Luontoon.fi uutiset

Metsähallitus varoittaa: retkeilijän märät sukat väärässä paikassa voivat sytyttää tulipalon

(Päivitetty 13.5.2024)

Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa muistuttaa retkeilijöitä turvallisesta tupien tulisijojen käytöstä. Tietoon tulee säännöllisesti erilaisia tupien tulisijoihin liittyviä vaaratilanteita.

Tulenteko kamiinaan kiehisen avulla.

Erilaiset retkeilijöiden omat kuivausnaruviritykset tulisijojen yläpuolelle ovat ikävän yleisiä.

- Ihmiset ymmärrettävästi haluavat ulkoillessa kastuneet varusteet kuivaksi, mutta eivät ymmärrä kamiinoiden ja muiden tulisijojen päälle viritetyissä pyykkinaruissa piilevää tulipalon riskiä. Narulla roikkuvat vaatteet voivat helposti kuivua liian lähellä kamiinaa ja syttyä palamaan. Naruilta vaatteet myös putoavat paljon herkemmin alas kuin kiinteiltä telineiltä. Käytä aina kiinteästi asennettuja kuivausnaulakoita, jos tuvalta sellaiset löytyy, virkistyskäytön erityisasiantuntija Erkki Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista ohjeistaa.   

Luontopalvelut vetoaa retkeilijöihin, ettei kamiinojen päällä tai vieressä kuivatettaisi vaatteita ja tulisijojen käytössä noudatettaisiin muutenkin varovaisuutta. Autiotuvat sijaitsevat paikoissa, joissa apu on kaukana.  

- Sellainenkin esimerkki löytyy, että kamiinaan on yritetty sytyttää tulia kamiinan alle, ei kamiinan tulipesään, Ollila kertoo.

Myös kamiinan tuhkia on tyhjennetty muoviämpäreihin. Muovinen ämpäri ei kestä kuumaa tuhkaa ja voi syttyä palamaan. 

Kamiina lähikuvassa. Retkeilijä lämmittelee käsiään avonaisen luukuun edessä.

Paloturvallisuustarkastuksissa huomattu vaaroja – tuvista poistettu kamiinoita 

Luontopalvelut ja Lapin pelastuslaitos tekivät yhteisen valvonta- ja tarkastuskierroksen Pohjois-Lapissa kevättalvella. Pelastuslaitos näkee tulipalon autio- tai varaustuvassa yhdeksi suurimmista turvallisuusriskeistä Luontopalvelujen ylläpitämillä retkeilyreiteillä.

Yhteistarkastuksissa löydettiin tulisijoja, jotka piti turvallisuussyistä tuvista poistaa. Esimerkiksi joidenkin kamiinoiden hormit eivät enää olleet käyttökelpoisessa kunnossa. Myös nuohoustarkastuksissa on tänä keväänä tullut esiin vaarallisia tulisijoja. Turvallisuuden takia Luontopalvelut on poistanut kamiinoja ja tulisijoja tai estänyt niiden käytön seuraavilta autiotuvilta: 

  • Palokkaanlammen autiotupa, Ylitornio. Kamiinan käyttö tullaan estämään toukokuun aikana, tupa käytettävissä säänsuojana.
  • Mustakeron autiotupa, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Tuvan ovet suljettu, koska kamiinan hormi on laitettu käyttökieltoon.
  • Vaskolompolon autiotupa, Lemmenjoen kansallispuisto. Kamiina käyttö on estetty, tupa on käytettävissä säänsuojana. 
  • Anterinmukan sauna, Urho Kekkosen kansallispuisto. Saunan kiukaan käyttö vaarallista, sauna käyttökiellossa.
  • Ravadasjärven autiotuvan toinen puoli käyttökiellossa Lemmenjoen kansallispuistossa, koska palosuojalevy on halki. Autiotuvan toinen puoli on normaalisti käytössä.
  • Paaraskallan autiotupa, Lemmenjoen kansallispuisto. Kamiina poistettu, tupa on käytettävissä säänsuojana.
  • Riisitunturin autiotupa, Riisitunturin kansallispuisto. Kamiina poistettu, tupa on käytettävissä säänsuojana.

Myös Kirakkajoen vuokratupa ja sauna Hammastunturin erämaassa sekä Vorlokin vuokratupa Hyrynsalmella on laitettu käyttökieltoon paloturvallisuuden takia.

Kaikki yllä kerrotut muutokset ovat voimassa toistaiseksi. Metsähallituksen Luontopalvelut tekee parhaillaan valtakunnallista kokonaistarkastelua retkeilyn palveluvarustuksesta. Tavoitteena on sovittaa palveluiden määrä ja taso käytettävissä olevaan rahoitukseen.

Sidosryhmille ja matkailuyrittäjille järjestettyjen kyselyjen avulla kerätään tietoa, mitkä palvelut koetaan keskeisimmiksi ja miksi. Kyselyn vastaukset ovat apuna tarvittavien säästöjen suunnittelussa.

Lisätietoja