Ajankohtaista Oulangan luontokeskuksessa

Tapahtumia Oulangan luontokeskuksessa

Uusi tapahtumasivu on otettu käyttöön

(Päivitetty 10.3.2023)
Tapahtumat Oulangan luontokeskuksessa ja Oulangan kansallispuistossa löytyvät jatkossa kansallispuiston Tapahtumat-sivulta: luontoon.fi/oulanka/tapahtumat. Tapahtumat.luontoon.fi-palvelusta luovutaan tämän kevään aikana.

Keroharjun kuiskaus -reitin talviretkeilystä

(Päivitetty 9.2.2023)
Kesäreitti Keroharjun kuiskaus on talvisin kokeneelle ja suunnistustaitoiselle retkeilijälle erämaa- ja umpihankihiihtoon soveltuva kohde. Reitille lähtijän tulee osata suunnistaa ja navigoida. Keroharjun reittimerkinnät on tehty kesäretkeilyä varten, joten on hyvä tiedostaa, että ne eivät talvisin aina näy, joten kartta ja kompassi pitää olla mukana. Alueella risteilee useita moottorikelkkajälkiä, joista osa vie pois reitiltä ja voi eksyttää. Moottorikelkkailu alueella on kielletty, poikkeuksena Oulangan kansallispuiston huoltotyöntekijät, viranomaiset ja alueen poronhoitajat.

Keroharjun Liikasenvaaran kylässä Harjulammentiellä sijaitsevassa lähtöpisteessä ei ole talvisin pysäköintipaikkoja. Hautajärvellä sijaitsevalle pohjoiselle lähtöpisteelle Niitselyksentien varteen aurataan säännöllisesti pysäköintiä varten levike.

Niitselysjoki on tavallisesti ylitettävissä jäitä pitkin tammikuun lopusta, mutta jään kantavuus on aina arvioitava itse paikan päällä. Joen ylittäminen jäätä pitkin on aina omalla vastuulla ja erityistä harkintaa käyttäen. Metsähallitus ei seuraa jokijään kantavuutta, joten retkeilijän on tärkeää tiedostaa riskit ja varmistaa turvallinen joen ylitys jäitä pitkin itse. Jos kuljet jäällä, pidä naskalit kaulassa. Niitselysjoki kannattaa ylittää köysiveneen kohdalta.

Oulangan erämaareitti on avattu 24.1.2023

(Päivitetty 25.1.2023)
Oulangan luontokeskuksen ja Juuman välillä oleva 26 km:n pituinen Oulangan erämaareitti on nyt virallisesti avattu. Reitillä on latu-ura toisella reunalla ja toinen reuna on tarkoitettu fatbikelle ja lumikenkäilyyn. Reitti lanataan moottorikelkalla kerran viikossa ja reittiä ylläpidetään huhtikuussa niin pitkään kuin hanki säilyy kantavana. Lisätietoa reitin huoltotilanteesta Oulangan luontokeskuksesta.

Voit myös seurata Oulangan erämaareitin, sekä paikallisten yrittäjien ylläpitämän Karhunkierros erämaaladun (Juuma-Virkkula-Valtavaara) ajantasaista huoltotilannetta Karhunkierros erämaalatu -Facebook ryhmässä. Facebook ryhmä on paikallisten yrittäjien ylläpitämä.

Lue lisää Oulangan erämaareitin reittikuvauksesta.

Kestävöintityömaita Karhunkierroksella, varo moottorikelkkoja Vattuvaarassa ja Konttaisella

(Päivitetty 23.1.2023)
Kestävöimme Karhunkierros-vaellusreitin polkua Vattuvaaralla, Porontimajoen autiotuvan pohjoispuolella. Sitten siirrymme Konttaiselle kestävöimään Karhunkierroksen uutta reittilinjausta, joka erkanee Konttaisen kuhaus-päiväreitistä lähellä Konttaisen pysäköintialuetta. Pyydämme alueella liikkuvia huomioimaan työmaan ja antamaan tilaa moottorikelkoille, jotka ovat raskaassa lastissa murskereki perässään.

Uuden reittilinjauksen myötä Karhunkierroksen vaeltajat ohjataan kulkemaan Konttaisen kuhaukselta erkanevaa uutta polkua pitkin, ja ylittämään Virkkulantien eri kohdasta kuin aiemmin.

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöportti on avattu käyttöön

""(Päivitetty 27.10.2022)
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpiste portteineen ja samalla uusi reittiosuus pysäköintialueelta Niskakoskelle on otettu käyttöön. Reitillä ei vielä ole opasteviittoja, mutta reitin kulkeminen on turvallista leveää kivituhkalla päällystettyä reittipohjaa myöten. Opasteviitat ja opastetaulut asennetaan viimeistään ensi keväänä, kun maa on sulanut roudasta.

Lue lisää Pienen Karhunkierroksen reittikuvauksesta.

Kuusamon kaupungin tiedote Pienestä Karhunkierroksesta (kuusamo.fi).

Niitselyksen köysivene on poistettu käytöstä tältä kaudelta

(Päivitetty 19.10.2022)
Keroharjun kuiskaus -reitin, pohjoisella lähtöpisteellä sijaitseva, Niitselyksen köysivene on poistettu käytöstä kuluneelta kaudelta. Reitillä pääsee vielä kulkemaan eteläpäästä Liikasenvaarantieltä erkanevan Harjulammentien kautta, ennen lumien tuloa. Lumisena aikana Harjulammentietä ei aurata. Keroharjun kuiskauksesta saa lisätietoa reitin kuvauksesta.

Taivalkönkään autiotuvan korjaus on valmistunut ja tupa on jälleen käytössä

(Päivitetty 13.9.2022)
Kesällä rakenteiden palovaurioista kärsineen Taivalkönkään autiotuvan korjaus on valmistunut. Palovauriot on saatu korjattua ja autiotupa on avattu jälleen retkeilijöiden käyttöön. Muistathan paloturvallisuuden retkeillessäsi ja käsittele tulta varovasti. Tarkasta metsäpalovaroitus ennen tulen tekoa. Tee tulet vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Älä koskaan jätä tulta vartioimatta. Jos lähdet viimeisenä tulentekopaikalta tai tuvalta, varmista, ettei tuli jää kytemään.

Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön

(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.

Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.

Piirros Myllykosken riippusillan rakentamissuunnitelmasta. Uusi riippusilta tulee vanhan vasemmalle puolelle.

 

Karttakuva Pienen Karhunkierroksen uudesta reittilinjauksesta.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.2022

(Päivitetty 19.4.2022)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä.

Uutisia Oulangan luontokeskukselta