Ohjeita Käsivarren erämaa-alueella liikkumiseen

Käytä polttopuita säästeliäästi, koska niiden tuominen erämaahan on erittäin kallista ja työlästä. Kuva: Ritva Saarensalmi

Rajanylitykset

Käsivarressa valtioiden rajat ovat monesti huomaamattomat. Rajoja ylitettäessään tulee ottaa huomioon, ettei kuljeta mukana tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä Tulliin (www.tulli.fi) hyvissä ajoin ennen suunniteltua vaellusta. Koirien vienti Norjaan ja Ruotsiin on tarkasti säädeltyä. Koiralle tarvittavat rokotukset ja madotukset löytyvät Elintarviketurvallisuusviraston sivuilta (www.evira.fi).

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelinten kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovat kattavia, Käsivarren erämaa-alueella on katvealueita. Tarkista verkon kattavuus omalta puhelinoperaattorilta. Katvealueilla saattaa auttaa, kun hakeutuu muuta maastoa korkeammalle avoimelle paikalle. Yleensä 850–900 m korkeudella alkaa Soneran verkko kuulua. 

Käsivarressa Norjan rajan lähellä saa aika helposti yhteyden Norjan verkon kautta, kun puhelimessa on automaattivalinta päällä. Vastaanottajan numeron edessä täytyy silloin olla maatunnus +358 ja puhelinnumero ilman ensimmäistä nollaa.

Joskus äärialueelta soitettaessa toimii, kun laittaa haluttuun numeroon tekstiviestin: soita minulle, ja pitää puhelinta mahdollisimman ylhäällä, jolloin puhelin saattaa ottaa puhelut vastaan. Puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi auttaa myös kuuluvuudessa. Kannattaa ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Suomen ja Norjan rajalla. Kuva: Jari Ylläsjärvi

Varusteet ja turvallisuus

  • Käsivarren erämaassa liikkuessa tulisi olla mukana ainakin kartta, kompassi ja asialliset retkeilyvarusteet retken pituuden mukaan. Muista, että tunturissa sääolot vaihtuvat hyvin äkkiä ja kesälläkin voi sataa lunta. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
  • Erämaassa retkeily on paljon vaativampaa kuin merkityillä reiteillä joten siellä liikkuessa tarvitsee retkeilykokemusta.
  • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmistasi esim. Kilpisjärven luontokeskukselle.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (www.melontajasoutuliitto.fi)  
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista sivu.
  • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
  • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
  • Retkeilyn ABC:

Sesonkiajat

  • Suosituimpia retkeilykuukausia ovat huhtikuu ja elokuu. Suosituin reitti on Kalottireitti.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet.