Luontokeskukseen tutustuminen Perinnetilaan tutustuminen Oppimaan luontoon Osallistuminen ryhmäopastukseen Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Luontopolkuun tutustuminen Patikointi  Erävaellus Melonta Pyöräily Marjastus ja sienestys Kalastus Hiihto ladulla Hiihto maastossa Lumikenkäily Geokätköily Ratsastus
Seitseminen tarjoaa oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia luonnosta ja historiasta sekä monipuolista puuhaa upeassa ympäristössä. Seitsemisen luontokeskuksesta saat tietoa ja mainiot retkivinkit. Kurkista entisajan elämään Koveron perinnetilalla.  
 
Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.
 

Luontokeskukseen tutustuminen   

Seitsemisen luontokeskus on mahtava tietopankki, jossa voit tutustua muun muassa eteläisen Suomenselän monipuoliseen luontoon Metsän siimes- ja Metsäretki -näyttelyissä. Auditoriossa voi katsoa filmejä kansallispuiston luonnosta. Lisäksi keskuksesta saa apua retken suunnitteluun. Retkipäivä on mukava päättää herkutteluhetkeen luontokeskuksen ravintolassa. Seitsemisen luontokeskuksessa voit myös majoittua huonemajoituksessa, vuokrata retkeilyvälineitä ja varata ryhmällesi opastuksen.
 
Seitsemisen luontokeskuksessa on mainiot mahdollisuudet toteuttaa ympäristökasvatusta lapsille ja nuorille. Luontokeskuksesta voi varata opastuksia tai vuokrata auditorion omaan käyttöön. 
 

Perinnetilaan tutustuminen  

Koveron idyllisellä kruununmetsätorpalla aika on pysähtynyt 1930-luvulle. Lähiniityillä laiduntavat maatiaiseläimet, ja kasvimaalla kukoistavat vanhat mauste-, lääke- ja koristekasvit. Talonväen opastuksella tutustut pihapiirin rakennuksiin, entisajan elämänmenoon ja talon töihin. Ryhmille on tilattava esittely etukäteen.
Tervetuloa Koveron perinnetilalle! Kuva: Tiina Hakkarainen
 
Koveron tila sijaitsee Seitsemisen kansallispuiston länsiosassa, Seitsemisentien varrella. Perinnetila on avoinna läpi kesän. Talvikaudeksi elämä tilalla hiljenee, mutta pihapiiriin voi tutustua omatoimisesti.
 

Oppimaan luontoon  

Aarniometsän siimeksessä ja suopursuntuoksuisilla soilla oppiminen sujuu kuin leikki. Rakenna mieleisesi päiväretki tai pidempi leirikoulu hyödyntämällä kansallispuiston ja luontokeskuksen runsasta tarjontaa. Eri-ikäisille suunnatut opastuspaketit, vuokrattavat tilat ja välineet, kasvi- ja eläinkokoelmat, Kortesalon vuokratupa ja ainutlaatuiset oppimisympäristöt kansallispuiston poluilla ja perinnetilalla takaavat lapsille ja nuorille iloisia oivalluksia luonnosta ja historiasta. Opastukset on suunniteltu tukemaan esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelman sisältöjä. 
 
Alueen yhteistyöyrittäjät tarjoavat koululaisille vauhdikkaita ja opettavaisia ohjelmapaketteja. Lisää tietoa oppimismahdollisuuksista ja lapsiryhmien palveluista saat Seitsemisen luontokeskuksesta. 
 

Muut aktiviteetit  

 • Geokätköily: Seitsemisen kansallispuistoon on piilotettu runsaasti geokätköjä, joiden etsintä vie kävijän hauskalle seikkailulle luontoon.
 • Hiihto: Suksilla tutustut talviseen puistoon parhaiten: 45 km kattava perinteisen tyylin latuverkosto kutsuu keväthangille. Pitempi erävaellus onnistuu Pirkan Taival -retkireitistön laduilla. Myös latu-uran ulkopuolella, maastossa voi hiihtää: Pakkulakankaalla ja Multiharjulla hiihtäminen on sallittu reiteillä, mutta Iso-Seitsemisjärven ja Soljasten rajoitusosalla kulku on kokonaan kielletty 1.4.–15.7.
 • Kalastus: Kansallispuiston lammissa saa onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella ilman erillistä lupaa. Viehekalastus on kielletty.
 • Lumikenkäily: Talvella voi nauttia kansallispuiston rauhasta myös lumikengillä. Yhteistyöyrittäjiltä voi vuokrata lumikenkiä.
 • Luontopolut: Kolmella luontopolulla (1,8–2 km) tutustut soiden saloihin, runojen rytmiin ja ikimetsän ihmeisiin.
 • Marjastus ja sienestys: Poimi metsän marjat ja sienet koriisi!
 • Melonta: Seitsemisen pohjoispuolella sijaitseva Aurejärvi soveltuu mainiosti 1–2 päivän melontaretkille. Järvi on osittain luonnonsuojelualuetta. Yhteistyöyrittäjiltä voi vuokrata kanootteja.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Koveron kruununmetsätorppa esittelee 1930-luvun elämää Seitsemisen saloseudulla. Helmiä ovat myös Pitkäjärven savottakämppä (vuokratupa) ja Multiharjun aarnimetsä, jossa liikkuminen on sallittua reitillä pysytellen.
 • Patikointi: Neljä luontopolkua ja yhteensä noin 60 km merkittyjä reittejä (5–25 km), joiden varrella on tulentekopaikkoja. Luontokeskuksen ja Koveron ympäristö sekä osa Soljasten suoluontopolkua soveltuvat pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuville.
 • Pyöräily: Seitsemisessä on noin 40 km pyöräilyyn soveltuvia teitä ja polkuja. Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan näillä reiteillä (Seitsemisen kansallispuiston järjestyssääntö, kartta, pdf 2,5 Mt, julkaisut.metsa.fi).
 • Ratsastus: Hevosvaelluksella kansallispuiston näkee uusin silmin.
 • Ryhmäopastukset: Seitsemisen luontokeskuksen ja Koveron kruununmetsätorpan oppaiden johdolla tutustut kansallispuiston luontoon ja historiaan. Opastukset varataan etukäteen luontokeskuksesta.
 • Uinti: Uida voi lähes kaikissa kansallispuiston järvissä ja lammissa, paitsi Iso-Seitsemisjärven rajoitusosassa 1.4. - 15.7. Virallista uimarantaa tai -valvontaa ei alueella ole.
 • Vaellus: Seitsemisen kansallispuiston reitit yhdistyvät Pirkan Taival -retkeilyreitistöön (300 km), jota hyödyntäen voi tehdä usean vuorokauden erävaelluksia aina Helvetinjärven kansallispuistoon saakka. Lisätietoja Seitsemisen luontokeskuksesta.
 • Vapaaehtoistoiminta: Tee hyvää työtä ja virkisty samalla luonnossa. Puistossa järjestetään vuosittain talkooleirejä ja muita vapaaehtoistapahtumia.

Yhteistyötahojen palvelut Seitsemisessä