Koirasalmi - Sysilampi - Lehtosenjärvi - Koirasalmi 58 km

Koirasalmi - Sysilampi 10 km

Salamajärven kansallispuistossa sijaitseva Koirasalmen luontotupa on hyvä lähtöpiste Hirvaan kierrokselle, koska Koirasalmella on majoitustilaa sekä luontotupa, josta saa tietoa puistosta ja retkeilystä alueella.

Havupuun oksien takaa avautuu kesäinen järvimaisema. Kauempana järvellä saari jonka edustalla veneilijä.

Osuuden varrella on puolen - kahden kilometrin välein kaikkiaan kuusi taukopaikkaa: Koirasalmen kotalaavu ja telttailualue, Hiiliniemen tulentekopaikka, Ruuhilammen tulentekopaikka, Heikinjärven laavu, Tavilammen tulentekopaikka ja Kauluksen tulentekopaikka. Heikinjärven laavun ja Kauluksen välisellä osuudella on liikkuminen polkujen ulkopuolella kielletty lintujen pesimäaikana 1.3. - 15.7.

Tavilammen ja Kauluksen välissä 7 km päässä luontotuvalta on Heikinjärvennevan luontotorni. Tornista avautuu näköala avaralle nevalle, jolla viihtyvät mm. metsähanhi, suokukko ja valkoviklo. Hyvällä onnella voi nähdä myös maakotkan. Omat havainnot voi kirjata laatikossa olevaan havaintovihkoon.

Pian Heikinjärvennevan jälkeen reitiltä erkanee pistopolku Kauluksen vanhalle niittysaunalle, jossa nevojen saraheinän niittäjät ovat yöpyneet. Osuuden viimeinen tulentekopaikka on niittysaunan yhteydessä. Tästä matka jatkuu vielä 2,1 km ja osuus päättyy pysäköintialueelle, josta reitti jatkuu kohti Sysilammen autio- ja vuokratupaa.

Sysilampi - Salamajärvi 10 km

Sysilammen pysäköintialueelta on matkaa Sysilammen autio- ja vuokratuville 700 m. Autiotupa on aina auki. Vuokratuvissa 1, 2 ja 3  on makuusijat kahdelle, kuudelle ja kuudelle. Pihapiirissä kaivo, tulentekopaikka ja telttailualue.

Sysilammen kämpältä lähtee kaksi erillistä luontopolkua. Lasten luontopolku, 1,5 km, johtaa Hepolammelle ja takaisin. Pakosuon luontopolulle, 4,3 km, voi lähteä Sysilammen pysäköintialueelta tai Sysilammelta. Pakosuon luontopolku on mielenkiintoinen reitti, joka esittelee Suomenselän alkuperäisluontoa tyypillisimmillään.

Sysilammelta reitti jatkuu kohti Salamajärveä. Mikäli malttaa kulkea hiljaa, voi hyvällä onnella nähdä nevalla metsäpeuran tai hirven. Matkalla ylitetään myös Matopuro, joka tulvii keväisin pitkoksien yli. Kumisaappaat ovat tuolloin parhaat jalkineet. Salmijärven rannalla on Jyrkkäniemen näköalapaikka, jossa on myös tulentekopaikka. Jyrkkäniemeen on Sysilammen tuvalta 3,7 km. Noin 1 km:n päässä Jyrkkäniemestä polun vieressä on iso tervahauta. Salamajärven rannalla, Pitkälahdessa, on telttailualue, autiotupa ja tulentekopaikka. Pitkälahdesta on 2 km:ä Perho - Kinnula -tien varressa olevalle pysäköintialueelle, jonne osuus päättyy.

Salamajärvi - Lehtosenjärvi 17 km

Pysäköintialueelta 3,3 km pohjoiseen, Ahvenlammen rannalla on laavu tulentekopaikkoineen. Siitä 3,5 km:n päässä reitin varrella sijaitseva Valvatin autiotupa on vanha metsänvartijatila, jossa on tilaa 4 hengelle. Pihapiirissä on sauna ja kaivo.

Tuvalta noin 1 km:n päässä oleva Iso-Valvatti on entinen järvi, joka on kuivattu niittotarkoituksiin vuosina 1927 - 1930. Ruo'ikon rannalla on luontotorni, josta voi häiritsemättä tarkkailla mm. haapanoita, mustakurkku-uikkuja ja lapasorsia. 2,8 km:n päässä on järven rannassa Vähä-Valvatin tulentekopaikka. Rantaan vievän polun molemmilla puolilla on kiviröykkiöitä, jotka ovat todennäköisesti pronssikaudelta.

Vähä-Valvatista on 4,2 km taival Karhunpiilo- nimisen vuokrattavan kämpän risteykseen ja 6,6 km Lehtosenjärven kotalaavulle. Pian kotalaavun jälkeen Hirvaan kierros erkanee runkoreitiltä etelään kohti Koirasalmea. Runkoreitti jatkuu pohjoiseen kohti Jatkonjärveä.

Lehtosenjärvi - Koirasalmi 21 km

Osuus alkaa runkoreitin ja Hirvaan kierroksen risteyksestä Lehtosenjärven etelärannalta. 1,6 km päässä Lehtosenjärveltä on Sääksjärven rannassa laavu. 1,9 km laavun jälkeen on Pieni Sääksjärven vuokratupa. Vuokratuvalta 3,5 km jälkeen jälkeen saavutaan Nielujärvelle. Runsaana lintujärvenä tunnetun Nielujärven rannalla on luontotorni ja siitä 400 m päässä joen rannalla laavu. Täältä jatketaan Koirajoen vartta Perho - Kinnula -tielle, jonka jälkeen reitti yhtyy takaisin Salamajärven kansallispuiston reitistöön. Polku jatkuu Koirajoen aarnialueen läpi kohti Koirasalmea. Pitkään koskemattomana säilyneellä aarnialueella on liikkuminen polkujen ulkopuolella kielletty 1.3. - 15.7.

Matkalla voi hengähtää varrella olevalla Talviahon tulentekopaikalla tai Pyydyskosken rannalle rakennetulla kotalaavulla. Nielujärveltä kertyy matkaa 7 km Talviahon tulentekopaikalle (huolto lopetettu 2020) ja 9,4 km Pyydyskoskelle. Pyydyskoskella on myös telttailu sallittu. Pyydyskoskella ollut savottakämppä on purettu, mutta uittoa varten tehdyt patorakenteet ovat vielä jäljellä. Pyydyskoskelta on reitin päätepisteeseen Koirasalmelle matkaa noin 4 km ja reitin varrelle jäävät Hiiliniemen tulentekopaikka sekä Koirasalmen kotalaavu ja telttailualue.

Innokkaimmat retkeilijät voivat retken lopuksi käydä ihailemassa Koirasalmen eteläpuolista Salamanperän luonnonpuistoa. Luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu vain alueen läpi kulkevalla polulla. Kasvien yms. poimiminen ja tulenteko on kielletty. 

Harjakattoinen kotalaavu. Taustalla lehtimetsää.