Vätsärin reitit

Retkeilyreitit ja polut

Retkeilijä korkealla porrastasanteella molemmat kädet ylhäällä hymyillen. Portaat ylittävät rautalanka-aidan, ympärillä on metsää. Valtioiden välillä olevat aitarakennelmat voidaan ylittää portailla.

Piilolan polku, yhdistää norjalaisen Ylä-Paatsjoen kansallispuiston ja Vätsärin erämaa-alueen. Reitin pohjoinen lähtöpiste on Sortbryststjern-nimisen järven rannalla Ylä-Paatsjoen kansallispuiston koillisosassa. Reitin eteläinen lähtöpiste on Kessintien varressa Vätsärin erämaa-alueen eteläosassa. Piilolan polku on upea erämaareitti, joka halkoo mäntyvaltaisia kivikkoisia kankaita. Suot, järvet ja pienet joet tuovat maisemaan vaihtelevuutta. Piilolan polku on erämaisuutensa vuoksi niin vaativa, ettei se sovellu aloitteleville retkeilijöille. Reitillä on niukasti maastorakenteita kuten siltoja ja pitkospuita, ja useimmat joet on ylitettävä kahlaten tai kivien päältä. Piilolan polku on otettu käyttöön kesäkuussa 2009. Reitti seurailee osin vanhaa reitistöä ja vakiintuneita kulku-uria, mutta uuden reittilinjauksen kohdalla polku on vasta muodostumassa.
 

Nellimin uittorännin polku

Nellimin uittorännin polku, 3 km / suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1-2 h
Luontopolku sota- ja savottahistoriasta kiinnostuneille.

Edessä lahoava puinen pitkä rännirakennelma, joka kulkee kuivalla maalla, virtaavan kivisen joen vieressä.

Lähtöpiste: Nellimin kylältä Virtaniemen suuntaan noin 8 km oleva Keskimöjärven metsäautotien varressa oleva pysäköintialue. 
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68.8625’ lon: 28.4471’ ETRS-TM35FIN P: 7639699 I 558230

Polku vie historialliselle Rautaportille ja sen lukuisille sota-ajan jäänteille. Reitillä on opastetauluja Rautaportin alueen sotahistoriasta ja Inarin savotta-ajasta. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.
Lähtöpiste

Retkeilyrakenteet
Puolilaavu, tulentekopaikka, puuliiteri ja kuivakäymälä. Reitin varrella opastustauluja ja pitkospuut kosteikko-osuuksilla. Pysäköintialueella on kuivakäymälä.

Kapea lahti, jonka molemmilla puolilla jyrkkä kallioseinämä, lahden perä kasvaa heinää.

Nähtävää
Entisöity uittoränni, Rautaportti, sotahistorialliset kohteet.
Rautaportti on Nellimjärvestä kohti pohjoista työntyvä kapea lahti, joka on muodostunut peruskallion repeämään. Lahtea reunustavat molemmin puolin jyrkät kallioseinät. Reitillä on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisia konekivääripesäkkeitä. 

Metsää ja lähikuvassa mänty, jonka runkoon on maalattu oranssi ympyrä. Reittikuvaus

Reittimerkintä: oranssi maalimerkki puissa ja ruskeat puutolpat
Reitin alkupäässä sijaitsee uittoränni Keskimöjärvestä Nellimjärveen, rännin läheisyydessä on puolilaavu ja tulentekopaikka. Nellimin pysäköintialueelta on matkaa uittorännille 4oo metriä. Polku kulkee suurimmaksi osaksi kangasmetsässä sekä osan matkaa Nellimjärven rantaa pitkin. Matkalla on joitakin kosteikkoja, joissa on pitkospuut ylitystä helpottamassa. Reitin toisesta päästä lähtee pisto Rautaportille, missä jylhäpiirteiset kallioseinämät nousevat jopa 15 metrin korkeuteen. Viimeinen opastustaulu sijaitsee aivan Nellimintiellä asti, Paksuvuonon kohdalla.

Huomioitavaa
Reitti on paikoin juurakkoinen ja kivinen. 

Nellimin uittorännille johtaa vajaan kolmen kilometrin mittainen merkitty polku (retkikartta.fi).
Polun toinen päätepiste on Nellimistä Virtaniemeen vievän tien varrella noin neljän kilometrin päässä Nellimin kylästä. 
 

Hiihtoreitit

Nellimin alueella voi hiihtää vapaasti omia reittejään. Paikallisten kelkkauria voi hyödyntää etenemisessä. Nellimin kylällä on kolmen kilometrin mittainen valaistu kuntolatu.
 

Muita retkivinkkejä

Vätsärin pohjoisrajalle tulee Kirakkajärveltä Pakanajoen kämpälle 14 km:n mittainen merkitty reitti. Pakanajoelta tai Jankkilasta, kuten vanhaa metsänvartijantilaa myös nimitetään, polku kääntyy takaisin pohjoiseen ja päätyy Näätämöön. Myös Jankkila - Näätämö-osuus on noin 14 km:n mittainen. Pakanajoella olevaa vuokrakämppää voi varata Lomarenkaan (lomarengas.fi) kautta.

 

Vesi- ja melontareitit

Moottorikelkkailureitit ja -urat

  • Moottorikelkkailu-uria on Nuorgam - Näätämö - Sevettijärvi - Nellim - Ivalo - Inari-välillä.
  • Nellimin kylästä lähtee moottorikelkkailu-ura Ivaloon ja Vätsärin erämaa-alueen halki Nitsijärvelle ja Sevettijärvelle. Lisätiedot ja luvat saa Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta.
  • Muotkavaara on suosittu moottorikelkkaretkikohde. Muotkavaaraan pääsee tutustumaan ainoastaan opastetuilla moottorikelkkasafareilla, sillä se sijaitsee rajavyöhykkeellä.

Moottorikelkkailu - Metsähallituksen uraluvat


Pdf 812 kt, (julkaisut.metsa.fi)