Ajankohtaista retkeilijöille

(Päivitetty 11.8.2022)

Kesä alkaa kääntyä syksyyn ja retkeilykelit sen kuin paranevat. Tutustuthan ennakkoon kansallispuiston monipuolisiin reittivaihtoehtoihin ja palveluihin.

Koirasalmelta pääsee aistimaan Vasan kierroksen tunnelmaa myös esteettömästi 380 m päähän Joutsenlamminnevalle leveää sorapolkua ja leveämpiä pitkospuita pitkin. Koirasalmelta toiseen suuntaan pääsee kannaksen yli esteettömästi 400 m. Esteettömät reitit pääsee kulkemaan lasten rattaiden kanssa tai pyörätuolilla avustajan kanssa.

Koirasalmen luontotuvalta saat kahvila-, majoitus- ja saunapalveluja sekä vuokravälineitä.

Tarkistathan ennen retkelle lähtöä metsäpalovaroitukset ja ruohikkopalovaaravaroitukset ilmatieteen laitoksen sivuilta(ilmatieteenlaitos.fi). Huomaathan, että tulenteko on kielletty metsäpalovaroituksen ja ruohikkopalovaaran aikana kaikilla tulentekopaikoilla. Kielto ei koske tupien hormilla varustettuja tulisijoja.

Valvatin autiotuvan saunassa otettu käyttöön saunamaksu

(Päivitetty 30.4.2021)
Polttopuiden kulutus on kasvanut hurjasti Hirvaan kierroksen ja Peuran polun varrella sijaitsevalla Valvatin autiotuvalla. Eniten puita kuluu saunan lämmitykseen. Polttopuiden hankkiminen ja kuljettaminen vaatii melkoisesti työtä eikä ole ilmaista. Kolme vuotta sitten Urho Kekkosen kansallispuiston avoimissa saunoissa otettiin käyttöön saunamaksu. Lapissa saatujen hyvien kokemusten pohjalta sama saunamaksu päätettiin ottaa käyttöön nyt myös Valvatissa. Pienellä saunamaksulla kylpijä auttaa tuomaan polttopuita saunaan jatkossakin.

Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 7 e / aikuinen, 4 e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden. Ohjeistus saunamaksusta viedään Valvattiin seuraavan huoltokäynnin yhteydessä.

Uutisia Salamajärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.