Sallan kansallispuisto on Suomen 41. kansallispuisto. Kansallispuiston reittien ja rakenteiden kunnostustyöt ovat alkaneet perustamispäätöksen ja rahoituksen myötä. Palvelurakenteiden kunnostamisella varaudutaan kasvaviin käyntimääriin. Reittiopasteita ja -merkintöjä kehitetään ja parannetaan. Seuraathan uutisia retkeä Sallaan suunnitellessasi. Ajankohtaisimman tiedon reiteistä saat Sallan luontokeskukselta.

Uusi Pahanojankurun autiotupa on valmistunut

(päivitetty 22.9.2023)

Kansallispuiston palveluvarustus on täydentynyt uudella Pahanojankurun autiotuvalla, joka sijaitsee UKK-reitin varrella ja jonne pääsee myös Pahakurun kierrokselta. Tupaan mahtuu 9 retkeilijää majoittumaan tilavasti, sopuisasti tilaa antaen jopa 10-11 yöpyjää. Tuvan varusteina on kamiina, kaasuliesi ja erillinen, myös eteisenä toimiva kuivaushuone omalla kamiinalla. Pihapiirissä on pöytäryhmä, tulipaikka, liiteri ja käymälä. Uusia metallisia rappusia pitkin pääsee hakemaan vettä noin 100 metrin päässä olevasta Pahaojasta (keitettävä ennen käyttöä). Voit lukea lisää näyttävän näköisestä tuvasta ja sen ekologisista rakennusmateriaaleista 22.9.2023 julkaistusta tiedotteesta.

Helikopterilennot Itärinne-Tunturilampi alueella

(päivitetty 13.9.2023)

Luontopalvelut aloittaa maanantaina 18.9. rakennustarvikkeiden helikopterikuljetukset Itärinne-Tunturilampi alueella. Helikopterilennoilla ei ole vaikutusta reittien käyttöön. Kuljetuksia tehdään muutama päivä.

Pitkälammen taukopaikka pois käytöstä rakennustöiden vuoksi

(päivitetty 13.9.2023)

Pitkälammen taukopaikalla on aloitettu 13.9. rakenteiden uusinta. Taukopaikka on rakennustöiden ajan pois käytöstä, arviolta reilun kolmen viikon ajan. Pahanojankurun käymälä, liiteri ja tulipaikka ovat normaalisti käytössä, mutta uutta autiotupaa ei ole vielä avattu.

Aikkipetsin päivätupa on nyt autiotupa

(päivitetty 31.8.2023)

Aikkipetsin (Aihkipetsin) päivätupa on muutettu autiotuvaksi; tupaan on rakennettu kaksi kerrossänkyä, ja makuupaikkoja on yhteensä neljälle yöpyjälle. Patjoja sängyissä ei ole, ota siis oma retkipatja ja makuupussi mukaan. Tuvassa on kamiina ja kaasuliesi, ja vettä saa viereisestä Kalliolammesta (keitettävä ennen käyttöä). Pihapiirissa on liiteri, käymälä ja tulipaikka. Tupa sijaitsee patikointireittien, Ukk-reitin ja Aikkipetsin kierroksen, varrella. Perehdythän ennen vierailua autiotupien käytön ohjeisiin.

Kesällä 2023 valmistuneita rakenteita

(päivitetty 31.7.2023)

  • Kolmiloukkosen lammelle on rakennettu uudet taukopaikkarakenteet, joissa on huomioitu esteettömyys. Pieniä viimeistelytöitä tehdään vielä, mutta taukopaikka on käytettävissä.
  • Kaunisharjun parkkipaikalta kohti Kaunisharjun laavua on rakennettu metalliset maastorappuset, joiden sivussa on koiria varten puiset askelmat.
  • Pohjoisrinteiden parkkipaikan yhteyteen on valmistunut uusi käymälä.

Kansallispuiston reittejä ja rakenteita kehitetään kesällä 2023

(päivitetty 3.6.2023)

Tulevana kesänä kansallispuiston maastopalveluja parannetaan kansallispuiston perustamiseen saadulla rahoituksella. Reittien kestävyyttä lisätään rakentamalla pitkoksia ja maastorappusia keskeisillä kohteilla, ja kesäreittien viitoitusta uusitaan. Kansallispuisto saa myös uudet lähtöopasteet sekä uuden autiotuvan. Työmaat eivät aiheuta reittien sulkemisia, mutta ennen retkelle suuntaamista on hyvä tarkistaa ajankohtaisin tilanne kansallispuiston asiakaspalvelusta Sallan luontokeskukselta. Voit lukea tulevan kesän töistä myös tästä uutisesta.

  • Pahaojankurulle rakennetaan kesän aikana uusi autiotupa ja uudet metalliset maastorappuset, joiden on tarkoitus valmistua retkeilijöiden käyttöön loppusyksystä. Rakennus- ja porrastyömaiden vuoksi alueella liikkuminen on rajoitettua, eivätkä taukopaikan palvelut ole käytössä. Pahanojankurun ympäristön sijaan kannattaakin tänä kesänä valita joku toinen kohde tai ainakin taukopaikka.
  • Taukopaikkarakenteet uusitaan Kolmiloukkosen lammella ja Pitkälammella. Kolmiloukkosen taukopaikasta tulee esteetön, ja Kolmiloukkosen lammen rantaan tehdään myös metallinen lava maisemien katseluun.
  • Uusia pitkospuita rakennetaan Pahakurun kierroksella sekä Kolmiloukkosen ympäristössä, ja Kylmähetteen ympäristöön tehdään metallipitkokset. Kansallispuiston ulkopuolella tehdään myös muita pienempiä pitkostustöitä.
  • Pohjoisrinteen parkkipaikan yhteyteen rakennetaan uusi käymälä.

Sallan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman tilannekatsaus 1.6.2023

(päivitetty 30.5.2023)

Metsähallituksen luontopalvelut järjestää Sallan luontokeskuksessa 1.6. klo 16-18 avoimen tilaisuuden, jossa esitellään kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman kommenttikierroksen tulokset ja niistä seuraavat toimenpiteet. Tilannekatsauksen jälkeen tarjolla on pullakahvit ja samalla on mahdollisuus tutustua Metsähallituksen juuri valmistuneisiin toimisto- ja kokoustiloihin luontokeskuksen yhteydessä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet!

Vuonna 2022 valmistunutta

(Päivitetty 16.12.2022)

Uudet päivätuvat avattu retkeilijöiden käyttöön Kaippajanojan ja Kylmähetteen taukopaikoilla

Kaippahanojan ja Kylmähetteen päivätuvat ovat nyt valmiita ja ne on avattu retkeilijöiden käyttöön. Päivätuvat sijaitsevat Pahakurun kierroksen varrella, eikä niitä ole tarkoitettu yöpymiseen. Pihapiireissä on uudet tulentekopaikat sekä jonkin verran rakennustarvikkeita, jotka saadaan kuljetettua pois talvella. Kerroimme aikaisemmin, että Kaippahanojan päivätuvan ovissa ole vielä ovenkahvoja. Uudet ovet on asennettu 25.11. ja nyt ovissa on myös ovenkahvat. Tervetuloa tutustumaan uusiin päivätupiin. 

Uudet laavut valmiita Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikoilla

Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikoilla uudet laavut on avattu retkeilijöiden käyttöön. Kaunisharjulla on 1 ja Tunturilammella 2 vastakkaista laavua. 

Taivaan tavoittelijan taival avattiin ruskaretkille

Taivaan tavoittelijan taival eli perusreitti Iso Pyhätunturin huipulle avattiin syyskuussa jälleen retkeilijöiden käyttöön. Reitillä on uusittu portaat ja pitkoksia. Lisäksi osia reitistä on sorastettu. 

Kolmiloukkosen kierroksen sorastus valmistunut

Kolmiloukkosen kierroksen sorastustyö valmistui syyskuussa. Sorastettu osuus kulkee reitin alusta Kolmiloukkosen lammen rantaan Kolmiloukkosen laavu 1:lle ja seurailee lammen oikeaa rantaa aina suon ylittäville pitkoksille asti.

Uutisia Sallasta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.