Retken lähtöpiste

Poronpolku-reitistön lähtöpisteenä on Luutalammin pysäköintialue Komion luonnonsuojelualueella. Reitti on kuljettavissa sulan maan ajan.

Puiset opasteviitat metsäpolun reunalla.

Reittimerkintä

Reitti on merkitty kokonaisuudessaan noin metrin korkuisilla tolpilla, joiden päät on maalattu siniseksi. Tolpissa voi lisäksi olla poronpolku-merkki ja osassa tolpista on opasteviittoja. Osa reitistöstä on merkitty lisäksi Hämeen Ilvesreitistön metallilaatoin sekä maalatuilla keltaisilla ilves-tunnuksilla. Poronpolku-reitistön eteläpään Samo- ja Pikku-Samo reitit on merkitty muuta reitistöä tiheämmin.

Reittiosuudet

  • Poronpolku on yhteensä noin 30 kilometrin mittainen reitistö, joka voidaan kulkea kokonaisuudessaan tai pienemmissä osissa. Reitin hahmottaminen onnistuu parhaiten kartan avulla.
  • Poronpolun reittiselostus
  • Pikku-Samo, n. 3,5 km, on Komion luonnonsuojelualueen pysäköintialueelta lähtevä lyhyempi helppokulkuinen ympyräreitti, jonka varrella on mm. alueen harjumetsien ja puustoisten soiden ennallistamismenetelmistä kertovia suomenkielisiä kohdeopasteita. Ohjeellinen kulkuaika on noin 2 tuntia.
  • Luutaharjun Samo, n. 6,5 km, on Komion luonnonsuojelualueen pysäköintialueelta lähtevä ympyräreitti, joka kertoo Komion luonnon erityispiirteistä ja monimuotoisuudesta. Polun varrella on suomenkielisiä kohdeopasteita ja polun maasto on hyvin vaihtelevaa. Ohjeellinen kulkuaika on noin 4 tuntia.

Valaistus

Alueella talvisin kulkevia Samolatuja ei ole valaistu. Latu-ura on vain perinteiselle hiihtotyylille.

Yhteys muihin reitteihin

Reittimerkki Hämeen Ilvesreitin varrella. Merkissä on keltainen ilves tummanvihreällä taustalla.

Vaellusreitit

Poronpolku-reitistö jatkuu pohjoiseen Hämeen Härkätien suuntaisena Hämeen Ilvesreittinä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi). Itään päin (Lopelle) reitistö jatkuu Hämeen Ilvesreitin Paaran Patikkana. Poronpolulta on yhteys myös länteen, Melkuttimien alueelle ja Räyskälän lentokeskukseen.

Komion luonnonsuojelualueen reitit ovat osa Poronpolku-reitistöä. Komion luontopoluista, Luutaharjun Samosta ja Pikku-Samosta, löytyy lisätietoa Komion luonnonsuojelualueen sivuilta.

Melontareitit

Poronpolku-reitistön läheisyydessä kulkevat Punelian (loppi.fi) ja Kaartjoen melontareitit (loppi.fi).

Hiihtoreitit

Samoladuista löytyy lisätietoa Lopen Samoojien kotisivuilta (lopensamoojat.net).