Sallatunturin maisemareitti, maastopyöräily, 6 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, ajoaika n. 1 h
Vaativa reitti

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Reittikuvaus

Sallatunturin maisemareitti nousee Sallatunturin huipulle. Huipulta on komeat maisemat Sallan kansallispuistoon ja Venäjälle asti. Tunturin huipulla on riippumattoja, kota ja Salla - in the middle of nowhere -kyltti. Majan katolla on näköalapaikka.

Maastopyöräilijä polkee tunturin huipulla, suomaisema taustalla.

Reitti kapuaa tunturin huipulle huoltotietä pitkin ja laskeutuu alas Itärinteitä seuraillen. Sieltä palataan hiekkapäällysteistä Itärinteentietä Sallan kansallispuiston rajan tuntumassa. Pohjoisrinteiden jälkeen tie muuttuu asvalttitieksi ja ohittaa Keselmäjärven. Keselmäjärvellä on tien vieressä uimaranta, jossa voi käydä vilvoittelemassa. Reitti palaa takaisin tunturikeskuksen lähtöpisteeseen. 

Sallatunturin maisemareitti on Sallan kunnan ylläpitämä.

Huomioitavaa
Reitti kulkee pääosin hiekkateitä pitkin, loppuosaltaan asvaltoitua tietä. Vaikka reittipohja on helppo, tulee reitin vaativuus pitkistä ja jyrkistä ylä- ja alamäistä, reitti kiipeää tunturin huipulle ja vaatii hyvää kuntoa. Hiekkatien sora saattaa olla irtonaista erityisesti jyrkissä kohdissa. Reitillä voi olla jalankulkijoita, joita pyöräilijän on nopeampana velvollisuus väistää. Reitin varrella ei ole vesipistettä. Reitillä ei ole erillistä reittimerkintää.

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella ei ole vesipistettä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  
 

Kaunisharjun kierros, maastopyöräily, 11 km, ympyräreitti

Huom! Reitin varrella olevat Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikat puretaan kesän ja syksyn 2022 aikana ja tilalle rakennetaan uudet. Seuraa taukopaikkojen tilannetta Ajankohtaista-sivulta.

Sulan maan aikaan, ajoaika 1-2 h
Helppo-keskivaativa reitti

Pyöräile Sallan kansallispuistossa jääkauden muovaamilla harjuilla, ikikuusikossa lampien ja purojen ohi

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Tunturilammen laavu, Kaunisharjun laavu 

Nähtävää
Pyöräile Sallan kansallispuistossa jääkauden muovaamilla harjuilla, ikikuusikossa lampien ja purojen ohi

Reittikuvaus
Reittimerkintä: siniset neliöt puussa, osin punaiset neliöt puussa (UKK-reitin osuus)

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Kaunisharjun kierros kulkee nimensä mukaisesti kauniissa, kuusivaltaisessa metsässä osin Sallan kansallispuiston sisällä. Reitti kiertää Kaunisharjun jääkauden muotoilemien jyrkkäpiirteisten harjujen reunamilla, ylittää useita metsäpuroja ja näyttää kauniita tunturi-, suo-, ja lampimaisemia. Tarinan mukaan Kaunisharjun alueella on asunut erakko, piilopaikassaan, kulkien vain omia jälkiään. Kaunisharjun kierros kulkee leveämpää latupohjaa pitkin, joten tällä reitillä voi pitää kovempaakin vauhtia yllä.

Leveämpi ura kulkee metsässä. Uralla on kaksi polkua näkyvissä.

Kaunisharjun kierros alkaa Tunturikeskuksesta, kulkien alun ja lopun samaa reittilinjausta. Lähtöpisteestä valitaan vasemmanpuoleinen polku, joka nousee jonkun ajan päästä mäkeä ylös. Mäen päällä käännytään oikealle, ja jatketaan alamäen ja puronotkelman jälkeen seuraavasta risteyksestä suoraan sähkölinjan ali. Reitti alkaa vähitellen nousta, seuraavasta risteyksestä käännytään oikealle. Pian saavutaan reitin ensimmäiselle taukopaikalle, Tunturilammen laavulle. Tunturilammen rannasta avautuu upeat maisemat kohti Iso Pyhätunturia. Tunturilammen laavun jälkeen ylitetään Sallan kansallispuiston raja. Matka jatkuu komeiden Kontiokankaan ikikuusikoiden läpi reippaasti alamäkeen. Seuraava taukopaikka on puro- ja lampinotkelmassa sijaitseva Kaunisharjun laavu. Reitti jatkuu latupohjaa harjun reunassa ja seuraavasta risteyksestä voi halutessaan poiketa Sallan luontokeskukselle (ent.  Poropuistolle). Reitti kulkee loppumatkan Salla-Kuusamo -tien suuntaisesti, kuitenkin syvällä metsän siimeksessä. Sallan luontokeskuksen (ent. Poropuiston) risteyksen jälkeen ylitetään puro, ja poistutaan Sallan kansallispuistosta. Reitti jatkuu hiekkatien yli ja hieman ennen Sukkalampea kääntyy reitti oikealle ylämäkeen. Mäen jälkeen yhtyy reitti alun reittiosuuteen, ja matka jatkuu ylämäen jälkeen alamäkivoittoisesti takaisin Tunturikeskukseen. Jos sattuu olemaan aurinkoista, ja ilta, pääsee nauttimaan ilta-auringosta, joka osuu hienosti jyrkkärinteiseen, vanhaan männikköön juuri ennen tunturikeskukseen palaamista. Kummaltakin tämän reitin taukopaikosta löytyy vettä, mutta luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttämistä.

Kaunisharjun kierroksen voi aloittaa Tunturikeskuksesta, jolloin maastopyöräreitille tullee pituutta 11 km, tai Sallan luontokeskukselta (ent. Poropuistolta), jolloin kokonaispituus on 11,6 km. Kaunisharjun reitiltä voi myös palata Tunturikeskukseen Sallan luontokeskuksen (ent. Poropuiston) ja Kontiolammen kautta. Silloin Sallan luontokeskukselta (ent. Poropuistolta) jatketaan oikealle, Tammakkolammen ja Kontiokankaanharjun ohi. Kontiolammella on laavu. Reitti jatkaa Sotkan lähteen ohi, nousten sen jälkeen pienen mäen päälle, ja sieltä kohti Tupien laavua. Laavulta reitti jatkuu suo yli ja sitten latupohjaa Sallatunturin Tupien takaa, Salla-Kuusamo-tien ali takaisin Tunturikeskuksen lähtöpisteeseen.

Mies ja poika tauolla maastopyörien luona. Lampimaisema taustalla.

Huomioitavaa
Suurin osa reitistä kulkee leveää latupohjaa myöten, talvisin reitillä on valaistu hiihtolatu. Muutamissa paikoissa polku on epätasainen ja joitakin jyrkempiä kohtia on lähinnä Kaunisharju- Sallan luontokeskus (ent. Poropuisto)-Sallatunturi välillä. Reitillä on myös kapeampia pitkososuuksia. Kaunisharjun luonnonilmiöiden havainnointipaikka ei sijaitse reitin varrella, se löytyy Salla-Kuusamo -tien varresta, harjun päältä. Reitillä voi olla jalankulkijoita, joita pyöräilijän on nopeampana velvollisuus väistää.

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, mutta niiden laatua ei tutkita, vesi pitää aina keittää ennen käyttöä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  
 

Ruuhitunturin kierros, maastopyöräily, 17,5 km, ympyräreitti 

Sulan maan aikaan, ajoaika 2-3 h
Vaativa reitti, kivikkoisuuden ja korkeuserojen takia

Kynttiläkuusikot, lammet ja kaukomaisemat aina Venäjälle asti

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Siskelilammen kota, Ruuhitunturin päivätupa (jotka ovat kaikki Sallan kunnan ylläpitämiä), Ruuhitunturin näköalatorni, Hangasjärven laavu, Tupien laavu.

Nähtävää
Kynttiläkuusikot, lammet ja kaukomaisemat aina Venäjälle asti

Reittikuvaus
Reittimerkintä: Siniset ja punaiset neliöt puissa ja sinikärkiset tolpat, paikoin ei reittimerkkejä

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

Ruuhitunturin kierroksella pääset vaihtelevaan maastoon, vanhoihin ikikuusikoihin ja männiköihin, talousmetsiin, suo- ja lampimaisemiin sekä tunturin päälle. Ruuhitunturin huipun näköalatornista näet Venäjälle asti. Ruuhitunturin rinteillä kuljet komeassa luonnontilaisessa kynttiläkuusikossa. Reitillä on teknistä ylämäkeä, vauhdikasta latupohjaa sekä kosteikkoja.
Ruuhitunturin kierroksen voi aloittaa joko Tunturikeskuksesta tai Sallan luontokeskukselta (ent. Poropuistolta), tämä reittikuvaus alkaa Tunturikeskuksesta. Lähtöpisteestä valitaan vasemmanpuoleinen polku, joka nousee jonkun ajan päästä mäkeä ylös. Mäen päällä käännytään oikealle. Alamäen ja puronotkelman jälkeen käännytään oikealle alamäkeen juuri ennen sähkölinjaa. Reitti yhtyy alamäen jälkeen leveämpään latupohjaan ja matkaa jatketaan vasemmalle. Hiekkatien ylityksen jälkeen tulee puro, jonka jälkeen ylitetään Sallan kansallispuiston raja. Seuraavasta risteyksestä käännytään oikealle ja ajetaan kohti Sallan luontokeskusta (ent. Poropuistoa). Maantien ylityksessä pitää olla varovainen. Sallan kansallispuisto päättyy juuri ennen maantietä. 

Sallan luontokeskukselta (ent. Poropuistolta) reitti jatkuu vasemmalle leveää hiekkatietä pitkin. Hieman Tuohenlusikan lammen jälkeen kääntyy reitti vasemmalle ja muuttuu poluksi. Muista sulkea tällä osuudella ohittamasi/avaamasi poroveräjät. Siskelilammen kota on reitin ensimmäinen taukopaikka. Sen jälkeen reitti alkaa nousta kohti Ruuhitunturia ja seuraavasta risteyksestä käännytään oikealle. Reitti kapuaa alkuun jyrkästi. Seuraava taukopaikka on Ruuhitunturin päivätupa. Tuvan vieressä on suurempi rakennus, joka toimii talvisin latukahvilana, ja siinä olevaa yhtä huonetta on mahdollista vuokrata. Ruuhitunturi päivätuvalta voi tehdä 600 m piston Ruuhitunturin näköalatornille, josta voi ihailla upeita kaukomaisemia aina Venäjälle asti. Reitti Ruuhitunturin huipulle erkanee ennen tupia oikealle leveämmästä moottorikelkkaurasta, ja kapuaa kohti tornia. Tämä osuus reitistä on heikosti havaittavissa ja huonosti merkitty. Huipulta palataan samaa reittiä takaisin. Tämä pistoreitti ei ole osa virallista maastopyöräilyreittiä. 

Leveämpi ja hieman märkä reitti kuusikossa. Taustalla tunturi.

Ruuhitunturista reitti jatkuu oikeaa polkulinjausta pitkin alamäkivoittoisesti kohti Hangasjärveä. Kannattaa huomioida että tämä osuus reitistä voi paikoin olla märkä. Seuraava taukopaikka on kauniissa niemessä sijaitseva Hangasjärven laavu. Reitti jatkuu harjun yli ja Sotkan lähteen ohi edelleen kohti Tupien laavua. Laavulta reitti jatkuu suo yli ja sitten latupohjaa Sallatunturin Tupien takaa, Salla-Kuusamo-tien ali takaisin Tunturikeskuksen lähtöpisteeseen.

Kaukomaisema puolipilvisenä päivänä. Horisontissa näkyy tuntureita.

Huomioitavaa
Reitti kulkee alku- ja loppupäässä latupohjaa pitkin, osin hiekkatietä pitkin, jota voi ajaa tavallisella maastopyörällä. Matkalla on pehmeitä osuuksia, minkä vuoksi lenkille suositellaan fatbikea tai vähintään plussakoon renkailla varustettua pyörää. Reitillä on paljon risteäviä polkuja ja teitä, kartta on tarpeen. Reitillä voi olla jalankulkijoita, joita pyöräilijän on nopeampana velvollisuus väistää.

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, mutta niiden laatua ei tutkita, vesi pitää aina keittää ennen käyttöä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  

Hangasharjun maastopyöräilyreitti, 13,5 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, ajoaika 1-2 h
Helppo reitti

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallatunturin Tuvat, Hangasjärventie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.3379', 28° 45.9431'
ETRS-TM35FIN 7405240

Retkeilyrakenteet
Tupien laavu, Hangasjärven laavu, Hangasharjun näköalatorni, Ämminpolun laavu (180 metrin pisto reitiltä). Kaikki tämän reitin retkeilyrakenteet ovat Sallan kunnan ylläpitämiä.

Reittikuvaus
Hangasjärven ja -harjun alueella on kaunista mäntymetsää ja kumpuilevaa harjumaastoa. Hangasjärveltä on hienot maisemat Ruuhitunturin suuntaan. Hangasjärven polut ovat Sallan kunnan ylläpitämiä, ja niiltä on yhteys Metsähallituksen ylläpitämille retkeilyreiteille.

Maastopyöräilijä ajaa polkua vauhdikkaasti.

Hangasharjun maastopyöräilyreitin voi aloittaa joko Tunturikeskuksesta tai Sallatunturin Tuvilta. Reitti kulkee Tunturikeskuksesta teitä pitkin ja Sallatunturin Tupien jälkeen tie muuttuu hiekkatieksi. Hangasjärven lähettyvillä on polku- ja pitkososuuksia. Hangasjärveltä löytyy myös laavu. Pitkos- ja polkuosuuden jälkeen palataan tielle, kääntyen sille saavuttaessa oikealle. Pitkän suoran jälkeen tie kartaa hieman vasemmalle, tämä osuus tiestä on ollut vanha erämaalentokenttä. Hieman ennen kiitoradan päättymistä, käännytään oikealle ja hetken päästä taas oikealle. Reitti kulkee tietä pitkin Hangasharjulla, jossa voi pysähtyä näköalatornissa ihailemassa maisemia. Tornin jälkeen käännytään alamäkeen vasemmalle ja palataan teitä pitkin takaisin lähtöpisteeseen samaa reittiä kuin alussa. 

Hangasharjun reiteille lähdetään usein myös Sallatunturin Tuvilta, suon laidassa on opasteviitat.

Järvimaisema, etualalla kaksi männyn runkoa, taustalla metsäinen ranta.

Huomioitavaa
Reitistä kulkee pääosin hiekka- tai metsäautoteitä pitkin. Polkuosuudet ovat pääosin helppoja, muutamia haastavampia kohtia sekä jyrkkiäkin mäkiä löytyy. 

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, mutta niiden laatua ei tutkita, vesi pitää aina keittää ennen käyttöä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  
 

Sallan kesäesite


(julkaisut.metsa.fi)