Luontoon.fi uutiset

Oulangalla retkeilyneuvontaa saa verkossa ja puhelimessa – luontokeskus kevään kiinni

Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee Oulangan luontokeskuksen Kuusamossa kevään ajaksi. Retkeilijät saavat neuvontaa Oulangan kansallispuistoon liittyvissä asioissa edelleen Luontoon.fi-sivuilta, puhelimessa ja sähköpostitse. 

Ison puisen rakennuksen edessä penkki ja risteysviittoja.
Oulangan luontokeskus on suljettuna 29.2.2024 alkaen. Viikoilla 8 ja 9 luontokeskus on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 10–15. 

Luontokeskuksen pysäköintipaikkaa ja käymälöitä ylläpidetään kuitenkin kevään ajan, vaikka itse luontokeskus on kiinni. Luontokeskukselta lähtee suosittu reitti Kiutakönkäälle, joka on käytössä normaaliin tapaan. Myös Pieni Karhunkierros Juumassa ja Valtavaaran talvireitti lähellä Rukan matkailukeskusta ovat talviretkeilijöiden käytössä. 

– Luontopalvelujen toimintaan kohdistuvien säästöjen takia joudumme aiempaa tarkemmin miettimään, mikä tarjoamamme palvelu on ensisijaista. Oulangan kansallispuistossa tärkein ylläpidettävä palvelu ovat upeat reitit, joiden takia retkeilijät alueelle tulevat, palveluomistaja Katja Heikkinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.  

Luontokeskuksen sulkeminen on tilapäistä. Suurin osa retkistä kansallispuistoon tehdään kesäkaudella, heinä-syyskuun välisenä aikana. Oulangan kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto: viime vuonna kansallispuistossa oli käyntejä yhteensä 175 900. Kansallispuistossa suosittuja reittejä ja nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Pieni Karhunkierros, Kiutaköngäs ja Oulangan kanjoni. 

– Tavoitteena on saada luontokeskus auki vilkkaalle kesäkaudelle, jolloin myös luontokeskuksessa sijaitseva ravintolakin on auki. Tietoa Oulangan kansallispuistossa retkeilemisestä saa kevättalvella luontokeskuksen sulkeutumisesta huolimatta: suosituin asiakaspalvelukanavamme luontoon.fi on auki ympäri vuorokauden, meidät tavoittaa myös puhelimella ja sähköpostilla, Heikkinen kertoo.  

Retkeilypalveluiden tulevaisuuden ratkaisuista keskustellaan sidosryhmien kanssa 

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa Suomen kansallispuistoja ja muita valtion luonnonsuojelualueita sekä tuottaa maksuttomia retkeilypalveluja. Luontopalveluilla on myös vastuu lukuisista kulttuuriperintökohteista. Luontopalvelujen rahoitus tulee valtion budjetista, siksi valtion säästötoimet koskevat myös kansallispuistoja.  

– Valtakunnallisesti tulemme Metsähallituksen Luontopalveluissa kevään aikana tapaamaan sidosryhmiä ja kumppaneita ja keskustelemaan heidän kanssaan retkeilypalvelujen tulevaisuuden ratkaisuista. Haluamme osallistaa kumppanimme siihen, miten yhdessä voimme varmistaa retkeilijöiden ja luontomatkailijoiden tärkeimmät palvelut ja asiakasturvallisuuden, luontopalvelujohtaja Henrik Jansson sanoo. 

Lisätietoja