Tapahtumia Liminganlahdella

Papinkarin torniin menoa syytä välttää

(27.5.2022)

Papinkarin lintutorni Liminganlahdella on päässyt huonoon ja vaaralliseen kuntoon, eikä tornia kannata enää käyttää. Tornin omistajaa on tiedotettu tornin huonosta kunnosta ja torniin vievien portaiden eteen on asetettu puomi estämään kulkua torniin. Tornin tulevaisuus on vielä avoin, mutta omistaja selvittää erilaisia mahdollisuuksia.

Muilla Liminganlahden lintutorneilla, eli Virkkulan, Sannanlahden, Puhkiavanperän sekä Temmesjokisuun torneilla, voi retkeillä tavalliseen tapaan.

Avoimet lintotorniopastukset ja Saaga Travelin lintubussi Oulusta lauantaisin 16.4.-28.5.

(Päivitetty 7.4.2022)
Kiinnostavatko linnut ja haluaisit oppia niistä lisää? Koetatko saada kasaan sata lajia BirdLife Suomen Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen? Virkkulan tornista Liminganlahdelta löytyy näihin hyvä ratkaisu huhtikuun puolivälistä alkaen! Liminganlahden väki järjestää jälleen lintutorniopastuksia kevätlauantaisin 16.4.-28.5. klo 10-12. Metsähallituksen oppaalla on tornilla mukanaan kaukoputki sekä kiikareita lainattavaksi asiakkaille. Myös luontokeskuksesta voi lainata kiikareita mukaansa maksutta. Opastuksilla on säävaraus. 

Saaga Travel jatkaa viime vuotista kokeilua ja liikennöi Liminganlahdelle takuulähtöinä kevätlauantaisin 16.4.-28.5. Lintubussi lähtee klo 9.30 Kaarlenväylältä Oulun kauppatorin vierestä. Paluukyyti Ouluun lähtee Liminganlahdelta klo 13.00. Edestakaisin aikuisen lipun hinta on netistä ostettuna 20 € ja autosta ostettuna 25 €. 
Lintubussin aikataulut, lisätiedot ja liput. (saagatravel.fi). 

Supersuosittu Lintukuvafestivaali järjestetään jälleen Liminganlahdella

(Päivitetty 7.4.2022)
Perinteinen Lintukuvafestivaali järjestetään jälleen kahden vuoden tauon jälkeen Liminganlahden luontokeskuksessa lauantaina 23.4.2022. Ohjelmassa on useita mielenkiintoisia kuvaesityksiä ja puheenvuoroja alan taitureilta. Paluun tekee myös koululaisten lintuvisa. Tarkempi ohjelma metsähallituksen tapahtumakalenterissa.  

Luontokeskuksen näyttelytilat suljettu 13.-19.6.

(Päivitetty 19.3.2022)
Liminganlahden luontokeskuksen näyttelytilat ovat suljettuna yleisöltä kesäkuussa, 13.-19.6, tilojen uudistustöiden vuoksi. Tiedotamme aiheesta ja mahdollisista muutoksista tarkemmin lähempänä sulkuajankohtaa.

Oppimisympäristön rakentaminen luontokeskuksen pihamaalle alkoi

(Päivitetty 9.11.2021)
Luontokeskuksen pihapiirissä ja lähiympäristössä on tänä vuonna rakennettu paljon uutta Metsähallituksen Luontopalveluiden ja Limingan kunnan yhteistyönä. On rakennettu Rantaniityn polku, uusia suojaisia tulentekopaikkoja, pyöräparkki, räystäspääskyhotelli ja luontokoulurakennus. Luontokoulun yhteyteen rakentuu vielä varattava grillikatos. Seppo Leinosen kuvittamat luontopolkutaulut ovat saaneet jo upeat corten-teräksiset taustarakenteet lintutornille menevän polun sekä uuden Rantaniityn polun varteen. Taulut kiinnitetään myöhemmin.

Uuden oppimisympäristön pohjatöitä ollaan juuri viimeistelemässä.

Oppimisympäristö esittelee kuutta eri luontotyyppiä: rantasuo, kuiva ja kostea rantaniitty, dyyni, pajukko ja metsäinen vyöhyke. Lisäksi näiden viereen tulee talvilintujen ruokintapaikka.

Kasvi-istutukset tehdään ensi keväänä. Kehikoihin istutetaan Liminganlahden rannoilla esiintyviä kasvilajeja. Kasveja pyrittiin valikoimaan siten että kasvukaudella aina jokin niistä kukkisi ja kasvit houkuttelisivat hyönteisiä. Oppimisympäristössä voikin tulevaisuudessa harrastaa vaikkapa perhosbongausta.

Uudistuksia on tehty erityisesti asiakaspalautteiden perusteella ja myös uuden strategian linjausten mukaisesti. Ulkoalueita kehittämällä on haluttu pidentää viipymää ja vähentää ruuhkaisuutta.

Tulentekopaikan remontti on valmis - rantaniityn luontopolku jälleen käytössä

(Päivitetty 1.9.2021)
Piha-alueen tulentekopaikka on jälleen asiakkaiden käytössä. Remontti viivästyi tarvikkeiden saatavuusongelmien vuoksi, mutta nyt nuotiopaikka on entistäkin ehompi. Tulentekopaikka laajeni kolmipaikkaiseksi ja on edelleen esteetön.

Rantaniityn luontopolku on taas avoinna asiakkaille. Luontopolku alkaa pihan tulentekopaikan edestä ja kulkee rantaniityn ja pienen metsikön läpi. Pituutta polulla on 650 metriä. Myöhemmin tänä syksynä polulle rakennetaan kosteikkoluonnosta kertovia opastauluja, joiden kuvituksesta vastaa kuvittaja ja pilapiirtäjä Seppo Leinonen.

Asuntoautojen ja -vaunujen pysäköinti muuttui

(Päivitetty 20.7.2021)
Luontokeskuksen pysäköintipaikalla on seitsemän maksullista paikkaa asuntoautoille ja -vaunuille. Paikan voi varata ja maksaa sovelluskaupasta (Google Play tai App Store) ladattavan Matkaparkki.com-sovelluksen kautta. Yhden yön hinta on 15 euroa ja hintaan sisältyy sähkönkäyttö.

Muilla kuin asiaan varten varatuilla paikoilla ei tule yöpyä.

Rantaniityn luontopolku on avattu!

Luontopolku alkaa pihan nuotiokatoksen vierestä, räystäspääskyhotellin juurelta. Luontopolulta avautuu ihan uusi näkymä lahdelle. Polun varrella on myös pieni lampi, jossa voi nähdä vaikkapa heinätaveja. Soraistetun ja esteettömän polun pituus 640 metriä.

Loppukesän ja syksyn aikana polun varteen on tulossa kosteikkoluontoa esitteleviä tauluja ja polun päähän rakennetaan piknik-paikka, jossa voi evästellä.

Tervetuloa tutustumaan ja nauttimaan uusista näkymistä!

Kivituhkapintainen polku kulkee metsän keskeltä avoimelle merenrannalle. Polun vieressä räystäspääskyille tehty pesäpaikka.

Uutisia Liminganlahden luontokeskukselta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.