Ajankohtaista Salamajärvellä

17.11.2022
Salamajärvellä on käynnissä pitkosten kunnostustöitä välillä Koirasalmi - Sysilampi ja Pyydyskoski - Perho-Kinnula-tie. Puretut pitkososuudet vaikeuttavat kulkua, erityistä varovaisuutta noudatettava. Pahoittelut haitasta.

Vinkit talviretkeilijöille

(Päivitetty 22.12.2022)

  • Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Lumikengät on varmin valinta liikkumiseen, mutta yleensä ainakin Vasan kierros pysyy varsin hyvin tallattuna ympäri vuoden. Pitäväpohjaiset jalkineet ovat tarpeen.
  • Koirasalmen luontotuvalta on mahdollista vuokrata lumikenkiä, suksia, ahkioita ym. talviretkeilyvarusteita (koirasalmi.com).
  • Koirasalmen luontotuvan kahvila on talvella suljettu, mutta majoitusta, sauna ja Maahisen kota sekä kokous-, kurssi- ja juhlatilat ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Lue lisää (koirasalmi.com).
  • Koirasalmen luontotuvan tapahtumat (facebook.com/koirasalmi).
  • Pysäköintialueista aurataan Koirasalmen, Huttukankaan ja Erijärven pysäköintialueet. Aurauksessa saattaa olla viivettä. Lue lisää pysäköintialueista.
  • Salamajärven tulentekopaikat ja käymälät ovat käytettävissä läpi vuoden, mutta lumen puhdistamiseen on syytä varautua omatoimisesti.
  • Jäät ovat monin paikoin heikkoja. Liikkumisessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.
  • Lataa tai tulosta mukaasi Salamajärven esitekartta (julkaisut.metsa.fi).
  • Lue vinkit talviretkeilyyn.

Sysilammen kaivo pois käytöstä

(Päivitetty 22.12.2022)

Sysilammen kaivon veden epäillään pilaantuneen ja kaivo on toistaiseksi pois käytöstä. Sysilammelle on tehty uusi porakaivo, mutta kestää vielä aikansa, ennen kuin sen vesi asettuu ja saadaan analysoitua. Toistaiseksi Sysilammelle pitää ottaa juomavesi mukaan.

Terveisiä Koirasalmen luontotuvalta

(Päivitetty 28.10.2022)

Koirasalmen luontotuvan kahvio on suljettu tältä kesäkaudelta. Majoitusta, veneitä, saunaa, Maahisen kotaa sekä kokous- kurssi- ja juhlatiloja vuokrataan ympäri vuoden. Veneet ovat vuokrattavissa niin kauan kun vesi on vapaa. 

Pikkujoulutarjoiluja voi myös tiedustella ryhmille (minimi 10 hlöä). 

Tiedustelut ja varaukset suoraan yrittäjiltä: p. 040 9398147 tai Koirasalmen luontotuvan yhteydenottolomakkeen kautta

Valvatin autiotuvan saunassa otettu käyttöön saunamaksu

(Päivitetty 30.4.2021)
Polttopuiden kulutus on kasvanut hurjasti Hirvaan kierroksen ja Peuran polun varrella sijaitsevalla Valvatin autiotuvalla. Eniten puita kuluu saunan lämmitykseen. Polttopuiden hankkiminen ja kuljettaminen vaatii melkoisesti työtä eikä ole ilmaista. Kolme vuotta sitten Urho Kekkosen kansallispuiston avoimissa saunoissa otettiin käyttöön saunamaksu. Lapissa saatujen hyvien kokemusten pohjalta sama saunamaksu päätettiin ottaa käyttöön nyt myös Valvatissa. Pienellä saunamaksulla kylpijä auttaa tuomaan polttopuita saunaan jatkossakin.

Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 7 e / aikuinen, 4 e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden. Ohjeistus saunamaksusta viedään Valvattiin seuraavan huoltokäynnin yhteydessä.

Uutisia Salamajärveltä

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.