Peurakeron rajoitus alkaa

(Päivitetty 15.2.2018)

Tänään 15.2.2018 on alkanut Pyhä-Luoston kansallispuiston uuden Peurakeron rajoitusvyöhykkeen rajoitusaika. Rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen on kielletty 15.2.-31.5. välisenä aikana. Vyöhykkeellä on rajoitus luonnonsuojelullisin perustein ja rajoitus pohjautuu luonnonsuojelulakiin. Rajoitettu alue löytyy mm. retkikartta.fi-palvelusta tai alueella jaettavista kartoista. Peurakuru ja sen ympäristö ei kuulu rajoitusvyöhykkeeseen. Peurakeron rajoitusvyöhyke on merkitty maastoon keltaisin A5-kokoisin kyltein (kuva yllä). Viimeiset näistä on viety maastoon tällä viikolla. Osa kylteistä voi olla jo kovinkin peittyneitä kuuraan, jolloin niitä voi olla vaikea huomata. Avotunturissa kyltit on kiinnitetty omiin tolppiinsa, metsässä ne löytyvät puiden rungoista.
 
Peurakeron rajoitusvyöhyke on merkitty keltaisin kyltein.
 
Muistutuksena myös tässä yhteydessä, että Isokurun rajoitusvyöhykkeellä on liikkuminen ympäri vuoden kiellettyä, lukuun ottamatta kurun pohjalla kulkevaa merkittyä kesäreittiä. Talvella kuruun ei mene reittiä, emmekä suosittele sinne menemistä lumivyöryvaaran takia. Isokurun rajoitus perustuu luonnonsuojelu-, muinaismuisto- ja maastoliikennelakiin. Isokurun rajoitusvyöhyke löytyy alueen talvi-ja kesätaskuoppaista, sekä retkikartta.fi-palvelusta
 
Lisätietoja kummastakin saa luontokeskus Naavan asiakaspalvelusta 020 639 7302 tai pyhaluosto@metsa.fi.
 

Pyhä-Luostolta uusia julkaisuja

(Päivitetty 27.10.2017)

Ympäristöministeriö vahvisti Pyhä-Luoston kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman

Ympäristöministeriö on vahvistanut Metsähallituksen Luontopalvelujen laatiman Pyhä-Luoston kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman, jossa on sovitettu yhteen alueeseen kohdistuvia tarpeita ja toiveita. Pyhä-Luoston tuoreeseen suunnitelmaan on sisällytetty muun muassa laajempia pyöräilymahdollisuuksia.

Jatkossakin pääosa kansallispuistosta (59 %) kuuluu mahdollisimman luonnontilaisena säilytettävään syrjävyöhykkeeseen. Puiston suppeammalla luontomatkailuvyöhykkeellä edistetään luontomatkailua ja kansallispuistokävijöiden luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia, ja sitä kautta positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Suosittua pyöräilyä edistetään reitistöjä yhdistämällä ja sallimalla pyöräily kaikilla reiteillä lukuun ottamatta Isokurun, Noitakankaan ja Isokurunkankaan reittejä.

Talviliikuntamahdollisuuksia halutaan parantaa lisäämällä niille talvipyöräilylle ja kävelylle reittejä lähinnä olemassa olevien latujen viereen.

Suunnitelmat tulevat voimaan kun uusi järjestyssääntöpäätös on saatu tehtyä. Pyhä-Luoston kansallispuiston uudesta hoito- ja käyttösuunnitelmasta voi lukea lisää luontoon.fi-uutisesta.

Järjestyssääntö on vahvistettu

(Päivitetty 3.7.2017)
Pyhä-Luoston kansallispuiston järjestyssääntö on nyt vahvistettu. Järjestyssääntöön voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Uusi sääntö saa lainvoiman vasta valitusajan jälkeen. Tutustu uuteen järjestyssääntöön täällä (www.metsa.fi). 

Tutustu MobiRangeriin, ikiomaan kansallispuisto-oppaaseesi

 • Uusi lehti Pyhä-Luoston kansallispuiston opastuksessa on kääntynyt. MobiRanger- –mobiiliopas (käyttöohje, pdf 780 kt) tutustuttaa retkeilijän kansallispuiston huimiin geologisiin nähtävyyksiin, pitää kulkijan merkityllä reitillä ja ohjaa taukopaikoille! MobiRanger on ikioma kansallispuisto-oppaasi. Lue lisää tiedotteesta.
  • Lataamalla sovelluksen toimimaan myös offline-tilassa saat tosi kätevän reittikartan puhelimeesi. 
 • Keräämme asiakkaiden käyttökokemuksia uudesta mobiilioppaasta kevyen kyselyn avulla: jaa aatoksesi ja kehitysideasi vastaamalla muutamaan kysymykseen. Pääset webropol-kyselyyn skannaamalla qr-koodin (kysely, pdf 254 kt).

Pyhälammen laavu. Kuva: Noora Vuontisvaara

Huomioi Isokurun ympärivuotinen rajoitusvyöhyke

 • Isokuru on rajoitusaluetta ja siellä liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä reitillä Isokurun pohjalla, ei rinteillä. Tämä merkitsee myös, että Pyhäkasteenputouksen alle tai sen viereen ei saa mennä. Näin ympäristö säilyy vielä jälkipolvillekin kauniina katsoa ja hiljentyä jylhän luonnon edessä. Pyhänkasteenputous ja Uhriharju ovat suojeltuja muinaismuistoja. 
 • Isokurun liikkumisrajoitus on turvallisuuteen perustuva, reitillä pysyttäessä kulkija ei aiheuta kivi- tai lumivyöryjä.

Luontovalvojat työssään

Rangerimme kiertävät taukopaikkoja ja tupia aina silloin tällöin. Kierroksilla tarkistellaan mikä on tilanne polttopuiden suhteen, onko kaasupulloissa vielä potkua ja muita ajankohtaisia asioita. Pyhä-Luoston kansallispuistosta osaa huoltotöistä tekee myös yrittäjä - Jaakkolan porotila. Mikäli joku asia on rempallaan reiteillä taikka taukopaikoilla, voit jättää siitä viestiä Luontokeskus Naavan asiakaspalveluun.

Muita huomioitavia asioita

 • Vesitilanne:
  • Kansallispuiston luonnonvesiä ei suositella juotavaksi ilman keittämistä tai muuta puhdistusta. Lisää juomavesiohjeita löydät Retkeilyn ABC:stä.
  • Talousvesikaivoja ovat Rykimäkeron ja Huttujärven kaivot. Lampivaaran kahviolta saa kahvion aukioloaikoina vettä. 
  • Uusi lähde löydetty Porontahtoman laavun läheltä, 130 metriä polkua länteen, jonka jälkeen 20 metriä luoteeseen. Laavun lähellä ei ole aiemmin ollut tiedossa vesipaikkaa.
 • Löytötavarat: jos kadotat tai unohdat joitakin retken aikana Pyhä-Luoston kansallispuistoon, kannattaa ottaa yhteyttä Luontokeskus Naavaan, minne toiset retkeilijät usein tuovat löytötavaroita.

Mitä teen jos eksyn?

 • Soita yleiseen hätänumeroon 112, pysy rauhallisena ja noudata ohjeita!

Tapahtumia Pyhä-Luostolla

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa Kairalasta, Pelkoseniemeltä. (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)