Sioskuru, varaustupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Hirsinen tupa, Hetta–Pallas-reitin varrella, sijaitsee aivan metsänrajassa, tunturikoivikon suojissa. Se sopii erityisesti Hetta-Pallas-reitin vaeltaville, jotka arvostavat sängyssä nukkumista ja haluavat varmistaa petipaikan suositun reitin varrella. Kevättalvella tuvalle pääsee hoidettua latua pitkin. Muina aikoina kulkevien on osattava suunnistaa erittäin vaativissa olosuhteissa, sillä valoisa aika on talvella lyhyt ja sää vaihtuu nopeasti.   

Varaustupa, 8 hlö

Varaukset     

Lue turvallisuuden muistilista ennen tuvan varaamista.

Tupaa voi varata suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi)Varausehdot Sioskurun varaustuvalle

Varaustupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Tupaa saavat käyttää petipaikan varanneet 1–2 vrk ajan. Varaustupien käyttö matkailun liiketoiminnassa on sallittua vain Metsähallituksen luvalla.

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjien vaellus- ja hiihtoryhmät voivat varata Hetta-Pallas -reitin varaustupia ajalla 1.3.–30.4. kaksi kertaa / yrittäjä, ajalla 1.6.–15.10. kolme kertaa / yrittäjä ja muina aikoina enintään kuusi kertaa / yrittäjä.

Hinta ja avaimet

16,50 €/yö/hlö (sis 10% alv).

Avaimet on koodillisessa avainkaapissa tuvan seinässä. Ohjeet ja koodi lähetetään varauksen yhteydessä.

Sijainti ja kartat

Länsi-Lappi, Enontekiön kunta (enontekio.fi), Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Sioskuru varaustupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 17.8690' lon: 23° 49.0229'  ETRS-TM35FIN: N: 7579458 E: 368698
 

Tupa sijaitsee Hetta-Pallas -reitin varrella 15 km Hetasta ja 40 km Pallakselta Pyhäkeron ja Siosvaaran välisessä kurussa.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kartat
Retkikartta.fi

Saapumisohjeet Pallastunturille ja Hettaan. 

Varustus

Kamiina, kaasuliesi, välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Tuvalla ei ole lusikoita, haarukoita eikä muita ruokailuvälineitä.

Petipaikkoja on yhteensä 8 hengelle, kaksi kerrossängyssä yläpedillä ja 6 laverilla vieretysten. Patjat, tyynyt ja huovat. Huom! Ota petivaatteiden suojaksi makuupussi, makuupussin sisäpussi tai lakanat ja tyynyliina. Varaustuvassa retkeilijät nukkuvat vierivieressä, joten retkeilijän on tultava toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa. 

Pihapiirissä on tulentekopaikka, kuivakäymälä ja puuliiteri. Rakennuksen toisessa osassa on autiotupa / 16 hlö. Pihapiiri on paikoitellen kivikkoinen, mutta hyviä telttapaikkoja löytyy useita.

Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa.

Huomautukset

Ruuhkahuippuja ovat pääsiäinen ja ruska-aika.

Veden laatua ei tutkita. Kaikkien luonnonvesien keittämistä suositellaan ennen käyttöä juomavetenä. Tuvalta purolle on matkaa n. 50 m.  

Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet voivat olla erittäin haastavia. Keskitalvella valoisaa aikaa on vain muutama tunti. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Ota mukaan myös omaa wc-paperia. 

Polttopuut on tarkoitettu tupien lämmitykseen. Ulkona nuotioiden teko on kielletty, jos tuvalla ei ole virallista tulentekopaikkaa. 

Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.

Kun suunnittelet leiriytymistä yli 10 hengen ryhmän kanssa, tee siitä ilmoitus Metsähallitukselle (metsa.fi).

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita. Retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä pois maastosta. Kansallispuiston taukopaikoilla ei ole roska-astioita. Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin, jolloin mukana kannettavaa jätettä on vähemmän. Ekopisteet löytyvät Yllästunturin, Pallastunturin ja Tunturi-Lapin luontokeskuksissa. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut. Lisätietoja Pallastunturin asiakaspalvelu puh. 0206 39 7930, ja Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950 (0,00€/min + pvm/mpm). 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Sioskurun tuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita varaustuvan käyttäjälle

Lue ohjeita varaustuvan käyttäjälle.

Katso varauskalenteria

Voit varata Hetta-Pallas -reitin varrella sijaitsevat varaustuvat suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi)

Varaustilanne

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää