Seitseminen tarjoaa oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia luonnosta ja historiasta sekä monipuolista puuhaa upeassa ympäristössä. Seitsemisen luontokeskuksesta saat tietoa ja mainiot retkivinkit. Kurkista entisajan elämään Koveron perinnetilalla.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Luontokeskukseen tutustuminen

Seitsemisen luontokeskus on mahtava tietopankki, jossa voit tutustua muun muassa eteläisen Suomenselän monipuoliseen luontoon Metsän siimes- ja Metsäretki -näyttelyissä. Lisäksi keskuksesta saa alueen retkeilyesitteitä.

Retkipäivä on mukava päättää herkutteluhetkeen luontokeskuksen kahvilassa. Majoittuminen onnistuu luontokeskuksen pihassa sijaitsevassa majatalossa. 

Perinnetilaan tutustuminen  

Koveron idyllisellä kruununmetsätorpalla aika on pysähtynyt 1930-luvulle. Lähiniityillä laiduntavat lampaat, ja kasvimaalla kukoistavat vanhat mauste-, lääke- ja koristekasvit. Talonväen opastuksella tutustut pihapiirin rakennuksiin ja entisajan elämänmenoon. Ryhmille on tilattava esittely etukäteen.

Vanha puurakennus jonka edustalla on kaksi koivua ja puuaita.
 
Koveron tila sijaitsee Seitsemisen kansallispuiston länsiosassa, Seitsemisentien varrella. Perinnetila on avoinna kesäkaudella. Talven ajaksi elämä tilalla hiljenee, mutta pihapiiriin voi tutustua omatoimisesti.
 

Oppimaan luontoon  

Aarniometsän siimeksessä ja suopursuntuoksuisilla soilla oppiminen sujuu kuin leikki. Rakenna mieleisesi päiväretki tai pidempi leirikoulu hyödyntämällä kansallispuiston ja luontokeskuksen runsasta tarjontaa. Kasvi- ja eläinkokoelmat, Kortesalon vuokratupa ja ainutlaatuiset oppimisympäristöt kansallispuiston poluilla ja perinnetilalla takaavat lapsille ja nuorille iloisia oivalluksia luonnosta ja historiasta. Alueen yhteistyöyrittäjät tarjoavat koululaisille vauhdikkaita ja opettavaisia ohjelmapaketteja. 
 

Muut aktiviteetit  

 • Geokätköily: Seitsemisen kansallispuistoon on piilotettu runsaasti geokätköjä, joiden etsintä vie kävijän hauskalle seikkailulle luontoon.
 • Hiihto: Kansallispuiston maastossa voi umpihankihiihtää. Pakkulakankaalla ja Multiharjulla hiihtäminen on sallittu reiteillä, mutta Iso-Seitsemisjärven ja Soljasten rajoitusosalla kulku on kokonaan kielletty 1.4.–15.7.
 • Kalastus: Kansallispuiston lammissa saa onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella ilman erillistä lupaa. Viehekalastus on kielletty.
 • Lumikenkäily: Talvella voi nauttia kansallispuiston rauhasta myös lumikengillä. Yhteistyöyrittäjiltä voi vuokrata lumikenkiä.
 • Luontopolut: Kolmella luontopolulla (1,8–2 km) tutustut soiden saloihin, runojen rytmiin ja ikimetsän ihmeisiin.
 • Marjastus ja sienestys: Poimi metsän marjat ja sienet koriisi!
 • Melonta: Seitsemisen pohjoispuolella sijaitseva Aurejärvi soveltuu mainiosti 1–2 päivän melontaretkille. Järvi on osittain luonnonsuojelualuetta. Yhteistyöyrittäjiltä voi vuokrata kanootteja.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Koveron kruununmetsätorppa esittelee 1930-luvun elämää Seitsemisen saloseudulla. Helmiä ovat myös Pitkäjärven savottakämppä (vuokratupa) ja Multiharjun aarnimetsä, jossa liikkuminen on sallittua reitillä pysytellen.
 • Patikointi: Alueella on yhteensä noin 60 km merkittyjä reittejä, joiden varrella on tulentekopaikkoja. Luontokeskuksen ja Koveron ympäristö sekä osa Soljasten suoluontopolkua soveltuvat pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.
 • Pyöräily: Seitsemisessä on noin 40 km pyöräilyyn soveltuvia teitä ja polkuja. Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan näillä reiteillä (Seitsemisen kansallispuiston järjestyssääntö, kartta, pdf 2,5 Mt, julkaisut.metsa.fi).
 • Ryhmäopastukset: Opastetuilla retkillä tutustut kansallispuiston luontoon ja historiaan. Yhteistyöyrittäjämme tarjoavat monenlaisia opastuspalveluita.
 • Uinti: Uida voi lähes kaikissa kansallispuiston järvissä ja lammissa, paitsi Iso-Seitsemisjärven rajoitusosassa 1.4. - 15.7. Virallista uimarantaa tai -valvontaa ei alueella ole.
 • Vaellus: Seitsemisen kansallispuiston reitit yhdistyvät Pirkan Taival -retkeilyreitistöön (300 km), jota hyödyntäen voi tehdä usean vuorokauden erävaelluksia aina Helvetinjärven kansallispuistoon saakka. Lisätietoja Seitsemisen luontokeskuksesta.