Ajankohtaista retkille

(Päivitetty 19.9.2022)

Luontokeskus

 • Syyskuussa luontokeskus on avoinna ma-to klo 10-16 ja pe-su klo 10-18.  Huomioithan poikkeuksen: Seitsemisen luontokeskuksen kahvila-ravintola Kettis on suljettu ke 21.9. - ti 27.9. Näyttelyt ja retkeilyinfo palvelee tuona aikana ma-pe klo 10-16.
 • Lokakuussa luontokeskus palvelee ma-su klo 10-16. Marraskuussa luontokeskus on suljettu. Luontokeskuksen uusi yrittäjä SEITA Elämyspalvelut Oy (seitaelamys.fi) aloittaa toimintansa 1.12.2022.

Tärkeää tietoa reitistöstä

 • Uittajanpolku on viitoitettu ja uudet kartat on asennettu pysäköintialueille. Uittajanpolun reittikuvaus
 • Iso Kivijärven tulentekopaikka on poistettu käytöstä ja rakenteet on purettu. Virkatie ja Seitakierros on katkaistu Pitkäjärven ja Venesjärven väliltä. Reittien katkaisusta on maastossa infokyltit. Reitit eivät ole käytössä!
 • Seitsemisen uusi esitekartta (julkaisut.metsa.fi)
 • Koveron perinnetila on sulkenut ovensa tältä kesältä. Tilalle on mahdollista tilata maksullinen ryhmäopastus syyskuun ajan yhteistyöyrittäjiltä.

Juomavesi

 • Luontokeskuksen ulkoseinän vesihanasta saa vettä. 
 • Koveron parkkialueella on kaivo. Vesi soveltuu talousvedeksi. Pihapiirin kaivo on käyttökiellossa
 • Kirkas-Soljasen kaivovesi täyttää talousveden laatuvaatimukset, mutta siinä on kolimuotoisia bakteereja yli suositusten. Suosittelemme veden suodattamista tai keittämistä ennen käyttöä.
 • Pitkäjärven kaivovesi täyttää talousveden laatuvaatimukset, mutta vedessä on mangaania ja rautaa yli suositusten.

Tervetuloa 40-vuotiaaseen Seitsemisen kansallispuistoon!

Mitä Seitsemisessä kannattaa nähdä? Mikä reitti kannattaa kulkea?
Katso vinkkimme parhaista kohteista juuri sinulle!

Seitsemisen juhlavuoden logo.Seitsemisen tärpit ensikertalaiselle

Oletko tulossa ensimmäistä kertaa Seitsemisen kansallispuistoon?
Sinun tulee ehdottomasti nähdä tunnelmallinen Koveron perinnetila ja Multiharjun aarnimetsä. Koveron perinnetila on avoinna yleisölle kesäkuussa ja elokuussa keskiviikosta lauantaihin ja heinäkuussa myös sunnuntaisin kello 11-17. Koveron tilaa ympäröivillä niityillä laiduntaa iso lauma lampaita ja tilan kunnossapidosta ja opastuksista vastaavat emännät. Koveron perinnetilan lähelle pääsee autolla. 

Torpparintaival, 6,3 km, on hyvä valinta reitiksi, jos olet ensi kertaa tutustumassa Seitsemiseen. Torpparintaival esittelee monipuolisesti Seitsemisen erilaisia soita ja metsiä. Reitti alkaa Koveron perinnetilalta ja kulkee Multiharjun aarnimetsän läpi. Multiharjussa yli 400 vuotta vanhat, valtavat aihkimännyt levittävät käppyräisiä oksiaan sinistä taivasta vasten. Torpparintaipaleen varrella on Haukilammen telttailualue ja tulentekopaikka.

 • Huomioithan, että Haukilammella ei saa tehdä tulia metsäpalovaroituksen aikaan.

Koverolle mentäessä tai sieltä palatessa kannattaa ehdottomasti ajella Seitsemisen luontokeskuksen kautta. Luontokeskuksessa on maksuttomat luontonäyttelyt kolmessa kerroksessa sekä kahvila- ja ravintolapalvelut. Luontokeskuksen pihapiirissä on nuotiokatos, jossa voi tehdä tulet myös metsäpalovaroituksen aikaan.

 • Koveron pysäköintialue: Seitsemisentie 948, 39450 Sisättö (Ikaalinen).
 • Luontokeskuksen pysäköintialue: Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure (Ylöjärvi)

Rentoutumista kirkkaan veden äärellä

Viettäisitkö patikoinnin sijaan mieluummin mukavaa päivää perheen tai ystävien kanssa rennosti ruokaa laittaen ja vaikka välillä uimaan pulahtaen?
Kirkaslammella on uusi keittokatos nimensä mukaisesti kirkasvetisen lammen rannalla. Hormillisessa keittokatoksessa voi kokkailla ruokaa, vaikka metsäpalovaroitus olisi voimassa. Kesällä Kirkaslammen vesi on kuin linnunmaitoa ja rannassa on laituri, joten uimaan pääsee helposti. 
Kirkaslammella on oma pysäköintialue, joten mukaan on helppo ottaa kunnon eväät.

 • Huomioithan, että luontokohteissa ei ole roskiksia, joten viethän roskat mukanasi.

Koveron perinnetila sijaitsee lähellä Kirkaslampea. Etäisyys on tietä pitkin 1,1 km ja metsäpolkua pitkin 1,8 km, joten retkipäivään kannattaa ehdottomasti yhdistää vierailu Koveron perinnetilalla. 

 • Kirkaslammen pysäköintialue: Seitsemisentie 1063, 39450 Sisättö (Ikaalinen)

Liikunnan iloa neulaspoluilla ja pitkoksilla

Haluatko hengästyä ja kuntoilla samalla kun nautit monimuotoisesta luontoympäristöstä? Seitsemisen tasaisilla neulaspoluilla on pitkoksilla kilometrit kuluvat nopeasti. Seitseminen onkin suosittu polkujuoksukohde. Ikaalisten Nouseva-Voima (seitsemisenpolkujuoksu.fi) järjestää vuosittain elokuun alussa polkujuoksukilpailut Seitsemisessä. Tänä vuonna kilpaillaan sunnuntaina 7.8.2022. Kisakeskuksena toimii Koveron perinnetila.

Seitsemisessä kulkee myös 16,3 km pitkä pyöräilyreitti, jonka lähtöpisteenä on Saari-Soljasen pysäköintialue. Pyöräilyreitti kulkee metsäautoteillä, sorateillä ja helppokulkuisilla metsäpoluilla. Reitti on kuljettavissa tavallisella polkupyörällä. Reitin varrella voi poiketa evästauolle Liesijärven tai Honkaniemen tulentekopaikoille.

 • Huomioithan, että tulenteko ei ole kyseisissä paikoissa sallittua metsäpalovaroituksen aikaan.
 • Saari-Soljasen pysäköintialueen osoite: Soljostentie, 34300 Ylöjärvi.
 • Koveron perinnetilan osoite: Seitsemisentie 948, 39450 Sisättö (Ikaalinen)

Hieman luksusta retkelle

Haluaisitko retkieväiden sijaan nauttia ravintolaruuasta? Haluaisitko nukkua teltan sijaan katon alla ja nauttia retkipäivän päätteeksi saunasta? 
Seitsemisen kansallispuiston sisällä ja lähiseudulla on monipuolisia majoituspalveluita. Metsähallitus vuokraa Seitsemisen kansallispuistossa Pitkäjärven ja Kortesalon vuokratupia, jotka ovat sähköttömiä, saunallisia erämökkejä. Seitsemisessä on mahdollista myös vuokrata omaan käyttöön keittokatos Kirkas-Soljasen rannalta.
Seitsemisen luontokeskuksen Kahvila-Ravintola Kettis (makujenlaguuni.fi) on avoinna kesäaikaan joka päivä klo 10-18 ja lounasruokaa on tarjolla päivittäin klo 11-15. Majatalo Kettis (makujenlaguuni.fi) sijaitsee luontokeskuksen pihapiirissä. Majatalossa on siistejä, 2-4 hengen makuuhuoneita ja yhteinen keittiö. Lisämaksusta on mahdollista tilata sauna ja aamiainen.
Kansallispuiston eteläpuolella majoitusta tarjoavat muun muassa Jaulin kämpät (jaulinkampat.fi), Särkilammin marjatila (sarkilamminmarjatila.fi) ja Seitsemisen Torpat (seitsemisentorpat.net).

Luonnonrauhaa ja uusia paikkoja

Haluatko patikoida pidemmän reitin ja mahdollisesti myös yöpyä puistossa? Seitsemisessä on uusi 18 km pitkä reitti, Uittajanpolku, joka kiertää puiston eteläpuolella ja kulkee Seitsemisjoen ja Liesjoen liepeillä. Reitti alkaa Koveron perinnetilalta, kulkee läpi Multiharjun ja suuntaa Jokiristin kautta Soljasten suoalueelle. Sieltä reitti jatkaa Tasaisellekankaalle, josta voi halutessaan tehdä piston Liesijärven laavulle. Reitti palaa Haukilammen kautta takaisin Koverolle. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja ja telttailualueita. 

Seitsemisestä on erinomaiset yhteydet Pirkan taipaleen reitistöön. Itäpuolelta reitti jatkuu Liesijärveltä Riuttaskorven kautta Helvetinjärvelle tai Kuruun. Eteläpuolelta reitti jatkuu Hirviharjusta kohti Ikaalisten Tevaniemeä sekä Ylöjärven Viljakkalaa. Luontokeskukselta reitti jatkuu Paroonin taipaleena kohti Parkanoa.

 • Huomioithan, että Pirkan taipaleen reitistön kunto on vaihtelevaa, reittimerkinnöissä on puutteita ja tulentekopaikkojen huolto on epäsäännöllistä. Reitti kulkee useiden kuntien alueella. Reitistöllä kulkiessa tarvitaan maastokartta ja kartan lukemisen taito!

Esteetön Seitseminen

Seitsemisen kansallispuistossa on monipuolisesti esteettömiä palveluita. Saari-Soljasella on esteetön reittiosuus, joka vie suon ja suolampien keskelle. Reitin päätepisteessä on katselutasanne. Reitin lähtöpisteessä on esteetön keittokatos ja tulentekopaikka. Myös Seitsemisen luontokeskuksen näyttelyihin ja Koveron perinnetilan pihapiiriin voi tutustua avustajan kanssa esteettömästi. 

Henkilö juoksee leveällä metsäpolulla.

 

Uutisia Seitsemisestä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.