Liminganlahden luontokeskuksessa on tarjolla lukuisia erilaisia opastuksia, joiden kautta pääsee syventymään lintujen ja kosteikkojen maailmaan uudella tavalla. Opastukset soveltuvat erityisesti luokkaretkipäiväksi tai työpaikan virkistäytymispäivän ohjelmaan. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetusryhmille opastukset ovat maksuttomia. 

Tule kokemaan lennokkaita luontoelämyksiä Suomen hienoimmalla kosteikolla!

Koululaisryhmä lintutornin ylätasanteella kiikaroimassa. Maassa on vielä hieman lunta.

Näyttelyopastus

Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä tutustutaan vuodenkiertoon lintujen näkökulmasta. Asiantuntevan oppaan johdolla näyttely ja lintujen monipuolinen maailma avautuvat esimerkein ja tarinoin. Tässä toiminnallisessa näyttelyssä voi muun muassa kuunnella lintujen ääniä, tutkia sulkien rakennetta ja pelata erilaisia lintupelejä. Pääosassa on Liminganlahden runsas linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Kesto 45 min. 

 • Näyttelyopastus on mahdollista järjestää päiväkoti- ja esikouluryhmille leikkimielisenä Merihanhen seikkailuna (kesto 30 minuuttia).
 • Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetusryhmille opastukset ovat maksuttomia.
 • Aikuisryhmien opastukset varataan Hotelli-Ravintola Liminganlahden myyntipalvelusta

Lintutorniopastus lapsille ja koululaisille

Lintutornilla tarkkaillaan lintujen elämää niiden omassa elinympäristössä. Torniretkellä voi nähdä vaikkapa monisatapäisen merihanhiparven kaakattamassa Lumijoen suistossa, suokukkojen kahlailevan rantavesissä tai merikotkan liitelemässä taivaalla saalista etsien. Oppaan avulla opit tuntemaan seudun linnustoa ja saat vinkkejä havainnointiin sekä lajintunnistukseen. Oppaalla on mukana kaukoputki ja luontokeskuksella on kiikareita ryhmien käyttöön.

 • Lintutornille voi tehdä retken omatoimisesti tai varata opastuksen. Ryhmän koko voi olla enimmillään 25 henkilöä. Otathan huomioon, että luontokeskus järjestää maksuttomia lintutorniretkiä vain varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetusryhmille.

Naispuolinen opas ottaa vedestä saavilla näytettä. Koululaisilla on pitkävartiset haavit kädessä ja saappaat jaloissa.

Tutkimusretki kosteikkojen vedenalaiseen elämään

Opastettu vesihyönteisretki kosteikolle. Suunnattu erityisesti 7-luokkien kosteikko-opetuksen tueksi. Asiantuntevan oppaan johdolla etsitään ja tunnistetaan vesihyönteisiä ja -nilviäisiä rannalla. Ryhmä saa vesihyönteishaavit, suurentavat ötökkäpurkit ja muun tutkimusvälineistön käyttöönsä.

 • Kesto 1-1,5 h.  Ryhmäkoko on enintään 25 henkilöä.
 • Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetusryhmille opastus on maksuton.
 • Yhdistettävissä muihin opastuksiin, jolloin kesto 45 min. 

Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys

Auditoriossa on mahdollisuus katsoa Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys. Paikallisten luontokuvauksen ammattilaisten ottamat valokuvat kertovat mitä lintuvesialueella tapahtuu vuoden aikana. Esitys on ilmainen ja sen kesto on 20 minuuttia. Multimediaesitys voidaan näyttää auditorion ollessa vapaana.

 • Ryhmien kannattaa varata katseluaika etukäteen.

Muita opetusvideoita

Videot ovat maksuttomia.

Silkkiuikun kesä / 12 min

 • Kohderyhmä 10-13-vuotiaat. Kertomus ruoikkolahdessa elävästä silkkiuikku pariskunnasta. Seuraamme uikkujen elämää sekä opimme tuntemaan muita jännittäviä eläimiä ja kasveja, jotka elävät samassa vesiympäristössä.

Vuodenajat kevät / 13 min

 • Kohderyhmä 5-9-vuotiaat. Neliosaisen filmisarjan ensimmäinen jakso. Jaksossa seurataan Ella-oravan ja muiden Pohjolan asukkaiden kevättä. Miksi meillä on neljä vuodenaikaa ja miten eläimet ja kasvit selviävät niiden läpi? Se selviää sarjan aikana.

Metsän uumenissa / 16 min

 • Kohderyhmä 5-9-vuotiaat. Filmissä seurataan muurahaistyttö Sennan seikkailuja havumetsässä. Lisäksi kurkistetaan muiden metsänasukkaiden palokärjen, pyyn ja sinisiiven elämään puiden lomassa. Jännittävä kertomus elämästä syvällä metsän uumenissa.

Tilat ja välineet

 • Lintutornilla vierailevat ryhmät voivat lainata luontokeskukselta maksutta kiikareita, joita on noin 30 kappaletta.
 • Omatoimiryhmät voivat vuokrata Luontokeskuksen myymälästä myös kaukoputken.
 • Opetustilaksi voi vuokrata auditorion (80 hlö) tai pienemmän kokoustilan (25 hlö). Tilat vuokrataan Hotelli-ravintola Liminganlahden myyntipalvelusta. 

Retkivinkit

Liminganlahdella on useita lintutorneja. Lähin, Virkkulan lintutorni, sijaitsee 600 metrin päässä luontokeskuksesta. Reitti on esteetön ja lintuja pääsee tarkkailemaan myös lastenvaunujen kanssa. Luontokeskuksen pihassa on nuotiokatos kolmella tulentekopaikalla, joihin mahtuu noin 30 henkilöä kerralaan nauttimaan eväistä.

Rantaniityn polku ja oppimisympäristö Kukkala tarjoavat lisätekemistä ja -näkemistä retkelle.

Miespuolinen opas on kyykistyneenä ja pienet lapset ovat kokoontuneet hänen ympärilleen. Kaikki katsovat oppaan kädellä olevaa hyönteistä.

Aineistot

Tehtäviä näyttelyopastuksen tueksi:

Muuta materiaalia: