YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

Mennään metsään
 
 • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n  polkujuoksukiertue Pyhä-Luoston kansallispuistossa 11.8.2018. Lue lisää (www.yle.fi)
 • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
 • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Karhunjuomalammen päivätupa 40-vuotisjuhlansa kunniaksi kuntoon 

(Päivitetty 18.7.2018)

Pyhä-Luoston kansallispuistossa keskeisellä paikalla sijaitsevaa erittäin suosittua Karhunjuomalammen tupaa aletaan kunnostaa eduskunnan autiotupien korjaukseen myöntämällä rahalla. Tupa on kunnostuksen takia pois käytöstä arviolta 23.7.-31.8.2018. Viereisillä laavuilla voi kuitenkin levähtää ja nauttia retkieväistä.
 
Karhunjuomalammen päivätuvan 40-vuotisjuhlavuotta ja Pyhä-Luoston kansallispuiston 80-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan tuvan remontilla. Keski-iän kriisiä ei tuvalla ole, mutta vuosikymmenet retkeilijöiden uskollisena palvelijana ovat jättäneet jälkensä.
 
Kunnostus ei onnistu ennen huonokuntoisten rakenteiden purkamista. Purkutyön tekevät Pidä Lappi Siistinä ry:n talkoolaiset heinäkuun lopussa. Sen jälkeen Karhunjuomalampi saa rakennusammattilaisten käsissä uuden vesikaton, piipun sekä kunnostusta myös alapohjaan ja keittiönurkkaukseen.
 
Tupa on kunnostuksen aikana pois käytöstä, mutta senhän me kestämme entistä ehompaa tupaa odotellessa. Eväät voi syödä ja lepuuttaa patikoinnin mukavasti väsyttämiä jalkojaan Karhunjuomalammen päivätuvan viereisillä laavuilla. 
 
Pyhä-Luoston kansallispuisto täyttää 80 vuotta
Vuonna 1938 perustettiin Suomeen kaksi kansallispuistoa. Nämä, Suomen ensimmäiset, olivat Pallastunturin ja Pyhätunturin kansallispuistot. Nyt Pyhä-Luoston kansallispuiston vanhin osa juhlii jo 80-vuotista taivaltaan, joten tervetuloa juhlimaan kanssamme lauantaina 25.8.2018. 
 

Ukko-Luoston portaat huonossa kunnossa

(Päivitetty 23.6.2018)
 
Talven jälkeisten tarkastusten jälkeen on selvinnyt, että Ukko-Luoston portaat alkavat olla käyttöikänsä päässä ja ovat nyt erittäin huonossa kunnossa. Huonokuntoisimmat kohdat on merkitty maastoon punakeltaisin nauhoin. Portaita kulkiessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Vaihtoehtoinen reitti Ukko-Luoston huipulle kulkee huoltotietä rinteen reunaa pitkin. Vaihtoehtoista reittiä ei ole merkitty erikseen maastoon, mutta selkeä reitti lähtee rinnealueen parkkipaikan nurkasta, huoltorakennuksen vierestä kulkien huipun valkoiselle säähavaintoasemalle. Opastaulut on viety eilen maastoon. Ukko-Luoston portaiden reitti uusitaan vuoden 2019 aikana. Kiitokset kaikille kärsivällisyydestä!
 
Ukko-Luoston poratiden huonoimmat kohdat on merkitty punakeltaisin nauhoin. Kuva: Netta Kuivalainen
 
Ukko-Luoston portaiden vaihtoehtoinen reitti.

Maastopyöräkartta julkaistu

(Päivitetty 24.5.2018)

Pyhä-Luoston kansallispuistoon on valmistunut uusi A3-kokoinen maastopyöräkartta. Sen voi ladata netistä tai hakea ilmaiseksi Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta.
 
Pyhä-Luoston kansallispuiston viime vuonna valmistunut uusi järjestyssääntö mahdollisti pyöräilyn entistä laajemmalla alueella. Pyöräily on sallittua sulan maan aikana useimmilla kansallispuiston merkityillä reiteillä. Sallituista ja kielletyistä reiteistä saa nyt tietoa uunituoreesta maastopyöräkartasta. Sen voi ladata, tulostaa tai tallentaa itselleen osoitteesta julkaisut.metsa.fi. Karttaa on ilmaiseksi jaossa myös Pyhä-Luoston luontokeskus Naavassa.
Osa Pyhä-Luoston maastopyöräkarttaa.
 
Kansallispuiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä. Itse kansallispuistossa saa sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua, ja niihin kannattaa pyöräilijöiden suunnata.
 
Pyöräily ei edelleenkään ole sallittua Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä ja Noitatunturin reitin eteläosassa. Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu muualla paitsi huolletuilla hiihtoladuilla, moottorikelkkaurilla sekä rajoitusvyöhykkeillä.
 
Maastopyöräilijän etikettiä noudattavat tervetulleita
Maastopyöräilijän etikettiä noudattavat ja muut retkeilijät huomioon ottavat pyöräilijät ovat tervetulleita nauttimaan kansallispuiston luonnosta. Polut ovat yhteisiä ja luonto kuuluu kaikille. Pyöräilijän on kävelijää nopeampana oltava valmis väistämään muita ja pyöräiltävä hallitulla tilannenopeudella.
 
Maastopyöräilijän etiketti
 • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
 • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
 • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
 • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
 • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
 • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.
Kartta on ladattavissa: julkaisut.metsa.fi
 
Pyhä-Luoston alueesta on tehty myös uusi maastokartta 1:25 000. Tätä Calazon (calazo.fi) karttaa on myynnissä luontokeskus Naavassa.
 

Pyhä-Luostolta uusia julkaisuja

(Päivitetty 27.10.2017)

Huomioi Isokurun ympärivuotinen rajoitusvyöhyke

Isokurussa ei saa poiketa merkityltä reitiltä. Kuva: Anna Pakkanen

 • Isokuru on rajoitusaluetta ja siellä liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä reitillä Isokurun pohjalla, ei rinteillä. Tämä merkitsee myös, että Pyhäkasteenputouksen alle tai sen viereen ei saa mennä. Näin ympäristö säilyy vielä jälkipolvillekin kauniina katsoa ja hiljentyä jylhän luonnon edessä. Pyhänkasteenputous ja Uhriharju ovat suojeltuja muinaismuistoja. Isokurun rajoitus perustuu myös luonnonsuojeluun.
 • Isokurun liikkumisrajoitus on myös turvallisuuteen perustuva, reitillä pysyttäessä kulkija ei aiheuta kivi- tai lumivyöryjä.

Luontovalvojat työssään

Rangerimme kiertävät taukopaikkoja ja tupia aina silloin tällöin. Kierroksilla tarkistellaan mikä on tilanne polttopuiden suhteen, onko kaasupulloissa vielä potkua ja muita ajankohtaisia asioita. Pyhä-Luoston kansallispuistosta osaa huoltotöistä tekee myös yrittäjä - Jaakkolan porotila. Mikäli joku asia on rempallaan reiteillä taikka taukopaikoilla, voit jättää siitä viestiä Luontokeskus Naavan asiakaspalveluun.

Muita huomioitavia asioita

 • Vesitilanne:
  • Kansallispuiston luonnonvesiä ei suositella juotavaksi ilman keittämistä tai muuta puhdistusta. Lisää juomavesiohjeita löydät Retkeilyn ABC:stä.
  • Talousvesikaivoja ovat Rykimäkeron ja Huttujärven kaivot. Lampivaaran kahviolta saa kahvion aukioloaikoina vettä. 
 • Löytötavarat: jos kadotat tai unohdat joitakin retken aikana Pyhä-Luoston kansallispuistoon, kannattaa ottaa yhteyttä Luontokeskus Naavaan, minne toiset retkeilijät usein tuovat löytötavaroita.

Mitä teen jos eksyn?

 • Soita yleiseen hätänumeroon 112, pysy rauhallisena ja noudata ohjeita!

Tapahtumia Pyhä-Luostolla

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa Kairalasta, Pelkoseniemeltä. (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)