Retkivinkit

(Päivitetty 21.5.2024)

 

Äänitä linnunlaulua Salamajärvellä - opit uutta ja autat tiedettä!

(Julkaistu 13.4.2024)

Salamajärven kansallispuiston Metsäperäläisen taipaleella on kymmenen lintujen pistelaskentapaikkaa, joissa voi nauhoittaa lintujen laulua. Jyväskylän yliopistolla kehitetyllä Muuttolintujen kevät -mobiilisovelluksella äänitetään viisi minuuttia pitkä nauhoitus, jonka päätteeksi tekoäly kertoo ja näyttää valokuvilla, mitä lintuja ympäristöstä kuului. Äänityksen jälkeen nauhoitteen voi lähettää sovelluksessa Jyväskylän yliopistolle tutkimuskäyttöä varten. Nauhoitteista saadaan tärkeää tietoa alueen linnustosta.

Sysilammen ja Valvatin uudet porakaivot ovat käytettävissä

(Päivitetty 21.3.2023)

Sysilammelle ja Valvattiin poratuista uusista kaivoista on nyt tutkittu vesinäytteet ja ne olivat puhtaat. Kaivot ovat siis käytettävissä. Sysilammen porakaivon vesi oli vähän kellertävää, mutta jospa se siitä käytön myötä kirkastuisi. Kummallakin kaivolla on syvyyttä noin 150 m.

Valvatin autiotuvan saunamaksu nousee

(Päivitetty 21.2.2023)

Saunamaksu muuttuu tälle vuodelle. Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 10 e / aikuinen, 5e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden.

Uutisia Salamajärveltä

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.