Juomavesi

Vesipisteet Peuran polulla

Kaivojen vesi tutkitaan kolmen vuoden välein ja tutkimustulokset ovat esillä kaivolla tai autiotuvan seinällä. Lähdekaivojen vesi on silti hyvä keittää ennen käyttämistä.

Lue retkeilyn juomavesivinkit Retkeilyn ABC:sta.

Jätehuolto

Peuran polulla noudatetaan roskaton retkeily -periaatetta. Alueen maastokohteissa ei ole jätteiden keräysastioita, joten jätehuolto on omatoiminen. Maatuvat jätteet laitetaan kuivakäymälään ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.

Polttopuuhuolto

Autio- ja vuokratupien sekä tulentekopaikkojen polttopuuhuolto tehdään talvella. Polttopuut ovat sekahalkoja ja rankoja, joita pitää sahata ja pilkkoa. Sahat ja kirveet ovat puuvajassa.

Käymälät

Kaikilla Peuran polun reitistön taukopaikoilla ei ole käymälää. Tarkista käymälöiden sijainti kartalta. Käymälöissä ei ole wc-paperia. Kuivakäymälöihin voi jättää myös biojätteet.

Yöpyminen

Telttailu ja laavut

Salamajärven kansallispuistossa yöpyminen on sallittu telttailualueilla sekä laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Kansallispuiston ulkopuolella, Peuran polun varressa voi leiriytyä jokaisenoikeudella (ymparisto.fi). On kuitenkin suositeltavaa leiriytyä reitin varrella olevien laavujen, tulentekopaikkojen tai autiotupien läheisyyteen. Tulenteko on sallittu vain tulentekopaikoilla. Maastopalovaroituksen aikana tulen saa tehdä ainoastaan tupien hormillisiin tulisijoihin.

Autio-, päivä ja vuokratuvat

Puurakennus kesäisessä luonnossa. Etualalla nurmikkoa ja taustalla metsää. Tuvan edustalla retkeilijä.

Peuran polun varrella on useita autio- ja vuokratupia. Tuvat etelästä pohjoiseen ovat:

Peuran polun huollon vastuutaho

Metsähallitus vastaa yhdessä alueen kuntien kanssa rakenteista ja polttopuuhuollosta. Salamajärven kansallispuistosta ja Salamanperän luonnonpuistosta Lehtosenjärvelle asti vastaa Järvi-Suomen luontopalvelut. Lehtosenjärvestä pohjoiseen olevia alueita hoitaa Pohjanmaa-Kainuun luontopalvelut

  • Asiakaspalvelu Järvi-Suomi: Puh. 0206 39 5270 sisasuomi(at)metsa.fi
  • Asiakaspalvelu Pohjanmaa-Kainuu: Liminganlahden luontokeskus Puh. 0206 39 6059 liminganlahti(at)metsa.fi

Kuntien ja muiden toimijoiden ylläpitämät retkeilypalvelut

Peuran polulla etelästä pohjoiseen

Muualla Peuran polun reitistöllä

Muut palvelut

Useat Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät tarjoavat mm. majoitus- ja ruokailupalveluita reitin varrella.

Lisätietoja alueen majoitus-, myymälä-, ruokailu- ja luontomatkailupalveluista saa kunnista ja kuntien yhteisistä matkailupalveluista:

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.