Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston merkityt reitit kulkevat alueen pohjois- ja itäosassa. Retken voi aloittaa kätevästi pysäköintialueilta Haukanhiedalta (puiston länsiosa, Ruovesi) tai Kankimäeltä (Helvetinkoluntie 775, 34600 Ruovesi). 

Luontopolku

 • Helvetistä itään - luontopolku Kankimäestä Helvetinkolulle, 4 km, rengasreitin suositeltu kulkusuunta on vastapäivään. Erkaannuttuaan Kankimäestä tulevalta metsätieltä polun pohjoinen osa kiemurtelee läpi puronvarsikuusikon, halki valoisten mäntymetsien ja ohi suopainanteiden kohti jylhää rotkolaaksoa. Helvetinkolulta aukeaa upea näkymä Iso Helvetinjärvelle. Polun eteläinen osa vie kulkijan yli märkien nevojen ja kituliaiden rämemänniköiden sekä halki puronvarsimetsien lopulta Kankimäkeen johtavalle metsätielle. Reitin varrella voi ihastella sateisista keleistä elpyvää vesiputousta tai istahtaa pöytäpenkin ääreen ja pitää tauon kauniissa suomiljöössä, jossa voi havaita merkkejä mm. pehkuturpeen nostosta.  Polun varrella on alueen luonnosta ja kulttuurihistoriasta kertovat luontopolkutaulut.
  • Palvelut: Kankimäellä Ravintola Helvetin Portti, Helvetinkolulla tulentekopaikka ja päivätupa. Päivätupa ja tulentekopaikka sijaitsevat järven rannassa, joten tuvalla käynti edellyttää n. 200-askelmaisten portaiden kulkemista edestakaisin.

Retkeiljä juo kuksasta päivätuvan pöydän äärellä. Puut palavat isolla liekillä tulisijassa.

Muut reitit

 • Reitti Haukanhiedalta Helvetinkolulle ja takaisin, 11 km, lähtee Haukkajärven kaakkoisrannalta ja kulkee ylös mäenharjanteille ja alas rotkolaaksojen pohjille. Maasto on mäkisyyden vuoksi paikoin hyvin haastavaa, joten retkeen on syytä varata reilusti aikaa. Jyrkimmissä rinteissä on portaat.
  • Palvelut: Haukanhiedalla vesipiste, keittokatos sekä telttailualue ja tulentekopaikka, Isolla Ruokejärvellä telttailualue, Helvetinkolulla tulentekopaikka ja päivätupa.
 • Usva nousee järveltä aamuruskon tai iltaruskon aikaan. Keskellä järveä on pieni luoto, missä kasvaa neljä mäntyä.Pirkan Taipaleen retkeilyreitistö, 300 km, jakautuu useisiin reitteihin, ja sopivia retken lähtö- tai päätepaikkoja ovat esim. Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistot. Reitti myös yhdistää nämä kaksi puistoa.

Muita retkivinkkejä

 • Merkittyjä edestakaisia reittejä kulkee myös Helvetinkolulta kaakkoon Luomanlahden suuntaan sekä Iso Ruokejärven läheltä luoteeseen. Haukanhiedalta lähtee reitti länteen Heinälahden suuntaan. Nämä reitit ovat osa Pirkan taival-reitistöä ja jatkuvat kansallispuiston ulkopuolella.
 • Omat polut. Kansallispuiston alueella voi retkeillä kartan ja kompassin kanssa myös merkittyjen polkujen ulkopuolella. Haukkajärven rajoitusosa, jossa kulku on kokonaan kielletty 15.4. - 31.7., on merkitty ulkoilu- ja esitekarttoihin.
 • Retkikohteet lastenvaunujen ja/tai pyörätuolien kanssa: Helvetinjärven kansallispuiston maasto on mäkisyytensä vuoksi haastavaa. Kulku on esteetöntä vain Haukanhiedalla ja sen lähiympäristössä. Pyörätuolilla liikkuvalle suositellaan avustajaa.
 • Talvella Helvetinjärven kansallispuiston rauhassa voi liikkua jalan, hiihtäen ja lumikengillä. Puiston alueella runkotiet aurataan. Polkuja ei ylläpidetä talvisin, mutta polku Kankimäeltä Helvetinkolulle on usein kuljettavissa ympäri vuoden. Puiston eteläpuolella kulkee kelien salliessa Kuru-Ruovesi -hiihtoreitti, jonka huollosta vastaa Ylöjärven kaupunki (ylojarvi.fi) ja Ruoveden kunta (ruovesi.fi).

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Helvetinjärven kartan Retkikartta.fi:ssä.

Helvetinjärven esite 


Pdf 546 kt (julkaisut.metsa.fi)

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Helvetinjärvi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.