Liminganlahden luontokeskuksessa on mahdollista tutustua lintuihin ja kosteikkoluontoon myös näyttely- ja lintutorniopastusten kautta. Opastukset soveltuvat luokkaretkipäiväksi tai työpaikan virkistäytymispäivän ohjelmaan.

Tule kokemaan lennokkaita luontoelämyksiä Suomen hienoimmalla kosteikolla!

Koululaisryhmä lintutornin ylätasanteella kiikaroimassa. Maassa on vielä hieman lunta.

Näyttelyopastus

Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä tutustutaan vuodenkiertoon lintujen näkökulmasta. Oppaan johdolla näyttely ja lintujen monipuolinen maailma avautuvat esimerkein ja tarinoin. Tässä toiminnallisessa näyttelyssä voi muun muassa kuunnella lintujen ääniä, tutkia sulkien rakennetta ja pelata erilaisia lintupelejä. Pääosassa on Liminganlahden runsas linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Kesto noin 45 min. 

Lintutorniopastus

Lintutornilla tarkkaillaan lintujen elämää niiden omassa elinympäristössä. Torniretkellä voi nähdä vaikkapa monisatapäisen merihanhiparven kaakattamassa Lumijoen suistossa, suokukkojen kahlailevan rantavesissä tai merikotkan liitelemässä taivaalla saalista etsien. Oppaan avulla opit tuntemaan seudun linnustoa ja saat vinkkejä havainnointiin sekä lajintunnistukseen. Oppaalla on mukana kaukoputki ja luontokeskuksella on kiikareita ryhmien käyttöön.

  • Lintutornille voi tehdä retken omatoimisesti tai varata opastuksen. Ryhmän koko voi olla enimmillään 25 henkilöä.

Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys

Auditoriossa on mahdollisuus katsoa Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys. Paikallisten luontokuvauksen ammattilaisten ottamat valokuvat kertovat mitä lintuvesialueella tapahtuu vuoden aikana. Esitys on ilmainen ja sen kesto on 20 minuuttia. Multimediaesitys voidaan näyttää auditorion ja henkilökunnan ollessa vapaana.

  • Ryhmien kannattaa varata katseluaika etukäteen.

Tilat ja välineet

Retkivinkit

Liminganlahdella on useita lintutorneja. Lähin, Virkkulan lintutorni, sijaitsee 600 metrin päässä luontokeskuksesta. Reitti on esteetön ja lintuja pääsee tarkkailemaan myös lastenvaunujen kanssa. Luontokeskuksen pihassa on nuotiokatos kolmella tulentekopaikalla, joihin mahtuu noin 30 henkilöä kerralaan nauttimaan eväistä.

Rantaniityn polku ja oppimisympäristö Kukkala tarjoavat lisätekemistä ja -näkemistä retkelle.

Miespuolinen opas on kyykistyneenä ja pienet lapset ovat kokoontuneet hänen ympärilleen. Kaikki katsovat oppaan kädellä olevaa hyönteistä.

Aineistot

Tehtäviä näyttelykierroksen tueksi:

Muuta materiaalia: