Ohjeita Vätsärissä liikkumiseen

 • Vätsärin erämaa-alueen hoito- ja käyttösuunnitelma (pdf 6 Mb , julkaisut.metsa.fi)
 • Alueella ovat voimassa jokaisenoikeudet (ymparisto.fi).
 • Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa Lapissa. Tulentekoon voi käyttää maassa olevia kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös rakennetuilla tulentekopaikoilla.
  • Tulenteko maastopalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmastasi ystävillesi ja läheisillesi tai Metsähallituksen Ivalon palvelupisteeseen. Hätätapauksissa puhelinnumero, johon ensimmäisenä soitetaan on 112! Alueen pelastuspalvelu on lakisääteisesti järjestetty, ja sen tavoittaa hätäkeskuksen kautta. Muista ilmoittaa myös saapumisesi perille, ettei etsijöitä hälytetä turhaan. Pelastuspalvelu laskuttaa turhista etsinnöistä.
 • Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta.
 • Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
 • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
 • Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Vätsärin erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi.
 • Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Karttanäkymä läheltä, sormi painettuna keskelle karttaa.

Varusteet ja turvallisuus

 • Vätsärin erämaa-alue soveltuu vain erittäin kokeneille retkeilijöille. Palveluita ei käytännössä ole, eikä erämaassa selviä ilman asianmukaista varustusta: karttoja, kompassia, telttaa, vaatetusta, makuupussia ja riittävää ruokamäärää.
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
 • Vätsärin olosuhteet ovat arktiset, mikä vaatii varusteilta erityisiä ominaisuuksia. Kesä tulee vasta kesäkuun puolivälissä ja pysyvä lumi sataa usein jo lokakuussa. Talven pakkaskausina lämpötila voi pysytellä päiväkausia alle -20 asteessa. Ilman asianmukaista valmistautumista ja varustusta retki voi kokemattomalle koitua kohtalokkaaksi.
 • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
 • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
 • Retkeilyn ABC:

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää