Ohjeita Käsivarren erämaa-alueella liikkumiseen

Käytä polttopuita säästeliäästi, koska niiden tuominen erämaahan on erittäin kallista ja työlästä. Kuva: Ritva Saarensalmi

Rajanylitykset

Käsivarressa valtioiden rajat ovat monesti huomaamattomat. Rajoja ylitettäessään tulee ottaa huomioon, ettei kuljeta mukana tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä Tulliin (www.tulli.fi) hyvissä ajoin ennen suunniteltua vaellusta. Koirien vienti Norjaan ja Ruotsiin on tarkasti säädeltyä. Koiralle tarvittavat rokotukset ja madotukset löytyvät Elintarviketurvallisuusviraston sivuilta (www.evira.fi).

Moottorikelkkailu Käsivarressa

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokamiehenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä. 
 
Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin  tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa! 
 
Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.
 
Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (www.eraluvat.fi).
 
Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa (www.kilpisjarvenladut.fi)
 
Moottorikelkkailun kartat 
 

Koiravaljakolla Käsivarressa

Koiravaljakolla ajo on erämaa-alueella sallittua, mutta poronhoitoalueella on noudatettava erityistä varovaisuutta. Porojen häiritseminen on kiellettyä. Älä pysäytä valjakkoa porojen kohdalle edes valokuvausta varten. Erityisesti kevättalvella häirintä voi aiheuttaa merkittävää haittaa, ja johtaa korvausvaatimuksiin. Muista aina sulkea poroaitojen veräjät.
 
Ota muut kulkijat huomioon erityisesti tuvilla yöpyessäsi. Valjakkokoirien tuonti sisälle autio- ja varaustupiin on kielletty. Myös valjakkotoimintaan liittyvien varusteiden säilyttäminen tuvissa ja huoltorakennuksissa on kielletty.
 
Koirat on pidettävä aina kytkettynä. Koirat tulee kytkeä vähintään 50 metrin päähän tuvasta, eikä niitä saa kiinnittää huoltorakennuksiin. Tuvan astiaston käyttö koirien ruokinnassa on kielletty. Koiria ei saa pitää vesistöjen päällä, etteivät juomavedet saastu. 
 
Koirien jätökset tulee kerätä pois tupien läheisyyydestä. Jos tuvalla on koiraparkki, jätökset on laitettava sille tarkoitettuun jätelaatikkoon. Laatikkoon ei saa laittaa muuta jätettä. Koirien makuuolkien jättäminen tuvan pihapiirin on kielletty.
 
  • Koiravaljakkoyritystoiminta on luvanvaraista.
 

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelinten kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovat kattavia, Käsivarren erämaa-alueella on katvealueita. Tarkista verkon kattavuus omalta puhelinoperaattorilta. Katvealueilla saattaa auttaa, kun hakeutuu muuta maastoa korkeammalle avoimelle paikalle. Yleensä 850–900 m korkeudella alkaa Soneran verkko kuulua. 

Käsivarressa Norjan rajan lähellä saa aika helposti yhteyden Norjan verkon kautta, kun puhelimessa on automaattivalinta päällä. Vastaanottajan numeron edessä täytyy silloin olla maatunnus +358 ja puhelinnumero ilman ensimmäistä nollaa.

Joskus äärialueelta soitettaessa toimii, kun laittaa haluttuun numeroon tekstiviestin: soita minulle, ja pitää puhelinta mahdollisimman ylhäällä, jolloin puhelin saattaa ottaa puhelut vastaan. Puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi auttaa myös kuuluvuudessa. Kannattaa ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Suomen ja Norjan rajalla. Kuva: Jari Ylläsjärvi

Varusteet ja turvallisuus

  • Käsivarren erämaassa liikkuessa tulisi olla mukana ainakin kartta, kompassi ja asialliset retkeilyvarusteet retken pituuden mukaan. Muista, että tunturissa sääolot vaihtuvat hyvin äkkiä ja kesälläkin voi sataa lunta. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
  • Erämaassa retkeily on paljon vaativampaa kuin merkityillä reiteillä joten siellä liikkuessa tarvitsee retkeilykokemusta.
  • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmistasi esim. Kilpisjärven luontokeskukselle.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (www.melontajasoutuliitto.fi)  
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista sivu.
  • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
  • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
  • Retkeilyn ABC:

Sesonkiajat

  • Suosituimpia retkeilykuukausia ovat huhtikuu ja elokuu. Suosituin reitti on Kalottireitti.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet.