Tapahtumia Käsivarressa

Saanan portaat

Huonokuntoiset Saanan portaat on purettu. Uusia portaita suunnitellaan, ja ne valmistuvat  vuoden 2019 aikana. (Päivitetty 31.7.2018).

Tupien varaus 

Tupia voi varata Tunturi-Lapin luontokeskuksesta, Kilpisjärven luontokeskuksesta  tai palvelunumerosta 020 69 2424. Varaustupien hinta on noussut vuoden 2018 alussa. Uusi hinta on 12 €/yö/hlö.

​​​Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä aina kiinni tai välittömästi kytkettävissä. Pidä koirasi siis mieluiten aina kytkettynä, jos et ole täysin varma sen hallinnasta. (Päivitetty 25.1.2018)

Varovaisuutta tulen käsittelyyn!

Saarijärven varaustuvalla oli uhkaava vaaratilanne, kun joku oli ajattelemattomuuttaan jättänyt puita kuivumaan kuuman kamiinan viereen. Palohälytin ja savu saivat paikalle tulleet retkeilijät hälyttämään VPK:n avaamaan lukitun varaustuvan ja sammuttamaan palonalun. Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä. (Päivitetty 14.3.2017)

Tulipalon syttyminen oli lähellä Saarijärven autituvalla. Kuva: Palolaitos

Retkikartasta reitit löytyvät helposti 

Katso kartasta (www.retkikartta.fi). Karttaa ei voi ladata mobiililaitteelle, mutta maastoa varten kannattaa ottaa retkikohteesta puhelimen näytöltä kuvankaappaus, jolloin se on tallessa puhelimen valokuvakansiossa.

Torisenon silta käyttökiellossa

Torisenon riippusilta Norjan rajalla on huonokuntoisena käyttökiellossa. (Päivitetty 25.1.2018)

Roskatonta retkeilyä myös Käsivarressa

Kaikki varmaan muistavat, että Suomen suojelualueilla on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten!

Moottorikelkkailu Käsivarressa

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokamiehenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä. 
 
Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin  tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa! 
 
Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.
 
Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (www.eraluvat.fi).
 
Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa (www.kilpisjarvenladut.fi)
 
Moottorikelkkailun kartat 
 

Koiravaljakolla Käsivarressa

Koiravaljakolla ajo on erämaa-alueella sallittua, mutta poronhoitoalueella on noudatettava erityistä varovaisuutta. Porojen häiritseminen on kiellettyä. Älä pysäytä valjakkoa porojen kohdalle edes valokuvausta varten. Erityisesti kevättalvella häirintä voi aiheuttaa merkittävää haittaa, ja johtaa korvausvaatimuksiin. Muista aina sulkea poroaitojen veräjät.
 
Ota muut kulkijat huomioon erityisesti tuvilla yöpyessäsi. Valjakkokoirien tuonti sisälle autio- ja varaustupiin on kielletty. Myös valjakkotoimintaan liittyvien varusteiden säilyttäminen tuvissa ja huoltorakennuksissa on kielletty.
 
Koirat on pidettävä aina kytkettynä. Koirat tulee kytkeä vähintään 50 metrin päähän tuvasta, eikä niitä saa kiinnittää huoltorakennuksiin. Tuvan astiaston käyttö koirien ruokinnassa on kielletty. Koiria ei saa pitää vesistöjen päällä, etteivät juomavedet saastu. 
 
Koirien jätökset tulee kerätä pois tupien läheisyyydestä. Jos tuvalla on koiraparkki, jätökset on laitettava sille tarkoitettuun jätelaatikkoon. Laatikkoon ei saa laittaa muuta jätettä. Koirien makuuolkien jättäminen tuvan pihapiirin on kielletty.
 
  • Koiravaljakkoyritystoiminta on luvanvaraista. 

 

Päivän sää

Kelikameran kuvaa paikasta Kilpisjärvi, Enontekiö. (www.liikennetilanne.
liikennevirasto.fi)