Ajankohtaista Salamajärvellä

5.5.2023
Salamajärvellä tulvii ainakin Matolammella, Valvatissa ja Nielujärvellä. Edes saappaiden varret eivät riitä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Kevätretkivinkit Salamajärven kansallispuistoon

(Julkaistu 28.4., päivitetty 4.5., 5.5. 9.5. ja 17.5.2023)

16.5.2023 saadun tilannekatsauksen mukaan pahimmat tulvat ovat nyt laskeneet. Matolammilla tulva oli heitellyt pitkospuut vinksin vonksin, mutta ne on nyt korjattu.

Koirasalmen luontotuvan kahvila on aukeaa lauantaina 6.5.2023 ja on siitä eteenpäin toukokuussa avoinna viikonloppuisin, sekä helatorstaina to-su. 27.5. alkaen kahvila on avoinna joka päivä klo 10-16. Majoitusta, sauna ja Maahisen kota sekä kokous-, kurssi- ja juhlatilat ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Lue lisää (koirasalmi.com).

Koirasalmentiellä vältyttiin tänä keväänä pahimmalta kelirikolta, mutta hiekkateissä on kuoppia ja varovaisuus valttia! Lue saapumisohjeet.

Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran voimassa ollessa Salamajärvellä tulet voi tehdä ainoastaan saunan tai tuvan tulipesään tai Maahisen vuokrakotaan (hormillinen, katettu tulisija). Maahisen vuokrakotaa voi tiedustella Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com).

Julkisilla Salamajärven kansallispuistoon!

(Julkaistu 30.3.2023, päivitetty 8.5.2023)

Retkibussi ajaa tänäkin kesänä (30.6. - 6.8.2023) perjantaisin ja sunnuntaisin Kokkolasta Salamajärven kansallispuistoon (Koirasalmi) ja takaisin. Aikataulut mahdollistavat päiväretket puistossa perjantaisin ja sunnuntaisin sekä vaellukset perjantaista sunnuntaihin tai sunnuntaista perjantaihin! Kokkolaan on hyvät yhteydet kauempaakin esim. junalla ja bussilla ja toki väliltäkin pääsee kyytiin.  Katso aikataulut Visit Kokkolan sivuilta.

Matka Mäkelän kyydillä pääsee Salamajärvelle Jyväskylästä, Äänekoskelta ja Saarijärveltä 17.6.2023. Lähtö Jyväskylästä klo 8 ja paluu klo 18. Perillä ehtii vaeltaa ja nautiskella 5 tuntia. Katso tarkemmat tiedot Matka Mäkelän sivuilta (matkamakela.fi).

Pitkoksia uusitaan

(Julkaistu 4.5.2023)

Pitkospuita uusitaan kesällä 2023 välillä Koirasalmi - Sysilampi ja Pyydyskoski - Perho-Kinnula-tie. Uusien pitkosten materiaalit on viety maastoon talvella ja kunhan maasto kuivuu lumien jäljiltä tarpeeksi, aloitetaan rakennustyöt. Rakentaessa vanha pitkos puretaan pois ja uusi tehdään tilalle. Rakentamisesta saattaa siten aiheutua pientä haittaa kulkijoille.

Sysilammen ja Valvatin uudet porakaivot ovat käytettävissä

(Päivitetty 21.3.2023)

Sysilammelle ja Valvattiin poratuista uusista kaivoista on nyt tutkittu vesinäytteet ja ne olivat puhtaat. Kaivot ovat siis käytettävissä. Sysilammen porakaivon vesi oli vähän kellertävää, mutta jospa se siitä käytön myötä kirkastuisi. Kummallakin kaivolla on syvyyttä noin 150 m.

Vinkit talviretkeilijöille

(Päivitetty 30.3.2023)

  • Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Lumikengät on varmin valinta liikkumiseen, mutta yleensä ainakin Vasan kierros pysyy varsin hyvin tallattuna ympäri vuoden. Pitäväpohjaiset jalkineet ovat tarpeen.
  • Koirasalmen luontotuvalta on mahdollista vuokrata lumikenkiä, suksia, ahkioita ym. talviretkeilyvarusteita (koirasalmi.com).
  • Koirasalmen luontotuvan kahvila on talvella suljettu, mutta majoitusta, sauna ja Maahisen kota sekä kokous-, kurssi- ja juhlatilat ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Lue lisää (koirasalmi.com). 
  • Koirasalmen luontotuvan tapahtumat (facebook.com/koirasalmi).
  • Pysäköintialueista aurataan Koirasalmen, Huttukankaan ja Erijärven pysäköintialueet. Aurauksessa saattaa olla viivettä. Lue lisää pysäköintialueista.
  • Salamajärven tulentekopaikat ja käymälät ovat käytettävissä läpi vuoden, mutta lumen puhdistamiseen on syytä varautua omatoimisesti.
  • Jäät ovat monin paikoin heikkoja. Liikkumisessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.
  • Lataa tai tulosta mukaasi Salamajärven esitekartta (julkaisut.metsa.fi).
  • Lue vinkit talviretkeilyyn.

Valvatin autiotuvan saunamaksu nousee

(Päivitetty 21.2.2023)

Saunamaksu muuttuu tälle vuodelle. Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 10 e / aikuinen, 5e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden.

Terveisiä Koirasalmen luontotuvalta

(Päivitetty 30.3.2023)

Koirasalmen luontotuvan kahvio on suljettu talvella. Majoitusta, saunaa, Maahisen kotaa sekä kokous- kurssi- ja juhlatiloja vuokrataan kuitenkin ympäri vuoden. 

Tiedustelut ja varaukset suoraan yrittäjiltä: p. 040 9398147 tai Koirasalmen luontotuvan yhteydenottolomakkeen kautta

Uutisia Salamajärveltä

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.