Lemmenjoen reitit  

Retkeilyreitit ja polut

Lemmenjoen kansallispuiston virkistysvyöhykkeellä on merkittyjä retkeilyreittejä noin 60 km.

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston merkityt reitit Sallivaaran polkua lukuun ottamatta lähtevät Njurkulahden kylästä. Sallivaaraan polku lähtee Inari - Kittilä-tien (nro 955) varresta Repojoelta.

Luontopolku

 • Lemmenjoen luontopolku, 4,1 km, alkaa Njurkulahdesta ja seurailee Lemmenjokivartta. Alkumatkalla on peurakuoppia sekä jokivarrelle tyypillisiä harjumuodostumia. Parin kilometrin jälkeen polku kääntyy itään päin ja mutkittelee kumpareisessa männikkömaastossa takaisin lähtöpisteeseensä. Polun kiertosuunta on vastapäivään.
  • Palvelut: Tulentekopaikka sekä luontopolkutaulut.

Juurakko-ojalla riittää tasaista telttailua ajatellen. Kuva: Tuija Kangasniemi

Rengasreitit

 • Joenkielisen kierros, 16 km. Reitti lähtee Njurkulahdesta kohti Joenkielisen (534 m) tunturia, jonka huipulta avautuvat näkymät Lemmenjoen kansallispuistoon ja Hammastunturin erämaahan. Vastapäivään kuljettaessa Sotkajärveltä Joenkielisen huipulle nousua on 300 metriä 3 km matkalla. Takaisin Njurkulahteen reitti kulkee Lemmenjokivartta pitkin.
  • Palvelut: Reitin varrella on pari tulentekopaikkaa ja kota. Reitti on merkitty puihin oranssein maalimerkein.
  • Nähtävyydet: Joenkielisen tunturi
 • Ravadasjärvi - Morgamojan Kultala - Kultasatama - Ravadasjärvi, noin 26,5 km. Reitti kulkee Ravadasjärveltä Gaskoaivin kautta Morgamojan Kultalaan, joka oli 1940-50-luvuilla Lemmenjoen kullankaivajien keskus. Kultalasta reitti palaa Kultasataman (Kultahamina) ja Ravadaskönkään kautta takaisin Ravadasjärvelle. Tämän rengasreitin voi yhdistää meno- tai tulomatkalla Njurkulahti - Ravadasköngäs -reittiin ja/tai venekyytiin.

Muut reititPitkokset Sallivaaraan. Kuva: Marko Tastula

 • Njurkulahti - Ravadasjärvi, 15 km. Reitti seurailee karussa männikössä Lemmenjokivartta. Joen voi ylittää Seariknivan leiripaikan kohdalta tai Härkäkoskelta, joissa on kaapelivene joen ylitystä varten. Härkäkoskelta matka jatkuu Ravadasjärven autiotuvalle, mistä voi vielä jatkaa komealle putoukselle Ravadaskönkäälle, noin 1 km. Ravadasjärven autiotuvalta voi palata Njurkulahteen moottorivenekyydillä.
 • Kesällä 2012 uusittiin pitkokset. Kuva: Iisko-Henrik NäkkäläjärviSallivaaranpolku, 12 km edestakaisin, lähtee Repojoelta Inari - Kittilä-tien varresta kohti Sallivaaran erotusaitaa. Lähtöpaikalla on Sallivaaran historiasta kertova opastetaulu. Paluu erotuspaikan aidalta tapahtuu samaa polkua pitkin.

Maastopyöräily

Kansallispuistossa saa pyöräillä merkityillä reiteillä. Käytännössä pyöräilijöitä tapaa puistossa vain harvoin, sillä polut eivät juurikaan sovellu pyöräilemiseen. 

Hiihtoreitit

Lemmenjoelle merkitään sinisin tikoin osin joelle ja osaksi jokivarteen reitti, jota myöten Njurkulahdesta pääsee Kultahaminaan. Tästä eteenpäin Morgamojalle asti reitti on merkitty oranssilla maalilla puihin. Reitti on noin 25 km pitkä ja sitä ei huolleta. 

Njurkulahdesta Joenkieliselle menee vahva kelkan huoltoura, jota myöten voi myös hiihtää. Sen pituus on noin 8 km ja sitä ei ole merkitty.

Melontareitti

Lemmenjokea voi lähteä melomaan Njurkulahdesta kahteen suuntaan.

 • Njurkulahti - Kultasatama, noin 20 km. Reitti käyttää samaa väylää kuin vuoroveneliikenteen jokiveneet.
 • Njurkulahdesta voi lähteä myös Lemmenjokea koilliseen Paadarjärvelle, josta pääsee jatkamaan edelleen Juutuanjoen länsipuolelle Solojärvelle, missä retken voi päättää veneenlaskupaikalle. Reitin pituus on noin 40 km, ja se on helpohko. Aikaa melomiseen kannattaa varata 2 - 3 päivää. Juutuanjokea pitkin voi meloa Inarin kirkonkylään, mutta se vaatii jo koskimelontakokemusta ja ainakin Jäniskosken ohittamisen maitse. Paadarjärveltä voi vaihtoehtoisesti jatkaa rauhallista Kettujokea Muttusjärvelle.
 • Lue lisää Lemmenjoen vesireitistä.

Kanootteja voi vuokrata Lemmenjoen yrittäjiltä.

 

Lemmenjoen kansallispuisto © Metsähallitus 2015

Yhteistyötahojen palvelut Lemmenjoella

Retkikohteen esitePdf-tiedosto 1.8 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.