Ajankohtaista Oulangan luontokeskuksessa

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa.

Koronarajoitukset ovat tiukentuneet alueellamme

(Päivitetty 30.12.2021)
Huomaa, että Pohjois-Pohjanmaan vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi Oulangan luontokeskus on suljettuna 23.–15.01.2022. Asiakaspalvelun tavoittaa ma-pe klo 10-16 puhelimitse, sähköpostitse ja Facebookin kautta.
Seuraa ajankohtaisia tiedotuksia rajoituksista ja suosituksista:
Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset (oyskorona.fi)
Kuusamon kaupungin koronatiedotus (kuusamo.fi)
THL:n koronakartta (thl.fi)

Autiotupien henkilömäärää rajoitetaan koronatilanteen takia

(Päivitetty 27.12.2021)
Kerojärven autiotuvassa saa oleskella kerrallaan max. 6 henkilöä. Tupa sijaitsee Sallassa, Oulangan pohjoisosassa. Rajoitus on voimassa 22.1.2022 asti.

Vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi Lapin aluehallintovirasto on asettanut rajoituksia asiakas- ja yleisötilojen käyttöön: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928536

Tuvissa ja taukopaikoilla tulee noudattaa huolellista hygieniaa. Lue lisää retkeilyn koronaohjeista: https://www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Vinkit talviretkeilyyn

(Päivitetty 20.12.2021)
Talvisen maiseman ihailua ja palkaksi saatuja punaposkia ei voita mikään. Turvallisen talviretkeilyn tueksi on koottu ohjeita, jotka kannattaa lukea ennen retkelle lähtöä.

Ota huomioon, että sydäntalvella valoisa aika on todella lyhyt. Valitse itsellesi ja seurueellesi sopiva reitti. Pukeudu lämpimästi toppavaatteisiin. Ota mukaan otsalamppu tai käsivalaisin.

Talvipolkujen tilanne Oulangan kansallispuistossa

(Päivitetty 17.12.2021)
Talvijalkineilla kuljettavissa olevat polut listattuna:
Kiutakönkään polku 2 km
Hiiden hurmos 5 km
Könkään keino 8 km
Pieni Karhunkierros 12 km

Polut ovat tällä hetkellä tamppaantuneita, vaikka virallista talvikunnossapitoa poluilla ei olekaan. Seuraathan silti paikallista säätiedotusta suurempien lumisateiden varalta.

Näiden polkujen lähtöpaikoille vieviä teitä ei aurata talvella:
Kanjonin kurkkaus 6 km
Könkään kuohu 200 m
Rytikönkään reissu 5 km
Keroharjun kuiskaus 17 km

Älä mene jokijäille!

(Päivitetty 9.12.2021)
Virtaavien jokien - erityisesti Oulankajoen - jää voi olla haurasta läpi talven. Älä mene jokijäälle.

Muutoksia luontokeskuksen aukioloajoissa

(Päivitetty 29.10.2021)
Oulangan luontokeskuksen aukioloajat muuttuvat talven jälleen tupsahdettua kansallispuistoon. Marraskuusta alkaen luontokeskus on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-16, maanantaisin ja sunnuntaisin suljettu. Ravintola Talonpöytä Oulanka jää talvilomalle ja on suljettuna helmikuun puoleenväliin asti. Katso luontokeskuksen aukioloajat

Niitselysjoen köysivene poistetaan käytöstä talven ajaksi 18.10.

(Päivitetty 30.9.2021)
Keroharjun kuiskaus -reitin pohjoispäässä oleva köysivene, jonka avulla ylitetään Niitselysjoki, poistetaan käytöstä talven ajaksi 18. lokakuuta. Köysivene on käytössä seuraavan kerran kesäkuussa 2022.

Oulangan kansallispuiston käyntimäärät kasvoivat jälleen

(Päivitetty 3.9.2021)
Kansallispuistojen alkuvuoden käyntimäärät vahvistavat reppuselkäisen ilmiön jatkuvan - näin myös Koillismaalla, missä Riisitunturin, Oulangan ja Syötteen kansallispuistot ovat kaikki kasvattaneet alkuvuoden käyntimääriään verrattuna ennätysvuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.

Oulangalla on vierailtu tämän vuoden aikana jo 142 000 kertaa. Muiden puistojen ohella myös Oulanka on kasvattanut suosiotaan viime vuodet. Oulangalla on tehty jatkuvaa retkeilyrakenteiden kunnostamista, erityisesti suosittujen Karhunkierrosten varrella. 

Lue uutinen Koillismaan kansallispuistoissa lyödään jälleen ennätyksiä uusiksi.

Juuman pysäköintialueen laajennus käynnissä ja Myllykoskella kestävöidään

(Päivitetty 1.9.2021)
Kuusamon kaupunki on aloittanut Juumassa sijaitsevan Pienen Karhunkierroksen pysäköintialueen laajennustyöt. Osa pysäköintialueesta on tästä syystä pois käytöstä. Työt kestävät noin kaksi viikkoa ja pinnoitustyöt jatkuvat ensi keväänä.

Myllykoskella tulentekopaikan ympäristöä ja myllyn pihapiiriä ja Myllykoskelle johtavaa reittiä kestävöidään kivituhkalla.

Kalastuskausi 2021 on päättynyt

(Päivitetty 1.9.2021)
Kalastuskausi 2021 on päättynyt Oulankajoen 5572 lupa-alueella sekä Oulanka-Kitkajoen yhtenäislupa-alueella. Kalastuslupia näille alueille myydään jälleen 1.6.2022 alkaen.

Taivalkönkään autiotuvan kaasuliesi korjattavana

(Päivitetty 12.8.2021)
Taivalkönkään autiotuvan kaasuliesi on viety korjattavaksi. Ruuan voi valmistaa tulipaikalla silloin kun ruohikko- tai metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Varauduthan vaellukselle myös omalla retkikeittimellä. Päivitämme tiedon kun kaasuliesi on taas käytettävissä.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä. 

Tarvitsemme apua luontokeskuksen toiminnan kehittämisessä - ehtisitkö osallistua kyselyyn?

(Päivitetty 19.7.2021)
Oulangan luontokeskuksen kehittämisen suunnittelu on alkamassa. Osallistumalla palautekyselyyn voit vaikuttaa ja auttaa meitä suunnittelemaan luontokeskuksen tiloista ja palveluista mahdollisimman toimivat. Kyselyyn pääset tästä (webropolsurveys.com).

Kyselyyn vastaaminen vie noin 5-10 minuuttia. Kyselyssä ei kerätä vastaajia yksilöiviä henkilötietoja eivätkä vastaukset ole yhdistettävissä yksittäisiin henkilöihin. Kyselyn lopussa yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kansallispuistotuotteita. Kiitos avustasi!

Terveisin Oulangan luontokeskuksen väki, Metsähallitus

Myrskytuhoja reiteillä

(Päivitetty 23.6.2021)
Kahden päivän ukkosmyrskyt ovat tehneet tuhojaan Oulangan alueella. Mikäli kohtaat reitille kaatuneita puita tai muita tuhoja maastossa, niin ilmoita siitä Oulangan luontokeskukseen (puh. 0206 39 6850) mahdollisimman tarkalla paikkatiedolla.

Voit myös laittaa meille viestiä Facebookissa joko Karhunkierroksen (facebook.com) tai Oulangan kansallispuiston (facebook.com) sivujen kautta (messenger).

Oulangalla mm. Rytikönkään reissun varrella oleva niitty tulvii kovien sateiden takia.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.

(Päivitetty 25.5.2021)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat, kartta alla.

Uutisia Oulangan luontokeskukselta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)