Riisitunturin ohjeet ja säännöt
Riisitunturin kansallispuisto on yleiseksi nähtävyydeksi tarkoitettu luonnonsuojelualue, jonka tehtävänä on säilyttää Peräpohjolan alkuperäistä, erämaista metsä- ja suoluontoa. Kansallispuiston rinnesuot ovat Suomen edustavampia. On tärkeää, että valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön.
Riisitunturin kansallispuistossa jokaisenoikeudet eivät ole voimassa, niitä on rajoitettu järjestyssäännöllä. Puistossa liikkumista, leiriytymistä ja tulentekoa koskevat eri säännöt puiston eri vyöhykkeillä: retkeily- ja luontomatkailuvyöhyke ja muu osa. Vyöhykkeet löytyvät Riisitunturin järjestyssäännöstä (liitekartta, sivu 6, pdf, julkaisut.metsa.fi).
Tutustu Riisitunturin karttoihin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.
Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus ja sienestys
Pyöräily
Ratsastus
Muut säännöt
Dronen lennättäminen
Kielletty toiminta
Sesongit
Turvallisuus
Kunnioita luontoa
Riisitunturin kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.
Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Metsästyksessä sekä poronhoitotöissä käytettävät koirat voivat olla irrallaan kyseisen toiminnan yhteydessä.
Liikkuminen
Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, lumikenkäillen, hiihtäen.
Kansallispuiston retkeily- ja luontomatkailuvyöhykkeillä tilapäinen leiriytyminen on sallittu vain huolletuilla taukopaikoilla. Muualla leiriytymispaikan saa valita vapaasti. Autiotuvat on lueteltu Palvelut-sivulla. Kaikki Riisitunturin tuvat, laavut ja tulentekopaikat löytyvät Retkikartta.fistä.
Tulenteko
Avotulen teko on kansallispuiston ydinalueella, retkeily- ja luontomatkailuvyöhykkeillä, sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.
Muualla tulenteko on sallittu käyttäen maassa olevia risuja, kuivia oksia ja pieniä juurakoita.
Maastopalovaroituksen aikana:
- Avotulen teko on kiellettyä kaikkialla, myös merkityillä tulentekopaikoilla, kun alueelle on annettu maastopalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi)
- Kielto ei koske keittokatosta Riisitunturin autiotuvan pihapiirissä.
- Maastopalovaroituksen aikana risukeittimien käyttö ei ole sallittu niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Roskaton retkeily
Riisitunturin kansallispuistossa ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Kalastus
Pilkkiminen ja onkiminen on sallittu kansallispuiston järvissä ja lammissa. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Marjastus ja sienestys
Marjojen ja hyötysienien poimiminen on sallittu.
Pyöräily
Lumettomana aikana pyöräily on sallittu ainoastaan Tolva-Niirokumpu- ja Jaksamo-Ruokamo -välisillä metsäautoteillä. Muualla kansallispuistossa pyöräily on kielletty.
Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu Riisitunturin monitoimireitillä.
Ratsastus
Ratsastus on sallittu ainoastaan Tolva-Niirokumpu- ja Jaksamo-Ruokamo -välisillä metsäautoteillä.
Muut säännöt ja ohjeet
- Tutkimustoiminta, tapahtumien järjestäminen ja esimerkiksi elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa vaatii aina luvan Metsähallitukselta. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Riisitunturin kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).
- Riisitunturin kansallispuistoon ei myydä metsästyslupia, mutta paikallisilla asukkailla on oikeus metsästää kansallispuiston tietyissä osissa.
- Ohjeita dronen lennättämiseen: Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi).
Kielletty toiminta Riisitunturin kansallispuistossa
- Ojitus ja maa-ainesten ottaminen.
- Rakennusten, teiden ja laitteiden rakentaminen.
- Eläinten tappaminen, pyydystäminen ja hätyyttäminen sekä eläinten pesien, kasvien ja elävien ja kuolleiden kasvinosien ottaminen ja vahingoittaminen.
- Muut toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa alueen luonnontilaa tai vaikuttaa epäedullisesti sen kasvillisuuden tai eläimistön säilymiseen.
- Muinaisjäännösten ja muiden arkeologisten kulttuuriperintökohteiden vahingoittaminen.
- Muun ihmisiä häiritsevän toiminnan harjoittaminen.
- Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta. Edellyttää luvan.
Riisitunturin järjestyssääntö
Riisitunturin kansallispuiston järjestyssääntö (pdf, 652 kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 7.9.2020.
Sesongit
Riisitunturilla vierailee lähes 90 000 kävijä vuosittain. Suosituimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, ja talvisin Riisitunturi on suosittu tykkyjen ja revontulien valokuvauskohde. Keskikesällä Riisitunturin autiotuvassa on keskikesällä ruuhkaa, joten kannattaa ottaa oma teltta mukaan.
Turvallisuus
- Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Kuusamon matkailukartta 1:100 000 kannattaa hankkia retkeä varten. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. Kannattaa ottaa selvää myös maastopalovaroitustilanteesta.
- Pukeudu retkeille värikkäästi ja sään mukaisesti. Ota etukäteen selvää säästä ja olosuhteista.
- Talviretkeily vaatii astetta tarkempaa suunnittelua ja hyvät varusteet. Lue lisää talviretkeilystä Riisitunturilla.
- Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Riisitunturilla matkapuhelin kuuluu lähes joka paikassa.
- Katso myös Riisitunturin kansallispuiston Ajankohtaista-sivu.
Riisitunturin järjestyssääntö
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Tarkista varoitukset
Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Erätarkastajat valvovat luontokohteita
Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.
Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.