Ajankohtaista Oulangan luontokeskuksessa

3.3.2021
Luontokeskuksia voidaan joutua sulkemaan ja alueelliset tilanteet vaihtelevat. Tarkasta tilanne sen luontokohteen tai luontokeskuksen sivulta, jonne olet menossa.
3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Erämaareitin ylläpito päättyy tältä talvikaudelta

(Päivitetty 13.4.2021)
Oulangan luontokeskukselta Juumaan kulkevan Oulangan erämaareitin kunnossapito loppuu tämän talven osalta 15.4.2021.

Ristikallion reitillä alkoi kestävöintityöt 16.3.2021

(Päivitetty 17.3.2021)
Kuusamon kaupunki on aloittanut murskeen ajon Karhunkierroksen Ristikalliolle vievän reitin alkupäässä (Sallantien pysäköintialueelta lähtien). Reitillä kulkee moottorikelkkoja raskaassa murskelastissa. Retkeilijöiden on varottava ja väistettävä työkoneita ja moottorikelkkoja, sillä kelkat eivät pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä lastia kuljettaessaan.

Uhanalaisen muuttohaukan pesimärauhaa halutaan turvata Pähkänänkallion ja Juhannuskallion alueilla

(Päivitetty 1.3.2021)
Ihmisten liikkuminen on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti Pähkänänkallion ja Juhannuskallion alueilla, mikä on todennäköisesti aiheuttanut häiriötä muuttohaukan pesintään. Erityisesti Pähkänänkalliosta on tullut suosittu käynti- ja kuvauskohde, vaikka sinne ei mene varsinaista opastettua reittiä.

Liikkumista Pähkänänkalliolla ja Juhannuskalliolla on tarve rajoittaa vuosittain muuttohaukan pesimäaikaan. Liikkumisrajoitus (1.4. - 15.8.) annetaan järjestyssäännöllä, mikä edellyttää Oulangan kansallispuiston ja Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen järjestyssääntöjen päivittämistä. Järjestyssääntöjen päivitystyö on aloitettu, ja tavoitteena on saada järjestyssäännöt tarvittavine liikkumisrajoituksineen voimaan jo tämän vuoden pesimäkaudelle.

Lue lisää uutisesta Uhanalaisen muuttohaukan pesimärauhaa turvataan Oulangan kansallispuistossa ja Rukan Juhannuskalliolla.

Oulangan luontokeskus on avoinna jälleen 15.2. alkaen

(Päivitetty 4.2.2021)
Oulangan luontokeskus on suljettuna 14.2.2021 asti johtuen Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta (oyskorona.fi). Luontokeskuksen kiinnioloaikana kansallispuiston asiakasneuvonta palvelee puhelimitse numerossa 0206 396 850, sähköpostitse oulanka(at)metsa.fi ja Facebookissa ma-pe klo 10-16. Luontokeskus on avoinna 15.2. alkaen joka päivä klo 10 - 16.

Oulangan kansallispuiston kävijätutkimus 2019-2020

(Päivitetty 11.1.2021)
Oulangan kansallispuiston kävijätutkimus toteutettiin kesällä 2019 ja talvella 2020. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kansallispuiston kävijärakennetta, kävijöiden virkistysmotiiveja, kävijätyytyväisyyttä, kävijöiden rahankäyttöä ja paikallistaloudellisia vaikutuksia sekä kävijöiden kokemia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.
Sähköinen julkaisu: julkaisut.metsa.fi /pdf, 2,1 Mt).

Niitselysjoen köysivene poistetaan käytöstä talven ajaksi 19.10.2020

(Päivitetty 15.10.2020)
Keroharjun kuiskaus -reitin pohjoisella lähtöpisteellä oleva Niitselysjoen köysivene poistuu käytöstä talven ajaksi maanantaina 19. lokakuuta. Tämän jälkeen reittiä ei enää pääse aloittamaan Niitselyksestä. Talvella reitille voi kulkea eteläisestä lähtöpisteestä Harjulammentieltä, joka sijaitsee Liikasenvaarassa. Huomioi, että Harjulammentiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Uutisia Oulangan luontokeskukselta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)