Metsäpeuran eteläinen erämaa odottaa sinua vaeltamaan, kalastamaan taimenta, tarkkailemaan suoluontoa ja nauttimaan Koirasalmen kämppäkartanon monipuolisista palveluista.

Muistathan, että Heikinjärvennevan rajoitusosassa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä reitillä lintujen pesimäaikaan 1.3.–15.7. Kansallispuiston viereisessä Salamanperän luonnonpuistossa liikkuminen on sallittua ainoastaan merkityillä poluilla.

Vaellus

Löydä luonto eräretkellä! Kansallispuistossa on noin 60 km merkittyjä reittejä (1,5–58 km), jotka liittyvät laajaan Peuran polku -retkeilyreitistöön (115 km). Valitse siis sopiva reitti yhden tai useamman päivän vaellukselle. Matkan varrella voit yöpyä teltassa, laavuilla, autiotuvassa tai vuokratuvassa. Pääset helposti matkaan Koirasalmen luontotuvalta, kansallispuiston pysäköintialueilta tai Salamanperän luonnonpuiston pysäköintialueelta.

Kalastus

Soutelijat järvellä.

Luontotupa

Koirasalmen luontotupa (koirasalmi.com) kämppäkartanoineen tarjoaa kesäisin koko perheelle unohtumattomia luontoelämyksiä. Kämppäkartanon monipuolisiin palveluihin kuuluvat muun muassa retkeilyneuvonta, opastukset, välinevuokraus, majoituspalvelut, vuokrattavat sauna ja Maahisen kota, ruokapalvelut, kahvio sekä karavaanarien ja leirikoulujen palvelut.

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Avaa omat latusi aavoille, vähäpuustoisille nevoille ja lumen peittämille kankaille. Peuran polulla voit tehdä myös useamman päivän erävaelluksia hiihtäen ja yöpyä matkan varrella teltassa, laavuilla, tuvissa tai vuokrakämpissä. Metsäsuksia vuokrataan mm. Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com).

  • Lintujen tarkkailu: Heikinjärvennevan laidalla sijaitsevasta luontotornista voit tarkkailla suon lintujen elämää, mm. kahlaajia, kurkia, laulujoutsenia ja metsähanhia.

Lapsi tähystää suolle näkötornista.

  • Lumikenkäily: Lumikengillä pääset liikkumaan nevoja ja kankaita peittävillä hangilla. Lumikenkiä vuokrataan mm. Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com).
  • Luontopolut: Koirasalmen luontotuvalta lähtee Vasan kierros -luontopolku (2 km). Sysilammella on kaksi luontopolkua: Lasten luontopolku (1,5 km) ja Pakosuon kierros (4,4 km). Lue lisää luontopoluista.
  • Marjastus ja sienestys: Nevoilla kasvaa lakkaa ja karpaloa, ja kangasmailta voit poimia mustikoita ja puolukoita.

Kaksi retkeilijää perkaamassa mustikkasatoa puisen pöydän päällä. Takana näkyy vestistöä ja puurakennus..

  • Nähtävyydet ja näköalat: Vanhojen tervahautojen painaumat muistuttavat tervantuotannosta 200–400 vuotta sitten. Kauluksen niittysauna oli aikoinaan suoheinän niittäjien vaatimaton suoja. Tutustu myös Heikinjärvennevaan ja Salamanperän luonnonpuistoon.
  • Pyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Polut ovat pääosin hyvin kivisiä, eivätkä siksi sovellu hyvin maastopyöräilyyn.
  • Ryhmäopastukset: Kysy opastettuja retkiä kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä.
  • Uinti: Koirasalmen kotalaavulla on hiekkapohjaista rantaa, Koirasalmen luontotuvalla ja Sysilammella laiturit, mutta virallista uimarantaa ei ole.