Lemmenjoen reittikuvaukset

16.4.2024
Rovâdâsjävri / Ravadasjärvi, autiotupa: Tuvan vasen puoli 8 henkilölle lukittuna toistaiseksi, koska tuvan palosuojalevy on haljennut. 
15.4.2024
Vaskolompolan autiotupa: Autiotuvan kamiina on rikki ja käyttökiellossa toistaiseksi. Tupaa ei voi nyt lämmittää.

Kaksi retkeilijää opastetaulun edessä tutkimassa kohteen karttaa. Taustalla kasvaa matalaa tunturikoivikkoa.

 

Reittien lähtöpisteet

Reittien lähtöpisteestä (Retkikartta.fi) Metsähallituksen pysäköintipaikan ja venekuljetuksen lähtöpisteen välinen matka on 1,5 km hiekkatietä pitkin. Huomioithan tämän, jos jätät auton eri pisteeseen kuin mihin palaat. 

""

Suositellut reitit

Lemmenjoen luontopolku, 4,5 km,  rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2 h. Soveltuu päiväretkikohteeksi. 

Lemmenjoen luontopolku kulkee Lemmenjokilaakson kumpareisessa vanhan mäntymetsän siimeksessä. Osan matkaa reitti mutkittelee jokivarressa nousten välillä tyypilliselle harjumuodostumalle. Paluumatka kuljetaan kauempana joesta olevaa polkua pitkin.  

Ojan ylitse raudasta tehty polkusilta, jossa kaksi ihmistä kävelemässä, lähikuva jaloista sillalla.

Lähtöpiste 
Lemmenjoen luontopolku lähtee Metsähallituksen pysäköintialueelta, noin 1,5 km Njurkulahden kylän keskustasta. 

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m 
 
Retkeilyrakenteet
Tulentekopaikka Muurahaislammella sekä luontopolkutaulut reitin varrella. 
 
Nähtävää
Maisemat Muurahaislammelta ja Lemmenjokivarresta. Reitin varrella peurakuoppia ja geologisia muodostumia.
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: vihreä maalimerkki puissa
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
 
Lemmenjoen luontopolku seurailee Lemmenjokivartta kumpuilevassa maastossa vanhan mäntymetsän siimeksessä. Vajaan kilometrin päässä lähtöpisteestä on Muurahaislammen telttailu- ja tulentekopaikka. Muurahaislammelta muutama sata metriä eteenpäin avautuu näkymä Lemmenjoen toisella rannalla sijaitsevalle Kaapin Jounin kentälle, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas saamelaistilan pihapiiri. Tämän jälkeen polku nousee jokivartta seuraavalle harjulle ja kulkee noin kilometrin harjua pitkin välillä nousten ja laskien. Noin 2,5 km lähtöpisteestä polku kääntyy itään päin ja mutkittelee kumpareisessa männikkömaastossa takaisin lähtöpisteeseensä. 

Lemmenjoen Kultareitti, 25 km, rengasreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2-3 vrk.   

Lemmenjoen Kultareitti on vaihtelevan maaston vaellusreitti, joka kulkee keskeisten kulta-alueiden läpi. Reitillä olevat opastetaulut kertovat kullan historiasta, geologiasta ja kullankaivuun menetelmistä.  Reitti alkaa Lemmenjokilaaksosta Hengenahdistuksen mäeksi kutsutulla noin 6 kilometrin mittaisella nousulla. Ennen patikoinnin alkua on matkattava venekyydillä 22 kilometriä (pdf, 77kt) Kultahaminaan Lemmenjokea pitkin.

Kaksi rinkkaselkäistä retkeilijää tutkii aurinkoisessa metsässä opastetaulua, jonka vieressä reittiviitta "Kultareitti" ja "Kullan ensimmäinen löytöpaikka".

Lähtöpiste
Kultahamina tai vaihtoehtoisesti Njurkulahti, jolloin ensin patikoidaan jokivartta myöten Kultahaminaan.
Kultahaminan Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 39.1794' lon: 25° 51.9327' ETRS-TM35FIN  P: 7616094m  I: 453916m
 
Metsähallituksen pysäköintialue Njurkulahdessa
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m
 
Kartat
 
Retkeilyrakenteet
Tulenteko- ja leiriytymispaikat Kultahaminassa, Kapsuojalla ja Ravadasniemessä.

Mattit Ravadaksen päivätupa. Morgamojan Kultalan autio- ja vuokratuvat, Ravadasjärven autiotupa sekä Lapin Kullankaivajain Liitto ry:n autiotupa Kultahaminassa. Kultareitin opastetaulut.

Nähtävää
Kultareitin opastetut kohteet: Lemmenjokilaakso veneestäKullan ensimmäisen löytöpaikka, Morgamojan rivinteeraukset, Morgamojan Kultala, Pihlajamäki, Karhu-Korhosen kirjasto, Korhosen konekaivosrekonstruktio Jäkälä-äytsissä, Isola (merkityn reitin ulkopuolella).

Louhikkoinen sammalta ja varpuja kasvava rinne, jossa tumma metallilaatta pultattuna kiinni kiveen. Laatassa tekstiä
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: metsäalueella oranssi maalimerkki puissa ja oranssi puutolppa avotunturissa.
Reitti alkaa Kultahaminasta ja lähtee nousemaan jyrkästi ylös Hengenahdistuksen mäeksi kutsuttua nousua. Polku kääntyy 800 metrin jälkeen luoteeseen. Seuraavat 800 metriä polku kulkee rinteen myötäisesti Lemmenjoen kullan ensimmäiselle löytöpaikalle Morgamojan varteen. Tästä reitti jatkuu pohjoiseen ja lähtee jälleen nousemaan ylämäkeen. Noin 700 metrin päässä polku tulee Kapsuojan tulenteko- ja telttailualueelle, josta se kääntyy lähteen ja jatkuu ylämäkeen. Reilun kolmen kilometrin matkan Morgamojan Kultalaan reitti nousee alkua loivemmin ja laskeutuu välillä tunturipurojen varteen. Morgamojan Kultalan jälkeen on jälleen noin kilometrin mittaisen jyrkemmän nousun vuoro ennen kuin tunturikoivikko muuttuu avotunturiksi Pellisenlaella. 
 
Kaksi vaeltajaa kuvattuna ylempää rinteestä kävelemässä kapeaa soraista polkua. Polku kulkee jyrkässä rinteessä, jossa kasvaa mäntyjä, alhaalla näkyy vettä.
 

Pellisenlaelta eteenpäin reitti kulkee 8 kilometriä suhteellisen helppokulkuisessa avotunturissa Pihlajamäkeen ja sieltä Jäkäläpäälle Karhu-Korhosen kirjastolle ja kohti Jäkälä-äytsiä. Jäkälä-äytsiin on kilometrin mittainen jyrkkä lasku tunturikoivikossa Karhu-Korhosen vanhaa polkua pitkin. Jäkälä-äytsin pohjalta on jyrkkä nousu Gaskoaivin rinteeseen, johon ei vielä ole syntynyt polkujälkeä. Jäkälä-äytsiin lasku ja nousu ovat jyrkkiä ja reitillä saattaa olla irtokiviä, joten tämä on reitin haastavin kohta.

Gaskoaivin rinteessä reitti kääntyy koilliseen ja laskee Mattit Ravadaksen päivätuvalle vajaan kahden kilometrin matkan. Reitti jatkuu 3 kilometriä Mattit Ravadas -joen vartta helpohkossa maastossa mäntymetsän laidassa Ravadasniemen tulenteko- ja leiriytymispaikalle. Seuraavat 2 kilometriä reitti kulkee kumpuilevassa mäntymetsässä ennen viimeisen reilun kilometrin mittaista jyrkkää lasku Ravadasjärvelle.

Huomioitavaa
Lemmenjoen Kultareitin käyntikohteena merkityn reitin ulkopuolella on Jaakko Isolan kämpän pihapiiri Miessijoella. Kämppä on vuokrattuna Lapin Kullankaivajien Liitolle.    

Lemmenjoen Kultareitin patikoinnin voi aloittaa myös Njurkulahden kylästä, jolloin alkumatka kuljetaan jokivarren retkeilyreittiä. Lähtöpaikka on tällöin Metsähallituksen pysäköintialue ja reitin pituudeksi tulee tällöin 22+25+15 km, yhteensä noin 62 km. 

Muut reitit 

Sallivaaranpolku, 6 km/suunta 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 4 h   

Sallivaaranpolku vie historialliselle poroerotuspaikalle Sallivaaraan, jossa on nähtävinä vanhoja erotuskämppiä sekä kunnostettu, vaikkakin jo käytöstä poistettu erotusaita.

Harmaiksi kelottuneista käsivarren paksuisista  puista tehty aitarakennelma. Aita on korkea ja sen sisäpuolella kasvaa muutama koivu ja nurmikkoa.

Lähtöpiste
Pysäköintipaikka Repojoella Inari - Kittilä-tien varressa, osoite: Kittiläntie 7426, Inari.

Koordinaatit: Euref-Fin (~WGS84) lat: 68° 27.0017' lon: 25° 57.2897' ETRS-TM35FIN P: 7593403m I: 457158m
 
Retkeilyrakenteet
Sallivaaran opastustupa ja autiotupa, niinsanotut mönkijäpitkokset.
 
Nähtävää
 
Reittikuvaus
Reitti kulkee vaihtelevasti metsä- ja suomaastossa. 
Sallivaaranpolku lähtee Repojoelta Inari-Kittilä maantieltä kohti Sallivaaran poroerotuspaikkaa. Maasto on tasaista, eikä reitillä ole suuria korkeuseroja. Märälle osuudelle on tehty huoltoa varten leveät pitkokset, joille vesi voi nousta muutamissa kohdissa. Paluu Sallivaarasta tapahtuu samaa polkua pitkin.
 
Huomioitavaa
Tälle reitille kannattaa valita kumisaappaat reitillä olevien suo-osuuksien takia.

Stuorravárrin polku, noin 7 km,  rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 4 h. Soveltuu päiväretkikohteeksi. 
 
Stuorravárrin polku kulkee valoisassa mäntymetsässä ja on helpohko päiväretkikohde. Alkumatkasta polku on kivikkoinen ja paksujen juurien halkomaa, joten hyvät kengät ovat tarpeen. Kosteiden paikkojen ylitykset on pitkostettu.
 

 

Lähtöpiste
Lemmenjoen luontopolku lähtee Metsähallituksen pysäköintialueelta, noin 1,5 km Njurkulahden kylän keskustasta. 

Stuorravárrin polku retkikartalla (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan) 
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m 
 
Retkeilyrakenteet
Reitin varrella on muutamia teräsrappusia ja -polkusiltoja kosteiden paikkojen ylitse. Huomaathan, että reitin varrella ei ole taukopaikkaa. 
 
Nähtävää
Korkeiden kalliopahtojen välissä kuohuva jokiputous. Suosittelemme merkityllä reitillä pysymistä, jottei herkkä kasvillisuus kulu kallioilta. 

Reittiselostus
Reittimerkintä: oranssi maalimerkki puissa
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Stuorravárrin polku kulkee valoisassa mäntymetsässä nousten parin kilometrin aikana vähitellen ylöspäin reittien risteykseen, jossa Joenkielisen polku haarautuu vasemmalle kohti Juurakkojoen taukopaikkaa. Stuorravárrin polku jatkuu länteen ja vastaan tulee pian upea vesiputous ja joen ylitys luonnon kivisiltaa pitkin. Korkeat kalliopahdat reunustavat kapeaa jokiuomaa ja vesi putoaa kohisten kohti kaukana näkyvää Lemmenjokea. Paluumatka kulkee kumpuilevassa mäntymetsässä kohti pysäköintialuetta. Huomaathan, että noin 4 kilometrin matkan jälkeen Stuorravárrin polku jatkuu oikealle lammen rannan itäpuolta, kun taas tulvalampien jälkeen jatkuva polku on Lemmenjoen luontopolkua (vihreä maalimerkki puissa) ja Lemmenjoen kesäreitti (oranssi maalimerkki puissa), joka vie Muurahaislammen telttailualueelle.

Joenkielisen kierros, 16 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 8-9 h.  

Joenkielisen reitti kulkee Njurkulahdesta Joenkielisen tunturille 534 metrin korkeuteen. Huipulta avautuvat näkymät Lemmenjoen kansallispuistoon ja Hammastunturin erämaahan.  

Mies seisoo kahden teltan edessä kuivassa mäntyvaltaisessa metsässä. Teltat on pystytetty pienelle melko tasaiselle aukiolle.
 
Lähtöpiste 
Metsähallituksen pysäköintialue Njurkulahdessa
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m
 
 
Retkeilyrakenteet
Tulenteko- ja telttailupaikat Muurahaislammella ja Sotkajärvellä, tulentekopaikkaa ja kota Juurakko-ojalla sekä rautaportaat Sotkajärvellä.
 
Nähtävää
Joenkielisen tunturi ja sieltä näkyvät maisemat
 
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: oranssi maalimerkki puissa ja kallioissa
Reitillä voi olla paikoin kosteita kohtia, joten vedenpitävät kengät ovat tarpeen.
Joenkielisen kierros alkaa Njurkulahdesta Metsähallituksen pysäköintipaikalta. Myötäpäivään kuljettaessa reitti kulkee ensimmäiset 6 km loivasti nousten Juurakko-ojan kodalle. Kodan jälkeen alkaa jyrkkä reilun puolentoista kilometrin nousu tunturin huipulle. Joenkielisen huipulta avautuvat näkymät Lemmenjoen kansallispuistoon ja Hammastunturin erämaahan. Huipulta laskeudutaan jyrkkää rinnettä Sotkajärvelle ja Lemmenjokivarren retkeilyreitille. Korkeusero on 300 metriä 3 kilometrin matkalla. Jokivarren reitille tultaessa Joenkielisen kierros jatkuu oikealle kohti Njurgulahtea. Viimeiset 5 kilometriä kuljetaan Lemmenjokivarren retkeilyreittiä pitkin vanhassa männikössä.

Jokivarren retkeilyreitti, Njurkulahti – Ravadasjärvi – Kultahamina, 22 km/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 8-10 h/suunta.  

Reitti seurailee Lemmenjokivartta vanhan männikön kumpuilevassa maastossa. Reitillä on jonkin verran korkeuseroja ja joitakin jyrkkiä laskuja ja nousuja. Reitti kulkee ensin Lemmenjoen etelärannalla ja siirtyy pohjoisrannalle joenylityksen jälkeen. Joki ylitetään vaijeriveneellä Searitnivan tai Härkäkosken kohdalta.

Edessä virtaa tyyni joki, vastarannalla laituri ja tiheä sekametsä. Keskellä jokea veneessä retkeilijä, joka kiskoo joen yli asennetun vaijerin avulla venettä vastarannalle.

Lähtöpiste 
Metsähallituksen pysäköintialue Njurkulahdessa

Koordinaatit:Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m

Kartat
Lemmenjoen jokivarren kesäretkeilyreitti (Retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Retkeilyrakenteet
Tulenteko- ja leiriytymispaikat Muurahaislammella, Searitnivan eteläpuolella, Härkäjärvellä, Pitkäniemessä ja Morgamnivalla. Puolilaavu ja tulentekopaikka Sotkajärvellä. Päivätupa Searitnivan pohjoispuolella. Ravadasjärvellä autiotupa ja vuokratupa Härkäkoskella
Vaijeriveneet Lemmenjoen ylitykseen Searitnivalla ja Härkäkoskella.

Nähtävää
Lemmenjokilaakso, Ravadasköngäs, Kaapin Jounin kenttä, peuranpyyntikuopat 

Reittikuvaus
Reittimerkintä: oranssi maalimerkki puissa  
Reitti alkaa Njurkulahdesta Metsähallituksen pysäköintipaikalta ja seurailee Lemmenjokivartta vanhassa männikössä. Reitillä on jonkin verran korkeuseroja ja joitakin jyrkkiä laskuja ja nousuja. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi kuivassa kangasmetsässä, mutta matkalla on joitakin kosteampia kohtia. Joki ylitetään vaijeriveneellä Searitnivan tai Härkäkosken kohdalta, ja reitti jatkuu toisella puolella samanlaisessa maastossa. Härkäkoskelta matka jatkuu Ravadasjärven autiotuvalle. 

Jyrkkä mäntyjä kasvava rinne, alhaalla näkyy vettä.

Njurkulahdesta Ravadasjärvelle reitin pituus on 15 km. Reitti jatkuu Ravadasjärveltä ensin noin kilometrin päässä sijaitsevalle Ravadaskönkään komealle vesiputoukselle ja siitä 6 kilometrin matkan edelleen Kultahaminaan. Njurkulahti-Kultahamina reitin pituus on yhteensuuntaan 22 km.   

Huomioitavaa
Vuorovenekuljetukset välillä Njurkulahti - Ravadasjärvi - Ravadasköngäs - Kultahamina (pdf, 106 kt)
Metsähallituksen pysäköintialueen ja jokivenekuljetusten lähtöpisteen välinen matka on 1,5 km hiekkatietä pitkin. 

Lemmenjokivarren retkeilyreittiin on helppo yhdistää muita Lemmenjoen kansallispuiston reittejä.

Ravadasjärvi - Morgamojan Kultala - Kultasatama – Ravadasjärvi, 26,5 km, rengasreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2 vrk.  

Reitti kulkee Ravadasjärveltä Gaskoaivin kautta Morgamojan Kultalaan, joka oli 1940-50-luvuilla Lemmenjoen kullankaivajien keskus. Kultalasta reitti palaa Kultahaminan ja Ravadaskönkään kautta takaisin Ravadasjärvelle. 

Mies ja nainen reput selässään kävelevät rinteen alla. Rinteessä kasvaa koivuja ja mäntyjä.
 
Lähtöpiste
Ravadasjärvi, jonne matkataan Njurkulahdesta vuorovenekyydillä tai kävellen jokivarren reittiä.
Koordinaatit: Euref-Fin (~WGS84) lat: 68° 41.2623'  lon: 25° 58.2940' ETRS-TM35FIN P: 7619889m I: 458287m
 
Retkeilyrakenteet 
Tulenteko- ja leiriytymispaikat Kultahaminassa, Kapsuojalla ja Ravadasniemessä. Mattit Ravadaksen päivätupa. Morgamojan Kultalan autio- ja varaustuvat, Ravadasjärven autiotupa sekä Lapin Kullankaivajain Liitto ry:n autiotupa Kultahamissa. Lemmenjoen Kultareitin opastetauluja
 
Nähtävää
Lemmenjokilaakso, Ravadasköngäs, kulta-alue, Morgamojan Kultala
 
Reittiselostus
Reittimerkintä: metsäalueella oranssi maalimerkki puissa ja oranssi puutolppa avotunturissa
Reitti lähtee Ravadasjärveltä länteen ja alkaa jyrkällä reilun kilometrin mittaisella nousulla. Reitti kumpuilee mäntymetsässä 2 km Ravadasniemen tulenteko- ja telttailupaikalle, jatkuen kolme kilometriä Mattit Ravadas -joen vartta helpohkossa maastossa Mattit Ravadaksen päivätuvalle. Seuraavaksi reitti nousee avotunturiin ja kulkee 6,5 kilometrin matkan Gaskoaivin kautta Pellisenlaelle.
 
Nainen ja mies polvillaan tunturissa polun molemmin puolin. Naisella kamera kädessään ja rinkka selässä, mies penkoo vielä rinkkaansa.
 
Pellisenlaelta alkaa 1,5 kilometrin laskeutuminen jyrkähköä ja kivistä rinnettä alas Morgamojan Kultalan autio- ja varaustuvalle. Morgamojan Kultalasta reitti laskeutuu helpossa maastossa seuraavat 4 km kohti Lemmenjokilaaksoa. Viimeinen kilometri ennen Kultahaminaa on jyrkkää alamäkeä. Kultahaminasta Ravadasjärvelle palataan Lemmenjokivarressa Ravadaskönkään putoksen kautta kulkevaa polkua pitkin. Tällä reitinosalla polku vuoroin nousee ja laskee vaihtelevien maastonmuotojen mukaan.
 
 Puiset portaat kohoavat ylös rinnettä mäntymetsän keskellä. Portaiden alapäässä viitta, jossa teltan kuva ja nuoli ylöspäin. Vasemmalla reittiviittoja, jossa ylinpänä teksti Kultareitti.
 
 
Huomioitavaa
Lemmenjoen Kultareitti kulkee osittain samaa reittiä pitkin.
Tämän rengasreitin voi yhdistää Njurkulahti – Ravadasjärvi  Kultahamina -reittiin, 22km/suunta tai nousta meno- tai/ja paluumatkalla jokivenekyytiin.

Hiihtoreitit

Joenkielisen hiihtoreitti, 8 km/ suunta

Hiihtoaika 2 h

Joenkielisen hiihtoreitti on huoltoura, joka muotoutuu huoltoajaon yhteydessä, näkyy maastossa useimmiten hyvin. Reittillä ei ole talvireittimerkintöjä, mutta kesäreitin merkinnät näkyvät suurimmalla osalla reittiä myös talvella. 

Nainen ja kaksi nuorta poikaa lumikenkäilevät metsässä uraa pitkin. He nauravat ja kulkevat kohti kuvaajaa.  Sää on pilvinen.
 
Lähtöpiste
Metsähallituksen pysäköintialue Njurkulahdessa
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m
 
Retkeilyrakenteet
Juurakko-ojan kota
 
Nähtävää
Joenkielisen tunturi ja sieltä avautuvat maisemat jokilaaksoon.
 
Reittikuvaus
Njurkulahdesta Joenkieliselle kulkevaa kelkalla ajettua huoltouraa voivat myös hiihtäjät hyödyntää. Reitti on ylämäkeä koko 8 km:n matkan Joenkielisen tunturin huipulle. Paluu samaa reittä pitkin alamäkeen. 
 
Huomioitavaa
Reittiä ei ole merkitty.
 

Njurkulahti – Morgamoja, 27,5 km/suunta, hiihtoreitti 

Hiihtoaika 2-3 vrk

Lemmenjoelle merkitään talvisin osittain joenjäällä ja osittain jokivartta kulkeva huoltoreitti, jota pitkin voi myös hiihtää. Reittiä ei huolleta erikseen, vaan muodostuu huoltoreitin käytön myötä. 

Mies hiihtää ahkio perässään kelkan jälkeä pitkin aurinkoisessa mäntymetsässä kohti kuvaajaa. Kuvan oikeassa etulaidassa näkyy toisen ahkion perä.

Lähtöpiste 
Njurkulahti, Metsähallituksen pysäköintialue Njurkulahdessa
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 45.0984' lon: 26° 13.2005' ETRS-TM35FIN P: 7626869m I: 468453m
 
Retkeilyrakenteet
Puolilaavu Sotkajärvellä. Päivätupa Searitnivan pohjoispuolella. Ravadasjärven ja Morgamojan Kultalan autiotuvat sekä Härkäkosken ja Morgamojan Kultalan vuokratuvat.
Lapin Kullankaivajain Liiton autiotupa Kultahaminassa.
 
Nähtävää
 
Kaksi hiihtäjää hiihtää joen oikeaa rantaa kamerasta poispäin. Joessa on sula keskellä.
 
Reittikuvaus
Reittimerkintä: siniset muovikepit Njurkulahdesta Kultahaminaan ja oranssit maalimerkit puissa Kultahaminasta Morgamojan Kultalaan.
Njurkulahdesta jokilaaksoa Kultahaminaan merkitään talvisin huoltoreitti, jota myös hiihtäjät voivat käyttää. Njurkulahdesta Sotkajärven puolilaavulle matkaa tulee 5 km ja siitä Searitnivan päivätuvalle vajaa 4 km. Searitnivalta Härkäkosken vuokratuvalle matkaa on 4,5 km. Reitti jatkuu Ravadasjärven autiotuvalle, jonne Härkäkoskelta on matkaa 2 km. Ravadasjärven ja Kultahaminan välisen osuuden pituus on 7 km. Kultahaminasta eteenpäin reitti nousee jyrkästi ylös ja Morgamojan Kultalaan matkaa kertyy 5 km.
 
 

Lemmenjoen melontareitit, Njurkulahti - Kultasatama, 20 km tai Njurkulahti – Solojärvi, 40 km/suunta

 
Edessä aukeaa tyyni vesistö, jota reunustaa tiheä metsikkö molemmin puolin, kaukana edessä kohoaa puuton tunturi. Etualalla punaisen kanootin kokka.
 
Lähtöpiste 
Njurkulahden kylä, Juurakko-oja yleinen venelaituri, osoite: Lemmenjoentie 970, Inari. Tästä käännytään oikealle ja ajetaan noin 250 metriä ja käännytään ennen puuaitaa vasemmalle kohti rantaa ja laituria.

Koordinaatit: Euref-Fin (~WGS84) lat: 68.76379 °  lon: 26.23755 °  ETRS-TM35FIN  P: 7628215m  I: 469180m
 
Reittikuvaus
Lemmenjokea voi lähteä melomaan Njurkulahdesta kahteen suuntaan.
Njurkulahti – Kultahamina -välillä reitti käyttää samaa väylää kuin vuoroveneliikenteen jokiveneet.
Njurkulahdesta voi lähteä melomaan myös Lemmenjokea koilliseen Paadarjärvelle ja edelleen Solojärvelle, missä retken voi päättää veneenlaskupaikalle. Reitin pituus on noin 40 km, ja se on helpohko. Paadarjärveltä voi vaihtoehtoisesti jatkaa rauhallista Kettujokea Muddusjärvelle asti.
Juutuanjokea pitkin voi meloa Inarin kirkonkylään, mutta se vaatii jo koskimelontakokemusta ja ainakin Jäniskosken ohittamisen maitse.
 
 
Huomioitavaa
Kanootteja voi vuokrata Lemmenjoen yrittäjiltä.
 
Neljä kanoottia etenee rauhallisesti virtaavalla joella. Jokaisessa kanootissa istuu kaksi melojaa. Taustalla joen rantapenkereellä kasvaa lyhyitä ja joen ylle vääntyneitä koivuja.
 

Maastopyöräily

Lemmenjoen kansallispuistossa saa pyöräillä merkityillä reiteillä. Käytännössä pyöräilijöitä tapaa puistossa vain harvoin, sillä polut ovat kivisiä ja juurakkoisia tai muutoin huonosti pyöräilemiseen soveltuvia.
 
Maisemaa kesäreitiltä. Polku on kivinen ja sen varrella on reittimerkkinä ristiviitta. Reitin varrella on kivikkoa ja tunturikasvillisuutta. Näkymä on rinteeltä alaspäin ja kauempana jatkuu tunturit joiden välissä vilahtaa siellä tällä vettä.
 

 

Pysäköintialueet 

Lemmenjoen Njurkulahti
  • Lemmenjoen kylätie 107, 99870 Inari (P-paikan tienhaara kääntyy vasemmalle n. 1km ajomatkan jälkeen) 

Sallivaaran poroerotuspaikka

  • Kittiläntie 7426, 99870 Inari
Pysäköintialueille ei ole tarkempia osoitetietoja.

Asiakaspalvelu

Ylä-Lapin luontokeskus Siida
0206 39 7740 (0,00€/min + pvm/mpm)
siida(at)metsa.fi

Ivalon palvelupiste

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Lemmenjoen kansallispuiston kartan Retkikartta.fi:ssä.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Lemmenjoki

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon. 

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.