Lemmenjoen aktiviteetit  

12.8.2024
Vaskojoen saunan kiuas on rikki, joten sauna on toistaiseksi käyttökiellossa.
12.8.2024
Vaskolompolan autiotupa: Autiotuvan kamiina on rikki ja käyttökiellossa toistaiseksi. Tupaa ei voi nyt lämmittää.

Etualalla nainen kävelee rinkka selässään pienten koivujen reunustamaa polkua. Taustalla on metsäisinä kohoavat tunturin rinteet sekä puuton tunturin huippu.

Suomen suurin kansallispuisto Lemmenjoki tarjoaa koettavaa niin päiväretkeilijöille kuin päiväkausia erämaan rauhassa viihtyville vaeltajille. Kiehtova kulta-alue, saamelaiskulttuurikohteet ja upea luonto takaavat, että mieleenpainuvaa nähtävää löytyy jokaiselle.

Huomaathan, että Ravadaskönkään rajoitusosassa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä poluilla.

Veneily  

Lemmenjoen päivittäiset jokivenekuljetukset vievät sinut vaivattomasti kansallispuiston sydämeen. Jokivenekyydin varrella maisemat vaihtelevat mäntymetsistä jokivarren reheviin lehtoihin ja kaukaisuudessa siintäviin tuntureihin. Voit jäädä veneen kyydistä vaikkapa Ravadaskönkään vesiputouksella, yhdellä Lemmenjoen upeimmista nähtävyyksistä, tai kulkea koko matkan kultamaille saakka. Sekä Ravadaskönkäältä että reitin päätepisteestä Kultahaminasta pääsee kätevästi Lemmenjoen kesäretkeilyreitille.

Joessa näkyy veneen aiheuttamat aallot ja pärskeet.  Joen rannalla on metsää. Metsän takana kohoaa tunturi. Taivas on puolipilvinen.

Vaellus

Lemmenjoen jokilaakso ja kulta-alue sen läheisyydessä ovat kansallispuiston suosituimpia retkikohteita. Merkityt reitit (60 km), autio- ja varaustuvat sekä lukuisat tulentekopaikat palvelevat retkeilijää. Merkittyjen reittien varrella voi tutustua Lemmenjoen kullankaivun historiaan ja nykypäivään ja ihailla Lemmenjoen monimuotoista luontoa.

Suurin osa Lemmenjoen kansallispuistosta on aitoa erämaata, jossa vaeltaja voi kulkea päiväkausia omassa rauhassaan. Ikivanhoja mäntymetsiä kirjovat laajat jängät ja halkovat lukuisat jokilaaksot, sieltä täältä kohoavat tunturit ja jylhät vaarat. Onnekas kulkija saattaa nähdä uhanalaisen, Lemmenjoella harvalukuisena pesivän ahman jäljet. Vaellus kansallispuiston erämaisissa osissa vaatii hyviä erätaitoja, sillä retkeilyrakenteita ei ole ja autiotupiakin on vain harvakseltaan.

Mies hiihtää ahkio perässään kelkan jälkeä pitkin aurinkoisessa mäntymetsässä kohti kuvaajaa. Kuvan oikeassa etulaidassa näkyy toisen ahkion perä.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu 

Lemmenjoen henkeäsalpaavan upeat maisemat avautuvat puiston lukemattomilta tuntureilta. Alempana ikimetsissä vuosisatojen ikäisten kilpikaarnaisten mäntyvanhusten keskellä kulkiessa voi tuntea oman pienuutensa ja rauhoittua puiden huminaan. Siellä täällä aukeavilta soilta kantautuu huumaava suopursun tuoksu ja jänkäkurpan tai liron laulu. 

 

Muut aktiviteetit  

Vertaansa vailla olevien maisemien lisäksi Lemmenjoella kiehtovat saamelaiskulttuuri ja kullankaivu. Vanhat saamelaiset asuin- ja pyyntipaikat eri puolilla puistoa valottavat entispäivän saamelaiskulttuuria. Kulta-alueella Lemmenjokilaakson läheisyydessä voi tutustua kullankaivun jännittävään historiaan, mutta nähdä myös nykypäivän kullankaivajia. Legendaaristen kultamiesten tuvat ja kaivupaikat kertovat omaa tarinaansa vaeltajalle, ja opastetuilla retkillä kävijät pääsevät itsekin kokeilemaan kullan huuhtomista.

Puisen laiturin molemmilla puolilla on vettä. Etualalla vesi on ruskeaa. Laiturin päällä istuu kullanhuuhtoja vaskoolia vedessä pitäen. Vaskoolissa on hiekkaa. Kullanhuuhtojan takana on punainen ämpäri ja hänen kummallakin puolella on tolppa, jossa toisessa on numero 6 ja toisessa 5.

  • Kalastus: Kalastusluvat voi ostaa Eräluvat.fi –sivustolta (eraluvat.fi), alueen yrittäjiltä tai Metsähallituksen palvelupisteistä. Saaliiksi voi saada vaikkapa siikaa, taimenta tai harjusta. Viehekalastus edellyttää kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi) suorittamista. Pilkkiä ja onkia saa jokaisenoikeudella järvivesissä. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Virtavesissä kalastaminen vaatii vapakalastusluvan. Lemmenjoen kansallispuisto on jaettu useampaan vapakalastuslupaan.
  • Luontokeskus: Ylä-Lapin luontokeskus Siidan näyttelyt tutustuttavat sinut pohjoiseen luontoon ja saamelaiskulttuuriin. Retkeily- ja matkailuneuvontaa, myynnissä luontoaiheisia tuotteita, karttoja ja lupia.
  • Luontopolku: Lemmenjoen luontopolku (4,5 km) seurailee alkumatkan jokivartta ja mutkittelee takaisin Njurkulahteen kauniin mäntymaaston halki. Polun varrella voit nähdä mm. peurakuoppia ja pysähtyä tulistelemaan Muurahaislammen tulentekopaikalle. 
  • Maastopyöräily: Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan merkityillä kesäreiteillä.
  • Melominen ja soutaminen: Rauhallinen Lemmenjoki sopii mainiosti aloittelevallekin melojalle. Njurkulahdesta Kultahaminaan matkaa tulee noin 20 km. Njurkulahdesta voi lähteä melomaan myös Paadarjärven suuntaan ja jatkaa matkaa aina Solojärvelle saakka. Lemmenjoen yrittäjät vuokraavat kanootteja. Lue myös ehdotus melontaretkestä Wanhalle vesireitille.
  • Kullankaivuu: Kullan kaivamista varten täytyy kohteelle olla haettuna valtaus tai kaivospiiri. Paikalliset yrittäjät järjestävät tilauksesta kullankaivuretkiä omille valtauksilleen. On myös kullankaivajia, joiden valtauksilla satunnainen vaeltaja voi kokeilla huuhtomista. Näistä paikoista voi kysellä mm. Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Lemmenjoki

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon. 

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.