Ajankohtaista Riisitunturilla
Lumitilanne Riisitunturilla
(Päivitetty 24.10.2023)
Lokakuun aikana Riisitunturille on kertynyt noin 20 cm lunta. Retkeilyreiteillä on kuitenkin ollut syyslomaviikkojen aikaan paljon kulkijoita, joten merkityt reitit ovat tamppaantuneet kuljettaviksi ilman lumikenkiäkin. Vastaantulijoita väistäessä joutuu tamppaantuneelta polulta astumaan sivuun, jolloin jalka voi upota lumeen.
Talven lähestyessä päivän pituus alkaa lyhentymään ja ilmat kylmentyä, joten retkelle on hyvä lähteä heti aamupäivästä ja pukea lämpimät vaatteet päälle. Pakkaa reppuun mukaan juomista ja evästä sekä varalta otsalamppu. Katso varusteluettelo talviselle päiväretkelle sekä vinkit talviretkeilyyn.
Huomioi retkeillessäsi porojen rykimäaika
(Päivitetty 2.10.2023)
Rykimäaika, eli porojen kiima-aika, on nyt käynnissä. Rykimäaika kestää syyskuun loppupuolelta loka-marraskuulle. Hirvaat eli urosporot piirittävät naarasporoja eli vaameja. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaameistaan ja puolustavat asemaansa toisia hirvaita vastaan. Rykimäajan nimi tulee hirvaiden ääntelystä, joka muistuttaa rykimistä.
Rykimäaikaan retkeillessä kannattaa pitää ääntä, jotta porot havaitsevat sinut ajoissa. Kierrä porot mahdollisimman kaukaa ja vältä kulkemasta hirvaan ja vaamien välistä. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Jos hirvas hyökkää, ota jalat alle. Jos lähistöllä on puita, voit hakea niistä suojaa. Ottamalla nämä asiat huomioon, liikkuminen pohjoisen luonnossa rykimäaikaankin onnistuu hyvin.
Lisätietoa porojen syksystä (paliskunnat.fi).
Ethän muuta kansallispuiston luontoa
(Päivitetty 4.9.2023)
Riisitunturin kansallispuisto on luonnonsuojelualue, joten toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa alueen luonnontilaa tai vaikuttaa epäedullisesti sen kasvillisuuden tai eläimistön säilymiseen, on kiellettyä. Tähän luketuu myös kivien pinoaminen ja asettelu riviin.
Muistutuksena vielä, mikä kansallispuisto on: "Kansallispuistoissa pyritään säilyttämään Suomen luonnon arvokkaimmat kohteet, niiden eliölajisto ja erilaiset elinympäristöt sekä maisemalliset erityispiirteet. Kansallispuistot säilytetään mahdollisimman luonnontilaisina." Ympäristöministeriö (ym.fi)
Mitä kansallispuistossa saa ja ei saa tehdä? Täältä löydät Riisitunturin ohjeet ja säännöt.
Riisin rietas -päiväreitille uusi esite
(Päivitetty 23.8.2023)
Löydät reittiesitteen Kartat-sivulta.
Riisitunturin Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu
(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.
AVI rajoittaa metsästystä päiväreittien alueella
(Päivitetty 3.2.2022)
Aluehallintaviraston päätöksellä Riisitunturin kansallispuistossa päiväreittien alueella kielletään metsästys viideksi vuodeksi.
Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä Lapin vilkkailla virkistys- ja matkailualueilla.
Riisitunturintie on peruskorjattu
(Päivitetty 23.8.2021)
Viikolla 33 Riisitunturintietä kunnostettiin paremmin kelirikkoa kestävään kuntoon. Tien runkoa parannettiin ja muutamia rumpuja uusittiin sekä tieojia perattiin. Tielle tuli karkeampaa mursketta kantavaksi kerrokseksi ja pintaan ajettiin hienompaa maa-ainesta.
Pysäköintialueen laajennus valmistui
(Päivitetty 8.10.2020)
Riisitunturin lähtöpisteen pysäköintialueen laajennus on valmis. Pysäköintialueen laajennus toteutettiin kansallispuiston ulkopuolelle. Laajennuksen myötä pysäköintitilan määrä moninkertaistui, ja nyt alueella on pysäköintitilaa noin 200 autolle.
Uutisia Riisitunturilta
-
15.09.2023
Selvitys: kansallispuistoissa liikkuminen säästi yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa viime vuonna
-
08.09.2023
Kansallispuistojen suosio kasvaa: Uudet ja kunnostetut kohteet houkuttelevat yhä enemmän kävijöitä
-
08.09.2023
Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueen kansallispuistojen käyntimäärät hyvällä tasolla alkuvuonna 2023
-
01.09.2023
Uudet digipalvelut kannustavat liikkeelle luontoon – Metsähallituksen sovellus tuo ulkoilukohteet kaikkien ulottuville
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Riisitunturin sää
Vinkit retkeilyyn
Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.