Ajankohtaista Helvetinjärvellä

Äänitä linnunlaulua Helvetinjärvellä - opit uutta ja autat tiedettä!

(Julkaistu 13.4.2024)

Helvetinjärven kansallispuiston Helvetistä itään -reitillä on kaksi lintujen pistelaskentapaikkaa, joissa voi nauhoittaa lintujen laulua. Jyväskylän yliopistolla kehitetyllä Muuttolintujen kevät -mobiilisovelluksella äänitetään viisi minuuttia pitkä nauhoitus, jonka päätteeksi tekoäly kertoo ja näyttää valokuvilla, mitä lintuja ympäristöstä kuului. Äänityksen jälkeen nauhoitteen voi lähettää sovelluksessa Jyväskylän yliopistolle tutkimuskäyttöä varten. Nauhoitteista saadaan tärkeää tietoa alueen linnustosta.

Outdoor Express -bussit liikennöivät kesän aikana Tampereelta Helvetinjärvelle!

(Julkaistu 10.4.2024)

Outdoor Express -bussit liikennöivät kesäkaudella Tampereelta Helvetinjärvelle. Bussit kulkevat toukokuusta elokuun loppuun joka kolmas viikonloppu lauantaisin ja sunnuntaisin. Helvetinjärvelle ajetaan yksi meno-paluu kumpanakin viikonlopun päivänä. Bussi lähtee Tampereelta klo 10.15 ja paluukyyti Helvetinjärveltä lähtee klo 17:15. Lähtöpaikkana Tampereella on Tampereen Rautatieaseman edusta. Matkalla välipysäkki Linnainmaa C/B. Helvetinjärveltä paluukyyti lähtee ravintola Helvetin Portin luota.

Huomioithan, että voit myös tulla lauantaina ja palata sunnuntaina. Yövy maastossa tai vaikka Helvetin Portin mökeissä (helvetinportti.fi).

Outdoor Expressin aikataulut ja liput (outdoorexpress.fi)

Pieni punainen mökki mäntyjen keskellä.
 

Vinkit retkille!

(Päivitetty 10.4.2024)

  • Polut ovat pääosin lumisia ja jäisiä. Sulaa on vasta paikoitellen. Varaudu siis pitäväpohjaisilla ja pitkävartisilla kengillä. Kun lumet sulavat, syntyy myös tulvia. 
  • Jos olet suuntaamassa Helvetistä itään luontopolulle, eli haluat mennä lyhintä reittiä Helvetinkolulle, aja Helvetin Portin pysäköintialueelle osoitteeseen Helvetinkoluntie 775, Ruovesi. Navigaattorit usein ohjaavat väärälle puolelle kansallispuistoa.
  • Haukanhiedalle ei ole aurattu talven aikana tietä, joten sinne ei vielä pääse!
  • Lataa tai tulosta kartta mukaan retkellesi (pdf 715 kt, julkaisut.metsa.fi)
  • Helvetinkolun päivätuvan takka ja liesi ovat käyttökiellossa, koska hormi on rikki. Helvetinkolun rannasta on purettu huonokuntoinen laituri.
  • Kertaa ennen retkeä Retkietiketti!

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

  • Skutsirasti löytyy Helvetinjärven kansallispuiston Haukanhiedalta.  

Uutisia Helvetinjärveltä

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Helvetinjärvi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.