Ajankohtaista kevätretkeilijöille

(Päivitetty 12.5.2022)

Salamajärven kansallispuistoon retkeä suunnitellessa kannattaa huomioida maaston vaihtelevat olosuhteet. Maastossa on kuivia kohtia, mutta paikoitellen on vielä luntakin, varsinkin notkelmissa. Myös pitkospuilla saattaa olla vielä lunta, joten kannattaa varautua liukkauteen. Maastossa on märkää lumen sulaessa ja kevään edetessä myös tulvien mahdollisuus kasvaa. 

Salamajärven kansallispuisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta!

(Päivitetty 14.4.2022)

Juhlalogossa kuvituksen lisäksi teksti Salamajärvi kansallispuisto nationalpark 1982-2022 Metsähallitus - Forststyrelsen #salamajarvi40Salamajärven kansallispuiston 40-vuotissyntymäpäivää juhlistetaan puistossa järjestettävällä ilmaisella tapahtumapäivällä 21.5.2022 klo 10–16. Tervetuloa mukaan metsäpeuran jäljille tutustumaan puistoon ja osallistumaan koko perheelle sopivaan ohjelmaan!

Jyväskylästä on järjestetty maksuton bussikuljetus tapahtumaan. Kuljetus on myös sunnuntaina omatoimisille retkeilijöille. Katso lisätiedot Salamajärven syntymäpäivien tapahtumasivulta (tapahtumat.luontoon.fi). 

Juhlavuonna käytämme somessa hästägiä #salamajarvi40

Ajankohtaista talviretkelle

(Päivitetty 17.2.2022 ja 4.4.2022)
Salamajärvellä on nyt sen verran reilusti lunta, että maastoon ei ole asiaa jalkaisin. Sen sijaan lumikenkäilyyn ja hiihtelyyn on mitä mainioimmat olosuhteet!

Koirasalmen, Huttukankaan ja Erijärven pysäköintialueet aurataan talvisin. Sysilammen pysäköintialueen talvihuolto on satunnaisempaa.

Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com) voi vuokrata välineitä (lumikengät, liukulumikengät, metsäsukset, ahkio yms.) ja majoitusta ympäri vuoden ennakkovarauksella.

Salamajärvellä uusitaan pitkoksia Koirasalmen ja Sysilammen ympäristössä

(Päivitetty 5.7.2021)
Hirvaan kierroksella Sysilammella sekä Koirasalmen lähiympäristössä on alkukesän ajan uusittu pitkoksia. Kunnostukset toteutetaan eduskunnan myöntämillä jakovaroilla. Pitkostyömaat eivät haittaa retkeilyä alueella. 

Valvatin autiotuvan saunassa otettu käyttöön saunamaksu

(Päivitetty 30.4.2021)
Polttopuiden kulutus on kasvanut hurjasti Hirvaan kierroksen ja Peuran polun varrella sijaitsevalla Valvatin autiotuvalla. Eniten puita kuluu saunan lämmitykseen. Polttopuiden hankkiminen ja kuljettaminen vaatii melkoisesti työtä eikä ole ilmaista. Kolme vuotta sitten Urho Kekkosen kansallispuiston avoimissa saunoissa otettiin käyttöön saunamaksu. Lapissa saatujen hyvien kokemusten pohjalta sama saunamaksu päätettiin ottaa käyttöön nyt myös Valvatissa. Pienellä saunamaksulla kylpijä auttaa tuomaan polttopuita saunaan jatkossakin.

Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 7 e / aikuinen, 4 e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden. Ohjeistus saunamaksusta viedään Valvattiin seuraavan huoltokäynnin yhteydessä.

Vasan kierros kunnostettu luontopoluksi

(Päivitetty 21.9.2020)
Vasan kierros lähtee Koirasalmen luontotuvalta ja on pituudeltaan kaksi kilometriä. Reitti kunnostettiin Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa 2019 -kampanjan tuella. Sen varrella on kuusi metsäpeuran elämästä kertovaa luontopolkutaulua. Pitkospuut valmistuivat toukokuussa ja luontopolkutaulut heinäkuussa. Lisäksi Keskimaa lahjoitti 50 halkaisukirvestä Metsähallituksen hoitamille tulentekopaikoille Keski-Suomessa.

Pitkospuut suolla.Pieni Sääksjärvi vuokratupa avattu 1.6.2020

(Päivitetty 6.6.2020)
Hirvaan kierroksen varrelle, Sääksjärven ja Nielujärven laavujen väliselle osuudelle, on valmistunut uusi vuokratupa Pienen Sääksjärven rannalle Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa, Euroopan maaseuturahaston tuella. 

Lähikuvassa hirsirakenteinen mökki.

Uutisia Salamajärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.