Ajankohtaista Salamajärvellä

28.9.2021
Huomioithan retkeä suunnitellessasi, että vesi voi olla loppu Sysilammen ja Valvatin kaivoista.

Salamajärvellä uusitaan pitkoksia Koirasalmen ja Sysilammen ympäristössä

(Päivitetty 5.7.2021)

Hirvaan kierroksella Sysilammella sekä Koirasalmen lähiympäristössä on alkukesän ajan uusittu pitkoksia. Kunnostukset toteutetaan eduskunnan myöntämillä jakovaroilla. Pitkostyömaat eivät haittaa retkeilyä alueella. 

Valvatin autiotuvan saunassa otettu käyttöön saunamaksu

(Päivitetty 30.4.2021)

Polttopuiden kulutus on kasvanut hurjasti Hirvaan kierroksen ja Peuran polun varrella sijaitsevalla Valvatin autiotuvalla. Eniten puita kuluu saunan lämmitykseen. Polttopuiden hankkiminen ja kuljettaminen vaatii melkoisesti työtä eikä ole ilmaista. Kolme vuotta sitten Urho Kekkosen kansallispuiston avoimissa saunoissa otettiin käyttöön saunamaksu. Lapissa saatujen hyvien kokemusten pohjalta sama saunamaksu päätettiin ottaa käyttöön nyt myös Valvatissa. Pienellä saunamaksulla kylpijä auttaa tuomaan polttopuita saunaan jatkossakin.

Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 7 e / aikuinen, 4 e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden. Ohjeistus saunamaksusta viedään Valvattiin seuraavan huoltokäynnin yhteydessä.

Vasan kierros kunnostettu luontopoluksi

(Päivitetty 21.9.2020)

Vasan kierros lähtee Koirasalmen luontotuvalta ja on pituudeltaan kaksi kilometriä. Reitti kunnostettiin Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa 2019 -kampanjan tuella. Sen varrella on kuusi metsäpeuran elämästä kertovaa luontopolkutaulua. Pitkospuut valmistuivat toukokuussa ja luontopolkutaulut heinäkuussa. Lisäksi Keskimaa lahjoitti 50 halkaisukirvestä Metsähallituksen hoitamille tulentekopaikoille Keski-Suomessa.

Pitkospuut suolla.Pieni Sääksjärvi vuokratupa avattu 1.6.2020

(Päivitetty 6.6.2020)

Hirvaan kierroksen varrelle, Sääksjärven ja Nielujärven laavujen väliselle osuudelle, on valmistunut uusi vuokratupa Pienen Sääksjärven rannalle Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa, Euroopan maaseuturahaston tuella. 

Lähikuvassa hirsirakenteinen mökki.

Salamajärven kansallispuiston palvelurakenteita kehitetään

Uudet pitkospuut kulkevat rämeen halki.

(Päivitetty 20.6.2020)

Salamajärven kansallispuistoon on valmistunut Koirasalmelle esteetön 300 metriä pitkä reitti ja Heikinjärvennevalle uusi luontotorni. Hirvaan kierroksen varrelle rakennettiin uusi vuokratupa, Pieni Sääksjärvi. Lisäksi puistossa on kestävöity reittejä ja rakennettu uusia pitkospuita. Tänä kesänä pitkospuita rakennettiin Sysilammen ja Jyrkkäniemen välisellä osuudella. Työt toteutetaan Euroopan maaseuturahaston ja Metsähallituksen rahoittamassa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa vuosien 2018–2020 aikana. Pahoittelemme rakennustöistä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. Linkki tiedotteeseen.

Uutisia Salamajärveltä

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.