Reittien lähtöpisteet

Ota huomioon, että tie Riisitunturin lähtöpisteelle on kapea soratie, jonka varrella on väistölevikkeitä. Riisitunturilla on kävijöitä läpi talven, joten kohtaamiseen toisen auton kanssa kannattaa varautua ajamalla hitaasti ja ajamalla tien reunaan kohdattaessa.

Huom! Noukavaaran lähtöpiste on poistettu käytöstä tien huonon kunnon vuoksi.

Talviretkeilyn ohjeet ja vinkit Riisitunturilla

 • Riisitunturin kostea ilmasto muodostaa kauniita tykkypuita, mutta kuorruttaa myös reittiopasteet. Reittimerkintätolpat ja -viitat ovat usein paksun huurteen alla ja niitä voi olla vaikea havaita. Seuraa reittimerkintöjä tarkasti, että pysyt reitillä, jota aiot kulkea. Tutustu ennen retkeä reittisi reittimerkintöihin. Reittimerkintätapa löytyy kunkin reitin reittikuvauksesta. Eksymiselle herkkiä kohtia ovat mm. Uudenlammin ja Soilun laavujen ympäristö, Riisitunturin lakialue sekä reittien risteyskohdat.
 • Sää tunturissa voi muuttua nopeasti. Riisitunturin alue on herkkä tuulelle. Tuuli voi häivyttää omat jäljet näkymättömiin alle puolessa tunnissa. Tuuli lisää myös pakkasen purevuutta.
 • Moottorikelkan jälkiä ja retkeilijöiden omia polkuja risteilee maastossa eri puolilla Riisitunturia. Moottorikelkalla liikkuvat kansallispuiston huoltajat sekä poronhoitajat, muuten kelkkailu kansallispuistossa on kielletty. Joskus kelkanura voi olla tuore ja tamppaantuneempi kuin varsinainen retkeilyreitti.

Varmista turvallisuutesi päiväretkellä

Talvisen maiseman ihailua ja palkaksi saatuja punaposkia ei voita mikään. Turvallisen talviretkeilyn tueksi on koottu ohjeita, jotka kannattaa lukea ennen retkelle lähtöä:

 • Keskitalvella päivän valoisa aika on lyhyt (4-5 tuntia).
 • Pakkanen kuluttaa nopeasti virran puhelimesta ja otsalampusta. Akun kestoa voi parantaa pitämällä akun lämpimässä, esimerkiksi takin alla. Ota mukaan varavirtalähde puhelimen latausta varten.
 • Ota reppuun mukaan lämmintä vaatetta ja lämmintä juotavaa. Ota mukaan otsalamppu.
 • Lataa jo ennen retkeä puhelimeesi 112 Suomi -sovellus (112.fi) ja soita mahdollinen hätäpuhelu sovelluksen kautta. Näin hätäkeskukselle välittyy sijaintisi tarkat koordinaatit. Avun tulo Riisitunturille voi kestää tunnin ja maastoon reitin varrelle vielä kauemmin.

Helppokulkuiset reitit

Kaksi lasta lumikenkäilemässä umpihangessa tykkypuiden keskellä.

Talvireitti Riisitunturin autiotuvalle, 1,5 km / suunta

Reitti Riisitunturin autiotuvalle tarjoilee ympäri vuoden huimia kaukomaisemia ja talvisin salaperäisen näköisiä tykkymuodostelmia.

Talvella lumikengillä, useimmiten tallautunut polku autiotuvalle. Kulkuaika 1‒1,5 tuntia.
Vaativuus: helppo Helppo reitti ‒ keskivaativa keskivaativa

Lähtöpiste

Riisitunturin lähtöpiste puiston rajalla.

Pysäköintialueella tilaa kymmenille henkilöautoille ja muutamalle linja-autolle.

Retkeilyrakenteet

Opastuskatos ja portti pysäköintialueen vieressä, jossa myös kuivakäymälä. Matkalla pitkoksia ja ylikulkusiltoja. Riisitunturin autiotupa, jonka vieressä taukokatos, tulentekopaikka, puuvaja ja kuivakäymälä.

Reittiselostus

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit tolpissa.

Reitti Riisitunturin autiotuvalle kulkee Riisitunturin lähtöpisteestä autiotuvalle aluksi havumetsien keskellä, sitten rinnesoiden keskellä. Reitti on nousuvoittoinen tuvalle mentäessä.

Huomioitavaa

Ota mukaasi wc-paperia.

Lapsi seisoo lumikengät jalassa tunturin rinteessä ja katsoo kuvaajaa. Takana aukeaa vaara- ja järvimaisema.

Talvireitti Riisin rääpäsy, 4,3 km, ympyräreitti

Näe ja koe Riisitunturin makeimmat näköalat ja maisemat. Reitti sopii erinomaisesti lapsiperheille ja aloitteleville retkeilijöille.

Talvella lumikengillä. Kulkuaika 3‒4 tuntia.
Vaativuus: helppo Helppo reitti ‒ keskivaativa keskivaativa

Lähtöpiste

Riisitunturin lähtöpiste puiston rajalla.

Pysäköintialueella tilaa kymmenille henkilöautoille ja muutamalle linja-autolle.

Retkeilyrakenteet

Opastuskatos ja portti pysäköintialueen vieressä, jossa myös kuivakäymälä. Matkalla pitkoksia ja ylikulkusiltoja. Riisitunturin autiotupa, jossa tulentekopaikka, puuvaja ja käymälä.

Reittiselostus

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit tolpissa.

Riisin rääpäsy on maisemareitti Riisitunturille. Reitin varren nähtävyyksiä ovat mm. maisemat yli Kitkajärvien, Ikkunalampi, rinnesuot ja Riisitunturin huippu.

Huomioitavaa

Suositeltu kulkusuunta myötäpäivään.
Ota mukaasi wc-paperia.

Hiihto- ja monitoimireitit

Maastopyöräilijä ajaa pitkin talvireittiä fatbikella lumisen metsän keskellä.

Riisitunturin kansallispuiston monitoimireitti, 20 km, osittain ympyräreitti

Riisitunturin kansallispuiston monitoimireitti vie lumikenkäilijän, hiihtäjän ja fatbike-fillaristin henkeäsalpaaviin tykkymaisemiin ja upeille talviunessa oleville suoalueille ja vaaroille.

Talvella lumitilanteesta riippuen tammikuun puolivälistä huhtikuuhun. Kuljettavissa lumikengillä, liukulumikengillä, fatbikella tai suksilla (huom. ei latu-uraa).
Kulkuaika 3‒8 tuntia, kulkutavasta riippuen.
Reittiä lanataan pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja perjantaisin. Pidemmät lumisadejaksot voivat vaikuttaa reitin lanausaikatauluihin. Tarkista huoltotilanne Posion reaaliaikaisesta latukartasta (infogis.fi/posio).
Reittimerkinnät: Risteyskohdissa on laminoidut nuoliopasteet ja paikoitellen punaisia aurausviittoja. Reittiä ei ole merkitty koko matkalta, joten ota kartta ja kompassi mukaan.
Vaativuus: vaativa Vaativa reitti

Lähtöpiste

Riisitunturin kansallispuiston pysäköintialue.

Retkeilyrakenteet

Riisitunturin autiotupa ja pihapiirissä oleva taukokatos, Soilun ja Uudenlammin laavut. Jokaisella taukopaikalla on kuivakäymälä (ota wc-paperia mukaan) ja polttopuukatos.

Reittiselostus

Riisitunturin monitoimireitti on noin 20 kilometriä ja sen lähtö- ja päätepiste on Riisitunturin kansallispuiston pysäköintipaikalla. Reitti on osittain ympyräreitti.

Pysäköintialueelta monitoimireitti kulkee Riisitunturin autiotuvalle ja siitä Soilun laavulle. Autiotuvalle on matkaa 2 kilometriä ja Soilun laavulle 3,5 kilometriä. Soilun laavulta reitti laskee jyrkästi kohti Rinnesuota, josta alkaa 11 kilometrin pituinen ympyräosuus. Suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään kohti Uudenlammin laavua Riisisuon kautta. Uudenlammin laavulta reitti lähtee luoteeseen kohti Kolmiloukkosta, josta se jatkuu Nuolivaaran kiertäen kohti Soilunsuota. Soilunsuolta reitti jatkuu kohti Rinnesuota, josta reitti nousee jyrkästi takaisin Soilun laavulle ja jatkuu samaa reittiä kuin tullessa autiotuvan kautta pysäköintialueelle.

Reitin ylläpito

 • Yrittäjä lanaa reittiä tiistaisin ja perjantaisin. Reitti kulkee korkeilla ja avoimilla paikoilla, jolloin kova tuuli voi tuiskuttaa uran nopeasti tukkoon.
 • Reitti kunnostetaan tamppaamalla, jolloin pinta jää hieman pehmeäksi. Pehmeällä pinnalla pyöräily voi olla raskasta. Keväisin (maalis-huhtikuussa) reitin pinta hieman kovettuu.
 • Posion reaaliaikaisesta latukartasta (infogis.fi/posio) näet, milloin reitti on viimeksi huollettu. Saat monitoimireitin esille kartalle valitsemalla vasemmassa laidassa olevasta valikosta kohdan ”Riisitunturin monitoimireitti”.
 • Jos reaaliaikaisen latukartan kanssa on ongelmia, lanaustilanteesta voit kysyä myös Kota-Huskyn Lauri Sassalilta (puh. 040 718 7287).
 • Kansallispuistoa ja taukopaikkoja hoitaa Metsähallitus. Asiakaspalvelu: Oulangan luontokeskus.

Turvallisuus

 • Reitin ympyräosuudella kulkee myös koiravaljakoita, joilla on Metsähallituksen lupa ajaa reitillä. Väistämisvelvollisuus on aina muilla kulkijoilla eli koiravaljakolle tulee antaa vapaa kulku vaaratilanteiden välttämiseksi.
 • On tärkeää katsoa säätiedotus ennen reitille lähtöä ja huomioida, että tunturissa sää voi muuttua nopeasti. Sään voi tarkistaa esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta (ilmatieteenlaitos.fi).
 • Varaa riittävästi aikaa reitin kulkemiseen. Tämä vaativa reitti sopii ennen kaikkea luonnosta nauttimiseen ajan kanssa. Siksi on tärkeää olla lämmintä vaatetta, ruokaa ja juomaa mukana.
 • Reitillä ei ole reittimerkintöjä, joten ota kartta ja kompassi mukaan.

Huomioitavaa

 • Tutustu etukäteen reittiesitteeseen.
 • Reitti on käytettävissä ainoastaan talvella, lumitilanteesta riippuen tammikuun puolivälistä huhtikuuhun. Lumettomana aikana kansallispuistossa pyöräily on kielletty (ks. ohjeet ja säännöt).
 • Reitti on liian pehmeä maastopyörän kapeille renkaille, joten paras kulkupeli talvipyöräilijälle on fatbike. 
 • Ethän kävele monitoimireittiä pitkin, ettei uralle jää askelista kuoppia, jotka haittaavat toisten kulkua reitillä.
 • Reitillä saa kulkea koiran kanssa, kunhan koira on kytkettynä.

Karitunturin latu, 7 km / suunta

Vaativuus: keskivaativa Keskivaativa reitti vaativa Vaativa reitti

Lähtöpiste

Latu lähtee Pentikmäki-Kirintövaaran valaistulta ladulta läheltä Kirintövaaraa.

Karitunturin ladun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Retkeilyrakenteet

Karitunturin päivätupa, Kuoppavaaran laavu. Tuvalla ja laavulla kuivakäymälä.

Reittiselostus

Hiihtolatu sopii vaativalle kuntohiihtäjälle ja siinä voi hiihtää sekä perinteistä että luisteluhiihtoa.

Huomioitavaa

Hiihtotapa on perinteinen/vapaa, kiertosuunta määrätty, ei valaistusta.

Latua ylläpidetään latukoneella helmi-huhtikuussa. Latujen ylläpidosta vastaa Posion kunta. Lisätietoja, latujen kunnostustilanteet ja latukartat Posion laduista (posiolapland.com) ja latujen kunnostustilanne (ladulle.fi).

Asiakaspalvelu

Oulangan luontokeskus
Puh. 0206 39 6850 (0,00€/min + pvm/mpm)
oulanka(at)metsa.fi

Riisitunturin talvireitit -esite


Pdf 1,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Riisitunturin kansallispuiston kartan Retkikartta.fi:ssä.