Sallan kansallispuiston erämaan rauhasta ja tunturimaisemista pääsee nauttimaan helposti päiväretkillä kesäisin patikoiden tai maastopyöräillen ja talvisin hiihtäen, lumikenkäillen tai talvipyöräillen. Kansallispuiston läpi kulkeva UKK-reitti ja lähialueen muut reitit tarjoavat mahdollisuuden pidempiin vaelluksiin. 

Kansallispuistossa on hyvä käyttää polkuja, jotta maasto ei kulu. Noudatathan puiston sääntöjä ja vie roskat aina mukanasi asianmukaiseen jätepisteeseen. Lue lisää vastuullisesta retkeilystä ja Retkietiketistä.

Patikointi ja vaeltaminen 

Sallan kansallispuistossa on monia päiväretkeilyyn sopivia, eritasoisia ja -pituisia reittejä. Tarjolla on lyhyitä reittejä koko perheelle, kuten Kolmiloukkosen kierros ja laavu, sekä haastavampia reittejä, kuten Pahakurun kierros. Iso Pyhätunturin päälle nouseva Taivaantavoittelijan Taival tarjoaa retkeilijälle upeat näkymät Venäjän puoleisille Sallatuntureille.  Alueen hienoimmat nähtävyydet ovat merkittyjen reittien varrella.  

Patikointiretkien aloituspaikkoja on useampia: Sallan luontokeskus (Salla Wilderness Park, ent. Poropuisto), Tunturikeskus ja Pohjoisrinne.  
Myös lähialue tarjoaa helppoja päiväretkikohteita kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi Ruuhitunturiin pääsee kesäisin patikoiden ja maastopyöräillen ja talvisin hiihtäen ja kävellen talvikävelyreittiä. Ruuhitunturista voi ihastella maisemia aina Venäjälle asti. 

Pidempi vaellus on mahdollista tehdä myös yhdistämällä kansallispuiston reittejä lähialueen muiden reittien kanssa. Vaellukseen soveltuu myös alueen halki kulkeva UKK-retkeilyreitti. Reitin varrella on vaihtelevaa luontoa, nähtävyyksiä sekä yöpymis- ja taukopaikkoja.
 
Sallan pohjoisosissa, kansallispuiston ulkopuolella on paljon erämaista luontoa retkeilyyn. Tuntsan erämaa-alue soveltuu erinomaisesti vaeltamiseen. Erämaan halki kulkee UKK-retkeilyreitti, jota pitkin alueeseen on helpointa tutustua. Tuntsan erämaa sopii myös omien polkujen kulkijalle ja retkeilytaitoiselle, joka ei etsi valmiita reittejä, vaan kaipaa luonnonrauhaa. Katso kulkuyhteydet Tuntsalle Sallan suunnasta ja muuta tietoa alueesta. 

Kaksi reppuselkäistä naista kävelee pitkospuita pitkin suon yli. Taustalla näkyy pieniä mäntyjä, lampi ja tunturimaisemaa. Päivä on aurinkoinen.

Pyöräily  

Sallan kansallispuistossa on yksi ympärivuotinen maastopyöräilyreitti, Kaunisharjun kierros. Lähialueella on lisäksi useita maastopyöräilyyn sopivia eri pituisia reittejä. Aivan luonnonsuojelualueen vieressä kulkee esimerkiksi Sallatunturin maisemareitti, joka lähtee Tunturikeskuksesta, kulkien Sallatunturin huipulle. Ruuhitunturin huipulle menee kesäisin pyöräilyreitit. Talvella pyörällä pääsee kiertämään Pahakurun kierroksen, joka sijaitsee kansallispuistossa. 

Nainen pyöräilee latupohjaa pitkin fatbikella. Reitti kulkee metsässä.

Hiihto 

Sallan kansallispuistosta ja lähiseuduilta löytyy laaja latuverkosto sekä perinteiselle että vapaalle hiihtotavalle. Ylläpidettyjä latuja on yhteensä yli 100 km. Sallan talvet ovat usein runsaslumisia sen korkeasta sijainnista johtuen, mikä tekee siitä oivallisen hiihtokohteen. Kansallispuistossa kulkee Kaunisharjun hoidettu hiihtolatu sekä osa Tunturin ympäri -reitistä.  Suurin osa latuverkostosta sijaitsee Sallan kansallispuiston lähialueilla. InfoGIS-palvelusta (infogis.fi) voi nähdä latujen hoidon ajantasaisen tilanteen.  

Mäntypuiden reunustama latu kulkee aurinkoisessa maisemassa.

Lumikenkäily ja talvikävely

Sallan vaara- ja tunturimaisemat soveltuvat hyvin lumikenkäilyyn. Suosittu reitti on esimerkiksi Iso Pyhätunturin päälle nouseva Taivaantavoittelijan Taival. Sallan matkailuyrityksistä voi vuokrata lumikenkiä ja tiedustella lumikenkäilyyn sopivia kohteita. Sallassa on myös useita huollettuja reittejä talvikävelyyn, esimerkiksi Sallan luontokeskukselle (Salla Wilderness Parkiin, ent. Poropuistoon) ja Ruuhitunturiin.

Muut aktiviteetit Sallassa

Melominen 

Sallassa melontaan sopii Aatsinkijoki. Lähialueilla suosittu melontapaikka on myös Hangasjärvi. 

Lintujen tarkkailu 

Luonnon vaihtelevuus näkyy myös monipuolisessa linnustossa. Sallassa tavataan vuosittain liki 150 lintulajia, joista reilu 100 on mahdollista nähdä alkukesän parhaaseen havainnointiaikaan. Sallan vanhoissa metsissä asustaa esimerkiksi metsoja sekä lapinpöllö. Sallan soisilla alueilla esiintyy itäistä pikkusirkkua, jonka vahvinta esiintymisaluetta on juuri Salla. Erämaalammilla viihtyvät esimerkiksi telkät, uivelot ja joutsenet. 

Lähialueilla lintujen havainnointia varten on rakennettu kaksi lintutornia. Termusjärven torni sijaitsee Sallan kirkonkylän pohjoispuolella vajaan 10 kilometrin päässä ja Aapa-Tuohilammen torni Kelloselän kylän länsipuolella. Molemmilla torneilla voi tutustua hyvän lintujärven lajiston lisäksi suolinnustoon. Vanhojen metsien linnustoa näkee parhaiten patikoimalla retkeilyreittejä ja pitäen aistit valppaana. Erityisen suosittu paikka on Salmijoenkanjoni ja Palotunturi-Aikkipetsin seutu. 

Sallan kirkonkylän pohjoispuolella on hienoja ja laajoja soidensuojelualueita, joissa pesii arvokas ja vaatelias suolinnusto. Pohjoiseen päin mentäessä maisema karuuntuu ja huipentuu Tuntsa-Värriön tunturialueeseen, josta löytyy monia tunturilintulajeja. 

Nähtävyydet ja näköalat 

Sallan kauniita maisemia voi ihailla muun muassa Iso Pyhätunturin ja Ruuhitunturin päältä sekä Kaunisharjulta. Alueen erikoisia luonnonmuodostumia ovat esimerkiksi Aatsinginhauta, Kaunisharju ja Pahaojankuru. 

Nainen kävelee tunturin päällä olevaa polkua pitkin kohti näköalatornia. Taustalla näkyy tunturimaisemaa.

Kalastaminen

Marjastaa ja sienestää

Sallan alueella on hyvät marjastus- ja sienestysmaat. Alueen metsistä löytyy runsaasti mustikka- ja puolukkamaastoja ja soilta voi poimia hillaa.

Ruokasienistä suosituimpia ovat koivunpunikkitatti, voi-, nummi- ja kangastatti sekä karva-, kangas- ja haaparousku. Sesonki alkaa jo heinäkuun lopulla ja jatkuu ensimmäisiin pakkasiin syyskuulla. Runsaimman korvasienisadon löytää touko-kesäkuun vaihteessa tuoreilta havumetsäkankailta, missä maan pinta on rikkoutunut tuulenkaatojen tai metsätaloustoiminnan tuloksena.

Luonnon antimista saa myös oivallista ruokaa retkillä, lue lisää Retkeilyn ABC:stä!

Näyttely 

Sallan Luontokeskuksessa (Salla Wilderness Parkissa, ent. Poropuistossa) on Metsähallituksen luontonäyttely. Näyttely tutustuttaa kävijän muun muassa Sallan alueen geologiseen historiaan ja vanhojen metsien luontoon. Näyttelyyn tutustuminen on ilmaista ja se on esteetön.  

Kuva on luontonäyttelystä. Etualalla näkyy lähdemaisemaa esittelevä dioraama. Taustalla näkyy talvista maisemaa esittelevä dioraama.