Peuran polun ohjeet ja säännöt

26.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.1.-20.2.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Ohjeita Peuran polulla liikkumiseen

Ympäristöystävällinen retkeily

 

Retkeilystä jää luontoon vähiten jälkiä, kun pysyt poluilla!

Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Liikkumisrajoitukset

Salamajärven kansallispuistossa on Heikinjärvennevan - Koirajoen rajoitusosa, jossa liikkuminen polkujen ulkopuolella on kielletty lintujen pesimäaikana 1.3. - 15.7.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla.

Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran ollessa voimassa, tulenteko on sallittu ainoastaan tupien hormillisissa tulisijoissa. Tulentekopaikoilla ei saa pitää tulta metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)

Kalastus

Alueen järvissä ja joissa, lukuun ottamatta Koirajärviä ja Valkeista, voi onkia ja pilkkiä jokamiehen oikeudella. Koirajärvissä on viehekalastusmahdollisuus. Kalastusluvat ja vuokraveneen Koirajärville voi hankkia Koirasalmen luontotuvalta. Valkeisen virkistyskalastusluvat ostetaan Valkeisen leirintäalueelta, joka on avoinna kesäisin.

Metsästys

Metsästys on kielletty Salamajärven kansallispuistossa ja Salamanperän luonnonpuistossa. Muualla Peuranpolun varrella metsästys tarvitsee luvan. 

Lupa-alueet:

Muut aktiviteetit

Hiihtäminen on sallittua koko alueella. Alueella ei ole ylläpidettyjä latuja.

Marjastus ja sienestys on alueella sallittu.

Uinti on sallittu kaikissa kohteen järvissä ja lammissa. Uit kohteen vesissä omalla vastuulla.

Tulvat

Sysilammelta 2,5 km pohjoiseen oleva Matopuro tulvii usein keväisin pitkoksien yli. Ylittämiseen on hyvä varata seiväs tueksi.

Myös Hirvaan kierroksen varressa Koirajoella on hyvä varautua kevättulviin samoin kuin Salamajärven kansallispuiston laajoilla nevoilla.

Ennakkovarustautuminen

Varusteet

Peuran polulla on päivämatkan välein autio- ja vuokratupia. Koska suurin osa tuvista on pieniä, on hyvä varata mukaan myös teltta, jossa voi yöpyä tuvan ollessa täynnä. Alue on kivistä, joten tukevia retkikenkiä suositellaan.

Ennen retkelle lähtöä kannattaa kiinnittää huomiota mm. eväiden pakkaamiseen. Kun poistat jo kotona ylimääräiset pakkaukset, joudut kantamaan retkellä vähemmän roskia. Lisävinkkejä roskattomaan retkeilyyn. 

Pakkaa reppuun ainakin

Turvallisuus

Peuran polku on merkitty maalimerkein ja viitoin, mutta kartta on silti hyvä olla mukana. Sen avulla voi seurata matkan edistymistä, suunnitella retkeä etukäteen ja hätätilanteessa paikallistaa itsensä nopeammin.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa-

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Sää

  • Sadesäällä pitkospuut ja polkujen kivet ovat liukkaita.
  • Alueelle saadaan ensilumi yleensä loka-marraskuussa. Purojen, jokien ja nevojen kevättulvat ovat yleensä toukokuun puolessa välissä. Ruskan väreistä saa yleensä nauttia syyskuun alkupuolelta alkaen.
  • Kevättulvien aikaan osa pitkospuista saattaa olla tulvavesien alla.
  • Talvisin on alueen tasaisilla ja vähäpuustoisilla nevoilla mukava hiihdellä. Koska tuulensuojaa ei juuri ole, kannattaa varautua tuulta pitävällä asulla.
  • Kesäkuukausina reitin varren metsissä ja soilla saattaa olla haittaa hyttysistä. Syysretkeilijälle seuraa tekevät hirvikärpäset.

Sesonki

Sesonkiaikaa Peuran polulla on kesä. Juhannusviikolta koulujen alkuun saakka alueella liikkuu eniten kalastajia ja retkeilijöitä.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää