Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

 • Reitti Ivalojoen Kultalaan lähtee metsäautotien päästä läheltä Pahaojan autio- ja vuokratupaa. Pahaojalle mentäessä ajetaan nelostieltä noin 15 km Kutturaan päin ja käännytään kioskin nurkalta oikealle Sotajoentielle. Sotajoentietä ajetaan noin 8 km ja käännytään sitten vasemmalle Pahaojalle.
 • Kultapolku lähtee nelostien varresta 1,5 km Laanilasta etelään ja päättyy Kutturantien alkupään pysäköintialueelle.
 • Kulmakurun hiihtoreitti lähtee Saariselän matkailukeskuksesta, Siula-talon vierestä.

Merkityt reitit

Hammastunturin erämaa-alueella on merkittyjä retkeilyreittejä vain Ivalojoen kulta-alueiden läheisyydessä.

 • Pahaoja - Ivalojoki -reitti, 12 km, on ainoa merkitty kesäretkeilyreitti Hammastunturin erämaan alueella. Reitin lähtöpaikka on Pahaojantien varrella oleva pysäköintialue, jossa on opastuskatos. Lähtöpaikalta laskeudutaan metsäpolkua pitkin Pahaojan museoalueelle, jossa on rakennuksia ja koneita entisiltä kullankaivuuajoilta sekä vain kesäkäytössä oleva autio- ja vuokratupa. Pahaojalla on kultahistoriasta kertova opastuskatos. Reitti jatkuu Pahaojan kämpän alapuolella olevalle Sotaojan ylittävälle riippusillalle ja edelleen Pahaojanpalon rinnettä luoteeseen. Matka jatkuu vaihtelevassa metsämaastossa ja paikoin ylitetään puroja kahlaten. Björklundinvaaran (327 m) jälkeen laskeudutaan Ivalojoen rantaan erittäin jyrkkää rinnettä portaita pitkin; askelmia on 565 kappaletta. Ivalojoki ylitetään riippusiltaa pitkin ja vastarannalla noustaan rantatörmän päällä olevalle Kultalan alueelle.
  • Palvelut: Pahaojan autio- ja vuokratupa, Ivalojoen Kultalan autio- ja vuokratupa, Ivalojoen Kultalan väentupa 
  • Nähtävää: Ivalojoen Kultala
  • Huom! Vanha reitti Kutturantieltä Kultalaan vanhaa Rovasen maantietä myöten ei ole enää käytössä eikä sitä ole merkitty maastoon. Polku on paikoin vaikeasti havaittava, eikä sitä suositella käytettäväksi.
 • Hammastunturin erämaa-alueen välittömässä läheisyydessä on kultahistoriasta kertova 7,5 km:n mittainen Laanilan kultareitti. Reitti kulkee vanhojen kaivoksien ja kultavaltausten kautta ja tutustuttaa kullankaivun historiaan ja maailmaan. Polku on merkitty keltaisin puutolpin. Lisää historiaa ja nykypäivää löytää Tankavaaran Kultamuseosta (www.kultamuseo.fi). Reitti näkyy alueen ulkoilukartoissa.

Pahaojan autio- ja vuokratupa Sotajoella. Kuva: Ariel Ilmakuva Oy

Vakiintuneet kulku-urat

 • Kultamailla ja metsätöissä on kuljettu sadan vuoden ajan ja tiestöä ja polkuja on muodostunut näille alueille. Reitit näkyvät Hammastunturi - Saariselkä ulkoilukartasta, 1:100 000 ja maastokartoissa.

Hiihtoreitit

 • Saariselän matkailualueen ladut ulottuvat Hammastunturin erämaan itälaidalle Tolosjoen seudulle. Kulmakurun ladun varressa on kaksi kotaa tulistelua varten, toinen Tolosjoen varrella ja toinen Harripäiden koillispuolella. Kulmakurun latua ylläpidetään vain kevättalvellä lyhyen aikaa. Latu soveltuu vain perinteiseen hiihtoon. Saariselän palvelupiste Kiehisestä saat ajantasaiset tiedot latutilanteesta. Saariselän matkailukeskus (www.saariselka.fi) tarjoaa kaikentasoista majoitusta, palvelua ja oheisohjelmaa.

Vesi- ja melontareitit

Ivalojoen melontareitti on suosittu ja monipuolinen: Ivalojoki valittiin vuoden 2005 retkikohteeksi. Retken voi aloittaa Ivalon Matista tai Kutturasta ja jatkaa aina Inarijärvelle asti. Reitin pituus Kutturasta Ivaloon on 70 km. Aivan aloittelevien melojien reitti Ivalojoki ei ole. Kutturan ja Ivalon välillä on 30 koskipaikkaa ja korkeuseroa 82,5 m. Vaikka Ivalojoki onkin kesällä vähävetinen ja kivikkoinen, on se laskukelpoinen koko kesän ajan.

Ivalojoki. Kuva: Olli Vainio

Moottorikelkkailu-urat