Esteetön Seitseminen

Seitsemisen kansallispuiston vanhat metsät ja suoalueet ihastuttavat.  Parhaiden nähtävyyksien äärelle on tehty monipuolisia esteettömiä palveluja. Saari-Soljasella ja Kirkaslammella on esteettömät palvelurakenteet. Myös Seitsemisen luontokeskukseen ja Koveron pihapiiriin voi tutustua avustajan kanssa esteettömästi. Esteettömät palvelurakenteet ovat käytettävissä kesäaikaan. 

Seitsemisen luontokeskus 

Retki kannattaa aloittaa Seitsemisen luontokeskuksesta, josta saat vinkit retkellesi. Luontokeskuksen Metsän siimes -luontonäyttelyyn sekä kahvilaan ja wc-tiloihin pääsee esteettömästi. Esteetön pysäköintipaikka sijaitsee luontokeskuksen pihapiirissä.  

Rakennuksen sisäänkäynti on vaativa ulko-ovien ja tuulikaappien vuoksi. Suosittelemme avustajaa mukaan vierailulle. 

Seitsemisen esteetön luontoreitti  

Kaksi henkilöä kävelevät puurakenteisella, leveällä reitillä.Saari-Soljasen esteetön reitti (500m/suunta) esittelee upean Soljasen suoalueen suolampineen. Reitin varrella on puurakenteinen katselulava sekä onkilaituri. 

Pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä. 
 

Muut helppokulkuiset reitit 

Avustajan kanssa voi kulkea myös Kirkas-Soljasen pysäköintialueelta pyöräilyreittiä pitkin pohjoiseen. Reitti kulkee vanhaa metsäautotietä pitkin koko matkan Kivijärventielle asti eli 5 km suuntaansa. Myös Pitkäjärven pysäköintialueelta etelään noin kilometrin verran voi kulkea avustajan kanssa pyöräilyreittiä pitkin. Reittiosuus kulkee vanhaa metsäautotietä pitkin. Huomioithan, että näillä reittiosuuksilla saattaa kulkea myös pyöräilijöitä ja ratsastajia. 

Multiharjun Aarnipolkua ei ole tehty esteettömäksi, mutta se on helppokulkuinen. Pitkososuuksilla on kolme leveää lankkua vierekkäin. Reitillä on korkeuseroja, mutta reitti on leveä ja tasoitettu. Reitin itäisellä osuudella on yksi portaikko. Pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä.  

Seitsemisen kansallispuiston kaikki reitit 

Muut esteettömät palvelut 

Koveron perinnetila 

Koveron kruununmetsätorppa on Seitsemisen kansallispuiston suosituin nähtävyys. Perinnetila on avoinna kesäkaudella. 

Koveron pihapiiriin pääsee noin 50 metrin päässä sijaitsevalta pysäköintialueelta esteettömästi, mutta avustaja on hyvä olla mukana. 

Rakennuksiin on korkeiden kivijalkojen ja portaiden vuoksi hankala päästä. 

Esteetön kuivakäymälä löytyy Koveron pysäköintipaikan reunalta.  

Kirkaslampi 

Kirkaslampi on helposti saavutettava viehättävä suolampi Seitsemisentien varrella. 

Lammen rannalla on esteetön keittokatos ja katoksen ympäristö on tasaista hiekkakenttää. Reitti pysäköintialueelta keittokatokselle (50 m) on esteetön. Pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä. 

Lautarakenteinen keittokatos, jossa etuseinä on avoin. Tulentekopaikka sijaitsee keskellä katosta. Katoksessa on kaksi pöytää ja penkit.
 

Yhteistyöyrittäjien tarjoamat esteettömät palvelut 

Seitsemisen yhteistyöyrityksiltä voi tiedustella opastettuja retkiä myös pyörätuolin kanssa liikkuville, näkövammaisille, lasten kanssa retkeileville ja aloitteleville retkeilijöille. Tutustu Seitsemisen yhteistyöyritysten palveluihin.