Sallan kansallispuisto on Suomen 41. kansallispuisto. Kansallispuiston reittien ja rakenteiden kunnostustyöt ovat alkaneet perustamispäätöksen ja rahoituksen myötä. Palvelurakenteiden kunnostamisella varaudutaan kasvaviin käyntimääriin. Seuraathan uutisia retkeä Sallaan suunnitellessasi.

Syksyn 2022 rakennustyöt

(Päivitetty 1.12.2022)

Uudet päivätuvat avattu retkeilijöiden käyttöön Kaippajanojan ja Kylmähetteen taukopaikoilla

Kaippahanojan ja Kylmähetteen päivätuvat ovat nyt valmiita ja ne on avattu retkeilijöiden käyttöön. Päivätuvat sijaitsevat Pahakurun kierroksen varrella, eikä niitä ole tarkoitettu yöpymiseen. Pihapiireissä on uudet tulentekopaikat sekä jonkin verran rakennustarvikkeita, jotka saadaan kuljetettua pois talvella. Kerroimme aikaisemmin, että Kaippahanojan päivätuvan ovissa ole vielä ovenkahvoja. Uudet ovet on asennettu 25.11. ja nyt ovissa on myös ovenkahvat. Tervetuloa tutustumaan uusiin päivätupiin. 

Uudet laavut rakenteilla Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikoille

Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikkojen vanhat laavut on purettu. Kauniharjun uusi laavu ja tulipaikka ovat valmistuneet. Tunturilammen taukopaikalla laavun rakennustyöt ovat vielä käynnissä. 

Työmaat eivät estä kulkemista Pahakurun tai Kaunisharjun kierroksella. Huomioi, että rakennustyöt voivat sekä näkyä että kuulua. 

Taivaan tavoittelijan taival avattiin ruskaretkille

Taivaan tavoittelijan taival eli perusreitti Iso Pyhätunturin huipulle avattiin syyskuussa jälleen retkeilijöiden käyttöön. Reitillä on uusittu portaat ja pitkoksia. Lisäksi osia reitistä on sorastettu. 

Kolmiloukkosen kierroksen sorastus valmistunut

Kolmiloukkosen kierroksen sorastustyö valmistui syyskuussa. Sorastettu osuus kulkee reitin alusta Kolmiloukkosen lammen rantaan Kolmiloukkosen laavu 1:lle ja seurailee lammen oikeaa rantaa aina suon ylittäville pitkoksille asti.

Sallan luontokeskus avoinna päivittäin

(Päivitetty 1.12.2022)

Sallan luontokeskus on joulukuussa avoinna päivittäin klo 10-18.

Miltä näyttää Sallan kansallispuiston tulevaisuus? - Online-tapahtuma Facebookissa

(12.10.2022)

Sallan kansallispuiston tulevaisuutta suunnitellaan parhaillaan - tietysti luonto edellä. Nyt on mahdollisuus kysyä, mitä kaikkea puistossa tulevaisuudessa tehdään, ja miten luonto otetaan siinä huomioon. Kerro meille, mitkä kansallispuistoon liittyvät asiat sinua pohdituttavat, ja me vastaamme sinulle parhaamme mukaan.
Voit esittää kysymyksiä ja näkemyksiä kommentoimalla Facebook-tapahtumassa viimeistään sunnuntaina 16.10. Vastaamme kysymyksiin videolla/kommenteissa tiistaina 18.10.
Linkki tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/471901414995626

Yleisötilaisuus Sallan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnittelusta 22.9.

(13.9.2022)

Tule keskustelemaan Sallan kansallispuiston tulevaisuudesta Sallan luontokeskukseen 22.9. klo 17-19.

Kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa pääset kuulemaan lisää Sallan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnittelusta ja kertomaan ajatuksiasi kansallispuiston tulevaisuudesta. Lisätietoja tapahtumasivulla.

Luontoiltoja syyskuussa

(1.9.2022)

Syyskuussa Sallan luontokeskuksessa järjestetään kolmena tiistaina luontoilta: 
13.9. Soidinyöt - Tarinoita metson soitimelta, klo 16 (Lisätietoa tapahtumasivulla)
20.9. Historian kerroksia etsimässä - Sallan kansallispuiston arkeologiaa, klo 16 (Lisätietoa tapahtumasivulla)
27.9. Harvoin tavattavissa - Sallan kansallispuiston harvinaista ja uhanalaista lajistoa, klo 16 (Lisätietoa tapahtumasivulla)

Rakennustyöt etenevät Sallan kansallispuistossa

(8.8.2022)

  • Kolmiloukkosen kierroksella on aloitettu sorastus 8.8. ja työn arvioidaan kestävän 2-3 viikkoa. Reitti on normaalisti retkeilijöiden käytössä, mutta noudatathan varovaisuutta työkoneita ohittaessa.
  • Taivaan tavoittelijan taival on edelleen suljettu väliaikaisesti ja käytössä on kiertoreitti (katso alempaa ohjeistus kiertoreitin lähtöpisteelle). Arvioitu aika reitin valmistumiselle on syyskuun loppuun mennessä, mutta pyrimme avaamaan reitin jo aikaisemmin syyskuun aikana. Avaamisesta ilmoitamme tällä sivulla ja kansallispuiston Facebook-sivulla.
  • Kylmähetteen ja Kaippahanojan taukopaikoilla rakennustyöt jatkuvat ja ne ovat poissa käytöstä. Uusien taukopaikkojen rakennustyö ei kuitenkaan estä kulkua Pahakurun kierroksella, vaan työmaat voi ohittaa varovaisuutta noudattaen.
  • Kaunisharjun ja Tunturilammen taukopaikat ovat käytössä rakennustöistä huolimatta ja alueilla käytetään vanhoja käymälöitä ja liitereitä niiden purkuun asti. Kaunisharjun taukopaikalla vanha käymälä on uuden liiterin takana. Taukopaikoilla voi olla rakennusmateriaalia ja ajoittain äänihaittaa.

Reittiopasteita ja-merkintöjä kehitetään

  • Reittiopasteiden kehittäminen on alkanut ulkopuolisen tahon opastussuunnitelman maastotöillä, joissa kartoitetaan uusien opasteiden tarvetta. Reittimerkintöjä puolestaan parannetaan muiden kunnostustöiden ohessa. Vaikka polut ovat maastossa pääosin selkeitä, retkillä on hyvä olla kartta mukana. 

Taivaan tavoittelijan taipaleen kiertoreitin lähtöpiste

(5.7.2022)

Taivaan tavoittelijan taipaleen perusreitti on suljettu rakennustöiden takia. Iso Pyhätunturin huipulle pääsee kiertoreittiä, joka on vaikeakulkuinen, mutta merkitty maastoon sinisin merkein. Kiertoreitin lähtöpiste löytyy Itärinteentieltä, lyhyen kävelymatkan päästä perusreitin lähtöpisteestä.  

Näin löydät kiertoreitin lähtöpisteelle: 

  • Jatka matkaa kävellen Pohjoisrinteiden pysäköintialueelta.
  • Ohita pysäköintialueen Itäkota-kyltti ja seuraa tietä vasemmalle.
  • Jatka Itärinteentietä pitkin pohjoishissin ohi.
  • Tien vasemmalla puolella vastaan tulee lumikenkäilyreitin merkki. Jatka edelleen tietä pitkin, kunnes näet vasemmalla puolella pitkokset.
  • Kiertoreitti alkaa tästä ja pitkosten jälkeen voit seurata polkua ja sinisiä merkkejä Iso Pyhätunturin huipulle. Huomioi, että reitti on paikoin kostea ja hyvin kivikkoinen. 

Kuvassa on hiekkatie, jonka vasemmalla puolella kyltti, jossa teksti Itäkota.

Kuvassa on vasemmalla puinen käymälärakennus ja oikealla laskettelurinteen hissin ala-aseman rakennus. Rakennusten välissä kulkee hiekkatie.

Kuvassa on hiekkatie, jonka vasemmassa reunassa on lumikenkäreittiä kuvaava kyltti. Maisema on kesäisen vihreä.

Metsämaisemassa on pitkopuut. Pitkosten molemmilla puolilla puissa on kyltit, jotka kertovat poikkeusreitistä.


Iso Pyhätunturin huipulle vievä reitti suljetaan väliaikaisesti

(12.6.2022)

Taivaan tavoittelijan taival suljetaan väliaikaisesti 13.6. alkaen. Reitillä uusitaan portaat ja pitkoksia, eikä reitti ole kunnostuksen aikana käytössä. Huipulle pääsee kuitenkin tunturin eteläpuolta, 2,9 kilometrin pituista reittiä (yhteen suuntaan). Alueella liikkuvien on hyvä huomioida, että korvaava reitti on vaativa, paikoin jyrkkä ja hyvin kivikkoinen, ja reitillä alkaa pitkostyö kesäkuun aikana.

Sallan kansallispuiston kesäreittikartta, jossa näkyy työmaat ja käytöstä poistetut reitit ja taukopaikat.
 

 

Kesäesitteitä saatavilla Sallan luontokeskuksessa

(Päivitetty 9.5.2022)

Kesäreittiesitteet kesäreittikarttoineen ovat nyt saatavilla Sallan luontokeskuksesta (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto). Kesäesitteissä on muun muassa merkattuna kesän ja syksyn 2022 rakennustyöt. 

Kesäesitteet saatavilla myös PDF-versioina. 

Kevään ja syksyn 2022 rakennustyöt kansallispuistossa

(Päivitetty 29.4.2022)

Neljä taukopaikkaa puretaan ja rakennetaan kokonaan uudestaan

Kylmähetteen kota on purettu ja taukopaikan kiinteät rakenteet ovat näin ollen pois käytöstä. Myös Kaippahanojan laavu puretaan huhtikuun loppuun mennessä. Paikoilla olevat huussit ja liiterit puretaan samassa yhteydessä. Puut varastoidaan taukopaikoille. Uusien taukopaikkojen rakentaminen Kylmähetteellä ja Kaippahanojalla alkaa viikolla 22. Tästä eteenpäin tulien tekeminen kohteilla on kiellettyä, kunnes uudet taukopaikat valmistuvat. 

Kesällä 2022 puretaan myös Tunturilammen ja Kaunisharjun laavut. 

Kaikki neljä taukopaikkaa rakennetaan uudestaan, ja tavoitteena on uusien taukopaikkojen valmistuminen sulan maan aikana. Alueella retkeileviä pyydetään huomioimaan, että puretut taukopaikat, huussit ja tulipaikat ovat koko kesän ajan kokonaan pois käytöstä. Purettavat taukopaikat sijaitsevat kansallispuiston reittien Pahakurun kierros ja Kaunisharjun kierros varrella. 


 

Korjaustyöt tuovat väliaikaisia muutoksia Iso Pyhätunturin päälle vievälle reitille

Taivaan tavoittelijan taival suljetaan väliaikaisesti porrasremontin vuoksi Sallan kansallispuiston avajaisten jälkeen, joita juhlitaan 11.6.2022. Huipulle pääsee kuitenkin tunturin eteläpuolta, 2,5 kilometrin pituista reittiä (yhteen suuntaan). Alueella liikkuvien on hyvä huomioida, että korvaava reitti on vaativa, paikoin jyrkkä ja hyvin kivikkoinen.  

Uutisia Sallasta

Perhe nuotiolla.

Tapahtumat Sallassa

Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!