Sallan kansallispuisto ja sen lähialueet tarjoavat kävijöilleen upeita, aina Venäjälle asti ulottuvia erämaisia maisemia. Luonnosta retkeilijä löytää kiinnostavia luonnonmuodostelmia, kuten Kaunisharjun tai Pahaojankurun. Vanhojen ikimetsien tunnelma ja pienet lammet ihastuttavat kulkijaa. 

Iso Pyhätunturi

Iso Pyhätunturi on Sallan kansallispuiston korkein laki (477m mpy), ja sen huipulta avautuvat huikeat näkymät erämaan yli. Laelta voi ihailla vanhoja Sallatuntureita (Sallatunturi, Välitunturi ja Rohmoiva), jotka kohoavat Venäjän puolella. Iso Pyhätunturin laelta näkee hyvällä säällä lukuisia muita tuntureita, muun muassa Rukatunturin ja Pelkosenniemen Pyhätunturin. Laella on myös näköalatorni. Iso Pyhätunturin päälle pääsee merkittyä reittiä pitkin Pohjoisrinteiden pysäköintipaikalta.

Isot tunturit siintävät horisontissa, ilta-auringossa. Etualalla näkyy tunturikivikkoa ja alhaalla metsää.

Kaunisharju

Männikköinen Kaunisharju muodostuu kahdesta peräkkäisestä harjusta, Hanhiharjusta ja Kauniinhaudanharjusta. Etenkin harjun lakialueilta avautuu upeita näkymiä kohti pohjoista. Kaunisharjulla, Kaunisharjun pysäköintialueen vieressä on luonnonilmiöiden havainnointipaikka, jossa voi ihastella maisemia säänsuojassa. Luonnonilmiöiden havainnointipaikalla ei ole tulentekopaikkaa tai käymälää. Harjun alapuolella sijaitsee Kaunisharjun laavu, jonne pääsee kesäaikaan havainnointipaikalta maastorappusia pitkin. Talvisin laavulle pääsee huollettua latua pitkin. Kaunisharju sijaitsee Sallan kansallipuistossa.

Kuva on kuvattu rinteestä, ylhäältä alas. Rinteessä näkyy puita ja alhaalla on hetelampia.

Pahanojankuru (Pahakuru)

Pahanojankuru on nimensä veroinen, jyrkkä ja louhikkoinen, ja sen pohjalla kohisee pieni joki. Merkitty reitti kulkee aivan kurun reunaa, komeassa aihkimäntymetsässä. Puiden lomasta pilkottaa välillä maisemia Aatsinginhaudan suuntaan. Pahanojankurulla on autiotupa ja tulentekopaikka, ja portaat alas kurun pohjalla olevalle purolle. Pahanojankuru sijaitsee Sallan kansallispuistossa.

Kuvassa näkyy kurussa virtaava kivikkoinen puro. Puron vieressä on puinen kyltti, jossa lukee "Sound of Salla".

Kolmiloukkonen

Kolmiloukkonen on koko perheelle sopiva nähtävyys, sillä se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Sallan luontokeskukselta (Salla Wilderness Parkista, ent. Poropuistosta) ja pysäköintialueelta. Läheisestä sijainnistaan huolimatta Kolmiloukkosella vallitsee erämainen tunnelma, josta voi nauttia kirkasvetisen lammen kahdella eri laavulla.  

Kuvassa näkyy alaspäin viettävä kivirakka, jonka sivuilla on puita. Alhaalla on lampi.

Salmijoen kuru

Salmijoen kuru on jäätikön pohjalla virranneen jäätikköjoen kuluttama uoma. Jyrkkien rinteiden reunustaman kurun pohjalla virtaa louhikkoinen, puromainen Salmijoki.  Kurun rinteet kasvavat komeaa vanhaa metsää, jossa on runsaasti paksuoksaisia aihkipetäjiä ja keloja sekä kaunista kuusikkoa. Puronvarren lehtokorpien ja kalliopahtojen kasvillisuus on monimuotoista. Kurulle johtaa Salla - Kemijärvi -tieltä metsäautotie ja sen päästä merkitty reitti. Kuruun voi myös patikoida suoraan Tunturikeskuksesta merkittyä vaellusreittiä pitkin. 

Joen vesi virtaa kapeassa kivikkoisessa koskessa. Rannat ovat pystysuoraa kalliota. Kosken yläpuolella on puinen silta.

Kalliojärvi

Kalliojärvi on kapeassa kallioisessa rotkossa sijaitseva kaunis erämainen järvi noin 7 kilometriä Sallatunturista länteen. Järvi on Salmijoen kurulle menevän retkeilyreitin varressa, ja talvella sinne pääsee hoidettua latua pitkin. Järven rannassa on päivätupa. 

Puustoisen ja jyrkän kallion reunustama järvi.

Topsakka-aapa

Löytöjängän-Suksenpaistama-aavan soidensuojelualueella sijaitseva Topsakka-aapa on laaja suoalue, jota halkoo Topsakkaharju. Kohteeseen pääsee tutustumaan UKK-reittiä pitkin. 

Kuvassa on puustoista aapasuota, jossa näkyy myös pieni hetelampi. Taustalla kohoaa vaaran- ja tunturinhuiput.

Palotunturi

Topsakka-aavan kaakkoispuolella sijaitsevan Palotunturin päällä on näköalapaikka, josta avautuu hienot maisemat. Näköalapaikka sijaitsee UKK-reitin varrella.

Kuvassa on sumuinen ja syksyinen ilma, etualalla näkyy ruskaisia lehtiä. Hieman taaempana puuston keskellä näkyy puinen umpikota.

Ruuhitunturi 

Ruuhitunturin huiputus onnistuu niin kesällä kuin talvellakin. Tunturin laen näköalatornista avautuvat maisemat aina Venäjälle saakka. Talvista maisemaa hallitsevat tykkylumipuut. Ruuhitunturiin pääsee kesällä patikoiden ja maastopyöräillen ja talvella hiihtäen sekä kävellen. Talvikaudella Ruuhitunturilla on auki latukahvila. Ruuhitunturilla sijaitsee myös päivätupa. 

Kuvassa näkyy kallioista tunturinrinnettä. Alempana näkyy järvi ja horisontissa toisen tunturinhuippu.

Sota- ja jälleenrakennusajan museo 

Sallan vanhalla asema-alueella, rautatieläisten entisessä asuintalossa Sallan keskustan tuntumassa on Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo. Museossa sijaitsee näyttelytilojen lisäksi museokauppa ja -kahvila. Museoalueella on myös ulkonäyttelyalue. 

Museon perusnäyttely kertoo 1900-luvun alun Kuolajärvestä ennen sotia, levottomista sota-ajoista sekä sodan jälkeen koittaneesta valtavasta jälleenrakennusurakasta, jossa sodassa koeteltu Sallan kunta ponnisteli jälleen uuteen nousuun. 

Sallan museoalue on avoinna ympäri vuoden. Museo on esteetön.  

Kuvassa on osa museonäyttelyä ja siinä on paljon erilaista tavaraa. Seinällä on iso mustavalkovalokuva, sen edessä on tuohireppu. Lattialla on pieni puulaatikko jossa lukee: TSL:n siirtokirjasto, sen takana seinällä näkyy iso saha, vaatteita ja koivuvasta. Huoneessa on myös ikkuna jonka alla on esillä erilaisia astioita ja metsätyökoneiden pienoismalleja.