Ajankohtaista Riisitunturilla

19.4.2019
Riisitunturin lähtöpisteeseen Tolvan tieltä menevä soratie on ajokelvottomassa kunnossa ja siksi kokonaan suljettu. Routa on alkanut sulamaan ja pohja on antanut periksi. Jätä autosi Tolvantien varrella olevalle pysäköintialueelle.

Riisitunturin hiihtoladun Riisin rykäsyn ylläpito on lopetettu tämän talven osalta.
Kuva: Sari Alatossava

Riisitunturin kansallispuiston pääsiäismuistio 2019

(Päivitetty 19.4.2019)
Muutoksia hiihtolatuun ja saapumiseen.

Tie Riisitunturin lähtöpisteeseen suljettu 

Tolvantien varresta Riisitunturin pysäköintialueelle menevä soratie on erittäin huonossa kunnossa ja siksi suljettu. en ja roudan sulamisen takia. Pyydämme pysäköimään ajoneuvot Tolvantien varrella olevalle pysäköintialueelle. 

Riisin rykäsyä ei enää ylläpidetä tänä talvena

Riisin rykäsy -hiihtoreitin ylläpito lopetettu tältä talvelta. Lämpimien säiden johdosta moottorikelkalla ajettu pohja on alkanut pettää. Reittiä voi kuitenkin hiihtää ja lumikenkäillä edelleen kelien salliessa.

Metsähallitus tarjoaa Riisitunturin Noukatupaa vuokrattavaksi

(Päivitetty 12.3.2019)
Metsähallitus Pohjanmaan―Kainuun Luontopalvelut tarjoaa Posiolla Riisitunturin
kansallispuistossa sijaitsevan Noukatuvan vuokrattavaksi matkailunpalvelurakenteeksi.

Rakennuksen sijainti: Ylimmäisen Noukajärven rannalla. Kiinteistötunnus: 614-891-1-2).
Koordinaatit: EUREF FIN TM35FIN N 7350023 ja E 571140

Noukatupa on kaminalämmitteinen (sähkötön ja vedetön) entinen valvontatupa. Tuvan pinta-ala on n. 30 m² ja lisäksi pihapiirissä on n. 9 m² saunarakennus. Tuvasta löytyy eräkämpän peruskalusteet; pirttipöytä ja penkit, keittonurkka ja kaasuliesi, kamiina sekä makuupaikat noin 4-6 hlölle.

Noukatuvan lähellä Tolvan kylästä Niirokumpuun menevä tie ei ole henkilöautolla ajokelpoinen. Toivomme tuvalle kuljettavan ensisijaisesti ilman moottoriajoneuvoja. Rakennus vuokrataan nykykunnossaan. Vuokraaja huolehtii rakennuksen polttopuu- ja
kaasuhuollosta, siivouksesta, perusylläpidosta ja pienistä korjauksista.

Vuokraaja huolehtii toiminnastaan aiheutuneet jätteet kunnan osoittamiin jätehuoltopisteisiin.
Vuokra-aika on 1.5.2022 saakka.

Rakennukseen voi käydä tutustumassa opastetusti.
Yhteydenotot Pekka Veteläinen
pekka.vetelainen@metsa.fi.

Rakennuksen vuokraamisesta kiinnostuneita pyydetään toimittamaan kuvaus rakennukseen sijoitettavasta toiminnasta sekä ehdotuksen vuosivuokrasta (alv 0). Tarjousten tulee olla perillä viimeistään 26.3.2019 osoitteessa kirjaamo@metsa.fi (otsikkoon viite Noukatuvan tarjous).
Tarjoukset arvioidaan painottaen ensisijaisesti esitetyn toiminnan sopivuutta ao. kohteelle ja toissijaisesti tarjottua hintaa.

Lisätietoja kohteesta antaa suunnittelija Pekka Veteläinen, puh. 0400 321 453.

Riisin rietas -reitin linjausmuutos välillä Soilun laavu – Riisitunturin autiotupa

(Päivitetty 10/2017)
Riisin rietas -reittiä linjattiin uudelleen viime kesänä ja talvikuukausina reittiä kestävöitiin ajamalla sille mursketta. Reitin kestävöintitoimia on edelleen tarkoitus jatkaa ja vanhan linjauksen rakenteet poistetaan.Toivomme edelleen, että retkeilijät kulkisivat maastoon nauhoin merkittyä uutta linjausta pitkin. Reitin varrelle tullaan pian lisäämään merkkinauhoja, lisäviittoja sekä muutoksesta tiedottavat kyltit  ja ohessa näkyvä kartta.

Muutettu reittilinjaus sijaitsee Soilun laavun ja Riisitunturin autiotuvan välisellä osuudella; se kapuaa aiempaa linjausta ylemmäs Pikku Riisitunturin laen kautta. Syynä muutokseen on reitin parempi kestävyys: Käyntimäärien kasvu on Riisitunturissa jatkuvaa, joten kulkijoita päiväreiteillä on paljon. Uudella linjauksella reitille tarvitaan myös vähemmän pitkospuita - näin sen ylläpito ja kuljettavuus ovat helpompia. "Aiemmin laitettuja merkkinauhoja ja opasteita on revitty pois. Tämä on valitettavasti sumuisina syyspäivinä johtanut tilanteisiin, joissa osa retkeilijöistä on ollut kulkusuunnastaan epävarma. Toivomme Riisitunturin kävijöiltä nyt yhteistyötä tässä asiassa, että reittimerkinnät jätettäisiin rauhaan ja otettaisiin uusi reittilinjaus reilusti käyttöön", sanoo kenttäpäällikkö Leena Jartti.

Reittimuutosta pääset tarkastelemaan suuremmin klikkaamalla kuvaa.

Riisitunturin reittilinjaus
 
 

 

 

 

 

 

 ´´Noukavaaran tie erittäin huonokuntoinen

(Päivitetty 26.5.2017)
Noukavaaran lähtöpisteeseen Tolvan kylästä lähtevä tie on huonossa kunnossa. Lähtöpisteeseen kannattaa ajaa vain maastoautoilla tai autoilla, joissa on riittävästi maavaraa.

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa paikasta Maaninkavaara, Posio
(www.liikennetilanne.liikenne-
virasto.fi)
 

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Riisitunturi

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Riisitunturi

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.