Taimenmutkan autiotupa Pudasjärvellä palanut

(Päivittetty 20.9.2018)

Taimenmutkan autiotupa Pudasjärvellä, Naamankajoen varressa, Syötteen kansallispuistosta etelään, on palanut. Autiotupa ei ole enää ollenkaan käytettävissä.

Syötteen luontokeskukseen haetaan yrittäjää

(Päivitetty 20.9.2018)

Olisiko sinulla intoa hypätä yrittäjäksi vaaramaisemien syliin? Syötteen kiivaasti  kehittyvälle matkailualueelle, kansallispuiston portilla sijaitsevaan luontokeskukseen haetaan yrittäjää. Tulevalla yrittäjällä on mahdollisuus muovata omaan työnkuvaansa ja osallistua luontokeskuksen kehittämiseen.

Syötteen luontokeskukseen Pudasjärvelle haetaan idearikasta ja innostunutta yrittäjää,  joka ottaisi ensisijaisesti vastuulleen kahvila-ravintolan palvelujen pyörittämisen.

"Toimialuetta on kuitenkin mahdollista laajentaa myös muihin palveluihin. Ja ennen kaikkea, juuri nyt on tuhannen taalan paikka, jossa tulevalla yrittäjällä on mahdollisuus osallistua luontokeskuksen kehittämiseen", korostaa puistonjohtaja Saara Airaksinen

Metsähallitus on käynnistänyt tänä vuonna luontokeskuksen kehittämistyön. Tavoitteena on uudistaa talon toimintaa ja palveluita vastaamaan yhä paremmin kansallispuiston ja koko Syötteen alueen asiakkaiden tarpeisiin.

Luontokeskus sijaitsee Syötteen kansallispuiston portilla, josta on helppo suunnata retkille vaarametsien monipuolisille reiteille. Talo pitää sisällään tällä hetkellä kahvila-ravintolan, auditorion ja näyttelytilan. Lisäksi retkeilijät saavat luontokeskuksesta opastusta, infoa ja retkeilyvälineitä vuokralle. Metsähallituksen luontopalvelut on viimeisen kolmen vuoden ajan vastannut koko talon toiminnoista. Tilat sopivat jo nyt monenlaiseen käyttöön, mutta niitä voidaan tarkastella myös yrittäjän tarpeiden näkökulmasta.

Kansallispuiston upea luonto ja palvelut ovat suuria vetovoimatekijöitä niin kotimaisille kuin ulkomaisille luontomatkailijoille. Metsähallitus on viime vuosina kunnostanut ja tuotteistanut kansallispuiston retkeilyreittejä. Samaan aikaan Syötteen matkailualuetta kokonaisuudessaan kehitetään voimakkaasti. Maastopyöräily on nostanut suosiota entisestään. Alueelle on suunnitteilla uusia palveluja ja palveluntarjoajia, joiden odotetaan vahvistavan Syötteen ympärivuotista matkailua.

Vuonna 2017 Syötteen luontokeskuksella oli käyntejä noin 35 000. Syötteen kansallispuiston vetovoima on kasvanut voimakkaasti, vuonna 2017 käyntejä oli 53 500, jossa kasvua edellisvuoteen 30%. Yhteensä Syötteen kansallispuistossa ja Iso-Syötteen retkeilyalueella oli viime vuonna vajaa 90 000 käyntiä. Tänä vuonna ennätykset voivat mennä jälleen uusiksi: alkuvuoden käyntimäärissä (tammi-elokuu 2018) on nousua edellisvuoden vertailuajanjaksoon 23%.

Luontokeskuksen yrittäjyydestä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä asiakaspalvelupäällikkö Irja Leppäseen (irja.leppanen(at)metsa.fi, p. 040 687 6625). Hakemukset liiketoimintasuunnitelmineen tulee jättää 12.20 mennessä.

Kahvitauko Romevaarassa. Kuva: Saara Airaksinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kellarilammella työmaa käynnissä

(Päivitetty 30.8.2018)
Kellarilammen luontopolun (0,9 km) kunnostus on parhaillaan käynnissä. Tulevaisuudessa reitti kiertää suoalueen kuivemman maan kautta. Laavu ja käymälä-/liiterirakennus pysyvät entisillä paikoillaan. Laavun edustalle rakennetaan laituri, jota pitkin pääsee lammen rantaan. Työn arvioitu valmistumisaika on syksyn 2018 aikana.

Ahman kierroksen kunnostus valmis

(Päivitetty 3.8.2018)
Ahman kierroksen kunnostus ja viimeistelytyöt on saatu loppuun. Murskeen tasoitus, pitkospuiden rakentaminen sekä uusien opasteviittojen pystyttäminen on valmista, ja reitti on täysin valmis retkeilijöiden käyttöön. Luontokeskuksella myydään uudistettuja reittikarttoja, joissa Ahman kierroksen uusi linjaus näkyy. Reitti kulkee nykyään Välituvan kautta.

Ahman kierros ei ole vielä vuonna 2018 avoinna maastopyöräilylle, sillä murskeen täytyy antaa kovettua talven yli, jotta reitti kestää tulevaisuudessa hyvin maastopyöräilyä. Reitillä saa pyöräillä kesällä 2019.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

(Päivitetty 26.7.2018)

Syötteen kansallispuistossa polkujuoksutapahtuma juostiin 15.7. Alla löytyy reittikartta ja gpx-jäljet reiteille.

  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
  • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!

Syötteen reiteistä entistä ehommat

(Päivitetty 10.5.2018)
Syötteen suosittuja maastopyöräreittien kunnostus jatkuu tulevana kesänä. Tavoitteena on saada pyöräilijöille hyvin opastetut reitit, jotka kestävät aikaa ja ovat myös muiden kohderyhmien hyödynnettävissä. Hanke on alkanut jo kesällä 2016 ja jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. 

Kesän suurin työmaa on Ahman kierroksella, jonne on talven aikana ajettu mursketta ja vanhat opasteet on poistettu. Alkukesästä aloitetaan viimeistelytyöt, joihin kuuluu muun muassa uusien opasteiden laitto sekä murskeen tasoitus. Reitti on alustavan arvion mukaan patikoitavissa loppukesästä. Maastopyöräilyyn reitti avataan kesällä 2019. Alkukesästä patikoijien toivotaan huomioimaan työmaa-alue, ja käyttämään vanhaa reittipohjaa retkeilyyn. Ensisijaisesti kuitenkin pyydetään välttämään retkeilyä ei opastetulla reitillä eksymisvaaran vuoksi.

Kaikki Syötteen kesäreitit ovat monikäyttöreittejä, jotka palvelevat myös patikointia sekä polkujuoksua. Syötteen kesäaikainen reittitarjonta monipuolistuu, vaikka ylläpidettävien reittien kokonaismäärä ja ylläpitokustannukset hankeen ansiosta pienenevät.

Reittien kestävöinti tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa, jonka toteuttaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki.

  • Lisätietoja: Projektipäällikkö Raimo Moilanen, Metsähallituksen Luontopalvelut, puh. 040 632 5054

Syöte mukaan kolmannelle Charter-kaudelle

(Päivitetty 13.12.2017) 
Syötteen kansallispuisto on ollut jäsenenä Euroopan kansallispuistoliiton (Europarkin) ylläpitämässä Charter-ohjelmassa vuodesta 2004 alkaen. Suomesta mukana ovat myös Kolin kansallispuisto sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Ohjelman tarkoituksena on taata luontomatkailun moniulotteinen kestävyys Euroopan suojelualueilla. Torstaina luovutettiin kolmannelle kaudelle uusi sertifikaatti, jonka Brysselistä kävi noutamassa puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Lue lisää: Charter Award Ceremony 2017: 21 areas awarded in Brussels (www.europarc.org, englanniksi).

Syötteen maastopyöräreitit entistä ehommat

(Päivitetty 15.9.2017)  
Syötteen suosittuja maastopyöräreittejä on kunnostettu kesän aikana. Syötteen kierros ja Pitämävaaran lenkki on saatu kunnostettua loppuun. Uusi pyöräreittikartta on myös ilmestynyt, ja sitä voi ostaa esim. luontokeskukselta. Ensi vuonna kunnostetaan Ahmankierros, joka valmistuessaan palvelee patikoijia, polkujuoksijoita ja pyöräilijöitä. Kestävöintityöt tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki. 

Syötteen säätiedot

(Päivitetty 23.8.2017) 
Katso Syötteen täsmäsää (www.foreca.fi)

 

Tapahtumia Syötteellä

Katso säätilannetta

Kelikameran kuvaa paikasta Iso-Syöte, Pudasjärvi
(www.liikennetilanne.liiken-nevirasto.fi)

Latukameran kuvaa paikasta Syötteen kansallispuiston portti, Pudasjärvi. (www.otosservice.net)