Sallan kansallispuisto on Suomen 41. kansallispuisto. Kansallispuiston reittien ja rakenteiden kunnostustyöt ovat alkaneet perustamispäätöksen ja rahoituksen myötä. Palvelurakenteiden kunnostamisella varaudutaan kasvaviin käyntimääriin. Reittiopasteita ja -merkintöjä kehitetään ja parannetaan. Seuraathan uutisia retkeä Sallaan suunnitellessasi. Ajankohtaisimman tiedon reiteistä saat Sallan luontokeskukselta.

Kesän 2024 maastotöiden kuulumisia

(päivitetty 12.6.2024)

Kesäkuun 2024 alussa useilla eri reiteillä tehtiin päällystyksiä soralla, helikopteria apuna käyttäen. Sorastustyöt on nyt saatu päätökseen. Huomioithan, että uudet sorastetut reittiosuudet voivat olla vielä hieman pehmeitä. Reitit tasoittuvat ja kovettuvat ajan kuluessa. 

Taivaan tavoittelijan taipaleen kiertoreitillä kestävöitiin Iso Pyhätunturin huipulta laskeutuva, noin 400 metrin osuus (kts. 10.10.2023 julkaistun päivityksen karttakuva), joka jäi edellisenä syksynä sääolosuhteiden vuoksi sorastamatta. Kiertoreitti kokonaisuudessaan on jälleen normaalisti käveltävissä.

Kolmiloukkosen kierroksella päällystettiin soralla harjulla kulkeva reitin pohjoinen osuus Hautajärventien ja Kolmiloukkosenlammen välissä. Kolmiloukkosen kierros on jälleen normaalisti kuljettavissa.

Kaunisharjun kierroksen pohjoisosassa sorastettiin muutamia latupohjaa kulkevia kosteimpia osuuksia.

Lisäksi kesä-elokuun 2024 aikana Pahanojankurun kierroksella tehdään loppuun kesken jääneet pitkospuut. Myös Pitkälammen taukopaikan ympäristössä uusitaan pitkospuita. Pitkostyömaat eivät vaikuta reittien käyttöön.

Maastotöiden kuulumisia

(päivitetty 3.11.2023)

Pahanojankurun (Pahakurun) kierrokselle on valmistunut uusi reittilinjaus Tunturilammen taukopaikalta Itärinteiden kautta Pohjoisrinteiden lähtöpisteelle. Uusi reittilinjaus on merkitty alla olevaan karttaan tummansinisellä. Se kulkee ajoittain mutkittelevana vaihtelevissa maastoissa, sisältäen niin suonäkymiä, vanhaa metsää kuin maisemia Iso Pyhätunturin suuntaan. Se myös lyhentää Pahanojankurun (Pahakurun) kierrosta: reitin kokonaispituudeksi tulee noin 15 km. Kierroksen voi toki edelleen tehdä pidempänä 18 km versiona, joka kulkee Tunturikeskuksen kautta.

Uusi reittiosuus on sorastettu n. 1,5 m leveydeltä maastoon Tunturilammelta Itärinteiden juurelle, mistä matka jatkuu Itärinteentietä pitkin. Osuudella on myös 1,4 m leveää pitkostusta. Reitti on merkitty maastoon punaisilla neliöillä. Sorastettu osuus on tällä hetkellä hieman koholla muusta maastosta, mutta tulee tasoittumaan talven aikana. Reitti on ollut toistaiseksi vielä patikoitavissa, sillä uutta lunta ei juurikaan ole satanut.

Iso Pyhätunturin huipulta alas sorastettiin uutta kiertoreittiä, tavoitteena tehdä Taivaan Tavoittelijan Taipaleen kesäreitistä myös rengasreitti talvireitin tapaan. Haastavien sääolosuhteiden vuoksi sorastuksia ei ehditty saattamaan loppuun tällä kaudella: noin 400 m osio reitistä huipulle jäi ensi kesään.

Pitkälammen taukopaikan rakenteiden uusiminen jatkuu vielä marraskuussa, samoin opasteiden asennustyöt.

Materiaalien helikopterikuljetuksia viikoilla 41 ja 42

(päivitetty 10.10.2023)

Iso Pyhätunturille tehdään uusi, sorastettu kiertoreitti Taivaan tavoittelijan taipaleelle, jolloin reitin pääsee kulkemaan ympyräreittinä myös sulan maan aikaan. Kiertoreittiä aletaan sorastamaan helikopterin avulla maastoon säiden sallliessa tiistaina 10.10., allaolevassa kartassa keltaisella merkitylle alueelle (loppupätkä uudesta reittiosuudesta on pitkostettu, ja lähtöpaikalle palataan Itärinteentietä). Työt kestävät arviolta viikon verran, sääolosuhteet voivat vaikuttaa aikatauluihin. Sorastettava reittiosuus suljetaan kulkijoilta töiden ajaksi, mutta Iso Pyhätunturin huipulle pääsee normaalisti nykyistä, edestakaista Taivaan tavoitteijan taival -reittiä.
Karttakuva.

Taivaan tavoittelijan kiertoreitin sorastuksen jälkeen tehdään materiaalien helikopterikuljetuksia Tunturilammen ja Itärinteiden välisellä alueella, viikon 42 aikana, mikäli sää ei vaikeuta helikopterin lentämistä. Pahoittelemme kuljetuksista aiheutuvia melu- ja muita häiriöitä.

Uusi Pahanojankurun autiotupa on valmistunut

(päivitetty 22.9.2023)

Kansallispuiston palveluvarustus on täydentynyt uudella Pahanojankurun autiotuvalla, joka sijaitsee UKK-reitin varrella ja jonne pääsee myös Pahakurun kierrokselta. Tupaan mahtuu 9 retkeilijää majoittumaan tilavasti, sopuisasti tilaa antaen jopa 10-11 yöpyjää. Tuvan varusteina on kamiina, kaasuliesi ja erillinen, myös eteisenä toimiva kuivaushuone omalla kamiinalla. Pihapiirissä on pöytäryhmä, tulentekopaikka, liiteri ja käymälä. Uusia metallisia rappusia pitkin pääsee hakemaan vettä noin 100 metrin päässä olevasta Pahaojasta (keitettävä ennen käyttöä). Voit lukea lisää näyttävän näköisestä tuvasta ja sen ekologisista rakennusmateriaaleista 22.9.2023 julkaistusta tiedotteesta.

Aikkipetsin päivätupa on nyt autiotupa

(päivitetty 31.8.2023)

Aikkipetsin (Aihkipetsin) päivätupa on muutettu autiotuvaksi; tupaan on rakennettu kaksi kerrossänkyä, ja makuupaikkoja on yhteensä neljälle yöpyjälle. Patjoja sängyissä ei ole, ota siis oma retkipatja ja makuupussi mukaan. Tuvassa on kamiina ja kaasuliesi, ja vettä saa viereisestä Kalliolammesta (keitettävä ennen käyttöä). Pihapiirissa on liiteri, käymälä ja tulentekopaikka. Tupa sijaitsee patikointireittien, Ukk-reitin ja Aikkipetsin kierroksen, varrella. Perehdythän ennen vierailua autiotupien käytön ohjeisiin.

Kesällä 2023 valmistuneita rakenteita

(päivitetty 31.7.2023)

  • Kolmiloukkosen lammelle on rakennettu uudet taukopaikkarakenteet, joissa on huomioitu esteettömyys. Pieniä viimeistelytöitä tehdään vielä, mutta taukopaikka on käytettävissä.
  • Kaunisharjun pysäköintipaikalta kohti Kaunisharjun laavua on rakennettu metalliset maastorappuset, joiden sivussa on koiria varten puiset askelmat.
  • Pohjoisrinteiden pysäköintipaikan yhteyteen on valmistunut uusi käymälä.

Kansallispuiston reittejä ja rakenteita kehitetään kesällä 2023

(päivitetty 3.6.2023)

Tulevana kesänä kansallispuiston maastopalveluja parannetaan kansallispuiston perustamiseen saadulla rahoituksella. Reittien kestävyyttä lisätään rakentamalla pitkoksia ja maastorappusia keskeisillä kohteilla, ja kesäreittien viitoitusta uusitaan. Kansallispuisto saa myös uudet lähtöopasteet sekä uuden autiotuvan. Työmaat eivät aiheuta reittien sulkemisia, mutta ennen retkelle suuntaamista on hyvä tarkistaa ajankohtaisin tilanne kansallispuiston asiakaspalvelusta Sallan luontokeskukselta. Voit lukea tulevan kesän töistä myös tästä uutisesta.

  • Pahaojankurulle rakennetaan kesän aikana uusi autiotupa ja uudet metalliset maastorappuset, joiden on tarkoitus valmistua retkeilijöiden käyttöön loppusyksystä. Rakennus- ja porrastyömaiden vuoksi alueella liikkuminen on rajoitettua, eivätkä taukopaikan palvelut ole käytössä. Pahanojankurun ympäristön sijaan kannattaakin tänä kesänä valita joku toinen kohde tai ainakin taukopaikka.
  • Taukopaikkarakenteet uusitaan Kolmiloukkosen lammella ja Pitkälammella. Kolmiloukkosen taukopaikasta tulee esteetön, ja Kolmiloukkosen lammen rantaan tehdään myös metallinen lava maisemien katseluun.
  • Uusia pitkospuita rakennetaan Pahakurun kierroksella sekä Kolmiloukkosen ympäristössä, ja Kylmähetteen ympäristöön tehdään metallipitkokset. Kansallispuiston ulkopuolella tehdään myös muita pienempiä pitkostustöitä.
  • Pohjoisrinteen pysäköintipaikan yhteyteen rakennetaan uusi käymälä.

Vuonna 2022 valmistunutta

(Päivitetty 16.12.2022)

Uudet päivätuvat avattu retkeilijöiden käyttöön Kaippajanojan ja Kylmähetteen taukopaikoilla

Kaippahanojan ja Kylmähetteen päivätuvat ovat nyt valmiita ja ne on avattu retkeilijöiden käyttöön. Päivätuvat sijaitsevat Pahakurun kierroksen varrella, eikä niitä ole tarkoitettu yöpymiseen. Pihapiireissä on uudet tulentekopaikat sekä jonkin verran rakennustarvikkeita, jotka saadaan kuljetettua pois talvella. Kerroimme aikaisemmin, että Kaippahanojan päivätuvan ovissa ole vielä ovenkahvoja. Uudet ovet on asennettu 25.11. ja nyt ovissa on myös ovenkahvat. Tervetuloa tutustumaan uusiin päivätupiin. 

Uudet laavut valmiita Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikoilla

Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikoilla uudet laavut on avattu retkeilijöiden käyttöön. Kaunisharjulla on 1 ja Tunturilammella 2 vastakkaista laavua. 

Taivaan tavoittelijan taival avattiin ruskaretkille

Taivaan tavoittelijan taival eli perusreitti Iso Pyhätunturin huipulle avattiin syyskuussa jälleen retkeilijöiden käyttöön. Reitillä on uusittu portaat ja pitkoksia. Lisäksi osia reitistä on sorastettu. 

Kolmiloukkosen kierroksen sorastus valmistunut

Kolmiloukkosen kierroksen sorastustyö valmistui syyskuussa. Sorastettu osuus kulkee reitin alusta Kolmiloukkosen lammen rantaan Kolmiloukkosen laavu 1:lle ja seurailee lammen oikeaa rantaa aina suon ylittäville pitkoksille asti.

Uutisia Sallasta

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.