Ajankohtaista Riisitunturilla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kestävöintityöt ovat nyt käynnissä Riisin riettaalla 

(Päivitetty 8.1.2020)

Riisin rääpäsyllä ja sen ympäristössä liikkuu murskelastissa olevia kelkkoja seuraavat 2 viikkoa. Pyydämme, että reitin kestävöintityön aikana noudatetaan seuraavaa ohjetta: 

Kun huomaat kelkan lähestyvän, sinun on hypättävä heti kelkan tieltä pois. Kelkka ei nimittäin voi pysähtyä ylämäkeen, koska se ei enää pääse siitä liikkeelle. Kelkka lasteineen painaa 1000 kg. Jos kelkka pysähtyy ylämäessä, koko murskelasti pitää siinä tapauksessa purkaa käsin (murskepalju painaa noin 100-140 kg), kääntää kelkka ja reki, lastata uudelleen ja ajaa mäki alas ja ottaa uudet vauhdit mäkeen.

Reitin varteen on aiemmin talvella ajettu uudet pitkospuut, jotka asennetaan tulevana kesänä. 

Posiosta Suomen ensimmäinen kestävä matkailualue

(Päivitetty 13.10.2020)
Posio on ensimmäisenä suomalaisena matkailualueena saanut Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland –merkin. Viime vuonna lanseeratun vastuullisen matkailun ohjelman ensimmäiset yritysmerkit myönnettiin jo kesäkuussa, mutta Posion saama merkki on ensimmäinen kokonaisen matkailualueen merkki.

Posiolaisissa matkailuyrityksissä on jo pitkään tehty vastuullista työtä. Sitoutumisesta kertoo myös, että Posio valittiin juuri mukaan myös maailmanlaajuiselle sadan parhaan kestävyyteen tähtäävän matkailukohteen listalle. 2020 Sustainable Destinations Top 100 -listalle pääsystä kilpailivat matkailukohteet, joita kehitetään määrätietoisesti kohti kestävyyttä.

Lue lisää uutisesta: Posiosta Suomen ensimmäinen kestävä matkailualue (businessfinland.fi).

Tunturin laella olevasta lammesta heijastuu taivas ja pilvet. Lampea ympäröivässä kasvillisuudessa ja puissa näkyy ruskan värit.

Pysäköintialueen laajennus on valmistunut

(Päivitetty 8.10.2020)
Riisitunturin lähtöpisteen pysäköintialueen laajennus on pysäköintiopasteita vaille valmis. Pysäköintiopasteet asennetaan alueelle lähiaikoina. Pysäköintialueen laajennus toteutettiin kansallispuiston ulkopuolelle.

Laajennuksen myötä pysäköintitilan määrä moninkertaistui, ja nyt alueella on pysäköintitilaa noin 200 autolle.

Pysakointialueen kartta.

 

Riisitunturin kansallispuiston uusi järjestyssääntö astui voimaan 7.9.2020

Lue Riisitunturin kansallispuiston järjestyssääntö kokonaisuudessaan (pdf 608 kt, julkaisut.metsa.fi).

Päätös Riisitunturin kansallispuiston järjestyssäännöstä

(Päivitetty 7.9.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 2176/2020) Riisitunturin kansallispuiston järjestyssäännöstä (pdf, 628 kt). Päätös pidetään nähtävillä 14.10.2020 saakka Metsähallituksen pääkonttorin aulapalvelussa (Ratatie 11 B, katutaso, Tikkurila; 01300 Vantaa; ma–pe klo 8–16) sekä Metsähallituksen verkkosivuilla (metsa.fi). Valitusaika päättyy 14.10.2020. Samalla päätöksellä kumotaan Metsähallituksen 15.6.2009 antama Riisitunturin kansallispuiston järjestyssääntö.

Uutisia Riisitunturilta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)