Herajärven kierroksen vaativuus

31.3.2022
Kolin luontokeskus Ukko on remontin vuoksi suljettuna 1.4.-7.6.2022. Remontin aikana emme vuokraa auditoriota tai järjestä opastuksia. Lue lisää palveluista ja Kolin retkeilyolosuhteista täältä.

Maasto ja vaelluksen kesto

Herajärven kierros on vaativa korkeuserojen takia. Reitillä on raskaita nousuja ja jyrkkiä alamäkiä. Paikoitellen reitillä on kiviä ja juuria, jotka tekevät polusta epätasaisen. Reitillä on vetolautta, kahluuvaijeri sekä pitkoksia ja siltoja, jotka auttavat kosteiden paikkojen, purojen ja jokien ylittämisessä. Herajärven kierros on kuljettavissa lumettomaan aikaan. Talvisin voi tehdä lumikenkäretkiä Kolin kansallispuiston merkityillä reiteillä.

Reitin kulkemiseen riittää hyvä peruskunto, kartanlukutaito ja auttavat erätaidot. Reitti sopii aloittelijoillekin, kunhan muistaa sovittaa päivämatkat omaan kuntonsa mukaan. Reitti ei ole esteetön maaston korkeusvaihteluiden vuoksi. Kolin kansallispuistossa on myös lyhyitä helppokulkuisia reittejä. Maastoon sinisin väritäplin ja viitoin merkittyä reittiä on helppo seurata, mutta Kolin retkeily- ja palvelukartta sekä kompassi on turvallisuuden vuoksi syytä pitää mukana.

Herajärven kierroksen pituus on vaihtoehtoisesti 30, 35 tai 61 km. Jos aikoo vaeltaa 61 km:n mittaisen reitin, on aikaa varattava 3-4 vrk. Herajärven pohjoispään kiertoon on syytä varata 2-3 vrk ja eteläpään kiertoon 2 vrk aikaa. Vaativin osuus reitistä on Herajärven länsipuoli. Osa jyrkistä nousuista ja laskuista on mahdollista kiertää teitä tai muita reittejä pitkin. Ryläys-Kiviniemi välillä Kolinvaaralle kipuamisen sijaan voi valita helppokulkuisemman reitin Heraniementien ja Mustalahdentien kautta. Itäpuolella raskain osuus on Mäkrävaaran ylitys. Mäkrävaaran voi kiertää kulkemalla Kotaniementien ja Kolin rantatien välistä kehätietä Peiponpellon pysäköintialueelle ja jatkamalla siitä Ikolanahon kautta kohti Ukko-Kolia.

Vetolautta ja kahluuvaijeri 

Sulan veden aikaan Kiviniemen ja Lakkalan välillä Sikosalmen yli pääsee vetolautalla. Lautta vedetään vaijerin avulla tarvittaessa omaan laituriin, sitten astutaan lautalle ja käsivoimin matka jatkuu vastarannalle. Rinkka täytyy turvallisuussyistä ottaa pois selästä ylityksen ajaksi. Lauttaa saa käyttää korkeintaan kolme henkilöä yhtä aikaa. Talvisin lautta ei ole käytössä. Lautan tilanne kannattaa tarkistaa Luontokeskus Ukosta, jos retkeilee aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.

Retkeilijä ylittämässä vesialuetta alkutalvesta. Hän kahlaa vedessä ja ottaa tukea ylhäällä vajereissa roikkuvasta köydestä.

Herajärven kierroksen 61 km reitillä on myös Etelä-Suomen ensimmäinen kahluuvaijeri, jonka käyttäminen edellyttää erityistä varovaisuutta ja uskallusta kastaa varpaansa. Kahluuvaijerin avulla joen ylitys käy matalan veden aikaan helposti. Kengät kannattaa ottaa pois ja kääriä housujen lahkeet ylös, ja sitten vain rohkeasti vilvoittelemaan varpaita Herajokeen! Valitse sopivan mittainen kahluuköysi ja ylitä joki rauhallisesti kahlaamalla. Joen pohjassa on kiviä, jotka voivat olla liukkaita. Kahluuvaijeria saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan. Rinkan lantiokantovyö ja rintaremmi on avattava ennen ylitystä, jottei rinkka aiheuta vaaraa kaatumistilanteessa. Ryhmän vetäjän tulee palauttaa kahluuköysiä ylityksen jälkeen siten, että molemmilla puolilla jokea on riittävästi köysiä.

Kevät- ja syystulvan aikaan veden pinta voi olla niin korkealla, että Herajoen kahluuvaijeri on syytä kiertää Herajoentien, sillan ja Vaaralahdentien kautta. Jos jättää kahluuvaijerin ja Hirvivaaralle kiipeämisen väliin ja kulkee Vesivaaran jälkeen Herajoentietä pitkin Rekilammentien risteykseen saakka, on tietä pitkin kuljettava osuus 3 km, ja vaellusmatka lyhenee reilun kilometrin.

Ennen vaellukselle lähtöä

Vaellukselle on syytä ottaa mukaan Kolin retkeily- ja palvelukartta, ja tutustua reittiin kartan ja reittiselosteen avulla ennen vaellukselle lähtöä. Valitse majoituspaikat ja suunnittele vesihuolto etukäteen, sillä reitin varrella on vesipaikkoja vain harvakseltaan.

Valitse reitti tai osuudet reitistä vaellukseen käytettävissä olevan ajan mukaan. Mikäli et kierrä rengasreittiä, ratkaise miten hoidat paluumatkan. Päivämatkoja suunnitellessasi arvioi soveltuva etenemisvauhti kuntosi mukaan. Muistathan, että suuret korkeuserot sekä jyrkät rinteet tekevät reitistä tavallista vaativamman. Painavan rinkan kantaminen rinteillä on hidasta.

Lemmikkieläinten kanssa kulkiessa kannattaa huomioida, että reitillä on jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä vesistönylityksiä. Lemmikkieläimiä saa tuoda osaan Kolin tuvista, joten tarkista asia tupakohtaisesti ennen matkalle lähtöä.

Ensiapupakkaus on hyvä varata vaellukselle mukaan. Tutustu myös Herajärvenkierroksen ohjeisiin ja sääntöihin