Hannukuru, varaustupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Hannukurun metsäinen ja kallioinen laakso on Hetta-Pallas-reitin todellinen keskus. Se sijaitsee kesäreitin puolivälissä, kauniiden tunturikankaiden lähellä, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.  Tupa sopii erityisesti Hetta-Pallas-reitin vaeltaville, jotka arvostavat sängyssä nukkumista ja haluavat varmistaa petipaikan suositun reitin varrella. Keväällä tuvalle pääsee hoidettua latua pitkin. Muina aikoina kulkevien on osattava suunnistaa erittäin vaativissa olosuhteissa, sillä valoisa aika on talvella lyhyt ja sää vaihtuu nopeasti.

Varaustupa, 24 hlö (Hanna 12 hlö + Hannu 12 hlö)

Varaukset

Lue turvallisuuden muistilista ennen tuvan varaamista.

Tupaa voi varata suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi)Varausehdot Hannukurun varaustuvalle

Varaustupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Tupaa saavat käyttää petipaikan varanneet 1–2 vrk ajan. Varaustupien käyttö matkailun liiketoiminnassa on sallittua vain Metsähallituksen luvalla. 

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjien vaellus- ja hiihtoryhmät voivat varata Hetta-Pallas -reitin varaustupia ajalla 1.3.–30.4. kaksi kertaa / yrittäjä, ajalla 1.6.–15.10. kolme kertaa / yrittäjä ja muina aikoina enintään kuusi kertaa / yrittäjä.

Hinta ja avaimet

16,50 €/yö/hlö (sis 10% alv).

Avaimet on koodillisessa avainkaapissa tuvan seinässä. Ohjeet ja koodi lähetetään varauksen yhteydessä.

Saunan käyttömaksu on 10,00 € / aikuinen, 5,00 € / lapsi (alle 7v) tai ryhmäläinen (ryhmä on > 10 henkilöä). Maksun voi suorittaa etukäteen Eräluvat -verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi) tai Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksiin. Saunassa voi käydä tunnin mittaisilla miesten-, naisten- tai yhteissaunavuoroilla. Saunaa ei voi varata yksityiskäyttöön.

Sijainti, kartat ja yleiskuvaus

Länsi-Lappi, Enontekiön kunta (enontekio.fi), Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Hannukurun varaustupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 13.0573' lon: 23° 56.6526'  ETRS-TM35FIN: N: 7570261 E: 373497
 

Tupa sijaitsee Hetta-Pallas -reitin varrella 28 km Hetasta ja 27 km Pallakselta. 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kartta
Retkikartta.fi 

Saapumisohjeet Pallastunturille ja Hettaan. 

Varustus

Varaustuvassa on ja kaksi eri puolta: Hanna ja Hannu. Tuvissa on kerrossängyt. Petipaikkoja yhteensä 24 (Hanna 12 ja Hannu 12). Tuvilla on yhteinen kuivaushuone, jossa on kamiina.  

Kamiina, kaasuliesi, välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Tuvalla ei ole lusikoita, haarukoita eikä muita ruokailuvälineitä. Kerrossängyt, joissa patjat, tyynyt ja huovat. Huom! Ota petivaatteiden suojaksi makuupussin sisäpussi, makuupussi tai lakanat ja tyynyliina. Varaustuvassa retkeilijät nukkuvat kerrossängyissä vierivieressä, joten retkeilijän on tultava toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa. 

Kaivo on käytössä vain kesällä. Talvella vesi on noudettava purosta saunan pohjoispuolelta tai sulatettava lumesta. Älä tiskaa tai peseydy kaivon kannella tai 15 m lähempänä sitä, jotta veteen ei pääse bakteereja. Hannukurun kaivon vesi on keitettävä ennen käyttöä.

Tuvan läheisyydessä sijaitsee kota, kaksi tulentekopaikkaa, kolme kuivakäymälää, puuliiteri ja telttailualue. Telttailu on sallittu vain merkityllä telttailualueella. Kun suunnittelet leiriytymistä yli 10 hengen ryhmän kanssa, tee siitä ilmoitus Metsähallitukselle (metsa.fi).

Varaustuvasta 200 metrin päässä sijaitsee autiotupa.

Läheisen lammen rannalla noin 150 m päässä tuvalta sijaitsee sauna. Saunaa voi käyttää lisämaksusta. 

Huomaathan, että tuvan lämpiäminen vie aikansa.

Hannukurun tupien pihapiirin asemapiirros.

Huomautukset

Ruuhkahuippuja ovat pääsiäinen ja ruska-aika. Pihapiiri voi olla ruuhkainen, sillä se houkuttelee myös Hetta–Pallas-reitin yhden pysähdyksen taktiikalla vaeltavia. 

Kaikkien luonnonvesien keittämistä suositellaan ennen käyttöä. Hannukurun kaivon vesi on keitettävä ennen käyttöä.

Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet voivat olla erittäin haastavia. Keskitalvella valoisaa aikaa on vain muutama tunti. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Ota mukaan myös omaa wc-paperia. 

Polttopuut on tarkoitettu tupien lämmitykseen. Ulkona nuotioiden teko on kielletty, jos tuvalla ei ole virallista tulentekopaikkaa. 

Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita. Kansallispuiston taukopaikoilla ei ole roska-astioita. Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin, jolloin mukana kannettavaa jätettä on vähemmän. Vie omat roskasi pois maastosta ekopisteisiin, jotka sijaitsevat Tunturi-Lapin luontokeskuksella tai Pallastunturilla. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.  

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut. Lisätietoja Pallastunturin asiakaspalvelu, puh. 0206 39 7930, ja Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950. 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Hannunkurun tuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Katso varauskalenteria

Voit varata Hetta-Pallas -reitin varrella sijaitsevat varaustuvat suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi)

Varaustilanne

Ohjeita varaustuvan käyttäjälle

Lue ohjeita varaustuvan käyttäjälle.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää