Hienoja löytöjä! Kuva: Markus JääskeläinenHelvetinjärven kansallispuiston reiteillä koululaiset kohtaavat syviä rotkolaaksoja, jyrkkiä kallioseinämiä, vanhoja aihkimäntyjä sekä laajan kirjon suomalaista metsämaisemaa.  Helvetinkolu päivätupineen on oivallinen paikka levähtää ja nauttia jylhän kauniista maisemista. Haukanhiedan telttailualueelle sopii isompikin ryhmä leiriytymään ja keittokatoksessa valmistuvat maittavat retkiateriat. Puisto soveltuu hyvin päivän tai muutaman yön retkelle niin pienille kuin isommille koululaisille.

Aineistot

 • Helvetinjärven kansallispuisto -esite (julkaisut.metsa.fi)
 • Ennakkotehtäviä Helvetinjärven kansallispuistoon retkeä suunnitteleville (julkaisut.metsa.fi)
  • Materiaali on suunnattu 5.-9.-luokkalaisille. Erilliset versiot opettajille ja oppilaille.
 • Sanni Saukon salaisuus -peli (www.ekokumppanit.fi)
  • Eskari-ikäisille sekä 1.-3. –luokkalaisille suunnattu sivusto, jolla opitaan hauskan pelin avulla tunnistamaan pirkanmaalaisia kasveja ja eläimiä.
 • Seikkailu suolla – oppimistehtäviä kouluun ja suoretkelle (julkaisut.metsa.fi)
  • Suoverkosto LIFE-hankeessa toteutettu tehtävävihko sisältää oppimateriaalia hyödynnettäväksi sekä koulussa että suoretkillä.
 • Helvetinjärvelle suuntautuvaa retkeä voit suunnitella myös Helvetinjärvi – Seitseminen –ulkoilukartan (1:20 000) avulla.
 • Lapset ja nuoret pääsevät tutuiksi eränkäyntiin suorittamalla Eräpassin (www.eraluvat.fi), jonka opetuspaketit on suunnattu eri ikäkausille: 1.–3. lk., 4.–6. lk., yläkoulu ja lukio. Eräpassin aihekokonaisuudet ovat luonnossa liikkuminen, jokamiehenoikeudet, kalastus ja riistanhoito.
 • Lapset ja nuoret pääsevät tutuiksi eränkäyntiin suorittamalla Eräpassin (www.eraluvat.fi), jonka opetuspaketit on suunnattu eri ikäkausille: 1.–3. lk., 4.–6. lk., yläkoulu ja lukio. Eräpassin aihekokonaisuudet ovat luonnossa liikkuminen, jokamiehenoikeudet, kalastus ja riistanhoito.
 • Suomen Ladun Luokasta luontoon -materiaali (www.suomenlatu.fi)

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla on rajoituksia kasvien keräämiseen ja eläinten tutkimiseen. Tutustu Helvetinjärven kansallispuiston sääntöihin ja ota tarvittaessa yhteyttä Seitsemisen luontokeskukseen.

Luonto-opastukset

Kansallispuiston yhteistyöyrityksiltä voi tiedustella luonto-opastuksia ja vauhdikkaita leirikouluohjelmia.

Retkivinkit

Puiston pohjois- ja itäosissa on merkittyjä reittejä ja luontopolku, jotka johdattavat kulkijan Helvetinjärven jylhiin maisemiin. Maasto on paikoin haastavaa, mikä kannattaa ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa: tukevat kengät, vesipullo ja kiireetön aikataulu ovat perusvarusteet Helvetinjärvellä.

Ruokailut

Helvetinjärvellä on useita tulentekopaikkoja, joilla voi nauttia eväitä nuotion loimussa. Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä myös tulentekopaikoilla. Haukanhiedalla ja Ruokkeenharjulla on kaivo. Katso kaivojen tilanne ajankohtaista-sivulta.

Majoitus

Helvetinjärvellä on useita telttailualueita. Yhteistyöyrittäjät tarjoavat majoitusta kansallispuiston lähialueilla. Tutustu yöpymismahdollisuuksiin tarkemmin Helvetinjärven kansallispuiston palvelut -sivulla.