Tunturissa haastavat olosuhteet

Lumisateiden jäljiltä tunturissa on nyt paikoitellen todella haastavat olosuhteet. Lunta voi olla jopa polveen asti, ja rinteet ovat jäisiä ja liukkaita. Tarkista aina sääennuste ennen retkeä ja valitse varustus sen mukaan.

Pyhäkeron kahvila on avoinna syyskuussa

Pyhäkeron kahvila (roimaelämys.fi) on avoinna syyskuun viimeiselle viikolle asti päivittäin - perjaintaipäiviä lukuun ottamatta. Kahvila on avoinna klo 11:00-16:00.

Mustavaarantien kautta ei kannata saapua, mikäli autossa ei ole tarvirenkaita alla. (Päivitetty 21.9.2023).

Huomio retkeillessäsi porojen rykimäaika

Rykimäaika, eli porojen kiima-aika, on alkamassa. Rykimäaika kestää syyskuun loppupuolelta loka-marraskuulle. Hirvaat eli urosporot piirittävät naarasporoja eli vaameja. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaameistaan ja puolustavat asemaansa toisia hirvaita vastaan. Rykimäajan nimi tulee hirvaiden ääntelystä, joka muistuttaa rykimistä. 

Rykimäaikaan retkeillessä kannattaa pitää ääntä, jotta porot havaitsevat sinut ajoissa. Kierrä porot mahdollisimman kaukaa ja vältä kulkemasta hirvaan ja vaamien välistä. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Jos hirvas hyökkää, ota jalat alle. Jos lähistöllä on puita, voit hakea niistä suojaa. Ottamalla nämä asiat huomioon, liikkuminen pohjoisen luonnossa rykimäaikaankin onnistuu hyvin! 

Lisätietoa porojen syksystä (paliskunnat.fi). (Päivitetty 14.9.2023)

Reittitupa Pallastunturilla

Keskellä puuseinäinen taukovaunu, jonka ympärillä nurmikkoa. Taustalla tunturimaisema.
Reittituvassa voit tutustua Pallaksen reitteihin omatoimisesti - astu siis rohkeasti sisään! Ilmoitamme kun Reittitupa jatkaa matkaansa seuraavaan paikkaan.

Pallaksen luontokeskus on purettu toukokuussa 2023. Luontopalvelujen asiakaspalvelu Pallastunturin osalta toimii puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Pallaksen asiakaspalvelun tavoittaa ma-pe kello 9.00–16.00, puh. 0206 39 7930, sähköposti: pallastunturi(at)metsa.fi.

Muistathan, että voit vierailla puiston kahdessa muussa luontokeskuksessa: Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa ja Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa Äkäslompolossa. (Päivitetty 11.9.2023).

Hannukurun sauna on suljettu

Hannukurun saunan läheisessä Haukkalammessa on todettu järvisyyhyä. Terveystarkastajan ohjeistamana suljemme saunan toistaiseksi, sillä saunassa käytetään lammen vettä. Näillä näkymin sauna on suljettuna syyskuun loppuun asti.

Saunamaksun jo maksaneet asiakkaat saavat halutessaan maksun takaisin lähettämällä tilausnumeronsa ja tilinumeronsa sähköpostitse Tunturi-Lapin (tunturi-lappi(at)metsa.fi) tai Pallastunturin luontokeskukseen (pallastunturi(at)metsa.fi). Huomioithan, että palautukset tehdään vain tilauksen tehneen henkilön tilille. (Päivitetty 29.8.2023).

Hannukurun kaivon vesi keitettävä

Hannukurun kaivon vesi on keitettävä ennen käyttöä. Kaikkien luonnonvesien keittämistä suositellaan ennen käyttöä. (Päivitetty 22.8.2023)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 28.8.2023)

Uusi liikenneyhteys kansallispuistoon avattu

Muonio–Olos–Särkijärvi–Torassieppi–Jerisjärvi–Pallas välille on avattu uusi liikenneyhteys, ns. retkibussi kansallispuistoon syys- ja kevätsesongille. Pikkubussilla pääsee kulkemaan arkisin kahdesti päivässä Muonion ja Pallaksen välillä. Kolarista kulkee lisäksi liikenneyhteys päivittäin Hettaan, joka pysähtyy myös Pallaksella. Tarkista täältä aikataulut (rundgrenky.fi). Liput Matkahuollosta (matkahuolto.fi). (Päivitetty 16.8.2023) 

Venekuljetukset etelästä päin tultaessa

Tullessasi Hettaan Pallakselta päin, soita venekyyti hieman ennakkoon, esimerkiksi Pyhäkeron luota. Mikäli tiedät saapuvasi järven rantaan muulloin kuin päiväsaikaan, kannattaa sopia kuljetuksesta jo etukäteen. Yhteystiedot löydät täältä.  (Päivitetty 21.7.2023).

Hetta-Pallas -vaellusreitti on roskaton

Hetta-Pallas vaellusreitiltä on roskasäiliöt poistettu. Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijät pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Pidetään yhdessä Hetta-Pallas -reitti roskattomana! Jaa viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas, #RetkiEtiketti ja #PallasYllästunturinKansallispuisto. (Päivitetty 23.5.2023)

Yrittäjälle

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Uutisia Hetta-Pallas -reitiltä