Esteetön Salamajärvi

Salamajärven kansallispuisto tarjoaa mahdollisuuksia retkeilyyn myös apuvälineen tai lastenvaunujen kanssa liikkuvalle. Koirasalmen vaativa esteetön reitti lähtee luontotuvan pihasta kahteen suuntaan: nevalle ja kannakselle. Koirasalmella on esteettömiä tulentekopaikkoja ja Ison Koirajärven rannalla kalastustasanne.

Salamajärven kansallispuiston reitit

Koirasalmen luontotuvan esteettömyys

Koirasalmen luontotuvan piha: Oikealta pihaan noustessa on noin 10 metriä pitkä jyrkkä mäki, jonka pituuskaltevuus on 13 %. Vasemmalla puolella saavuttaessa on 12 metrin mäki, jonka pituuskaltevuus 8–10 %.

Luontotuvan kahvilaan johtavan luiskan pituuskaltevuus on 9,5 % ja sivukaltevuus 2,7 %. Eteisessä kääntymiseen on tilaa 120 cm x 120 cm. Luiskan metallisäleikön raot ovat 29 mm x 100 mm. Kahvilaan johtavat portaat ovat jyrkät. Portaiden toisella sivulla on kaide.

Luontotuvan majoitustiloihin johtavan luiskan pituuskaltevuus on 14–16 %. Välissä on tasanne, jossa käännytään noin 180 astetta. Luiskan metallisäleikön raot ovat 33 mm x 33 mm. Majoitustiloihin johtavat portaat ovat jyrkät. Portaiden toisella sivulla on kaide.

Luontotuvan sisätiloissa on kynnyksiä oviaukoissa.

Tutustu Koirasalmen luontotuvan palvelutarjontaan.

Retkeilyrakenteet Koirasalmen luontotuvan pihapiirissä

Käymälä: Luontotuvan pihapiirin käymälä soveltuu osalle esteettömiä palveluja tarvitsevia. Yhteen käymälään johtaa suoraan ovelle luiska, jonka kaltevuus on 18,5 %. Käymälän istuimen vasemmalla puolella ovelta katsottuna oleva vapaa tila on 60 cm ja oikealla 39 cm. Käymälässä voi tarvita omaa valaisinta myös päivällä.

Laituri ja tulentekopaikka: Käymälältä eteenpäin kuljettaessa oikealla on laituri. Laiturille menevällä reitillä on jonkin verran kiviä ja reitti laskeutuu jyrkästi 15,5 % kaltevuudella rantaan. Laiturilla olevan penkin korkeus on 42 cm. Laiturin läheisyydessä on tulentekopaikka, jonka kolmella sivulla on penkit.

Maahisen vuokrakota: Laiturin ja tulentekopaikan jälkeen reitin varressa on vuokrattava kota, johon on luiska kaltevuudella 8 %. Aivan oven edessä on lisäksi jyrkempi lyhyt luiska kaltevuudella 16 %. Sisäänkäynnissä on 2 cm kynnys. Maahisen kotaa vuokraa Koirasalmen luontotupa (koirasalmi.com).

Retkeilyrakenteet Koirasalmen kannaksella

Tulentekopaikat ja kalastustasanne: Koirasalmen kannaksella on kotalaavu ja tulentekopaikka, maksullisia teltta- ja karavaanaripaikkoja sekä rantakalastusmahdollisuus esteettömiä palveluja tarvitseville kalastustasanteelta. Tiedustele teltta- ja karavaanipaikkoja Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com). Reitti tulentekopaikalle ja kalastustasanteelle on epätasainen ja reitillä on pintajuuria ja joitakin kiviä. Tulentekopaikka on yhdeltä reunalta avoin. Kotalaavun sisäänkäynnissä on 6 cm kynnys. Puuliiterit eivät ole esteettömiä. 

Esteetön käymälä: Käymälä sijaitsee tulentekopaikan ohi kuljettaessa noin 60 metrin päässä. Ennen käymälärakennusta on noin 6 metrin mäki, jonka pituuskaltevuus on 9 %. Käymälärakennuksen luiskan kaltevuus on 8 %. Käymälän istuimen vasemmalla puolella ovelta katsottuna oleva vapaa tila on 48 cm ja oikealla 75 cm. Käymälässä voi tarvita omaa valaisinta myös päivällä.

Kalastaminen

Iso Koirajärvi

Kaikkeen kalastamiseen Ison Koirajärven vapalupa-alueella täytyy hankkia vapalupa Koirajärvi 6566 tai Koirajärvi–Heikinlampi-yhdistelmälupa. Ison Koirajärven vapalupa-alueella eivät päde yleiskalastusoikeudet, joten siellä on kiellettyä kalastaa kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella sekä onkia ja pilkkiä, ellei ole hankkinut vapalupaa. 

Ison Koirajärven lounaisrannalla on alue, jolla on kiellettyä kalastaa rannalta. Poikkeuksena esteettömiä palveluja tarvitsevat saavat kalastaa kalastustasanteelta. Kalastuskieltoalue on merkitty lupa-alueen karttaan. 

Lisätietoja ja luvat Ison Koirajärven alueelle Erälupien kautta (eraluvat.fi) tai Koirasalmen luontotuvalta (koirasalmi.com).

Pieni Koirajärvi

Pienessä Koirajärvessä kalastaminen on samoin kokonaan luvanvaraista. Pienen Koirajärven lupia hallinnoi Koirasalmen luontotupa (koirasalmi.com).

Muiden yhteistyötahojen palvelut

Tiedustele esteettömiä palveluja myös muilta Salamajärven kansallispuiston alueella palveluja tarjoavilta yrityksiltä ja yhteistyökumppaneilta