Ajankohtaista Riisitunturilla

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Pastellinsävyinen talvinen tunturimaisema. Tykkypuut seisovat rinteessä. Kauempana siintää vaaroja ja vesistöjä.

Huomioitavaa ajettaessa talvella Riisitunturin lähtöpisteelle

(Päivitetty 12.1.2022)
Riisitunturin lähtöpaikalle menevää tietä (lähin osoite Patoniementie 180, Posio) aurataan läpi talven. Tie on kapea metsäautotie, jonka varrella on väistölevikkeitä.

Riisitunturilla on kävijöitä läpi talven, joten kohtaamiseen toisen auton kanssa levikkeiden ulkopuolella kannattaa varautua.

 • Nopeusrajoitus tiellä on 30 km/h.
 • Pidä vähintään 100 metrin etäisyys edellä ajavaan autoon. Tällöin jää aikaa ohittaa vastaantulevaa liikennettä.
 • Liikenne on tasa-arvoinen kumpaankin suuntaan. Jos on tarvetta peruuttaa, niin alamäestä tuleva auto peruuttaa, koska ylämäkeen peruuttaminen ei onnistu.
 • Tiellä on kohtaamispaikkoja noin 100 metrin välein. Jos havaitset auton tulevan vastaan, pysähdy tien omalla puolellasi olevalle levikkeelle tai ennen vastaantulevan kaistan levikettä, tällöin vastaantuleva auto pääsee levikkeelle ja voitte ohittaa toisenne turvallisesti.

Kaksi autoa mahtuu kohtaamaan ja ohittamaan toisensa myös levikkeiden ulkopuolella, mutta silloin ajonopeuden on oltava hyvin alhainen ja autojen on ohitettava toisensa läheltä. Molempien autojen on ajettava mahdollisimman lähellä tien reunaa, mutta samalla varottava joutumasta auratun reunan yli. Ajo aivan aurauksen reunan lähellä vaatii tarkkaavaisuutta, jotta auton renkaat eivät luisu aurauksen ulkopuolelle pehmeään hankeen ja tien laidalla olevaan syvään ojaan. 

Kohtaamistilanteessa yhteistyö ja toisen huomioiminen on tärkeää: kummankin osapuolen vastuulla on huomioida, että molemmille riittää tilaa. Joskus kannattaa pysähtyä kokonaan ja tarkistaa, mahtuvatko autot ohittamaan toisensa. 

Turvallisuuteen liittyvät ohjeet Riisitunturin talviretkeilijöille

(Päivitetty 12.1.2022)
Eksyminen päiväreitilläkin on mahdollista:

 • Moottorikelkan jälkiä ja retkeilijöiden omia polkuja risteilee maastossa eri puolilla Riisitunturia. Moottorikelkalla liikkuvat kansallispuiston huoltajat sekä poronhoitajat, muuten kelkkailu kansallispuistossa on kielletty. Joskus kelkanura voi olla tuore ja tamppaantuneempi kuin varsinainen retkeilyreitti. Eksymiselle herkkiä kohtia ovat mm. Uudensuonlammen ja Soilun laavujen ympäristö, Riisitunturin lakialue sekä reittien risteyskohdat.
 • Reittimerkintätolpat ja -viitat ovat usein paksun huurteen alla ja niitä voi olla vaikea havaita. Riisitunturin kostea ilmasto muodostaa kauniita tykkypuita, mutta kuorruttaa myös reittiopasteet. Seuraa siis tarkasti, että pysyt aikomallasi reitillä. Tutustu ennen retkeä reittisi reittimerkintöihin. Reittimerkintätiedot löydät kunkin reitin reittikuvauksesta.
 • Sää tunturissa voi muuttua nopeasti. Riisitunturin alue on herkkä tuulelle. Tuuli voi häivyttää omat jäljet näkymättömiin alle puolessa tunnissa. Tuuli lisää myös pakkasen purevuutta.

Varmista riittävä turvamarginaali päiväretkelläkin:

 • Lataa puhelimeen 112 Suomi -sovellus (112.fi) ja soita mahdollinen hätäpuhelu sovelluksen kautta. Näin hätäkeskukselle välittyy sijaintisi tarkat koordinaatit.
 • Ota reppuun mukaan lämmintä vaatetta ja lämmintä juotavaa. Avun tulo Riisitunturille voi kestää tunnin ja maastoon reitin varrelle vielä kauemmin. 
 • Näin keskitalvella päivän valoisa aika on lyhyt (4-5 tuntia). Ota mukaan otsalamppu.
 • Pakkanen kuluttaa nopeasti virran puhelimesta ja otsalampusta. Akun kestoa voi parantaa pitämällä akun lämpimässä, esimerkiksi takin alla. Ota mukaan varavirtalähde puhelimen latausta varten.
 • Talvisen maiseman ihailua ja palkaksi saatuja punaposkia ei voita mikään. Turvallisen talviretkeilyn tueksi on koottu ohjeita, jotka kannattaa lukea ennen retkelle lähtöä.

Riisitunturin monitoimireitti, 20 km, on avattu

(Päivitetty 12.1.2022)
Riisitunturin monitoimireitti, 20 km, on avattu. Monitoimireitillä voi lumikenkäillä, hiihtää tai ajaa läskipyörillä. Reittiä huolletaan moottorikelkalla ja lanalla. Huolto pyritään ajoittamaan lumisateiden jälkeen, mutta tuulille herkillä kohdilla, erityisesti Pikkuriisitunturilla, Soilulla ja Riisisuolla, voi reitille kerääntyä lunta. Kunnostustilanteen voi tarkistaa Posion latukarttapalvelusta (infogis.posio.fi) tai suoraan reitin huoltajalta (Kota-Husky, Lauri Sassali, 040 718 7287).

Hiihtoreitti Riisin rykäsyä ei avata tälle talvelle

(Päivitetty 12.1.2022)
Riisitunturin hiihtoreittiä Riisin rykäsyä, 4-16,3 km, ei avata tälle talvelle 2022. Sen sijaan hiihtäjiä palvelee Riisitunturin monitoimireitti, 20 km, jota huolletaan moottorikelkalla ja lanalla. Monitoimireitillä ei ole latu-uraa.

Autiotupien henkilömäärää rajoitetaan koronatilanteen takia

(Päivitetty 28.12.2021)
Riisitunturin autiotuvassa saa oleskella kerrallaan max. 4 henkilöä, Karitunturin Ahmatuvassa max. 6 henkilöä. Rajoitus on voimassa 22.1.2022 asti.

Vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi Lapin aluehallintovirasto on asettanut rajoituksia asiakas- ja yleisötilojen käyttöön: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928536.

Tuvissa ja taukopaikoilla tulee noudattaa huolellista hygieniaa. Lue lisää retkeilyn koronaohjeista: /koronavirusohjeet.

Riisitunturin kansallispuiston käyntimäärät kasvoivat jälleen

(Päivitetty 3.9.2021)
Kansallispuistojen alkuvuoden käyntimäärät vahvistavat saman reppuselkäisen ilmiön jatkuvan - näin myös Koillismaalla, missä Riisitunturin, Oulangan ja Syötteen kansallispuistot ovat kaikki kasvattaneet alkuvuoden käyntimääriään verrattuna ennätysvuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.

Riisitunturille on kavuttu heinäkuun loppuun mennessä lähes 46 000 kertaa. Kasvua on suhteessa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan yli 30 %, mutta jos kasvua mittaa kahden vuoden takaiseen käyntimäärän nousu on jopa 55 %.

Riisitunturin ruuhkaiseksi käyneen parkkipaikan kokoa on kolminkertaistettu. Suosittu Riisin rietas -päiväreitti on kestävöity kasvaneiden käyntimäärien edellyttämään kuntoon. Metsähallitus ja Posion kunta ovat yhteistyönä kunnostaneet kansallispuiston reittien päälähtöpisteelle vievän tien.

Lue uutinen Koillismaan kansallispuistoissa lyödään jälleen ennätyksiä uusiksi.

Riisitunturintie on peruskorjattu ja tie on auki jälleen

(Päivitetty 23.8.2021)
Viikolla 33 Riisitunturintietä kunnostettiin paremmin kelirikkoa kestävään kuntoon. Tien runkoa parannettiin ja muutamia rumpuja uusittiin sekä tieojia perattiin. Tielle tuli karkeampaa mursketta kantavaksi kerrokseksi ja pintaan ajettiin hienompaa maa-ainesta.

Posiosta Suomen ensimmäinen kestävä matkailualue

(Päivitetty 13.10.2020)
Posio on ensimmäisenä suomalaisena matkailualueena saanut Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland –merkin. Viime vuonna lanseeratun vastuullisen matkailun ohjelman ensimmäiset yritysmerkit myönnettiin jo kesäkuussa, mutta Posion saama merkki on ensimmäinen kokonaisen matkailualueen merkki. Lue lisää uutisesta: Posiosta Suomen ensimmäinen kestävä matkailualue (businessfinland.fi).

Pysäköintialueen laajennus valmistui

(Päivitetty 8.10.2020)
Riisitunturin lähtöpisteen pysäköintialueen laajennus on valmis. Pysäköintialueen laajennus toteutettiin kansallispuiston ulkopuolelle.

Laajennuksen myötä pysäköintitilan määrä moninkertaistui, ja nyt alueella on pysäköintitilaa noin 200 autolle.

Pysakointialueen kartta.

Riisitunturin kansallispuiston uusi järjestyssääntö astui voimaan 7.9.2020

Lue Riisitunturin kansallispuiston järjestyssääntö kokonaisuudessaan (pdf 608 kt, julkaisut.metsa.fi).

Uutisia Riisitunturilta

112 Suomi -mobiilisovellus 

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
112 Suomi -sovellus.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)