Ajankohtaista Oulangan luontokeskuksessa

Tapahtumia Oulangan luontokeskuksessa

Juuman ja Myllykosken alueen tämän kesän uudistustyöt ovat käynnistyneet

(Päivitetty 6.6.2022)
Juuman ja Myllykosken alueella on käynnissä kehityshanke tämän vuoden loppuun asti. Hankkeeseen sisältyy uuden riippusillan rakentaminen Myllykoskelle ja Pienen Karhunkierroksen lähtöpaikan siirtäminen pysäköintialueelle. Myllykosken uuden riippusillan rakentaminen aloitetaan lähiaikoina ja se valmistuu elokuun loppuun mennessä. Rakentamisen ajan vanha silta on yhä käytössä. Vanha silta puretaan, kun uusi on saatu valmiiksi.

Piirros Myllykosken riippusillan rakentamissuunnitelmasta. Uusi riippusilta tulee vanhan vasemmalle puolelle.

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka tulee olemaan pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.

Karttakuva Pienen Karhunkierroksen uudesta reittilinjauksesta.

Lisätietoja Juuman ja Myllykosken uudistuksista Kuusamon kaupungin sivuilta.

Karhunkierroksen vaelluskausi on alkanut

(Päivitetty 23.5.2022)
Tulvavesi ei enää katkaise Karhunkierrosta, vaan polku on jo pääosin kuiva ja mukavassa kunnossa kulkea. Paikoin vielä on märkää ja luntakin löytyy, esimerkiksi Valtavaaran pohjoispuolelta, mutta vaelluskengillä pärjää. Märkiä kohtia kiertäessä kannattaa katsoa tarkoin, mihin astuu, ettei tule talloneeksi Oulangan kansallispuiston logossakin komeilevaa harvinaista kämmekkää, neidonkenkää. Neidonkenkä kukkii varhain alkukesästä.

Niitselysjoen köysivene käytössä 1.6. alkaen

(Päivitetty 23.5.2022)
Keroharjun kuiskaus -reitille (17 km/suunta) ei vielä pääse pohjoisesta Niitselysjoen kautta. Niitselysjoen köysivene on käytössä jälleen ensi keskiviikosta (1.6.) alkaen.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.

(Päivitetty 19.4.2022)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

Oulangalla vierailtiin viime vuonna 253 000 kertaa

(Päivitetty 27.1.2022)
Toinen koronavuosi osoitti, ettei Koillismaan kansallispuistojen lumovoima hiivu. Oulangan kansallispuisto oli koko maan viidenneksi suosituin kansallispuisto. Lue koko uutinen Koillismaan kansallispuistoissa retkeiltiin jälleen ennätystahtiin.

Koronarajoitukset

(Päivitetty 24.1.2022)
Seuraa ajankohtaisia tiedotuksia rajoituksista ja suosituksista:
Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset (oyskorona.fi)
Kuusamon kaupungin koronatiedotus (kuusamo.fi)
Tilannetietoa koronaviruksesta (thl.fi)

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa.

Oulangan kansallispuiston käyntimäärät kasvoivat jälleen

(Päivitetty 3.9.2021)
Kansallispuistojen alkuvuoden käyntimäärät vahvistavat reppuselkäisen ilmiön jatkuvan - näin myös Koillismaalla, missä Riisitunturin, Oulangan ja Syötteen kansallispuistot ovat kaikki kasvattaneet alkuvuoden käyntimääriään verrattuna ennätysvuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.

Oulangalla on vierailtu tämän vuoden aikana jo 142 000 kertaa. Muiden puistojen ohella myös Oulanka on kasvattanut suosiotaan viime vuodet. Oulangalla on tehty jatkuvaa retkeilyrakenteiden kunnostamista, erityisesti suosittujen Karhunkierrosten varrella. 

Lue uutinen Koillismaan kansallispuistoissa lyödään jälleen ennätyksiä uusiksi.

Taivalkönkään autiotuvan kaasuliesi korjattavana

(Päivitetty 12.8.2021)
Taivalkönkään autiotuvan kaasuliesi on viety korjattavaksi. Ruuan voi valmistaa tulentekopaikalla silloin kun ruohikko- tai metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Varauduthan vaellukselle myös omalla retkikeittimellä. Päivitämme tiedon kun kaasuliesi on taas käytettävissä.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä. 

Uutisia Oulangan luontokeskukselta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.