Ajankohtaista Seitsemisessä  

23.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Seitsemisen hiihtolomaviikot

(Päivitetty 25.2.2021)

Luontokeskus

Pysäköintialueet

 •  Luontokeskuksen, Koveron, Multiharjun ja Saari-Soljasen parkkialueilla on talvikunnossapito. Jaulintiellä tulee ajaa varovaisesti, koska tien reunat pettävät helposti.

Ladut

 • Hiihtolatu pidetään kunnossa hiihtolomien ajan säävarauksella.
 • Koveron parkkialueelta alkaa latu, joka kulkee Koverolammen nuotiopaikan kautta puiston eteläpuolelle kohti Hirviharjua sekä Särkilammin marjatilaa. Matka Koverolta Hirviharjulle ja takaisin on yhteensä noin 9 km ja matka Koverolta Särkilammelle ja takaisin on noin 17 km. Latu jatkuu vielä Särkilammelta Jaulin kämpälle asti. HUOM! Latu ei ole lenkki, eli takaisin on palattava samaa reittiä. Ladun varrella on vanhoja puisia opasteita, joiden kilometritiedot eivät pidä paikkansa, koska latu on muuttunut.
 • Latu kulkee Koveron parkkialueelta Koverolammen nuotiopaikalle kesäreittiä pitkin, joten kävelijöiden tulee kävellä ladun sivussa. Latua ei saa sotkea. Myöskään koiria ei saa päästää tallomaan latua.
 • Särkilammin marjatilalla on hiihtäjien vapaassa käytössä grillikota polttopuineen sekä ulkorakennuksessa omatoimikeittiö sekä WC. Tilojen käytöstä voi jättää vapaaehtoisen maksun grillikotaan. Myös marjatilan päässä on parkkialue, joten hiihtoretken voi aloittaa myös sieltä. Osoite: Särkilammentie 96, 39450 Sisättö. Särkilammin marjatilan lisätiedot (sarkilamminmarjatila.fi).
 • Myös Ylöjärven kaupunki on ajanut retkiladun Pirkan taipaleelle Riuttaskorven ja Liesijärven välille. Ylöjärven kaupungin latukartta (argis.com).

Reitit

 • Monilla kesäreiteillä kulkee tamppautuneet kävelypolut. Huomioi kuitenkin, että vaihtelevat kelit vaikuttavat polkujen kuntoon.
 • Lumikengillä ja metsäsuksilla pääsee kulkemaan laajemmin. Lumisen talven vuoksi vesistöt ja suot ovat jäätyneet huonosti. Suosittelemme pysymään kuivalla maalla. Huomioithan myös rajoitusalueet. Multiharjun arvokkaalla aarnialueella sekä Pakkulakankaalla on pysyttävä virallisilla reiteillä. Rajoitusalueet on merkitty karttoihin.

Vuokravälineet

 • Luontokeskuksessa vuokrattavissa lumikenkiä (7 paria) sekä liukulumikenkiä (2 paria): lumikengät/liukulumikengät+ sauvat 15 € /pvä (10-15:30). 
 • Myös Seitsemisen torpat vuokraa lumikenkiä (5 paria): 15€/vrk ja 20€/2vrk osoitteessa: Seitsemisentie 557 39450 SISÄTTÖ. Seitsemisen torppien Sydänharjussa on vielä majoitustilaa hiihtoloma-aikaan. Tiedustelut: 050 516 8625. Seitsemisen torppien lisätiedot (seitsemisentorpat.net).
 • Vuokravälineet voi napata mukaan myös Tampereelta Hiking Travel, Hitiltä osoitteessa Kaupinpuistonkatu 4/6. Päivä-, viikonloppu- tai viikkovuokralle saa suksia, lumikenkiä, liukulumikenkiä, potkukelkkoja, retki- sekä kaunoluistimia että hokkareita. Varaaminen joko soittamalla päivystysnumeroon: 050 414 71 97 tai lähettämällä viesti: vuokraamo@hikingtravelhit.fi. Hiking Travel, Hitin lisätiedot (hikingtravelhit.fi).

Muuta toimintaa

 • Huskysafari Seitsemisen kansallispuistossa 15km

Unohtumaton elämys omilla valjakoilla ajaen Seitsemisen kauniissa maisemissa. Lähtö Soljasilta suuntana Pitkäjärvi. Aluksi lyhyt ja ytimekäs ajo-opetus, 1-2 hlö (+lapsi)/ valjakko. Puolessa välissä retkeä on lyhyt tauko, jolloin voi vaihtaa ajajaa halutessaan. Retken päätteeksi erälounas varauskeittokatoksessa. 
Ryhmän koko 2-6 hlö. Kesto n 3h. Hinnat: Aikuiset 180 eur, lapset 4-12v 90 eur.
Huskysafarin varaukset ja tiedustelut: info@riversidehusky.com, 050-5201211
Riverside Huskyn verkkosivut (riversidehusky.com)
 

Seitsemisen ladut

(Päivitetty 17.2.2021)

 • Koveron parkkialueelta alkaa latu, joka kulkee Koverolammen nuotiopaikan kautta puiston eteläpuolelle kohti Hirviharjua sekä Särkilammin marjatilaa. Matka Koverolta Hirviharjulle ja takaisin on yhteensä noin 9 km ja matka Koverolta Särkilammelle ja takaisin on noin 17 km. Latu jatkuu vielä Särkilammelta Jaulin kämpälle asti. HUOM! Latu ei ole lenkki, eli takaisin on palattava samaa reittiä. Ladun varrella on vanhoja puisia opasteita, joiden kilometritiedot eivät pidä paikkansa, koska latu on muuttunut.
  Latu kulkee Koveron parkkialueelta Koverolammen nuotiopaikalle kesäreittiä pitkin, joten kävelijöiden tulee kävellä ladun sivussa. Latua ei saa sotkea. Myöskään koiria ei saa päästää tallomaan latua.
  Särkilammin marjatilalla on hiihtäjien vapaassa käytössä grillikota polttopuineen sekä ulkorakennuksessa omatoimikeittiö sekä WC. Tilojen käytöstä voi jättää vapaaehtoisen maksun grillikotaan. Myös marjatilan päässä on parkkialue, joten hiihtoretken voi aloittaa myös sieltä. Osoite: Särkilammentie 96, 39450 Sisättö.
 • Myös Ylöjärven kaupunki on ajanut ladun Pirkan taipaleelle Riuttaskorven ja Liesijärven välille. Ylöjärven kaupungin latukartta (argis.com).
 • Metsähallitus ei enää ylläpidä kansallispuiston sisäistä latuverkostoa. Seitsemisen kansallispuisto on ollut viimeisiä puistoja, joissa ladut on ylläpidetty omin voimin. Monissa kansallispuistoissa laduista vastaavat alueen kunnat tai yhdistykset. Lumitilanne on vaihteleva eteläisessä Suomessa, ja hiihtokausi on jäänyt useina vuosina erittäin lyhyeksi. Latu-urien ylläpitotarve raivauksineen ja rakenteineen on kuitenkin jatkuvaa, mikä Metsähallituksen resursseilla ei ole järkevää suhteutettuna kansallispuiston huoltokokonaisuuden työmääriin ja kasvaneisiin käyntimääriin. Hiihto on ollut tärkeä, mutta melko pienen asiakasryhmän aktiviteetti, ja Metsähallitus katsoo, että kokonaiskysyntä, rakenteiden kunnossapito ja puiston perushuolto ovat etusijalla. 

Runokankaan runotaulut korjattu

(Päivitetty 27.11.2020)

Runokankaan kiviset runotaulut on palautettu takaisin polun varrelle. Taulut on kunnostettu ja kaikkien ilona ja luettavissa.

Myrsky on kaatanut puita poluilla

(Päivitetty 20.11.2020)

Myrsky on kaatanut puita poluille eri puolile puistoa. Pyydämme olemaan varovainen liikkuessanne. Puita raivataan pois poluilta ajan kanssa.

Virkatien reittilinjauksiin muutoksia myllyn kohdalla 

(Päivitetty 18.11.2020)

Virkatien reittilinjauksiin on tulossa muutoksia myllyn kohdalla lähellä Liesijärveä. Vanha reitti on majavan patojen takia ollut toistuvasti veden alla. Uusi reittilinjaus on merkitty maastoon keltaisilla kuitunahoilla ja nuolimerkinnöillä. Varsinainen reitin siirto toteutetaan ensi vuonna. Siihen asti myös vanha reittipohja on kuljettavissa.  

Seitsemisen juomavesipisteet

(Päivitetty 9.10.2020)

 • Luontokeskuksen seinässä on vesihana, joka on käytössä pakkasten tuloon asti.
 • Koveron parkkialueella on kaivo. Vesi soveltuu talousvedeksi.
 • Kirkas-Soljasen kaivon vesi soveltuu talousvedeksi.
 • Pitkäjärven kaivon vedessä on liikaa mangaania. Mangaania ei saa poistettua keittämällä. Veden voi suodattaa, jolloin mangaani poistuu. Suodattamatonta vettä ei suositella käytettäväksi varsinkaan lapsille tai raskaana oleville.

Polkupyöräreitti osin huonokuntoinen

(Päivitetty 7.10.2020)

Polkupyöräilyreittiosuus Seitsemisjoelta etelään Jaulintielle on paikoin märkä ja pehmeä. Taitava maastopyöräilijä pärjää reitillä mutta tavallisella polkupyörällä polkuosuudella ei pärjää. Muilta osin polkupyöräreitistö soveltuu kaikenlaisille polkupyörille.

Uutisia Seitsemisestä