Hetta - Pallas, kesäreitti 55 km

16.10.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivossa on edelleen bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Hetta–Pallas -vaellusreitti on Suomen vanhimpia ja suosituimpia vaellusreittejä. Kuva: Seija Olkkonen.

Hetta - Pyhäkero 6,7 km

Reitti alkaa Enontekiön kirkonkylästä Hetasta Ounasjärven ylityksellä tai Mustavaaran yksityistien kautta. Venekuljetuksia hoitavat paikalliset yrittäjät

Järven rannasta 5 km:n päässä, Pahtavaaran kupeessa, on tulentekopaikka. Reitti kulkee mäntykangasmaastossa aina Pyhäkeron autiotuvalle asti.

Pyhäkero - Sioskuru 8 km

Nousu Pyhäkeron päivätuvalta tunturiin alkaa loivana, mutta muuttuu huipun lähestyessä jyrkemmäksi. Kerolta avautuvat huikaisevat näkymät Käsivarren suurtuntureille. Poutaisella säällä voi nähdä luoteessa Norjan ja Ruotsin rajamailla Pältsan ja Moskukaisen lumilaikkuiset jyrkänteet.

Ounastunturin hiihtomatkailun alkutaipaleesta näkyy jäänteet Pyhäjärven rannalla, jossa sijaitsi yksi tunturialueen ensimmäisistä matkailumajoista. Pyhäkerolta reitti laskeutuu kosteiden rinnesoiden ja soraharjanteiden yli Sioskurun autio- ja varaustuvalle.

Sioskurun autio- ja varaustupa tunturimaisemassa. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com.

Sioskuru - Pahakuru 12,1 km

Sioskurusta reitti nousee Sios- ja Sillavaaralle. Länteen jää Haara- ja Välivaara jatkeenaan mahtava Rautuvaara. Hiljalleen laskeudutaan vaaralta ja ylitetään Marastojoki. Tappurin autiotupa ja Maraston poromerkityspaikka jäävät vasemmalle. Matka jatkuu Tappurin juurelle ja siitä edelleen Rouvi- ja Pikkuvaaralle. Kulku on vaivatonta helppokulkuisellaylängöllä aina Pahakurun autiotuvalle saakka.

Pahakuru - Hannukuru 1,5 km

Pahakurulta polku jatkuu kohti Hannukurun autio- ja varaustupaa. Ounastunturit, joita Outtakka olemuksellaan hallitsee, jäävät taakse, ja Pallastunturit avautuvat edessä. Yllättäen tullaan vanhalle porokentälle, jossa tuuheat katajapensaat ympäröivät tasaista kenttää ja tunturikoivuvanhukset seuraavat polulla kulkijaa. Reitti jatkuu tasaista kangasta saavuttaen Hannukurun tuvan.

Hannukuru - Montelli 12,5 km

Hannukurulta reitti johdattaa kulkijan jyrkähköön laskuun yli Hannujoen, joka virtaa jyrkkien ja louhikkoisten rinteiden vartioimana, ja edelleen kohti Suastunturia. Olemukseltaan leppoisa ja tasalakinen Suastunturikaan ei jätä kulkijaa maisemitta. Lännessä näkyy suoniittyjä, joista entisaikaan niitettiin karjalle rehua, ja puiston erämaaosassa sijaitseva Ruototunturi.

Lumikerolla. Kuva: Markku Pirttimaa.

Reitti kulkee sakean kuusi- ja koivumetsän kätköissä Suaskurun kodalle. Vastamäkeä riittää matkan jatkuessa Lumikerolle, jonka huipulta voi seurata Ounasjoen polveilua peninkulmien matkalta. Lumikerolta polku laskeutuu Lumikuruun, jossa on Näkkälän ja Kyrön paliskuntien välinen esteaita. Aidassa on ylikulkusilta.

Muutaman pienen kuusen ja koivupensaan saattelemana reitti ohittaa Vuontiskeron länsipuolta kiertäen ja laskeutuu Röyninkuruun ja Montellin pienelle porokämpälle.

Montelli - Nammalakuru 1,2 km

Montellin autiotuvalta risteää polkuja itään Vuontispirtille ja vaivoin erottuvana länteen Kerässieppiin. Nammalakuruun johtava reitti jatkuu kohti etelää. Pienen nousun jälkeen reitti laskeutuu Nammalakurun autio- ja varaustuvalle.

Maisema Nammalakurun yli Pallastuntureille on yksi kansallispuiston hienoimmista. Kuva: Jari Ylläsjärvi.

Nammalakuru - Pallas 13 km

Nammalakurun tuvalta reitti jatkaa vuoroin tunturikoivu- ja kuusirajalla polveillen Jäkäläkeron laiteille ja edelleen Rihmakurun kodalle (3 km Nammalakurulta). Kodalta alkaa pitkä nousu Rihmakurunvaarojen kautta kohti Taivaskeron ja Pyhäkeron välistä satulaa. Tunturiselänteen korkeimman keron, Taivaskeron (807 m), itäpuolella huokailee syvä ja uhmakas Pyhäkuru, jonka jyrkät, hevosenkengän muodostavat seinämät nostavat lämmön vaikutuksesta voimakkaita tuulenpyörteitä kohtisuoraan taivaalle. Edessä näkyy taivaanrannassa erottuva Yllästunturi, lähempänä Jerisjärvi ja kansallispuistoon kuuluvat Sammal- ja Lommoltunturit. Reitti laskeutuu Pyhäkeron eteläpuolitse Vatikuruun tavoittaen viimein määränpäänsä Pallastunturin luontokeskuksella.