Vätsärin ohjeet ja säännöt

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..

Ohjeita Vätsärissä liikkumiseen

 • Vätsärin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelma (pdf 5,74Mt , julkaisut.metsa.fi)
 • Alueella ovat voimassa jokamiehenoikeudet (ymparisto.fi).
 • Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa Lapissa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Maapuiden eli maahan kaatuneiden vähäarvoisten puiden ottoon ja käyttöön tarvitaan maapuulupa, jonka saa Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta tai Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä. Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös rakennetuilla tulentekopaikoilla.
  • Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmastasi ystävillesi ja läheisillesi tai Metsähallituksen Ivalon palvelupisteeseen. Hätätapauksissa puhelinnumero, johon ensimmäisenä soitetaan on 112! Alueen pelastuspalvelu on lakisääteisesti järjestetty, ja sen tavoittaa hätäkeskuksen kautta. Muista ilmoittaa myös saapumisesi perille, ettei etsijöitä hälytetä turhaan. Pelastuspalvelu laskuttaa turhista etsinnöistä.
 • Onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta.
 • Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
 • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi! 

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Vätsärin erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi.
 • Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet ja turvallisuus

 • Vätsärin erämaa-alue soveltuu vain erittäin kokeneille retkeilijöille. Palveluita ei käytännössä ole, eikä erämaassa selviä ilman asianmukaista varustusta: karttoja, kompassia, telttaa, vaatetusta, makuupussia ja riittävää ruokamäärää.
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
 • Vätsärin olosuhteet ovat arktiset, mikä vaatii varusteilta erityisiä ominaisuuksia. Kesä tulee vasta kesäkuun puolivälissä ja pysyvä lumi sataa usein jo lokakuussa. Talven pakkaskausina lämpötila voi pysytellä päiväkausia alle -20 asteessa. Ilman asianmukaista valmistautumista ja varustusta retki voi kokemattomalle koitua kohtalokkaaksi.
 • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
 • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
 • Retkeilyn ABC:

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.