Ajankohtaista Salamajärvellä

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
27.3.2020
Salamajärvellä yrittäjien hoitamien vuokratupien (Sysilampi 1, 2 ja 3 sekä Pieni Sääksjärvi), Maahisen vuokrakodan sekä Koirasalmen huoneiden siivousta on tehostettu ja ne ovat varattavissa normaalisti. Lisätiedot: www.koirasalmi.com.

Salamajärvellä uusitaan pitkoksia Koirasalmen ja Sysilammen ympäristössä

(Päivitetty 5.7.2021)

Hirvaan kierroksella Sysilammella sekä Koirasalmen lähiympäristössä on alkukesän ajan uusittu pitkoksia. Kunnostukset toteutetaan eduskunnan myöntämillä jakovaroilla. Pitkostyömaat eivät haittaa retkeilyä alueella. 

Retkibussilla kansallispuistoon Kokkolan suunnasta

Retkibussin logo.(Päivitetty 16.6.2021)

26.6.-8.8.2021 Kokkolasta liikennöi Retkibussi, jolla pääsee Salamajärven kansallispuistoon tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Väliltä pääsee myös kyytiin ja vaikka samana päivänä takasin. Hinta 5 e / suunta. Täältä tarkempi aikataulu, pysäkit ja lippujen osto (visitkeskipohjanmaa.fi).

Valvatin autiotuvan saunassa otettu käyttöön saunamaksu

(Päivitetty 30.4.2021)

Polttopuiden kulutus on kasvanut hurjasti Hirvaan kierroksen ja Peuran polun varrella sijaitsevalla Valvatin autiotuvalla. Eniten puita kuluu saunan lämmitykseen. Polttopuiden hankkiminen ja kuljettaminen vaatii melkoisesti työtä eikä ole ilmaista. Kolme vuotta sitten Urho Kekkosen kansallispuiston avoimissa saunoissa otettiin käyttöön saunamaksu. Lapissa saatujen hyvien kokemusten pohjalta sama saunamaksu päätettiin ottaa käyttöön nyt myös Valvatissa. Pienellä saunamaksulla kylpijä auttaa tuomaan polttopuita saunaan jatkossakin.

Saunamaksun voi maksaa ennen retkeä, retken aikana tai retken jälkeen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Maksun suuruus on 7 e / aikuinen, 4 e / lapsi (alle 7 v.) ja ryhmän jäsen (ryhmän minimikoko 10 hlö). Sauna on kaikkien retkeilijöiden yhteiskäytössä ja saunomisvuoroista tulee sopia yhdessä toiset huomioiden. Ohjeistus saunamaksusta viedään Valvattiin seuraavan huoltokäynnin yhteydessä.

Vasan kierros kunnostettu luontopoluksi

(Päivitetty 21.9.2020)

Vasan kierros lähtee Koirasalmen luontotuvalta ja on pituudeltaan kaksi kilometriä. Reitti kunnostettiin Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa 2019 -kampanjan tuella. Sen varrella on kuusi metsäpeuran elämästä kertovaa luontopolkutaulua. Pitkospuut valmistuivat toukokuussa ja luontopolkutaulut heinäkuussa. Lisäksi Keskimaa lahjoitti 50 halkaisukirvestä Metsähallituksen hoitamille tulentekopaikoille Keski-Suomessa.

Pitkospuut suolla.Pieni Sääksjärvi vuokratupa avattu 1.6.2020

(Päivitetty 6.6.2020)

Hirvaan kierroksen varrelle, Sääksjärven ja Nielujärven laavujen väliselle osuudelle, on valmistunut uusi vuokratupa Pienen Sääksjärven rannalle Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa, Euroopan maaseuturahaston tuella. 

Lähikuvassa hirsirakenteinen mökki.

Salamajärven kansallispuiston palvelurakenteita kehitetään

Uudet pitkospuut kulkevat rämeen halki.

(Päivitetty 20.6.2020)

Salamajärven kansallispuistoon on valmistunut Koirasalmelle esteetön 300 metriä pitkä reitti ja Heikinjärvennevalle uusi luontotorni. Hirvaan kierroksen varrelle rakennettiin uusi vuokratupa, Pieni Sääksjärvi. Lisäksi puistossa on kestävöity reittejä ja rakennettu uusia pitkospuita. Tänä kesänä pitkospuita rakennettiin Sysilammen ja Jyrkkäniemen välisellä osuudella. Työt toteutetaan Euroopan maaseuturahaston ja Metsähallituksen rahoittamassa Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon -hankkeessa vuosien 2018–2020 aikana. Pahoittelemme rakennustöistä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. Linkki tiedotteeseen.

Uutisia Salamajärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.