Pelkoseniemeltä. (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)