Kulttuurikaupunki Turun kuhinasta on helppo poiketa muutaman tunnin päivä- tai yöretkelle Kurjenrahkan luontoon. Tule rauhoittumaan, katsomaan ja kuulemaan lintuja, patikoimaan, hiihtämään tai etsimään geokätköjä.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Patikointi ja vaellus  

Kaksi patikoijaa tauolla kaatuneen puun päällä.

Kurjenrahkan kansallispuisto tarjoaa mukavat patikointimaastot ja useita merkittyjä reittejä (1–6 km), joista voi muodostaa erilaisia kokonaisuuksia. Ympyräreittejä on viisi: Karpalopolku (1,7 km), Vajosuon kierros (3 km), Savojärven kierros (6 km), Pukkipalon kierros (6 tai 9 km) sekä Vajosuon vaellus (30 km). Karpalopolku sopii esteettömänä myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla liikkuville.  Se on luokiteltu vaativaksi esteettömäksi, joten pyörätuolilla liikkujalle suositellaan avustajaa. Pukkipalo-Takaniitunvuori-luontopolku (1 km) kulkee Pukkipalon aarnialueella ja esittelee vanhan metsän lajeja.

Osa Kurjenrahkan reiteistä liittyy puistoa ympäröivään Kuhankuonon retkeilyreitistöön (kuhankuono.fi),  jota pitkin pääsee myös Vaskijärven luonnonpuistoon. Puiston alueella voi yöpyä laavulla tai vuokratuvassa.

Hiihto  

Hyvinä lumitalvina hiihtolatu vie sinut suoraan Kurjenrahkan levollisen suoluonnon sydämeen. Ladut ajetaan lumitilanteen mukaisesti, eikä niitä ylläpidetä säännöllisesti. Voit myös avata omat latusi kansallispuiston hangille. Tietoa ajankohtaisesta latutilanteesta on Kuhankuonon retkeilyreitistön sivulla (kuhankuono.fi).

Geokätköily  

Kurjenrahkassa voi myös geokätköillä, sillä kansallispuistoon on piilotettu useita kätköjä. Tutustu harrastukseen ja kulje maastossa silmä tarkkana. Geokätköily on hauska tapa seikkailla luonnossa.

Muut aktiviteetit  

  • Kalastus:
  • Lintujen tarkkailu: Vajosuon ja Kurjenrahka-suon reunoilla on luontotornit, joista voit seurata lintujen touhuja. Myös Savojärven kaakkoisrannan näköalapaikka sopii hyvin lintujen kiikarointiin.
  • Lumikenkäily: Jos hiihto ei ole sinun lajisi, voit nauttia talvisesta suoluonnosta myös lumikenkäillen. 
  • Luontotupa: Kurjenpesän luontotuvasta saat tietoa kansallispuistosta ja tuvan näyttelyssä tutustut suoluontoon kurjen silmin. 
  • Marjastus ja sienestys: Ota soilta talteen karpalot ja poimi metsistä mustikat ja puolukat. 
  • Nähtävyydet ja näköalat: Yksi Kurjenrahkan tunnetuimista nähtävyyksistä on vanha kahdeksan kunnan rajapyykki, Kuhankuono. Tutustu myös Pukkipalon aarnialueeseen, Savojärven ja Takaniitunvuoren maisemiin sekä vuoden 1918 sodan aikaiseen muistomerkkiin Vähä-Välisaaressa.
  • Oppimaan luontoon: Suoluonto ja Kurjenpesän luontotupa tarjoavat elävän oppimisympäristön koululaisille. Kansallispuiston yhteistyöyritykset tarjoavat luontokouluohjelmia.
  • Ryhmäopastukset: Kurjenrahkan yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja retkiä ryhmille.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Kurjenrahka

 Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.