Nähtävyydet ja näköalat Patikointi Luontokeskus Geokätköily Kuntohiihto  Lintujen tarkkailu Luontopolku Marjastus ja sienestys Pyöräily

Pyhä-Luostolla voit helposti tehdä oman "pyhiinvaelluksesi". Ihaile syviä kuruja ja komeita keroja ja tule viihtymään Pyhä-Luoston luontokeskus Naavaan.

Huomaathan, että Isokurun rajoitusosassa (julkaisut.metsa.fi) liikkuminen on sallittu ainoastaan merkittyä reittiä pitkin sekä kesällä että talvella.

Lumikenkäilyä kansallispuistossa. Kuva: Reeta Nyman

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Maisemat vaihtelevat jylhistä kuruista ja keroista lehtomaisiin puronvarsiin ja aapasoilta karuihin tuntureihin. Saamelaisten muinaiset palvontapaikat uljaassa ympäristössään puhuvat luonnon ja kiireettömän elämänrytmin puolesta. Miljardien vuosien takaiset geologiset tapahtumat ovat helposti havaittavissa ja laittavat arjen kiireet uusiin mittasuhteisiin. Täällä voi jokainen löytää Pyhänsä.  

Patikointi

Puiston upeimmat maisemat ovat saavutettavissa päiväretkillä, vaikkakin parhaiten luontoon pääsee tutustumaan pidemmällä vaelluksella. Tarjolla on helppoja merkittyjä reittejä (4–12 km) koko perheelle. Niillä luontoiluharrastuksen kipinä syttyy perheen pienimmillekin. Haasteita löytyy toisaalta myös vaativalle vaeltajalle: ylös tunturirinteille ja alas kurujen syvyyksiin vievät reitit (4–45 km) kysyvät kulkijalta askelvarmuutta, mutta palkitsevat mielen ja kehon elämyksillä.

Patikointiretkien aloituspaikkoja on useampia: Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, Luoston Portti, Rykimäkeron pysäköintialue sekä Käyräsvaara 5-tien varrella.  Pyhä-Luostolla on helppo pistäytyä muutaman tunnin retkelle tai lähteä patikoimaan useammaksi päiväksi tuvilla yöpyen.

Tutustuminen luontokeskukseen

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Naavan elämyksellinen näyttely kertoo tunturialueen synnyinhistorian ja esittelee alueen geologiaa käsin kosketeltavasti. Näyttely on maksuton, ja sieltä kiireinen saa jo muutamalla silmäyksellä käsityksen kansallispuiston luonnosta.

Kiireettömälle on Naavassa tarjolla sekä kulttuuri- että luontoaiheisia tapahtumia. Tiloja voi vuokrata myös omaan käyttöön ja järjestää vaikkapa luontoaiheiset häät!

Ennen tai jälkeen luontoelämysten saa Café Loimusta lämmintä ruokaa tai pikkupurtavaa. Tervetuloa nauttimaan!

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Pyhä-Luoston alueella on huollettuja latuja (150 km), joista suurin osa kulkee kansallispuistossa. Ladut yhdistävät kaksi tunturikeskusta, ja laduille lähtö on helppoa.
  • Lintujen tarkkailu: Tiaislaavun luontopolun lintutorni on oiva paikka lintujen tarkkailuun. Kansallispuiston lähistöllä on useita muita lintutorneja Sokanaavalla ja Kilpiaavalla Pelkosenniemellä.
  • Lumikenkäily: Lumikengät ovat mainio kulkuväline talvisessa kansallispuistossa. Merkittyjä lumikenkäreittejä löytyy Pyhätunturilta ja Luostolta, joista kannattaa kysyä tarkemmin luontokeskus Naavasta. Lumikenkiä voi vuokrata kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä.
  • Luontopolut: Tunturiaavan luontopolku (n. 5 km) on mukava koko perheen retkikohde. Aapasuon värit ja ainutlaatuinen tunnelma sykähdyttävät, ja keväällä kohde on lintubongarin mieleen. Luoston vaellusluontopolku (15,5 km) on uskomaton yhdistelmä puiston aarteita: tunturimaisemaa, jyhkeää vanhaa metsää ja aapasuota ja kirkkaalla kelillä koko tunturiketju jylhyydessään!
  • Marjastus: Mustikkaa ja variksenmarjaa eli kaarnikkaa löytyy pitkälle syksyyn tunturien rinteiltä.
  • Pyöräily: Voit maastopyöräillä Huttujärven tiellä sekä karttaan merkityillä pyöräilyreiteillä. Maaperä on kivikkoista, ja matkan varrella saattaa olla kosteita paikkoja, joihin on syytä varautua.
  • Vapaalasku: Jylhät tunturin rinteet houkuttelevat myös laskemaan. Ota lumiolosuhteet ja turvallisuus huomioon! Vapaalasku on kielletty Isokurun rajoitusvyöhykkeellä.
  • Vierailu ametistikaivoksella: Lampivaarassa sijaitsevassa ametistikaivoksessa kuulet kivien tarinoita ja pääset itsekin etsimään onnen ametistia. Aloita vierailusi Ukko-Luoston pysäköintialueelta ja seuraa kiinnostavia opastekylttejä matkan varrella.

Yhteistyötahojen palvelut Pyhä-Luostolla

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Lumikenkäile Torvisen Majalle ja Ukko-Luoston lumisiin maisemiin (5–10 km).

1 päivä: Hiihdä tunturista toiseen (30 km).

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Bongaile muuttolintuja tunturiaavan luontopolun (57 km) varrella olevasta lintutornista.

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Tee retki Isokuruun ja Karhunjuomalammelle (10 km).

1 päivä: Kierrä Rykimäkeron reitti (12–14km).

2-3 päivää: Vaella kansallispuiston läpi Pyhä-Luoston retkeilyreittiä pitkin (n. 35 km).  

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Nouse Ukko-Luoston huipulle ihastelemaan ruskan värejä (4-6,5 km).

1 päivä: Koe Lapin syksyinen luonto Noitatunturin valloituksella (14,5 km).