Henkilö kantaa toista reppuselässä hiekkarannalla.
Tulva Haukanhiedan ja Iso Ruokejärven välillä

(Päivitetty 21.8.2022)

Reipas on tulva on Haukanhiedan ja Iso Ruokejärven välisellä reittiosuudella. Vaatii korkeavartisia kumikenkiä tai pitää ottaa kengät ja sukat pois jalasta.

Helvetinjärvellä kunnostetaan reittejä ja rakennetaan

(Päivitetty 30.9.2022)

Helvetistä itään -luontopolulla reitin kestävöintitöitä syksyllä 2022 

Aloitamme Helvetistä itään -luontopolun pohjoisella reittiosuudella reitin kestävöintityöt syksyllä 2022. Työ valmistuu marraskuun loppuun mennessä. 
Reitiltä poistetaan kiviä ja sitä sorastetaan helppokulkuisemmaksi. Reitin varrella numeroita ja värimerkkejä, jotka liittyvät kunnostustyöhön. Ethän koske merkintöihin!
Kun kestävöintityöt alkavat, Helvetistä itään -luontopolun pohjoinen reittiosuus tulee olemaan poissa käytöstä. Helvetin Portilta Helvetinkolulle pääsee kuitenkin luontopolun eteläistä reittiosuutta pitkin. Eli Helvetinkolulle pääsee kulkemaan koko työmaan ajan.

Tiedotamme töiden aloituksesta ja reittien muutoksista etukäteen täällä sekä Facebook-sivuillamme.

Haukanhiedalle rakennetaan uusia keittokatoksia

Haukanhiedalla alkaa kahden uuden keittokatoksen rakennustyöt 22.8. alkaen. Haukanhiedalla voi työmaasta huolimatta retkeillä ja leiriytyä normaalisti. Vanha keittokatos on käytössä siihen asti, kunnes uudet keittokatokset valmistuvat.

Ajankohtaista retkille

(Päivitetty 2.9.2022)

 • Haukanhiedan kaivovesi on tutkittu ja vesi on hyvää talousvettä.
 • Ravintola Helvetin Portti (facebook.com/helvetinportti) palvelee syys-lokakuussa viikonloppuisin la ja su klo 12-17.
 • Jos olet suuntaamaassa Helvetistä itään luontopolulle, eli haluat mennä lyhintä reittiä Helvetinkolulle, aja Helvetin Portin pysäköintialueelle osoitteeseen Helvetinkoluntie 775, Ruovesi. Navigaattorit usein ohjaavat väärälle puolelle kansallispuistoa.
 • Lataa tai tulosta kartta mukaan retkellesi (pdf 715 kt, julkaisut.metsa.fi)
 • Helvetinkolulta Luomajärvelle menevää reittiä on kunnostettu. Pitkoksia on uusittu ja reittiä on uudelleen linjattu maastoon. Uusi reittiosuus on viitoitettu.
 • Muista tarkastaa voimassa olevat metsäpalovaroitukset ennen retkeä: Ilmatieteenlaitos (ilmatieteenlaitos.fi) Jos metsäpalovaroitus on voimassa, tulet saa tehdä ainoastaan Haukanhiedan tai Luomanlahden hormillisiin ja katettuihin keittokatoksiin tai Helvetinkolun päivätuvan sisällä olevaan tulisijaan.

Tervetuloa 40-vuotiaaseen Helvetinjärven kansallispuistoon!

Mitä Helvetinjärvellä kannattaa nähdä? Mikä reitti kannattaa kulkea? 
Katso vinkkimme parhaista kohteista juuri sinulle!

Helvetinjärvi 40 vuotta, juhlalogo.

Helvetinjärven must see -kohteet

Oletko tulossa ensimmäistä kertaa Helvetinjärvelle?
Siinä tapauksessa sinun tulee ehdottomasti nähdä Helvetinkolun rotko ja näköalapaikalta avautuva maisema Isolle Helvetinjärvelle. Aloita retkesi Kankimäestä eli Helvetin Portilta. Sieltä lähtee Helvetistä itään -luontopolku, joka on yhteensä 4 km pitkä ympyräreitti Helvetinkolulle ja takaisin. Jos sinulla on koko päivä aikaa tai aiot yöpyä kansallispuistossa, niin Helvetinkolulta kannattaa suunnata vielä Haukanhiedan hiekkarannalle. Haukanhiedalla pääsee uimaan ja siellä on myös telttailu sallittua. Jos kävelet Helvetin Portilta Helvetinkolun kautta Haukanhiedan hiekkarannalle ja takaisin, matkaa tulee yhteensä noin 15 km.

 • Lähtöpisteen osoite: Helvetinkoluntie 775, Ruovesi.

Rentoutumista luonnonhelmassa

Haluaisitko grillailla, chillailla, ottaa aurinkoa ja uida?
Haukanhiedan upea luonnonhiekkaranta on kesällä suosittu ajanviettopaikka, jossa viihtyvät niin lapsiperheet kuin kaveriporukatkin. Pikkuhiljaa syvenevältä rannalta on helppo lähteä sup-lautailemaan järvelle. Rannalla on kaksi tulentekopaikkaa, keittokatos, kaivo sekä kuivakäymälät. Myös telttailu on sallittua Haukanhiedalla ja se onkin kansallispuiston suosituin telttailualue. 
Jos haluat yhdistää rantapäivääsi patikointia, Haukanhiedalta lähtee reittejä kahteen suuntaan: länteen kohti Heinälahtea ja itään kohti Helvetinkolua.

 • Huomioithan, että reitit eivät ole ympyräreittejä, joten paluu Haukanhiedalle tapahtuu samaa reittiä pitkin.
 • Huomioithan myös, että tulenteko on sallittua ainoastaan virallisilla tulentekopaikoilla. Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikaan tulen saa tehdä vain keittokatoksen tulisijaan. Roskat tulee viedä mukanaan pois maastosta.

Sykkeen nostoa

Haluatko kuntoilla ja saada hien pintaan upeassa luontokohteessa?
Helvetinjärven kansallispuiston maasto on erityisesti Helvetinkolun päässä korkeuserojen vuoksi haastava. Reitistö soveltuu erittäin hyvin polkujuoksemiseen ja rapuissa treenailuun. Aloita juoksuretki Kankimäestä eli Helvetin Portilta ja juokse Helvetinkolun kautta Haukanhiedalle ja takaisin. Matkaa tulee yhteensä noin 15 km. 

 • Myös maastopyöräily on reitistöllä sallittua, mutta huomioithan, että reitistö on tekninen eli siellä on portaikkoja, juurakoita ja jyrkkiä rinteitä. 

Uusia paikkoja tutkittavaksi

Oletko jo nähnyt Haukanhiedan ja Helvetinkolun? Kaipaatko hieman rauhallisempia reittejä kuljettavaksi?
Siinä tapauksessa suosittelemme suuntaamaan Luomajärvelle tai Heinälahteen. 
Heinälahti sijaitsee puiston luoteisosassa. Siellä on viehättävä telttailualue rantakallioiden välissä. Heinälahteen on parin kilometrin patikkamatka Haukanhiedan pysäköintialueelta. 
Luomajärven telttailualue sijaitsee puiston itäosassa. Luomajärvelle kannattaa lähteä Helvetin Portilta eli Kankimäen pysäköintialueelta. Helvetin Portilta on matkaa Luomajärven telttailualueelle alle 6 km. Sekä Heinälahdesta että Luomajärveltä on mahdollista lähteä tekemään pidempää vaellusta Pirkan taipaleen reitistöä hyödyntäen.

 • Huomioithan, että Pirkan taipaletta kulkevalla tulee olla alueen maastokartta ja kartan lukemisen taito.

Ravintola- ja majoituspalvelut

Haluatko yöpyä katon alla tai nauttia muista alueen matkailupalveluista?
Helvetinjärvellä on monen tasoisia ja monen kokoisia mökkejä vuokrattavissa. Puiston sisällä, lähellä Haukanhietaa sijaitsee Metsähallituksen erittäin suosittu Hiedanmaja, joka on sähkötön eräkämppä. Aivan puiston länsirajalla sijaitsee toinen eräkämppä, Lomarenkaan vuokraama Haukkajoen kämppä (lomarengas.fi). Puiston itäpuolella Helvetistä itään-luontopolun lähtöpisteessä sijaitsee Ravintola Helvetin Portti (helvetinportti.fi) palveluineen. Helvetin Portin yrittäjä vuokraa alueella useita erilaisia mökkejä sekä tarjoaa caravan-alueen palvelut. Lähellä kansallispuiston pohjoisrajaa on puolestaan Kaitajärven tilan (kaitajarventila.fi) vuokramökkejä.

Helppokulkuiset kohteet

Helvetinjärvellä ei ole vielä esteettömiä reittejä, mutta Haukanhiedan hiekkarannalle kulkee pysäköintialueelta puomitettu hiekkatie, jota pitkin pääsee kulkemaan esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. Haukanhiedalla on keittokatos ja kaksi tulentekopaikkaa. 
Myös Ravintola Helvetin Portin ympäristö on helppokulkuista hiekkakenttää. Ravintolaan pääsee asioimaan esteettömästi ja pihapiirin wc on esteetön.

Uutisia Helvetinjärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Helvetinjärvi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.