Peuran polun palvelut

26.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.1.-20.2.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Juomavesi

Vesipisteet Peuran polulla

Kaivojen vesi tutkitaan kolmen vuoden välein ja tutkimustulokset ovat esillä kaivolla tai autiotuvan seinällä. Lähdekaivojen vesi on silti hyvä keittää ennen käyttämistä.

Lue retkeilyn juomavesivinkit Retkeilyn ABC:sta.

Jätehuolto

Peuran polulla noudatetaan roskaton retkeily -periaatetta. Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.

Polttopuuhuolto

Autio- ja vuokratupien sekä tulentekopaikkojen polttopuuhuolto tehdään talvella. Polttopuut ovat sekahalkoja ja rankoja, joita pitää sahata ja pilkkoa. Sahat ja kirveet ovat puuvajassa.

Käymälät

Kaikilla Peuran polun reitistön taukopaikoilla ei ole käymälää. Tarkista käymälöiden sijainti kartalta. Käymälöissä ei ole wc-paperia. Kuivakäymälöihin voi jättää myös biojätteet.

Yöpyminen

Telttailu ja laavut

Salamajärven kansallispuistossa yöpyminen on sallittu telttailualueilla sekä laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Kansallispuiston ulkopuolella, Peuran polun varressa voi leiriytyä jokamiehenoikeudella (ymparisto.fi). On kuitenkin suositeltavaa leiriytyä reitin varrella olevien laavujen, tulentekopaikkojen tai autiotupien läheisyyteen. Tulenteko on sallittu vain tulentekopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana tulen saa tehdä ainoastaan tupien hormillisiin tulisijoihin.

Autio-, päivä ja vuokratuvat

Peuran polun varrella on useita autio- ja vuokratupia. Tuvat etelästä pohjoiseen ovat:

Puurakennus kesäisessä luonnossa. Etualalla nurmikkoa ja taustalla metsää. Tuvan edustalla retkeilijä.

Kuntien ja muiden toimijoiden ylläpitämät retkeilypalvelut

Peuran polulla etelästä pohjoiseen

Muualla Peuran polun reitistöllä

Muut palvelut

Useat Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät tarjoavat mm. majoitus- ja ruokailupalveluita reitin varrella.

Lisätietoja alueen majoitus-, myymälä-, ruokailu- ja luontomatkailupalveluista saa kunnista ja kuntien yhteisistä matkailupalveluista: