Ajankohtaista Oulangan luontokeskuksessa
Tapahtumat Oulangan kansallispuistossa ja luontokeskuksessa
Oulangan luontokeskuksessa ja Oulangan kansallispuistossa järjestettävät tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt: Luontoon.fi/oulanka/tapahtumat.
Tapaa Oulangan luontokeskuksen asiakasneuvojat retkeilyreiteillä
(Päivitetty 11.9.2023)
Näin ruska-ajan kunniaksi voit tavata meidät syyskuussa retkeilyreiteillämme! Tule juttelemaan kanssamme Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistojen sekä Valtavaara-Pyhävaara luonnonsuojelualueen ajankohtaisista asioista, kyselemään retkivinkkejä tai muuten vaan vaihtamaan kuulumisia. Jaossa myös karttoja ja pieniä Retkietiketti-muistoja retkeilijöille.
Torstaina 14.9.2023 klo 11-14 Konttaisen kuhaus
Perjantaina 15.9.2023 klo 10-16 Riisin rääpäsy
Keskiviikkona 20.9.2023 klo 9-16 Pieni Karhunkierros
Torstaina 21.9.2023 klo 9-16 Valtavaara
Oulangan kansallispuiston käyntimäärät alkuvuonna
(Päivitetty 9.9.2023)
Oulangan kansallispuistoon tehtiin 1.1.–31.7.2023 välisenä aikana lähes 97 500 käyntiä. Tämä on kolme prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja seitsemän prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Oulangan käyntimäärät noudattelevat alueen matkailun lukuja ja muutokset kulkevat käsi kädessä. Oulangan luontokeskukseen tehtiin alkuvuoden 2023 aikana lähes 51 500 käyntiä, joka on 26 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Lue lisää uutisesta.
Reittimerkintöjä kunnostettu Kanjonin kurkkauksella ja Könkään keinolla
(Päivitetty 8.9.2023)
Kanjonin kurkkaus- sekä Könkään keino-päiväreittien vihreät reittimerkinnät on nyt maalattu uudelleen. Vanhat merkit olivat jo paikoitellen haalistuneet ja kuluneet pois näkyvistä. Merkintöjä myös hieman lisättiin, jotta retkeilijät pysyisivät oikealla polulla. Reittimerkintöjen väri pysyi samana.
Keroharjun kuiskaus -reitin köysivene on taas käytössä
(Päivitetty 24.5.2023)
Keroharjun kuiskaus (17 km) reitin vaelluskausi lähenee, joten köysivene asennetaan jälleen paikoilleen. Köysiveneellä ylitetään Niitselysjoki, mikä sijaitsee reitin pohjoispäässä. Köysivene otetaan aina lokakuisin talven ajaksi pois käytöstä.
Pienen Karhunkierroksen kartta on päivitetty
(Päivitetty 17.5.2023)
Pienen Karhunkierroksen kartta on päivitetty ja se löytyy Oulangan Kartat-sivulta.
Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.2023
(Päivitetty 15.4.2023)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.
Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöportti on avattu käyttöön
(Päivitetty 27.10.2022)
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpiste portteineen ja samalla uusi reittiosuus pysäköintialueelta Niskakoskelle on otettu käyttöön. Reitillä ei vielä ole opasteviittoja, mutta reitin kulkeminen on turvallista leveää kivituhkalla päällystettyä reittipohjaa myöten. Opasteviitat ja opastetaulut asennetaan viimeistään ensi keväänä, kun maa on sulanut roudasta.
Lue lisää Pienen Karhunkierroksen reittikuvauksesta.
Kuusamon kaupungin tiedote Pienestä Karhunkierroksesta (kuusamo.fi).
Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön
(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.
Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.
Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu
(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.
AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää
(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.
AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.
Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla
(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).
Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä.
Uutisia Oulangan luontokeskukselta
-
08.09.2023
Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueen kansallispuistojen käyntimäärät hyvällä tasolla alkuvuonna 2023
-
21.04.2023
Chattia kokeillaan keväällä Eräluvat.fi- ja Luontoon.fi-palveluissa
-
03.04.2023
Kainuun, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan valtion maiden käytöstä pyydetään nyt lausuntoja − luonnonvarasuunnitelma on lausuntokierroksella 28.4.2023 asti
-
28.03.2023
Oulangan kansallispuistossa on tehty laittomuuksia – erämaaladun varrelta on kaadettu iso mänty
-
19.01.2023
Metsähallitus etsii tuhatta henkilöä Erä- ja luontoyhteisön jäseniksi - tule kehittämään yhdessä luonnossa liikkujien tulevaisuuden palveluita
Tarkista varoitukset
Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.