Helvetinjärven aktiviteetit

Patikoidessasi luontopolkua Helvettiin ja takaisin eteesi avautuu ikiaikainen maisema, jonka jylhät kalliojyrkänteet ja niiden lomassa kimmeltävät järvet ovat sytyttäneet monen taiteilijan luomisvoiman. Alhaalta nouseva savun tuoksu paljastaa jonkun jo nauttivan eväitään Helvetinkolun päivätuvalla. Kesäpäivän kruunaa kiireetön lekottelu Haukanhiedan avaralla hiekkarannalla.

Nähtävyydet ja näköalat

Talvinen maisema korkean mäen päältä alas jäätyneelle järvelle. Puut ja järvi ovat lumen peittämiä.

Helvetinjärven kansallispuiston aarre ovat sen upeat maisemat: syvät rotkolaaksot, jyrkkärantaiset järvet ja pienet metsälammet. Puiston kaksi rotkolaaksoa syntyivät 150–200 miljoonaa vuotta sitten maankuoren halkeamien ja siirrosten tuloksena. Tunnetuin maisema avautuu jylhän Helvetinkolun rotkon ylätasanteelta, josta näkee alas kolun pohjalle ja Isolle Helvetinjärvelle. Helvetinkolu oli tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla.

Syksyinen kuuluisa maisema jylhän Helvetinkolun-kallion päältä alas Isolle Helvetinjärvelle. Kaksi retkeilijää tauolla kallioiden päällä.

Helvetinkolua pohjoisempaan siirroslinjaan on muodostunut kapeiden ja jyrkkärantaisten rotkojärvien jono, jonka kalliojyrkänteet nousevat paikoin pystysuorina seinäminä kymmenien metrien korkeuteen järvien vedenpinnasta. Etelämpänä kansallispuistossa maisema muuttuu alavammaksi ja Haukanhiedan valoisalla hiekkarannalla lepäillessään voi lepuuttaa silmiään Haukkajärven laajalla järvenselällä.

Luontopolku

Helvetistä itään -luontopolku (4 km) vie kulkijan läpi puronvarsikuusikon ja valoisien mäntymetsien, ohi suopainanteiden kohti Helvetinkolun jyrkkää rotkolaaksoa. Reitin varrella voit ihastella sateen elvyttämää vesiputousta tai istahtaa pöytäpenkin ääreen tauolle kauniissa suomaisemassa. Luontopolun opastaulut perehdyttävät sinut alueen luontoon ja kulttuurihistoriaan. Polun varrella on tulentekopaikka ja päivätupa. Lähtöpaikan ravintola on auki kesäisin.

Retkeilijä kulkee polulla kuusikossa hihnassa olevan koiran kanssa.

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Kurkista kivenkoloon, silmäile suonreunaa. Geokätköjä etsimällä retkipäivään saa lisää jännitystä ja ripauksen seikkailua.
 • Hiihto: Kansallispuistossa voi hiihtää avaamalla itse latunsa maastoon. Puiston eteläpuolella kulkee kelien salliessa Ylöjärven kaupungin ja Ruoveden kunnan ylläpitämä Kuru–Ruovesi-hiihtoreitti.
 • Kalastus: Järvissä ja lammissa saa onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella ilman erillistä lupaa. Viehekalastus on kielletty.  
 • Kiipeily: Puiston pohjoisosassa Sammakkolammin itäpuolella voi harrastaa kiipeilyä ja laskeutumista. Kiipeilykallion ylätasanteelle pääsee Helvetinkolulta Karhukalliolle vievältä polulta ja alatasanteelle Ruokkeenharjulle johtavalta polulta. Köysistö on purettava pois kiipeilyn jälkeen!
 • Jääkiipeily: Ison Helvetinjärven pohjoispään länsirannalla on ainoa jääkiipeilyyn sopiva jääputous, jossa voi kiipeillä 15.3. saakka. Kansallispuiston muilla kallioilla kiipeily on kielletty kallioluonnon suojelemiseksi. Lisätietoja turvallisesta kiipeilystä ja laskeutumisesta.
 • Lumikenkäily: Talvisen kansallispuiston tunnelmasta voit nauttia omatoimisella lumikenkäretkellä. Muistathan, että maastossa on paikoin jyrkkiä korkeuseroja.
 • Marjastus ja sienestys: Hae puistosta puhtaat metsän antimet ruokapöytääsi. Marjastus ja sienestys on kansallispuistossa sallittu muualla paitsi Haukkajärven rajoitusosassa lintujen pesimäaikana 15.4.–31.7.
 • Oppimaan luontoon: Kirjoista opittu herää eloon luontoretkellä. Helvetinjärvi on luontopolkuineen ja taukopaikkoineen oiva kohde koululaisille. Yhteistyöyrittäjät tarjoavat alueella monipuolista ja vauhdikasta ohjelmaa.
 • Patikointi: Mainio päiväretkien kohde: noin 40 km merkittyjä reittejä (4–11 km), jotka ovat suurten korkeuserojen vuoksi paikoin vaativia.
 • Pyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
 • Uinti: Molskis! Uiminen on sallittu kaikissa kansallispuiston järvissä ja lammissa. Virallista uimavalvontaa ei ole. Lapsiperheille sopii Haukkajärven Haukanhieta. Kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa.
 • Vaellus: Helvetinjärven kansallispuiston reitit yhdistyvät Pirkan Taival -retkeilyreitistöön (300 km), jota pitkin pääsee vaeltamaan Ruoveden, Kurun ja Virtojen suuntiin ja Seitsemisen kansallispuistoon saakka. Vaeltaja voi yöpyä teltassa, laavuilla tai yhteistyöyrittäjän vuokrakämpässä.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Helvetinjärven kartan Retkikartta.fi:ssä.