Retkivalokuvaus

Retken kohokohdat saa nykyään helposti ikuistettua puhelinkameralla tai pienellä järjestelmäkameralla.

Usein kamera otetaan esiin vasta päivän päättyessä, kun istutaan leiritulen ääressä, mutta kuvia kannattaa ottaa arkisistakin tapahtumista. Mene rohkeasti lähelle kohdettasi ja mieti, mikä on se "juttu", jonka tahdot välittää kuvallasi.

Kannattaa tarkistaa, mistä valo tulee. Myötä- ja sivuvalossa on helpointa  kuvata. Vastavalo  on haastavin mutta saattaa tuottaa hienoja taidekuvia. Tarkista, ettei oma tai kaverisi varjo tule vahingossa kuvaan mukaan. Katso myös, mitä taustalla näkyy ! Siirry itse uuteen paikkaan, jos näkymä ei miellytä.

Samasta aiheesta kannattaa ottaa erilaisia kuvia: läheltä, kaukaa, vaaka- ja pystysuunnassa. Kokeile  myös eri  kuvauskorkeuksia ja kapua vaikkapa kannon päälle. Älä kuitenkaan ylitä omia kiipeämistaitojasi luovuuden puuskassa!

Yksinkertaiset kuvat ovat usein parhaita. Mieti aina, mitä voisit jättää pois kuvasta.  

Ota pois salamavalmius, jos haluat iltahämärässä saada tunnelmakuvan nuotion räiskyessä. Nyt kamera tarvitsee tavallista pitemmän valotusajan, joten laita kamera tukevalle alustalle, esimerkiksi penkille, kiven tai kannon päälle. Näin kuvasta ei tule epätarkka.  Jos kamerassa on niin sanottu itselaukaisin, käytä sitä.

Retkeilijä makaa suon pitkospuilla katsoen kameran läpi.

Varusteet

Varaa mukaasi lisäakkuja ja muistikortteja tarpeellinen määrä. Linssin puhdistukseen kannattaa käyttää siihen valmistettuja liinoja, mutta pehmeä nenäliinakin käy. Lisäksi on hyvä ottaa mukaan muovipussi sadepäivien varalle. Talvella kuvattaessa kannattaa lisäakut pitää sisätaskussa. Kun tulet sisään lämpimään, pidä kamera joko kameralaukussa tai ilmatiiviissä pussissa muutaman tunnin, jotta säästyt harmilliselta kosteudelta, joka muuten tarttuu kameran pintaan.

Muuta et sitten tarvitsekaan: kohteet löydät retkeltä!

Valokuvaajan etiketti

  • Pidä huolta luonnosta ja vältä tarpeetonta maaston kuluttamista.
  • Kun kuvaat eläimiä, muista, ettet kuvaamisella saa häiritä niitä. Varsinkin linnunpesien  ja -poikasten kuvaamista tulee välttää, ellet ole täysin varma, ettei siitä synny haittaa. Pienet linnunpoikaset kylmettyvät nopeasti ja tarvitsevat emolintujen suojaa lähes koko ajan.
  • Kun kuvaat vieraita ihmisiä, näytä selvästi, että kuvaat heitä. Jos tuntuu, etteivät valokuvattavat pidä kuvaamisesta, lopeta ja etsi toisia kohteita.
  • Kun kuvaat lapsia, kysy aina vanhempien lupa.
  • Tutustu Ympäristöä säästävän retkeilyn ohjeisiin. Kaiken, minkä jaksat viedä mukanasi maastoon jaksat tuoda sieltä myös pois.