Kurjenpesän luontotupa  

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kurjenrahkan kansallispuiston luontotuvassa Kurjenpesässä voi tutustua suohon kurjen näkökulmasta.

Kurjenpesän luontotuvan sisäänkäynti.

Aukioloajat

Avoinna päivittäin klo 8 - 20.

Luontotuvalla ei ole henkilökuntaa.

Sisäänpääsy

Luontotupaan tutustuminen on maksutonta.

Yhteystiedot

  • Kurjenpesän luontotuvasta saa lisätietoja puhelimella 0206 39 4620 tai sähköpostilla rannikko(at)metsa.fi

Luontotuvan toiminnasta vastaa Metsähallitus.

Kulkuyhteydet

Julkiset kulkuyhteydet

  • Turusta ja Säkylästä (matkahuolto.fi) on linja-autoyhteys Kurjenrahkalle. Pikavuoropysäkki nimeltään "Kuhankuono" on Turku-Säkylä -tien (nro 204) varressa noin 500 metrin päässä Kurjenpesältä.
  • Turun kauppatorilta lähtevät paikallisliikenteen linja-autot nrot 21 ja 23 ajavat Tortinmäen päätepysäkille. Sieltä on matkaa noin 7 km.

Kulkuyhteydet autolla

  • Kansallispuiston pääopastuspaikalle ja Kurjenpesälle mentäessä käännytään Turku - Säkylä -tieltä (nro 204) länteen (Turusta tultaessa vasemmalle) Kuhankuonontielle, joka vie luontotuvan pysäköintialueelle (Kuhankuonontie 67), Kurjenrahkan suon pohjoispuolelle. Risteys on noin 35 km Turusta pohjoiseen. Tiellä nro 204 on pieni kansallispuiston opaste ennen risteystä.

Palvelut

Näyttely

Kurjenpesän näyttelyssä tutustutaan suohon eri vuodenaikoina kurjen näkökulmasta. Luontotuvan nimen alkuperä paljastuu kävijälle heti sisään astuttaessa; valtaisat kurjenjalat ja niiden juuressa oleva pesä asettavat tulijan kurjenpojan asemaan. Näyttelyssä voi kehittää myös muiden suolintulajien tuntemustaan ns. lintukirjan avulla. Tuvasta saa myös tietoa Kurjenrahkan kansallispuistosta. 

Näyttelyesineitä Kurjenpesän luontotuvassa.

Piha-alue

Luontotuvan piha-alueella on keittokatos ja näköalatasanne sekä kuivakäymälä. Tuvalta lähtee 2 km:n mittainen rengasreitti, Karpalopolku, sekä 6 km mittainen Savojärven kierros.

Liikuntaesteisten palvelut

  • Kurjenpesän pysäköintialueelta pääsee pyörätuolilla ja lastenrattailla luontotuvalle. Myös luontotuvan näyttelyn voi kiertää pyörätuolilla.
  • Kurjenpesän piha-alueelta on esteettömäksi rakennettu reitti  Savojärven rantaan. Myös laituri on rakennettu esteettömäksi.
  • Kurjenpesän pihassa on esteetön kuivakäymälä sekä esteettömäksi rakennettu keittokatos. Pihassa on myös näköalatasanne, josta aukeaa näkymä Savojärvelle.
  • Luontotuvalta lähtee pyörätuolilla liikuttavissa oleva polku Kuhankuonon rajakivelle.

Joukko melojia lähdössä laiturilta.